Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 49

• 37 026
  • 844
  •   1
Отговори
# 585
Simple Smile Сграда, която изисква 2 кубика дърва на ден, трябва да има огняр, който да е зает само с частта за отоплението.

# 586
  • София
Навремето бях чувал, че 2 кубика отиват на сезон, в по-малките къщи. Но никога не съм пробвал лично.
2 кубика на ден трябва да е някое мега имение с 200-300 стаи.

# 587
  • София
Родителите ми горят към 6 кубика за 1 зима в къща. В камината. Като палят след 16 ч през седмицата. И в двата дни уикенда по цял ден. През останалото време на конвектор. Двама души. Отопляват само единия етаж. 6 кубика са към 500 лева, нарязани дърва, бук, толкова платихме Thinking

# 588
ToniShu, благодаря за поканата Simple Smile, с удоволствие бих се възползвала,  но времето не е подходящо за гости сега - имам предвид Ковид-19, зимата я обичам и не ми пречи на разходките, а и по принцип обичам да ходя из планината, не да стоя вътре някъде, па макар и на хубаво място, каквото не се съмнявам, че е вашето. Но оценявам жеста и благодаря Simple Smile.

По същество - ти все пак завъртя темата към "апартамент или къща",   което не мисля да коментирам. Гледката ти е хубава, но цената за нея - време в задръстванията и тотална зависимост от кола, не си струва, според мен. Няма да "контрирам" с гледки, който живее на място, подобно на тези, за които говоря, ще ме разбере. Останалите - ами тяхна си работа Simple Smile

# 589
Несериозно е да се очаква, че наеми от 500 ще паднат на 250.
Не отдавам жилища и нямам интерес да защитавам тезата, че цените растат нагоре, просто смятам, че даден продукт има себестойност под която не може да падне. Аз ако отдавах дори празен да ми стои не бих го пуснала на 250 лева освен ако не е в провинцията и това да оправдае цената.
Не може хора без имоти да се сърдят на тези с имотите, че ги отдават скъпо. Защото ги имат и това дали ни харесва или не, нищо не променя.
Относно договорите смятам, че защитават и двете страни. Така както може да избяга наемател без предупреждение, по същия начин познати бяха стресирани да търсят нова квартира, понеже на хазяина му щукнало нещо. Колко хубаво би било човек да попадне на коректни хора, но де тоз късмет?!

# 590
  • инфантилно и разглезено хлапе
Не отдавам жилища и нямам интерес да защитавам тезата, че цените растат нагоре, просто смятам, че даден продукт има себестойност под която не може да падне. Аз ако отдавах дори празен да ми стои не бих го пуснала на 250 лева освен ако не е в провинцията и това да оправдае цената.
Не може хора без имоти да се сърдят на тези с имотите, че ги отдават скъпо. Защото ги имат и това дали ни харесва или не, нищо не променя.

Няма продукт, стока, или услуга, на която цената да не може да падне до 0. Освен ако предлагаш нещо уникално, единствено в света, и си само ти единствен монополист на пазара.
Иначе цената на услугата "отдаване под наем" за наемодателя може да стане 0, дори отрицателна - когато имота му стои празен, а такси, данъци, разходи за ремонти и поддръжка си вървят.

# 591
В най-честия случай при жилищата (не говоря за магазини, промишлени помещения и т.н., които си имат особености), като стои празно, то разходите на наемодателя обикновено се свеждат до данък сгради и смет. Което е пренебрежимо малка сума. Айде едни 500 лв. годишно да са, за някой супер голям имот, ново строителство.
Примерно казвам - 3-стаен център тухла - 200-300 лв. годишно. Казвам център, защото данъчната оценка е според зоната и центърът и близки до него квартали са с най-висока данъчна оценка.
И какво - дори една година да стои празен, на следващата като го даде под наем си избива данъка за 2 години с 1 наем.
Ако е голям и/или добре ремонтиран и обзаведен, рискът от загуби при отдаване на подпазарна цена на неблагонадеждни наематели - примерно споделено жилище за 2-3 наемателя, е по-голям отколкото, ако стои заключен и си чака правилния наемател и/или пазарът да живне.

Цената на стока/услуга може да падне под себестойност, но не за дълго време, защото противоречи на пазарната логика. Цената, ако е под 0, означава продавачът да плаща на купувача да вземе стоката/услугата. Ако цената е 0, продавачът подарява, а не продава. Цена е едно, себестойност - друго, печалба - трето.

# 592

Няма продукт, стока, или услуга, на която цената да не може да падне до 0. Освен ако предлагаш нещо уникално, единствено в света, и си само ти единствен монополист на пазара.
Иначе цената на услугата "отдаване под наем" за наемодателя може да стане 0, дори отрицателна - когато имота му стои празен, а такси, данъци, разходи за ремонти и поддръжка си вървят.
дори къщичката на село не може да падне до цена нула....

# 593
Наемите продължат да падат. Във всяка от десетките групи във фейса е пълно с апартаменти под наем.
Тристайни  читави има масово за 750-800лв, до съвсем скоро двустайните бяха толкова, дори имаше боксониери за 700 и ги наемаха.

# 594
Това в кои квартали са тези наеми на 3-стайните? И какво означава "читави" - опиши някакъв читав, да разберем.

# 595
Във всякакви, влезте и разгледайте.
Дори в надценените като Младостите има сериозен спад.
Грубо е около 25-30% отделно, че има голям избор.

# 596
  • София
Зависи от разходите за задържане на стоката (както се каза).
До 0 може да падне стока, която има големи разходи за съхранение, петрол, стоки в хладилници;
също стока, на която са високи разходите за изхвърляне, за транспорт. Примерно радиоактивни отпадъци.

Ясно е, че това са абсолютни крайности.
За да падне имот до 0ла, трябва да се случи пълен апокалипсис. Както в Денвър. Да не функционира държавата, полицията, законите и тн.

Освен това, също (както се каза), даването на апартамент под наем има постоянни разходи, при празен имот, но има и променливи разходи, в процеса на ползване на апартамента. Това са рискове от повреди, износване, рискове за неплатени сметки ток, вода, парно. Разправии с наематели, обикаляне, брокерски комисионни.
Към добавка на това, ако намалиш наем на 1/2 шансът да са кофти наемателите нараства драстично. И дори няма да го правят със зла умисъл. Просто толкова си могат. Черни отпечатъци от пръсти и длани с мазни ръце по стените, пробивани дупки, къртено, драскано, овлажнени и подути ПДЧ мебели, ламинати, нарочно запушване на отдушника в банята и затворена врата, отглеждане на мухъл в нея, натоварване на бойлера на максимална температура, натоварване на пералнята с маратонки и какво ли не, изкривявайки барабана.
И като сложиш тия променливи разходи с разправиите и нервите от една страна, и някакъв мизерен наем от друга, наистина е съвсем реален сценарий да си заключиш апартамента. И това не веднъж е заявявано от много хора, включително и в темата.

# 597
  • София

Да де, ама наемите са малко особени. Как виждаш някой да пусне друг за нула лева за да му амортизира имота и за да го завлече със сметки?
Просто като паднат наемите една част от отдаващите ще се махнат от пазара и предлагането ще спадне.
Моят прег например е 500лв за двустайката. Под тези пари изобщо няма да се занимавам да дондуркам наематели

# 598
Да де, ама наемите са малко особени. Как виждаш някой да пусне друг за нула лева за да му амортизира имота и за да го завлече със сметки?
Просто като паднат наемите една част от отдаващите ще се махнат от пазара и предлагането ще спадне.
Моят прег например е 500лв за двустайката. Под тези пари изобщо няма да се занимавам да дондуркам наематели

Съгласна. Зависи си от стоката. Ако са някакви хранителни стоки, които на другия ден ще трябва да се бракуват, може в края на деня да се пуснат на половин цена, а даже и безплатно, защото иначе ще трябват и разходи за изхвърляне и бракуване. Но наемите генерират разходи с отдаването и ако не го отдадеш под наем ще ти струва там 30-40 лева на месец, но ако го отдадеш за без пари ще ти струва много повече. Та ясно какво ще последва след определен спад.

П.П. Сетих се как английските студенти ядат суши на цена по-ниска от България. В супер след 18 часа сушито се продава на половин цена. Питам аз, да де, ама не са ли останали само боклуци до тогава? И ми казват "О, ама ние отиваме много по-рано, избираме си хубаво суши и после обикаляме за други неща до 18 часа" Wink

Последна редакция: сб, 28 ное 2020, 10:51 от Черна станция

# 599
О, не, в групи на кибици, дето от скука и липса на капацитет да се занимаят с нещо по-интелектуално само си амортизират екрана на телефона, нямам никакво намерение да влизам.

Наемодателите, поне разумните от тях, са наясно, че няма 10-20 или повече години наемите само да вървят нагоре. Ясно им е, че ще има и нагоре, и надолу, ще има и празни месеци.

Това, че всички наемодатели ще се юрнат да свалят наема само и само да не стои празно жилището, може да го каже човек, който не отдава/не е отдавал, или просто не е наясно с нещата.

Иначе аз се ограничавам с жилищата, иначе ако говорим за цена и разходи за други стоки, дори за други имоти, нещата стоят по различен начин. Примерно ИПК-Родина - вече бившата недовършена сграда - там имаме парцел, имаме сграда, която генерира допълнителни разходи извън данъците (не знам дали е имала данъци, разбира се) - обезопасяване, ограда, охрана и разни други, които не ги знам. Разрушаването на сградата е голям разход. Затова изключих НИ, които не са жилище, дори ваканционните ги изключвам, защото и те са по-особен случай.

Общи условия

Активация на акаунт