Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 49

• 37 128
  • 844
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Ами, хубаво, хората сме различни. Въпросът е да сме толерантни едни към други, а и да осъзнаваме плюсовете и минусите на собствените си избори. Винаги се жертва едно, за сметка на друго.

# 331
Алчността и ненаситността са голяма работа, ама още никой не е измислил начин да си взима парите и имотите на другия свят..
Дори процентно има по-малко хора не мислещи за нищо и каращи ден за ден, отколкото хора карали цял живот на макс, работа, спестяване, още и още и още и така точно докато умре..

# 332
В ситуация като днешната, предпочитам да съм от планиралите и да ми е спокойно. А че на друг не му е било приоритет и е карал ден за ден - негова си работа, той да му мисли как семейството му ще си плаща наема, как ще си плаща сметките за ток, за храна и т.н.

# 333
Най ми е интересно защо ни е ситуация като днешната?
На кого му пречеше свободното движение по света, мирното обикаляне в арабските държави , липсата на просяци и бежанци по улиците и т.н.
на кого му пречеше хората да са спокойни ?
айде продавайте си жилища един на друг както си знаете. аз ще си пусна един филм

# 334
Понеже разгледах сайтовете на ЧСИ тата в нашата област, и останах направо учудена колко имота са изкарани напоследък, и то на брутално ниски цени някои (някои от тях). Не съм запозната с процедурите и веднага потърсих справка в Google . Oткрих това нещо : https://pravatami.bg/2610, но честно казано ме обърка още повече. Да не кажа че ме и отказа. Прекалено засукано и несигурно ми се вижда, с доста подводни камъни. Искам да попитам дали някои от вас е запознат, но от първо лице единствено число ( а не от интернет). Мога ли да препродам в последствие имота ?
Да, може да се препродава след това имота.
Единственото по- различно за покупката от ЧСИ според моя личен опит от обичайната сделка за покупка на имот е възможността потърпевшият да обжалва решението/ процедурата на ЧСИ. Което би забавило въвода във владение с няколко месеца, а в същото време купувачът е платил цената на имота.
В моя случай след продажба на 08.10.2018 г. последва обжалване. Съдебното решение, което потвърждава решението на ЧСИ влезе в сила февруари и началото на март 2019 г. бях въведена във владение на имота.

# 335
Може да се препродава, но ако не са махнати въбраните /както повечето ЧСИ отказват/ следващият  купувач трябва да е с кеш, защото банките отказват да кредитират имот с възбрани;

# 336
Вярно е, че има криза и спад на оборотите, особено в някои браншове. Но и не е чак толкова крайно положението. Който има нужда от телевизор или дреха ще отиде в мола. Няма да отиде обаче ей така, да позяпа, да хапе, да гледа кино. Затова тълпата е по-малка. Те преди моловете бяха станали място за разходка и социален живот, не само за пазаруване:-) Та истината е някъде по средата, но е вярно, че животът не е спрял и повечето бизнеси се адаптират към ситуацията (колкото да преживеят, не да просперират). Говоря за бизнесите, не за тези хора, които са останали без доходи.
Знам със сигурност как реално стоят нещата. Оборотите са в пъти надолу спрямо миналите години. Дори Зара на Витошка затвори. Остана само в моловете, защото там не плаща твърди наеми. В моловете почти всички обекти са много назад с наемите и продължават да трупат сериозни задължения. Не гонят наематели, защото ако го направят ще останат с празни магазини. Работят добре магазините за техника. При тях даже има ръст. Това също го знам от първа ръка. Когато хората започнаха да прекарват много време в къщи, започнаха да купуват всякакви домакински уреди и да подменят стари такива. П.П. По темата. Има браншове, които не са засегнати. За момента строителството е един от тях. Продажбите вървят много добре. Има спад при наемите в някои квартали.

Последна редакция: вт, 17 ное 2020, 13:18 от Анонимен

# 337
  • София
Мандаринка, гледам за втори път ме закачаш за хрантутниците. Извинявам се, ако съм те засегнала.
Но за мен 90% от държавните служители вършат раббота под единица. Т.е. има назначени 4-5ма човека, които вършат работа за един. За да не съм голословна ето данни за брой на държавната администрация към населението по години. Общинската пък е още по-раздута...

# 338
  • София
Да се върнем на темата за имотите.
Тези огромни цифри в произволна валута, според мен ще се отразят на цените на имотите. Инфлация ли ще бъде, друго ли-аз съм лаик. Колко от тези суми са “реални” и колко са напечатани. Долари, евро, всичко се хвърля като слама. Дали това, а не вирусът, няма да отприщи невиждана криза? И как би се отразило на цени на имоти и наеми?

# 339
Какво се случва реално на пазара на недвижимите имоти - бум, локдаун или като в Мариянската падина (дълбоко и тъмно) никой не знае?

# 340
Според мен нищо не се случва поради ефекта "орел, рак и щука". Т.е. разнопосочни тенденции се нулират една друга. Което не пречи в даден момент една от тях да вземе връх и да измести пазара, но според мен за момента се нулират.
Основното за мен е кога критичен обем продавачи вече няма да могат да издържат без да продават. И кога купувачите ще решат, че краят на кризата се види и по-голям спад няма да има. Но наличието на опцията за ваксина в обозримо бъдеще според мен налива вода в мелницата на продавачите, за сега поне.

# 341
при нас казаха , че края на карантините не значи края на кризата, а по-скоро нейното начало. затова не бих се заблуждавала толкова с ваксините

# 342
А бензин? С това работене от вкъщи и от това много се пести. Обеди в околните на офиса заведения - струва повече от ядене у дома. За декоративна козметика пък съвсем да не отварям дума. За тези, които ползват и това отпада като не излизаш. Щях да си купувам и нови летни обувки и боти и ботуши. За кога и за къде? От март все отлагам , защото не излизам. То ще им мине модата, докато излезем пак като преди и то ако оживеем. И гледам само, че нощници и пижами не ми стигат Grinning
И още ненаправавени разходи има една камара. Всеки има такива.
Ами погледнете икономиката в малко по-голям мащаб. Нали знаете, че разходите за един са доход за друг? Следователно вие гледате от своята паничка, че като сте хоум офис и са ви намалели разходите. Да, ама това означава, че са намалели доходите на друг. И именно така започва стагнацията - като всеки се стиска и крие пари за черни дни. То е и до нагласа на масата хора.
Изобщо, подем в икономиката се забелязва, когато всеки харчи и парите в икономиката се превъртат. И обратното - когато всеки стиска и се харчи само за най-належащите нужди - икономиката е в стагнация.
Нали именно заради това мерките на правителствата са да се печатат и раздават пари - за да може хората да харчат и колелото да се върти.

# 343
И в момента най-грубо положението е такова за строителите.
1/3 обезщетение на собствениците на земята.
1/3 отива за стоеж и то максимум, дори да наема под изпълнители, при големите фирми е по-малко.
1/3 печалба, като това важи в разни ливади и пр, ако имота е в по-хубав квартал в София, печалбата скача много повече, защото другите две точки са еднакви като пари.
Вече не броя разни брокери, пркупвачи и пр, които още вдигат цената.
Дори да свалят с 10-15% цените строителите, пак ще имат не малка печалба.

# 344
Не ми се търси обратно , но едната беше , че се чудят дали не могат да намалят още повече лихвения процент, другата беше , че цените на тока поскъпват и то много ... и третата беше , че банките се готвят за голяма буря , защото изведнъж ще престанат държавните помощи за хората и бизнеса ...

Какво ще рече голяма буря? Те банките са си капитализирани, какво мислиш че е QE, трупане на резерви. Каквото и да стане банките тоя път няма да го отнесат, но нормалния човек, който не си е направил сметката ще плаща.

Общи условия

Активация на акаунт