Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 49

• 37 094
  • 844
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Не съм чувал за такива случаи.
Но в една друга тема се пишеше, че майка и дете ядяли едно яйце, и майката се надявала детето да не го дояде, че да има какво да яде.
И за такива случаи не съм чувал, но може и да има някъде. Явно, че човек не може да чуе всичко, което се случва. Едно яйце май струва 15ст на магазина.

# 391
Не познавам някой да продава, защото е на зор. Не познавам и такива, които да са си напуснали квартирите/апартаментите и да са се върнали по родните места. Една приятелка остана без работа пролетта, но е на борсата и се справя, пък и записа два курса през това време. Друг познат в сферата на услугите пък напусна работодател и започна собствен бизнес, дойде му добре намалението на наемите и си намери чудесно помещение. Не му е лесно в момента, но се справя.

# 392
Здравейте,
Искам да питам дали имате личен познат, който поради зор си продава имота?
Е, може и да сте чули от някого, но да е достоверна информацията.

Доста се изприказва и изписа, пък аз лично познавам само 1 такъв човек. И той продава ап. Си, понеже си купи хотел на безценица. И ще се мести да живее там, с надежда да подкара и бизнеса като мине короната. Други не знам дали има?
Имам лични познати трима. И тримата така продават жилищата си , че да не ги продадат. Почти всекидневно се срещам с приятелка брокерка. Споделяме си това онова. И при нея не е имало такъв случай. Има обяви, дори доста, но всички са поставили необосновано високи цени. Коментирали сме го феномена. Жената ми казва - съветваме ги да искат цени които да гарантират сделка и сравнително бърза ликвидност. Това вика е добре и за нас брокерите, защото високите цени спират купувачите и всъщност имотите се застояват с години. Обаче никой не слуша. Бухат си цените и чакат. Истината е че хората забогатяха (  по точно немалка част). Познато семейство учители преди се затрудняваше да купи двустайния ни апартамент, и не пое риска. След индексациите в последните 2 години вдигнаха летвата и скочиха на тристаен, като пътьом и кола за 5000 лева си купиха ( разбира се отчасти със заем) но все пак новите заплати им дадоха кураж.

# 393
Разбира се, продавачът си взима парите, покрива ипотеката и прибира остатъка. После се заличава.

Между другото интересен казус, чак след като купихме нашето жилище излезе ипотека от 97-ма година, отдавна погасена, но явно неотписана. И още по-интересно, тогава е правена в Държавна спестовна каса 😁 А сега ние теглим кредит в ДСК, те си правят всички проверки и дори в собствените си архиви не го намират това. Вече като нови собственици, след сделката, ние подавахме някакво заявление за заличаване.

# 394
Аз се обадих на една много надценена обява. Знам мястото и недостатъците му. Предложих нормална цена. Посмяха ми се и отказаха.

Отделно, както вие, така и аз, не познаваме хора, които продават в момента поради притеснение. Даже този човек с апартамента, и хотела, не отстъпва от цената си (която за мен е кажи-речи само малко завишена).
Значи, пазарът си върви реално, както и преди вируса.

# 395
По темата - нормално ли е да се раздават разрешителни за строеж в неуредени квартали и в един момент живущите да попадат в параграф 22?

"Собственици на имот си заградиха улица в столичен квартал (ВИДЕО)"

https://dariknews.bg/regioni/sofiia/sobstvenici-na-imot-si-zagra … tal-video-2249559

# 396
Цените на имотите у нас и в Европа (видео интервю на експерт)

https://p.bnt.bg/o/s/oshte-ot-denia-210717-irena-perfanova-x264-211699.mp4

Последна редакция: пн, 23 ное 2020, 17:13 от pooh06

# 397
  • София, Bulgaria
Моите купувачи, всички са в "играта", дори тези, които изкараха ковит и им мина карантината.
Само, чеее...не знам, какво ще купим, само "куци" имоти на пазара или обещания за 2023г.
Бъдещето ще покаже.
Сделките пак са си за 5..6..дни, излезли от Агенцията...промяната винаги е с дата на самата сделка.
Приключвам няколко такива и документите, заедно с УВТ ще са готови за 7 дни/+ 1 д. за УВТ/. От четвъртък сделката ми евентуално в тази сряда ще е готова.
Сегашното положение в Агенцията отразява пазара преди минимум 30..40 дена...или 1..2 г. за тези, които са купили на зелено.

# 398
Не съм чувал за такива случаи.
Но в една друга тема се пишеше, че майка и дете ядяли едно яйце, и майката се надявала детето да не го дояде, че да има какво да яде.
И за такива случаи не съм чувал, но може и да има някъде. Явно, че човек не може да чуе всичко, което се случва. Едно яйце май струва 15ст на магазина.

Не съм чела за яйцето, но това е градска легенда, която съм чувала от баба ми, как нейна комшийка казвала как за обяд опържила едно яйце, детето хапнало, и му останало, мъжа й обядвал и тръгнал на работа, та тя го дояждала. Вероятно случката се използва през годините, но дори не мога да я свържа в какъв смисъл се споменава как едно яйце се яде от няколко членно семейство. Дете съм била, когато съм го чула, като прочетох поста изпитах дежа вю...

Томева, когато търсихме юни, юли, толкова обещания за завършване на сгради декември 2020 имаше, че всички бяха убедени, че ще ги актуват, на мен обаче нещо не ми се вярваше да е така.

# 399
И в крайна сметка колко време минава от разрешението за строеж до акт 16?

# 400
  • инфантилно и разглезено хлапе
Възходът на световните финансови пазари продължава. Моите прогнози са, че предстои банките да увеличат лихвите по кредитите, защото цената на капитала се повишава. Как ли ще се отрази това на пазара на имоти?

# 401
  • София
Пазарите и петрола се вдигат, заради ваксините и светлината в тунела.
Как да се отрази това на имотите?!

Те да направят изключение и да тръгнат в обратната посока?
Simple Smile

Последно, ще има ли криза, или ще няма, и кой каква теза защитава?
До сега ни се дънеха ушите за някаква идваща криза.
А сега, акциите и борсите се вдигали, и ... отново ужас ...
Ай, стига, бе!

# 402
"Джим Крамер от CNBC заяви във вторник, че печалбите в спекулативната част на фондовия пазар са "безумни".".

https://translate.google.com/translate?hl=en&sl=auto&tl= … es-ever-seen.html

И един виц по темата:

Между борсови спекуланти:
- Заради кризата не мога да спя.
- А аз спя като бебе.
- Не може да бъде!
- Да, на всеки час се будя и плача!

Помнете, че в практиката праволинейното ускорително движение рано или късно води до катастрофа.. и пазарите рано или късно се приземяват (или изтриват огромни суми по един или друг начин). Иначе кой двигател ще движи тежката машина на капитализма? Кризата и следващия локдаун ще са факт много скоро - по-скоро, отколкото ни се иска да вярваме.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_stock_market_crashes_and_bear_markets

https://www.standartnews.com/balgariya-politika/borisov-smuten-z … syuza-443837.html

https://www.cross.bg/danuchnata-pytin-danuk-1648224.html#.X71PJhP7Sko

Относно ваксините, ходих наскоро на преглед и един лекар изрази професионално съмнение дали ще действат както се очаква и предположение, че ситуацията с вируса ще продължи още поне година. Интересно ми е как това ще се отрази на имотния пазар. И моля след прогнозите направете ретроспекция, за да видим кой крив, кой прав.

https://www.dw.com/bg/%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B8 … %D0%BA/a-55707016

Що се отнася до прогнозите за цените, вече ги дадохме в анкетата. В близките месеци ще следя с интерес темата кой какви отстъпки договори при покупка или наем на жилище и дали се взима А16 на време (в обещания от строителите срок). Клаузата форсмажорни обстоятелства е двояка и не оправдава бездействието на всички по веригата за безобразията в сферата на недвижимите имоти.

https://www.flagman.bg/article/228559

Опичайте си акъла!

Последна редакция: вт, 24 ное 2020, 20:30 от pooh06

# 403
Докато не се дистрибутират и сложат ваксините и докато не се мине пика всички класове асети, в това число и имотите ще се помпат. Вероятно това ще бъде до пролетта. Колкото точно до имотите, в сащ и европа ще почнат да падат, но тука в бг хората може да откажат да приемат тази реалност и да стане стагфлация на пазара и да му трябва дълги години да се коригира надолу. Всичко зависи дали и колко имотеки ще изгърмят, а това ние не можем да знаем. Нищо не пада/се срива току така без да е форсирано. Има предпоставки се форсиране много, но като гледам социалистическия начин на мислене на всички може и да се опростят/отсрочат много фалити. Парадоксалното е че хора, които върло защитават капитализма, печелят на гърба на социализма Simple Smile ако имахме груб и чист капитализъм до сега много надценени или неразумни бизнеси/ипотеки/инвестиции да бяха изгърмели и изкупени на безценица от други. Днес четох как хотелиерите по черноморието реват даги спасяват и тях, иначе щели да фалират или продават на безценица. Когато теглиха неразумни кредити, когато малтретираха персонала си, когато си купуваха луксозни коли, когато предлагаха лошо обслужване на неразумни цени защото могат, не им беше лошо и извиваха ръце на туристите, а сега искат българския данъкоплатец да ги спасява? Няма как да стане, никой не е казал че всеки бизнес трябва да оцелее и да се спаси, ако инаше обществен интерес, можеха да се спасят, но в случая не виждам смисъл и нужда. Някой по-разумен ще ги купи на безценица и ще карат обикновени коли. Това е капитализма. Това  е закона на джунглата. Simple Smile

# 404
Да хората се видяха в пари.
Бъдещето е все по-сигурно.
Особено при 20 годишна ипотека.
Всички чакаме милиардите от еврофондовете за да се юрнем да купуваме.
Идва безплатната ваксина, слагаме я и се почва - туризъм, наеми AirBnb, бизнеса в растеж, ресторантите дигат цените и са пълни.
Слънчака се пука по шефовете от чужденци след тази суша.
Възможно е.
2 сценария, 2-ве посоки.

Общи условия

Активация на акаунт