Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 12

• 47 976
  • 769
  •   1
Отговори
# 525
  • Пловдив
Някой пил ли е глюкозамин за болки в ставите и гърба?
Чудя се дали да не взема този профилактично:

https://remedium.bg/glyukozamin-hidrohlorid-s-fibri-za-stavi-tak … ure-s-way-12752/p

Засега нямам изразени болки, но искам да взема превантивни мерки. На 46 съм.
Миналата зима имах болки в коленете, но след 3-месечно пиене на колаген се оправих.
Не съм сигурна дали от колагена или от само себе се ми мина.
може ли да споменеш кой колаген?
За глюкозамин виж този...добър е.
https://www.silabg.com/bg/12313-AMIX-Osteo-Glucosamine-1000mg--90-Caps-.html

# 526
  • София
Чудя се дали да не взема този профилактично:

https://remedium.bg/glyukozamin-hidrohlorid-s-fibri-za-stavi-tak … ure-s-way-12752/p

Засега нямам изразени болки, но искам да взема превантивни мерки. На 46 съм.
Миналата зима имах болки в коленете, но след 3-месечно пиене на колаген се оправих.
Не съм сигурна дали от колагена или от само себе се ми мина.
може ли да споменеш кой колаген?
За глюкозамин виж този...добър е.
https://www.silabg.com/bg/12313-AMIX-Osteo-Glucosamine-1000mg--90-Caps-.html

Този:

https://www.doppelherz.bg/produkti/dopelkhercr-sistem-kolagen-11 … BOJBoCX3QQAvD_BwE

Още първия месец ми изчезнаха болките, но го пих 3 месеца.

# 527
Пила съм Флекс код премиум, много съм доволна, минаха ми болките в ставите. В Ремедиум беше на промоция доста време.
Но профилактично, не зная🤔

# 528
Сега ако кажете как да търся на английски турта и невен...Satisfied Иначе равнец намерих. Другите как да ги търся?

# 529
Турта е Tagetis
Невен- Calendula.

# 530
Турта е Tagetis
Невен- Calendula.
Ако не намериш турта като Tagetes, пробвай с Marigold.

# 531
Намрих Calendula в iherb, те пък взели че я спряли. Като дам Marigold пак ми дава Calendula. Нищо де. На мен не ми е тумнало, когато намеря, но си записвам рецептата и вашите преводи за черни дни, които може съвсем да не са толкова на далеко.

# 532
Аз съм писала и преди, но помня периодa, когато свеката беше като мен сега. Аз съм била млада, но явно с някое ухо съм я чула, че и запомнила. Тя все се оплакваше, пристесняваше - кисти, кисти. Някой й беше казал тази рецепта. Тя даже си береше билките. Пиеше почти постоянно. Ей я на, сега на 72 и не се е с стигало до пиене на хормони или операция заради кисти. Значи всеки минава през тази работа.

Последна редакция: пт, 29 яну 2021, 20:11 от _re_ge

# 533
  • София
*Копирано от Фейсбук група, извинявам се, ако форматът е малко разпилян. Много интересно за естрогена и затова го споделям тук.

Как точно да тествате за доминиране на естроген (без тестване на естроген)

От Том Бримейър | 14 декември 2016 г. | Хипотиреоидизъм | 24 коментара

Искате ли да знаете дали сте с доминиращ естроген и дали той потиска функцията на щитовидната ви жлеза или не ?

Е, независимо дали сте мъж или жена ...

... ако страдате от Хипотиреоидизъм или Хашимото, това е почти сигурно нещо.

И все пак искам да ви покажа начин, по който можете да тествате това сами.

Сега, ако сте проверили нивата на естроген чрез кръв, слюнка и т.н., тогава можете спокойно да изхвърлите резултатите от лабораторните си изследвания на боклука.

Проблемът със стандартните ползвани от вас естрогенни лаборатории е, че те отчитат само естрогена в кръвта.

Това, което те не успяват да измерват (и което е по-важно) е количеството естроген в тъканите и клетките ви.

Стандартните лаборатории за изследване на естроген не могат да ви кажат това и именно това е ГОЛЕМИЯ проблем .

Проучванията, сравняващи нивата на тъканния естроген с нивата на естроген в кръвта, постоянно показват по-високи концентрации в тъканта, независимо от възрастта или менструалния статус.

Колко по-високо?

Проучванията постоянно показват, че нивата на естроген в тъканите са 5 до 50 пъти по-високи от нивата на естроген в кръвта.

Това представлява основен проблем за жените, получаващи лечение с хормонозаместителна терапия с естроген въз основа на изследвания от кръвни лабораторни резултати.

Само си представете колко хипотиреоидизъм и тиреоидит на Хашимото са причинени или влошени директно от ненужна ХЗТ (хормонална заместителна терапия)?

Представете си колко случаи на рак на гърдата биха могли да бъдат избегнати?

Така че, много ненужна болка и страдание биха могли да бъдат избегнати чрез просто използване на по-точен тест.

Ще споделя този тест с вас само за секунда.

Но първо, винаги е важно да се отчитат симптомите (и тестовете на щитовидната жлеза), когато се тълкуват каквито и да било лабораторни резултати.

( ЗАБЕЛЕЖКА:  Превеждам ви как точно да тълкувате правилно лабораториите на щитовидната жлеза и ще ви покажа как точно можете да тествате функцията на щитовидната жлеза по-точно от който и да е лабораторен тест в този Ultimate Thyroid Test  Protocol .)

(Бел.ред - Снимка ще приложа в коментари)

СИМПТОМИ НА ЕСТРОГЕННО ГОСПОДСТВО

Доминирането на естроген е доста сложно, тъй като естрогенът има толкова  ефекти върху функцията на щитовидната жлеза, метаболизма и множество други хормонални нива.

Ако сте жена с менструален цикъл, понякога можем по-добре да преценим кои симптоми са пряко свързани с доминирането на естрогена, тъй като те се влошават в определени моменти от менструалния цикъл.

Всъщност това е въпрос, който задавам на всички мои жени клиенти.

Само този въпрос може да предостави много информация относно състоянието на естроген.

Ще се учудите колко много жени не свързват симптомите си с менструалния си цикъл, докато не спрат да мислят за това.

По-долу са дадени някои често срещани симптоми на доминиране на естроген:

• Качване на тегло

• Умора

• Безсъние

• ПМС

• Мигрена / Главоболие

• Подуване на корема

• Запек

• Промени в настроението

• Безплодие / спонтанен аборт

• Миома

• Силно менструално кървене

• Нередовна менструация

• Чувствителност на гърдите

• Оток / Задържане на вода / Подпухналост

• Горещи вълни / вълни

• Депресия

• Косопад

• Разширени вени

• Кожни проблеми

• Акне

• Гуша / Увеличена щитовидна жлеза

• Болки в ставите / скованост

• Липса на гъвкавост

• Синдром на Карпалния тунел

• Мускулни крампи

• Повтарящи се инфекции на пикочните пътища

• Кандида / гъбична инфекция

• Непоносимост към хистамин

• Болест на жлъчния мехур

• Увеличена простата

• Гинекомастия

• Хипогликемия

• Прекомерно съсирване

• Тиреоидит на Хашимото

• Артрит

• Автоимунно заболяване

• Рак на гърдата

Ако страдате или сте страдали от някой от горните симптоми, тогава вероятно сте с по-доминиращ естроген, отколкото си мислите.

КАК ДА НАПРАВИМ ПО-ТОЧЕН ТЕСТ ЗА ДОМИНИРАНЕ НА ЕСТРОГЕН

Тъй като нивата на естроген в кръвта не съвпадат точно с нивата на тъканния естроген ...

... за да проверим по-точно доминирането на естроген, трябва да търсим друг индикатор за нивата на естроген, където нивата на кръв и тъкани съвпадат.

Един хормон със съвпадащи нива в кръвта и тъканите, който също може да се използва като индикатор за нивата на естроген е хормонът ... пролактин.

Пролактинът е хормон, секретиран при стрес и е най-широко известен със способността си да извлича калций от костите (когато калция има недостиг), за да осигури адекватно калций за производството на кърма.

Подобно на естрогена, проучванията също показват, че пролактинът силно потиска функцията на щитовидната жлеза .

[Метаболизъм на клетките на щитовидната жлеза, повлиян от пролактин и емоционално-физически стрес].https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1780295„Направено е заключение, че един от най-важните механизми на адаптивния ефект на PRL е способността му да потиска функцията на щитовидната жлеза, като по този начин намалява нивото на метаболизма, което води до намаляване на консумацията на кислород и подобрява толерантността на организма към стреса.“

Също така, подобно на естрогена, пролактинът не само се повишава по време на хипотиреоидизъм и стрес, но също така се увеличава както при мъжете, така и при жените с остаряването.

ХИПОТИРЕОИДИЗЪМ - ЕСТРОГЕН - ПРОЛАКТИНОВ ЦИКЪЛ

Опростената диаграма по-горе показва как при хипотиреоидизъм естрогенът и пролактинът се увеличават заедно (заедно с паратиреоидния хормон и серотонина).

Хипотиреоидизмът, естрогенът и серотонинът увеличават производството на пролактин.

След това пролактинът потиска допълнително функцията на щитовидната жлеза, като същевременно увеличава серотонина, което допълнително поддържа производството на пролактин.

ТЕСТ ЗА ПРОЛАКТИН ЗА ДОМИНИРАНЕ НА ЕСТРОГЕН

Както бе споменато по-рано, пролактинът може да бъде точно измерен от кръвта и има тенденция да се увеличава пропорционално на нивата на естроген в тъканите.

Така че, често можем да получим по-точен индикатор за истинските нива на естрогенната тъкан, като просто измерим нивото на пролактин в кръвта ви.

Това е прост тест за вземане на кръв, който днес се използва недостатъчно от лекарите, главно поради лошата интерпретация на самата лаборатория.

Подобно на много лабораторни тестове (включително лаборатории на щитовидната жлеза), референтният диапазон за пролактин не е съвсем точен.

Някои изследователи на хормони, като д-р Реймънд Пийт, заявяват, че пролактинът трябва да е нисък, за да се постигне здравословна функция на щитовидната жлеза и метаболизъм.

По-долу можете да намерите препоръчаните „здравословни“ граници за пролактин .

• Жени: 10 до 12 ng / mL

• Мъже: 4 до 7 ng / mL

Що се отнася до тестването за доминиране на естроген, горещо препоръчвам на лекаря да Ви направи тест за пролактин.

Можете да направите това следващия път, когато ви се налага за лаборатории на щитовидната жлеза и рутинна кръвна работа. Трябва да се добави и витамин D.

Надяваме се, че това ви е помогнало да разберете по-добре някои тънкости на кръвните тестове и защо някои тестове, от които може да разчитате вие и вашият лекар, всъщност могат да бъдат силно неточни.

Друг чудесен пример за това са вашите лабораторни резултати за щитовидната жлеза.

Известно е, че лабораториите на щитовидната жлеза са силно неточни и подвеждащи.

Ето защо в Ultimate Thyroid Protocol Protocol ви превеждам как точно да интерпретирате лабораториите на щитовидната жлеза и ще ви покажа как точно можете да тествате функцията на щитовидната жлеза още по-точно.

Подобно на тестването за пролактин, този протокол ще ви помогне да предотвратите извършването на потенциално опасни грешки в здравето на щитовидната жлеза.

И все пак, за разлика от тестването за пролактин, този протокол за тестване може да се направи у дома и безплатно. Така че, няма да ви струва нито стотинка.

https://www.forefronthealth.com/test-for-estrogen-dominance/?fbc … dPeBZSdLYEHWnvu4o

# 534
Хич не го обичате този естроген, но защо всички добавки за менопауза съдържат фитоестрогени, защо от хзт с доминиране на естроген след 2 години прекъсване ми дойде цикъла като на девствено момиче буквално. Вече това с прогестерона ми намирисва на конспирация. 🙁Някъде в интернет срещнах, че прогестерон се изписва само на млади момичета. Когато бях около 20 г. пак ми беше спрял цикъла,тогава ми изписаха инжекции прогестерон. Сега на 40 попитах дали и защо не ми изпишат пак такива инжекции, казаха че не се прави така. Според мен колкото е важен прогестерона толкова и естрогена. А ето как протича мен. цикъл:
Скрит текст:
Менструалният цикъл обикновено трае 28 дни (започва през първия ден от месечния цикъл и приключва един ден преди отново да се появи кървене) и всеки ден е различен в хормонално отношение:

Ден 1 до 14
Два хормона, отделяни от хипофизата – фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH) – контролират функцията на яйчниците и произвежданите от тях хормони. В този момент естрогенът (хормон, стимулиращ отличителните женски характеристики) доминира над прогестерона (хормон, способстващ подготовката на женското тяло за зачеване и бременност).
Ден 14 до 28
Нивата на прогестерона се повишават и той става доминиращият хормон. Не без значение за кожата, това повишение стимулира производството на себум. Нивата на естроген спадат.
Малко преди началото на кървенето както естрогенът, така и прогестеронът, са в най-ниските си нива.

# 535
  • София
Може би трябва да прочетеш повечко за естрогена и ще разбереш. Той бива три вида и само един е полезен за нас.  При доминация на естрогена се получават редица неприятни симптоми и се увеличава риска от развитието на сериозни здравословни проблеми. Та постът по-горе е за тези, които имат доминация на естроген.
Ето ги трите вида естроген:

Естрон (Е1) – слаб вид естроген и единственият, който се среща при жените след менопауза. Отделя се в малки количества във всички тъкани на тялото, най-вече в мастните и мускулни такива. Тялото може да трансформира естрона в естрадиол и обратното.
Естрадиол (Е2) – най-силният вид естроген. Това е вид стероид, който се синтезира от яйчниците и небалансираните му нива се свързват с редица здравословни проблеми – ендометриоза, полипи, кисти, ракови образувания и други.
Естриол (Е3) – най-слабият вид естроген, който се счита за остатъчен продукт при синтеза на естрадиол. Тялото го произвежда в по-големи количества единствено по време на бременност.

Фитоестрогените мамят тялото че са естрогени, и така се държи производството на естроген под контрол.

Колкото за изписването на прогестерон само на млади момичета, сте в голяма грешка. Младите си имат (в общия случай) прогестерон. Той естествено намалява с годините и в периода, в който се намираме тук пишещите, прогестерона е ударил дъното. Сега много е важно и какъв Прогестерон ще приемаме. Защото синтетичният като Дуфастон, Примолут Нор се превръщат в естрадиол и нищо не правим добро на тялото си.
Темата е всеобхватна и има много за учене. Няма да влизам в спорове, който се интересува, безкрайно много материал има за четене по темата.

# 536
Аурора, ти направи ли го тестването?

# 537
  • София
Горещите вълни не могат да бъдат симптом на естрогенова доминантност, защото те се предизвикват именно от недостиг на естроген. Почти всички останали изброени симптоми могат да се предизвикат и от нещо друго, а не от много естроген. Напр., умора, мигрена, разширени вени, напълняване и тн.

# 538
  • София
Аурора, ти направи ли го тестването?

Няма смисъл, аз съм с ендометриоза, висок естроген дори в кръвните, за тъканите не ми се мисли. Боря се и аз, но при мен борбата е от много години и с променливи резултати. А сега след 40 още по-трудно...

Горещите вълни са от недостиг на прогестерон, ние от ксеноестроген не можем се отървем, във всичко е...то и като светец да живееш без да го подтискаш с хубав прогестерон и правилен режим, много усилия и работа е.

# 539
  • В градината...
В лабораториите изследват Е2.

Общи условия

Активация на акаунт