Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 49

• 37 042
  • 844
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Заяждането не е приятно.
Договорът има клауза за 1 месечно прекратяване с предизвестие от която и да е страните.
И дори да го няма в договора, тая точка я има в ЗЗД и не може да бъде отменена с договор.

Защо наемателите да прекратяват след 2 месеца, да оставят осрано и опикано, дупки и драскотини по стените, и да се местят на следващия апартамент, извивайки ръце, а аз да нямам реципрочно такова морално право, използвайки точно същата клауза и действие?
Точно "Каквото повикало, такова се обадило" важи с пълна сила! Simple Smile
Нямаш представа, всъщност, колко си прав! Simple Smile

# 571
Карай както ти си знаеш и се надявай да не се засечем някъде като наемател и наемодател, да видим кой ще е губещия.

# 572
Дам, значи имам 1 годишен договор и ти на 4-ия месец ми даваш предизвестие и се надяваш да го спазя. Или първо пробваш да ми вдигнеш наема, явно не си попадал на каквито трябва. Ясно ми е също, че 90% не обявяват наемите си, а за регистрация на наметелите да не говорим. Но каквото почукало, това се обадило обикновено.

Стига тралала. При наемането на жилището, а и при изготвянето на самият договор, може да се каже/посочи, че наемът е Х лева, но поради КОВИД ситуацията, наемодателят е склонен на Y лева, до края на извънредното положение. И там е точката. Като не ти харесва, не подписваш и търсиш друго. Краят на извънредното положение не зависи нито от наемател, нито от наемодател. Като ти кажат на 13.02.2021 по новините, че е край, значи 01.03.2021 плащаш X сумата.

# 573
Не виждам защо е този спор, няма договор, който да не подлежи на разваляне според фиксираните в същия този договор условия. Важното е да има равноправие в клаузите, а от там нататък в даден момент може коя да е от страните да се усети, че договорът вече не е изгоден и да поиска да бъде прекратен със съответната неустойка.

# 574
Карай както ти си знаеш и се надявай да не се засечем някъде като наемател и наемодател, да видим кой ще е губещия.
Коментирай ако наемател напусне преди да изтече едногодишния договор какво би направил.

# 575
Коментирай ако наемател напусне преди да изтече едногодишния договор какво би направил.
ЧС го написа, ама аз поне не съм чувал наемодател да е давал обезщетения на наемател доброволно, а обратния вариант го знаят почти всички, как не се връща депозита.
Изобщо не става дума за намален временно наем, а за 1 годишен такъв. Отивам днес подписваме за 1 година за 500лв, след 2 месеца ми казват, ами от днес 700 или си заминавай. Който го прави, рано или късно ще плаче, доста повече от 1 наем мога да навредя, да не говорим, че може и да не се изнеса и да има разправии, които ще струват доста на тези 500 или колкото лева.

За информация много години съм бил едновременно,  наемодател на 2-3 имота и наемател, та знам как е и от двете страни. Казвам го, за да няма изцепки, като си купиш имота какво каквото искаш.

# 576
  • София
За мен човек, който не се изправи очи в очи срещу мен, а ще ми руши и прави мизерии зад гърба, не е човек, а мишка.
Не знам как някой може да се гордее с това. Тъжно е ...

# 577
Същото важи за мен, такива мишки, правещи си тънките  сметки  без кръчмаря не са за похвали.

# 578
  • София
Кой е кръчмаря?
Никакви тънки сметки. Всичко е по договор.

# 579
Ако е по-договор добре. Оставам с убеждение, че твоите договори са с едностранна печалба, ако не няма проблеми. Ето как би звучал нормален договор с еднаква тежест и към двете страни, цифрите са примерни.

......едностранно право на всяка от страните да прекрати предсрочно действието на договора с двумесечно писмено предизвестие плюс заплащане на обезщетение в размер на наем за един месец.

Ако имаш такъв договор супер, ако е само в твоя полза знаеш мнението ми, но и виновни са балъците, които не си търсят правата, не четата какво подписват и т.н.

Аз лично многократно съм чувал да не се върни депозит, но не съм чувал хазаина да плаща неустойка, може и да има такива случаи де.

# 580
  • София
Човек, ти май не четеш!
ЕДНА И СЪЩА КЛАУЗА за 2 те страни:
ДОГОВОРЪТ СЕ ПРЕКРАТЯВА С ЕДНОМЕСЕЧНО ПРЕДИЗВЕСТИЕ.
След това си поемам риска да търся нови хора, да плащам брокерски комисионни и тн.
Точно както правят наемателите. Аз иначе откъде да си го измисля. Гледам те какво правят.
И дума не отварям за повишаване на наема.
Не договор, ЗАКОНЪТ е такъв! И той е над всеки договор.
Реципрочно е.

Почти никой от договорите ми няма клауза за обезщетение 1 наем при предсрочно прекратяване. Като това в повечето случаи е в мой ущърб.
Последните наематели се изнесоха, но платиха 1 наем защото се изнесоха в деня на предупреждението. Ако ме бяха предупредили 1 месец по-рано, нямаше да има никаква неустойка. Само, че те са искали всичко да им е сигурно, и не са се оплакали. Спазиха си всичко точно.

# 581
Явно короната не ви се отразява добре.
Голямо засягане в тази тема. Станали сте докачливи.
И губите мярка постоянно.

В момента се изчаква, видно е.
Колко хора, ще останат без работа и няма да могат да плащат наем / заем. Колко хора ще имат спешна нужда да продават, за да оцелеят и ще смъкнат цените.

Явно докато дойде този период, тук ще се лалосва на килограм и всеки ще мята "своята си истина".

# 582

Освен това на ден отиват средно към два кубика дърва. Всеки да си прави сметка.

Имаш ли представа колко са 2 кубика дърва?
повярвай ми - имам.
И все пак твърдиш, че отоплението на къща за един ден изисква към два кубика?

# 583
Може да става цялата къща като голяма сауна или турска баня.

# 584
2 кубика на ден правят 60 кубика на месец, за 5 месеца отоплителен сезон значи трябват 300 кубика.
За да се складират тези 300 кубика трябва да се задели част от двора с размери 20 х 15 метра (0,3 декара) и плътно да се наредят дърва на метър височина...
Да не говорим, че при цена от 80-90 лева на кубик тези 300 кубика ще струват 27 000 лева. Яко отопление на тази къща Wink

https://www.infostar11.com/%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0-%d0%b7 … AYASAAEgJgffD_BwE

Общи условия

Активация на акаунт