Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 12

• 47 270
  • 769
  •   1
Отговори
# 705
Катерица, иди на зъболекар да прецени дали имаш бруксизъм или бруксомания. Няма общо с пременопаузата.

ще отида, но моята зъболекарка /на която имам доверие/ е в майчинство и ми е трудно да избера друг. Ако е бруксизъм или бруксомания, няма ли да са засегнати само предните зъби? Аз имам усещане сякаш ми минава ток или ме боцкат иглички по върха на зъбите /не само на предните/ и други странни усещания.
Не съм зъболекар, за да ти отговоря компетентно на тия въпроси, но при мен май само предните зъби не са засегнати. Консултирах се с двама зъболекари, защото аз не скърцам със зъби, и не вярвах, че е това. Но почнах да си събарям короните - добре, че моите са с 5 годишна гаранция, но след като зъболекарят ми подмени почти нацяло нови и суоер скъпи коронки, почна да настоява да взема мерки. Отделно много ме болеше челюстта и сутрин се събуждах изтръпнала. Не е по темата - затова накратко - аз слагам ботокс като решение, доволна съм, почнах да се будя без болка най-сетне. (а и ботоксът в дъвкателните мускули стеснява лицето, та 2 в 1).

# 706
Първи месец със закъснение от 4 дни, а дали изобщо ще дойде не знам.
Косопад, сърцебиене... имам направление да си пусна хормони, ама то трябвало между 2-4 ден на цикъла.
Ами като нямам цикъл?

# 707
Не съм зъболекар, за да ти отговоря компетентно на тия въпроси, но при мен май само предните зъби не са засегнати. Консултирах се с двама зъболекари, защото аз не скърцам със зъби, и не вярвах, че е това. Но почнах да си събарям короните - добре, че моите са с 5 годишна гаранция, но след като зъболекарят ми подмени почти нацяло нови и суоер скъпи коронки, почна да настоява да взема мерки. Отделно много ме болеше челюстта и сутрин се събуждах изтръпнала. Не е по темата - затова накратко - аз слагам ботокс като решение, доволна съм, почнах да се будя без болка най-сетне. (а и ботоксът в дъвкателните мускули стеснява лицето, та 2 в 1).
[/quot

Аз нощно време спя добре, сутрин се събуждам без болки в челюстта, зъбите, изтръпване или други странности. През деня се започва с усещанията. Одеве забравих да спомена, че лятото 3 месеца приемах /вагинално/ Утрогестан за регулиране на цикъла. Засега няколко месеца е редовен. Чудя се той няма ли странични ефекти, които повлияват например нивата на калций или др. Последната зъболекарка преди нова година каза, че хора, които приемали препарати против остеопороза, доказано имали влошаване на зъбите. Не смееше да препоръча процедури като реминерализация или флуоризация на зъбите - нямало доказан ефект.

# 708
Я да ви питам нещо, подуват ли ви се краката от коляното надолу, какво правите в такива случаи?
Катерица, а ти взимала ли си препарати за остеопороза?
Аз също четох тези дни нещо много притеснително по този въпрос. За момента съм оставила на заден план въпроса с инжекциите, но вероятно в някакъв момент отново ще ми изскочи на дневен ред.
Лейди, ще ми пуснеш линк от Докс ли?

# 709
  • София
Идвам да се оплача от ужасен цикъл. По-точно ПМС и пост МС. Нерви, главоболие, колит, болки в кръста! Болки в корема на края на течението. От две седмици не съм на себе си!

# 710
  • В полите на Пирин планина

Ето линкове към DOX. Прияно трениране. Simple Smile

# 711
  • В градината...
Lemy, аз като се заседя дълго на маса, като имаме гости и пием повече, ми се подуват.

# 712
Я да ви питам нещо, подуват ли ви се краката от коляното надолу, какво правите в такива случаи?
Катерица, а ти взимала ли си препарати за остеопороза?
Аз също четох тези дни нещо много притеснително по този въпрос. За момента съм оставила на заден план въпроса с инжекциите, но вероятно в някакъв момент отново ще ми изскочи на дневен ред.

Не съм взимала нищо освен Приорин и Утрогестан. От началото на годината пия витамини Alive на Nature's way и вит. А и Е, хапвам по 2 бразилски ореха на ден. Храня се сравнително правилно, пия по 2 кафета на ден и достатъчно вода.

# 713
Лейди, благодаря ти, ще разгледам има ли нещо подходящо за мен.

# 714
Катерица, косопада само с Приорин ли пребори?
Да кажа за зъбите. Миналата пролет забелязах, че долните предни зъби са леко щръкнали и част от основата им е оголена. Звъннах на братовчед стоматолог и той каза, че в тази възраст настъпват и такива проблеми, свързани с хормоните, но не и като описаните от теб симптоми.

# 715
  • Бургас
Малко деликатен въпрос! Усещате ли някакви промени във влагалището? Един от най-големите ми страхове е след раждането да не е тръгнало някакво смъкване, което да се влоши при навлизане в менопаузата.
Тази седмица точно бях на профилактичен преглед при гинеколожката ми и и споделих, че ми се е случвало да изпусна капки при кихане и т.н Тя каза , че се виждало някакво начално смъкване на предната стена, към момента не е обезпокоително. За по-сериозни случаи - хапчета и операция. Каза да си правя кегел упражнения, които и без това си правя.
Амбицирах се и си извадих нефритените яйца, които имам от сто години, но все забравям да ги ползвам Smile

За протокола - на 43 г съм, нямам към момента проблеми с цикъла и хормони.

# 716
Такива упражнения стават и без нефритените яйца. Сядате на тоалетната чиния, пускате порция урина и стискате, така че да се опитате да спрете струята. После пак пускате урина, пак стискате и така колкото пъти можете по време на едно уриниране, и по колкото пъти се сетите през деня. Аз съм с вагинална пластика (поради неправилно зашиване, дори мога да кажа, че почти нямаше зашиване след нормално раждане). Когато направих операцията нямах проблеми, но знаех че такива предстоят и съчетах лапароскопия и вагинална пластика. Някой ако има въпроси, ще отговоря.

# 717
  • Бургас
Интересно, че си задържам струята на порции, но пак явно има нещо спаднало.

# 718
Първи месец със закъснение от 4 дни, а дали изобщо ще дойде не знам.
Косопад, сърцебиене... имам направление да си пусна хормони, ама то трябвало между 2-4 ден на цикъла.
Ами като нямам цикъл?

Изследване на хормони могат да се направят по всяко време за доказване на менопауза. Не е нужно да се чака цикъл да дойде. Когато се цели забременяване изследването тогава се прави в първите дни на цикъла, за да се види яйчниковия резерв и оттам дали има репродуктивни проблеми . Аз нямах цикъл 2 години и ми бяха пуснати изследвания на хормони в незначителен ден , които показаха завишение на лх и фсх и тогава ми казаха ,че съм в менопауза.

Нещо интересно и изчерпателно за витамините, някой, ако не го е гледал. 👉
https://bnt.bg/news/upotreba-na-vitamini-koga-i-kak-v289482-291554news.html

# 719
  • Козлодуй
На мен ми се подуват краката от коляното надолу. Какво правя - старя се да се отводнявам като ям протеини или само айрян чай детокс свързано е и с цикала и с неврологичното ми заболяване така че не знам - старая се да тренирам и да ги масажирам краката да се раздвижва кръвта Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт