Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 49

• 37 583
  • 844
  •   1
Отговори
# 90
Ще го говорим пак зимата като се очертава да минават пак на онлайн обучение университетите.
Не че нещо, ама те вече минаха, на он-лайн са всички, вкл. медицинските.
Не че нещо, но засега това се води временна мярка за 2 седмици. Според мен тенденцията обаче ще се задържи. За това и подчертах на зимата.
Дори мярката да остане за постоянно, да не си мислите, че студентите ще хукнат да се прибират по родните си места. Напротив, дори това оставане за дълго време вкъщи може да ги накара да се изнесат от ужасните студентски общежития и да си потърсят прилична квартира, за да може поне докато учат да се чувстват спокойно и  комфортно.
А по поповд цените от 2008, ами те до тогава така стремглаво бяха вървели нагоре, че после няколоко години беше необходимо да се върнат на нормалните си нива. Винаги е имало много скъпи имоти с надути цени и такива, които са поносими за повечето купувачи. Няма как, човек да иска луксозно НС в престижен район и цената на имота да е ниска. Аз също следя цените на имотите, т.к. ми е необходим един малък апартамент. Еми да ви кажа, за последните 2 години цените са се покачили двойно, а да не говорим, че вече почти не се намират приемливи оферти за малки, добре ремонтирани 1 или 2-стайни апартаменти . И да уточня, че не търся в Луксозенец и други навикани квартали. В тази връзка ще се радвам ако цените паднат, ама изобщо не се надявам на това, а даже очаквам още да се покачат.
1. Всъщност да, точно това си представям да направят и това и става всяко лято, когато са във ваканция.
2. Какво по-точно е луксозно жилище? Луксозно по чий стандарти? Кое му е луксозното на масовото строителство в България? Кое е луксозното и на ужким "луксозните" скъпарски кооперации?
Какво означава престижен район? Престижността на един район не е ли просто мода и конюнктура? Погледнато в малко по-голям мащаб, каква е разликата дали ще си в ултра престижен турбо луксозен район в София или в някой не чак толкова, при положение че става дума за един и същи град (и тук изключвам някои крайности като например циганските махали)?
Какво означава ниски цени? Според теб колко би било нормално да струва цената на квадрат, да речем съизмерено в годишни заплати?

# 91
Може би има защо - все пак новодошлите от село имат навика домът да свършва до оградата и всичко отвън нея да е чуждо. От там и боклуците през прозореца, и чупенето... Кореняците софиянци не го правят това.
И не мисля, че говорим на диалект. Някои МЕ-кат (хайде да ходиме, хайде да свириме и т.н.) но не е кой знае какъв кусур. Друго типично за София диалектно звучене не знам, а съм тук на 50 години.

Ударения?

# 92
Грешните ударения като цяло се осмиват в София, не че не ги чувам. Но не са толкоз масово, поне в моите среди и моето училище.
Иначе съм срещала ситуация когато някой вика:
- Ти чувАл ли си за...
И му отговарят:
- Не, торба съм

Та явно има усещане, че ударението е грешка.

# 93
Е как студента да отиде в луксозно жилище и да изчака..кой ще поеме разходите му?! Дали ще остане в София без да учи решават родителите му ако те плащат наемите. Голяма част от тях не искат да го правят;

# 94
Фаталина - ти изобщо била ли си студентка, живяла ли си в студентски град? Пълни глупости говориш и не разсъждаваш като студентка, а като лелка. Я се замисли ти ако си на 18-23, ще стоиш ли цял ден сама в "лукс" квартира или ще искаш да си сред приятелки и приятели в "мизерно" общежитие? И второ, убили се от учене студентите, направо глава не вдигат от книгите.

Според вас, направо цялата икономика се крепи на плещите на студентите. За разлика от нас възрастните, които цял ден дремем в бгмама, те са толкова отговорни, трудолюбиви и ученолюбиви. Изумен съм Grinning
Била съм студентка, но не ми се е налагало да живея в Стдентски град, а в родната ми къща в София. Децата ми също са били студенти по медицина и информационни технологии. На тях също не им се налагаше да живеят на общежитие, нито пък ги влечеше да са денонощно в заведенията на Ст. град. Хората са различни и има студенти и студенти. Някой четат, интересуват се, развиват се и после лесно си намират работа по специалността. Други, които само купона ги вълнува, после работат в обслужващата сфера, защото освен диплома на хартия, нищо друго не знаят и не умеят. Лично съм свидетел как мама и тате купуват на любимата си дъщеричка, от уж бедният град Добрич, едностаен апартамент в Студентски град, за да може детето да не се тормози в общежитията. А тя дори не се дипломира и нищо не работеше.  Намират всякакви купувачи и наематели. След като има толкова много сделки и толкова изтеглени жилищни кредити, значи има търсене и значи, че голяма част от хората съумяват да си позволят жилище с кредит, което определя и пазарните цени. За мен едни цени са ок, за друг други. Няма еднозначно мнение по въпроса. Мен например и тези цени в момента ме устойват, както и условията по ипотечните кредити, но не намирам имотът, който ме устройва.

# 95
Значи нито си живяла в ст град, нито го посещаваш, за да знаеш как е, но си вадиш извод и обобщаваш въз основа на един случай? Ти псъзнаваш ли че следването не е ходене на училище и не се учи всеки божи ден. Студентите имат време да ходят на лекции, да учат и да разпускат, а тези които не могат да си позволят издръжка, дори работят. Абсурдно е да ги слагаш в две крайни графи - преучили и успели или живяли и неуспели. Примера който даваш момичето не е успяло, не заради това че не е учило, а защото толкова си може. Има много примери където се скъсват от учене децата и после пак не могат да се реализират, а масово много успели хора дори не са завърлили университет.

# 96
Не разбирате, София е водещата звезда в света.

Аз идвам от място, което е няколко пъти по-голямо и по-известно от София, ама реших да поживея и в София, за да видя кое как е.
Обичам да пробвам и да виждам с очите си, не да слушам кое как е от теоретици и от клипове, че и да обяснявам след това на база чуто, българите са царе в това.

Не знам защо по презумпция шопите си мислят, че няма как да има по-велико място и всеки се мечтае за София.
Аз мечтая да се върне времето, когато жилището ми струваше 25000 лв., и обиколилите цял свят и "столиците"му, столичани в повече не бяха тук.... Тогава можеше да се пресече нормално улицата....Нямаше я тази забързаност и агресия от хора решили да се "реализъират"....
Всеки има мечти, безплатни са.
Аз все пак се надявам, някой ден такива като теб да няма или да да много малко.
Чак не ми се вярва, ме все още има такива хора, изключая бабите..

# 97
Значи нито си живяла в ст град, нито го посещаваш, за да знаеш как е, но си вадиш извод и обобщаваш въз основа на един случай? Ти псъзнаваш ли че следването не е ходене на училище и не се учи всеки божи ден. Студентите имат време да ходят на лекции, да учат и да разпускат, а тези които не могат да си позволят издръжка, дори работят. Абсурдно е да ги слагаш в две крайни графи - преучили и успели или живяли и неуспели. Примера който даваш момичето не е успяло, не заради това че не е учило, а защото толкова си може. Има много примери където се скъсват от учене децата и после пак не могат да се реализират, а масово много успели хора дори не са завърлили университет.
Ами за съжаление изводите са такива. Не учили и не сполучили! Дадох пример, за това, че дори на студентите има кой да им осигури прилична квартира или дори собтвен апартамент. В момента позната, която е от Пловдив, вече 9 г. от както е завършила университет, не бърза да се върне в родният и град, а стои тук в София и продължава да плаща наем на четиристаен апартамент, които преди е деляла с други състуденти. Има много млади хора, които с цената на всичко остават тук и те са основните клиенти на наемодателите, а в един момент са и основната група купувачи на жилища.

# 98

2. Какво по-точно е луксозно жилище? Луксозно по чий стандарти? Кое му е луксозното на масовото строителство в България? Кое е луксозното и на ужким "луксозните" скъпарски кооперации?
Какво означава престижен район?
Почти всеки ден се питам същото. Работата ми е да седя също по цял ден пред един компютър, и разглеждам доста  от сайтовете за имоти. От всичко видяно до сега, в хилядите обяви през годините,  в Провинцията и в София, като наистина заслужаваща определението "луксозна", мога да определя една единствена, неголяма къща в София. Появи се за около 900 000 евро, и след по малко от седмица разбира се беше продадена. Изключителна класа и лукс, невероятно съчетание на мрамор,  дърво и фаянс  от най високо качество, тежко, масивно, и много скъпо. И най вече стилно. Просто съм убедена на 100% че освен изпълнението, нищо в тая къща не е българско. Нито материалите, нито интериорния дизайн, нито фасадата, нито мебелите и т.н.. Това чудо си личеше че е правено от много състоятелен човек, живял в подобна среда чужбина. Наш новобогаташ дори и да си плати на дизайнерско бюро не би го постигнал тоя ефект. Та като гледам хилядите "луксозни" апартаменти в които освен безразборно разхвърлян шарен талашит и бани от конфекцията ми става странно.

# 99
Не разбирате, София е водещата звезда в света.

Аз идвам от място, което е няколко пъти по-голямо и по-известно от София, ама реших да поживея и в София, за да видя кое как е.
Обичам да пробвам и да виждам с очите си, не да слушам кое как е от теоретици и от клипове, че и да обяснявам след това на база чуто, българите са царе в това.

Не знам защо по презумпция шопите си мислят, че няма как да има по-велико място и всеки се мечтае за София.
Аз мечтая да се върне времето, когато жилището ми струваше 25000 лв., и обиколилите цял свят и "столиците"му, столичани в повече не бяха тук.... Тогава можеше да се пресече нормално улицата....Нямаше я тази забързаност и агресия от хора решили да се "реализъират"....
Всеки има мечти, безплатни са.
Аз все пак се надявам, някой ден такива като теб да няма или да да много малко.
Чак не ми се вярва, ме все още има такива хора, изключая бабите..
Напротив много сме, както и вие.... За ваше съжаление...а за мечтите... Вашите са най-безплатни, в София един имот да струва колкото в родните ви градчета и селца.... Повярвай, няма такава столица... Поне, не и на планетата Земя.

# 100
Малииии какъв красив спор се е развихрил между софиянци и пришълци. Май без да исках аз го разпалих възмущавайки се, че София е някакъв блян недостижим според някои "кореняци".
Аз да си призная извън София не знам някъде другаде изобщо да се ползват мигачи, а пешеходни пътеки даже не се разчертават. Защо така с лошо? Напълно излишно делене в рамките на една шепа народ. Сега да почнем да даваме някакви примери кой как се държи има ли смисъл. Зависи си от човека.

# 101
  • София
В студентски живеят и много двойки, от които само единия учи.
Също и много току що завършили и работещи. Има и такива, които са учили, завършили са, и са започнали работа и са си в същия апартамент. Само учещи, неработещи са най-вече чуждестранните студенти. Има и млади хора, не учили в Студентски град, но идващи от чужбина (българи или чужденци) и се нанасят да живеят именно в студентски град.
Общежитията са въпрос на предпочитание. Там има доста мръсотия и хлебарки, има и кражби. Някои предпочитат на общежитие и гледат само парите. Други пък изпадат в ужас от условията в общежитието. И искат хем да са наблизо, хем да живеят в по-читави условия. И взимат апартамент под наем.

Така че не го мислете. Още повече, че нямате пряко наблюдение на ситуацията.

Относно по-културното шофиране в София, да, от една страна тук се привличат по-образовани хора, от друга почти всички бивши емигранти, идващи от чужбина се населват в София. Те си носят западния манталитет, от западна Европа, Канада, САЩ. От трета пък страна, проверките са-доста повече.

# 102
За мен луксът започва там, където свършват реалната необходимост и потребителската стойност.
Например едно четиричленно семейство може да задоволи всичките си нужди с едно жилище от 200 квадрата. Жилище от 400 квадрата вече ще е лукс, защото не носи нищо повече, само престиж и задоволяване на егото. Скъпа санитария от антибактериален и незадържащ зацапване порцелан има потребителска стойност. Но ако се сложат златни кранчета това вече е лукс, защото не носи полза, а само имидж. Та луксът е горе долу синоним на излишък.

# 103
По мое време всеки, който имаше възможност, наемаше квартира на детето си студент или се купуваше жилище. В общежитие отиваха тези, които нямаха възможност за наем. Като гледам все повече хора предпочитат да купят, вместо общежитие, т.е. нещата там май не са се подобрили.

# 104
  • sofia
Резкият спад на наемите,със сигурност ще се отрази негативно на цените на недвижимите имоти.Спадът може да не е толкова рязък като при наемите,но е неизбежен.
Къде го тоя рЕзък спад?

От нещата, които много мразя е, когато една лъжа се впрегне да се повтаря 100 пъти, докато си внушат хората, че е истина.
Ти даваш ли нещо под наем.Аз лично давам и следя пазара,затова мога да коментирам.Наемите падат повярвай ми.

Общи условия

Активация на акаунт