Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 49

• 37 577
  • 844
  •   1
Отговори
# 75
Ще го говорим пак зимата като се очертава да минават пак на онлайн обучение университетите.
Не че нещо, ама те вече минаха, на он-лайн са всички, вкл. медицинските.

# 76
Всъщност софиянци биха се радвали ако по-малко хора си мечтаят за София. Ама не се получава, та от това кой напира насам  съди за оценката на града. Иначе никой не е казал, че София е Париж или Лондон (макар да познавам хора, които предпочитат София пред Лондон), но в рамките на България си е най-доброто място. За добро или за лошо.

Да добавя - най-доброто място за работа и бизнес. Далеч не най-доброто за живот. Доста хора се изнесоха в момента, в който видяха възможност за нормални доходи по родните си места.
Иначе винаги ме е кефило как кореняците Софиянци са си вирнати носове и се имат за нещо повече от всички останали само защото са се пръкнали на графа, а забравят че бабите им са от някое съседно на София(отдавна вече квартал). Подиграват се на мьекащите, но забравят, че и те говорят на диалект...

# 77
Ще го говорим пак зимата като се очертава да минават пак на онлайн обучение университетите.
Не че нещо, но засега това се води временна мярка за 2 седмици. Според мен тенденцията обаче ще се задържи. За това и подчертах на зимата.

# 78
Иначе винаги ме е кефило как кореняците Софиянци са си вирнати носове и се имат за нещо повече от всички останали само защото са се пръкнали на графа, а забравят че бабите им са от някое съседно на София(отдавна вече квартал). Подиграват се на мьекащите, но забравят, че и те говорят на диалект...

Може би има защо - все пак новодошлите от село имат навика домът да свършва до оградата и всичко отвън нея да е чуждо. От там и боклуците през прозореца, и чупенето... Кореняците софиянци не го правят това.
И не мисля, че говорим на диалект. Някои МЕ-кат (хайде да ходиме, хайде да свириме и т.н.) но не е кой знае какъв кусур. Друго типично за София диалектно звучене не знам, а съм тук на 50 години.

# 79
Скрит текст:
Не че нещо, но засега това се води временна мярка за 2 седмици. Според мен тенденцията обаче ще се задържи. За това и подчертах на зимата.
Именно, че само се води. Надали някой с разума си смята, че ще е временна, предвид развитието на събитията. Студентите, които искаха да си отидат, вече си отидоха, това казвам.
Иначе моят опит е на засилено търсене под наем на ремонтирани, светли и просторни, но малки жилища - 45-50 кв реални, за сам  или двойка без деца. Да позволяват хоум офис, но да не са прекалено големи, за да изискват съквартиранти за наема и поддръжката.

# 80

Може би има защо - все пак новодошлите от село имат навика домът да свършва до оградата и всичко отвън нея да е чуждо. От там и боклуците през прозореца, и чупенето... Кореняците софиянци не го правят това.
И не мисля, че говорим на диалект. Някои МЕ-кат (хайде да ходиме, хайде да свириме и т.н.) но не е кой знае какъв кусур. Друго типично за София диалектно звучене не знам, а съм тук на 50 години.
Това, че Софиянци си мислят, че не говорят на диалект не значи, че не е така: https://ibl.bas.bg/interaktivna-dialektna-karta-na-balgarskiya-ezik/
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%B9%D1% … D0%B2%D0%BE%D1%80
Възпитанието не зависи от място на раждането - попитай хората от провинцията колко възпитани са столичаните.

# 81
По мой наблюдения не са си отишли студентите реално; Дори да са по родните места, държат апартаментите под наем; Някой пък работят и живеят в тях ... като цяло изчакват; Имат намерение обаче да освобождават; Общувам с поне  5-6 такива;

Последна редакция: пт, 06 ное 2020, 14:49 от Наоми

# 82
Това, че Софиянци си мислят, че не говорят на диалект не значи, че не е така: https://ibl.bas.bg/interaktivna-dialektna-karta-na-balgarskiya-ezik/
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%B9%D1% … D0%B2%D0%BE%D1%80
Възпитанието не зависи от място на раждането - попитай хората от провинцията колко възпитани са столичаните.

Това е някакъв анахронизъм. Може би се е говорело така 1900-та година, но аз не съм чувала никога връстниците ми да казват восок, петок, вов, кръпа, дръво и т.н. Това е някакво проучване на корените на говора, ама отдавна е изчезнало. Докато "сйемиту в шъпата, ни смйе чак толкуз интимни" си е жив факт Wink

Нямам кой знае каква база за сравнение, защото не съм живяла в провинцията, но мога да сравня шофирането - в София се спира на пешеходна пътека пъти повече, отколкото в провинцията например. И мигачи се дават повече.

# 83

Това е някакъв анахронизъм. Може би се е говорело така 1900-та година, но аз не съм чувала никога връстниците ми да казват восок, петок, вов, кръпа, дръво и т.н. Това е някакво проучване на корените на говора, ама отдавна е изчезнало. Докато "сйемиту в шъпата, ни смйе чак толкуз интимни" си е жив факт Wink

Нямам кой знае каква база за сравнение, защото не съм живяла в провинцията, но мога да сравня шофирането - в София се спира на пешеходна пътека пъти повече, отколкото в провинцията например. И мигачи се дават повече.

От къде знаеш, че даващите мигачи и спиращи на пешеходна са кореняци?

# 84
За дошлите от малко населено място където всички се познават и не смеят да мърлят около себе си за да не ги одумват ... София се оказва мног оанонимна, изведнъж никой не ги познава и могат да изхвърлят старите дюшеци  тоалетни чинии и какво ли не от старите собственици  доректно в близкото дере ... както съм свидетел на няколко места в Младоското дере преди години ... беше затрупано с боклуци от новодомците ... а те не бяха Софиянци .

# 85
По мой наблюдения не са си отишли студентите реално; Дори да са по родните места, държат апартаментите под наем; Някой пък работят и живеят в тях ... като цяло изчакават; Имат намерение обаче да освобождават; Общувам с поне  5-6 такива;
Моите наблюдения са, че голяма част от студентите работят и те си държат жилищата. Освобождаване ще има, ако останат без работа, и това важи не само за студентите. Минаването он-лайн не е фактор, фактор са работата и доходите, според мен.

# 86
За дошлите от малко населено място където всички се познават и не смеят да мърлят около себе си за да не ги одумват ... София се оказва мног оанонимна, изведнъж никой не ги познава и могат да изхвърлят старите дюшеци  тоалетни чинии и какво ли не от старите собственици  доректно в близкото дере ... както съм свидетел на няколко места в Младоското дере преди години ... беше затрупано с боклуци от новодомците ... а те не бяха Софиянци .

Не усещате ли колко тъпо звучи - всичко кофти в София е е от новодошлите, а тия дето дават мигачи и спират са все кореняци. Освен да почвам да ви качвам снимки от центъра с изхвърлените стари покъщнини около кофите по тротоари и градинки.

# 87
Дори мярката да остане за постоянно, да не си мислите, че студентите ще хукнат да се прибират по родните си места. Напротив, дори това оставане за дълго време вкъщи може да ги накара да се изнесат от ужасните студентски общежития и да си потърсят прилична квартира, за да може поне докато учат да се чувстват спокойно и  комфортно.
А по поповд цените от 2008, ами те до тогава така стремглаво бяха вървели нагоре, че после няколоко години беше необходимо да се върнат на нормалните си нива. Винаги е имало много скъпи имоти с надути цени и такива, които са поносими за повечето купувачи. Няма как, човек да иска луксозно НС в престижен район и цената на имота да е ниска. Аз също следя цените на имотите, т.к. ми е необходим един малък апартамент. Еми да ви кажа, за последните 2 години цените са се покачили двойно, а да не говорим, че вече почти не се намират приемливи оферти за малки, добре ремонтирани 1 или 2-стайни апартаменти . И да уточня, че не търся в Луксозенец и други навикани квартали. В тази връзка ще се радвам ако цените паднат, ама изобщо не се надявам на това, а даже очаквам още да се покачат.

# 88
Няма как голяма част от студентите да работят поради простата причина, че за повече от половината професии се изисква квалификация и образование. А за работата, която не изисква това, работещите ще са масово след 2-3ри курс, което допълнително маналя броя студенти, които в момента работят.

В случай че не работят по професията си, би следвало да работят някакъв друг неквалифициран труд в сверата на ресторантьорство, услуги, туризъм и т.н. ... т.е. все сектори, които са ударени тежко от кризата.
Отделно, едно 50% от студентите са на издръжка на мама и тати и не работят по принцип, но сега няма причина да висят в София.

Фаталина - ти изобщо била ли си студентка, живяла ли си в студентски град? Пълни глупости говориш и не разсъждаваш като студентка, а като лелка. Я се замисли ти ако си на 18-23, ще стоиш ли цял ден сама в "лукс" квартира или ще искаш да си сред приятелки и приятели в "мизерно" общежитие? И второ, убили се от учене студентите, направо глава не вдигат от книгите.

Според вас, направо цялата икономика се крепи на плещите на студентите. За разлика от нас възрастните, които цял ден дремем в бгмама, те са толкова отговорни, трудолюбиви и ученолюбиви. Изумен съм Grinning

Последна редакция: пт, 06 ное 2020, 15:41 от Gogo1979

# 89
От къде знаеш, че даващите мигачи и спиращи на пешеходна са кореняци?

Не знам, но и да не са, това пак значи, че средата облагородява Wink

Общи условия

Активация на акаунт