Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 49

• 36 947
  • 844
  •   1
Отговори
# 765
Банките ще сринат всичко и ще го направят с кеф и ще спечелят на гърба на "хитрите" инвеститори/тарикати. И могат да го направят, защото си разбират от работата в детайли и професионално, докато масата "инвеститори" които гледат клипчета в ютюб, чатят във фб или копират позиции на приятелите си в социалните финансови платформи ще изгорят дружно.

Това ми звучи като как банките с удоволствие ще срежат клона, на който седят Wink Замисли се в какво са активите на банките? Основно банковите активи са инвестирани в дълг. И както как тогава според теб банките с кеф ще сринат всичко и ще си фалират инвеститорите? Нали в момента, в който един длъжник фалира, дългът му се отписва? И според теб целта на банките е злобно и суицидно да скапят икономиката???

Последна редакция: ср, 02 дек 2020, 18:29 от Черна станция

# 766
  • София
Танграта, тотално нищо не си разбрал, а се опитваш да се присмиваш на останалите. Статистиката, върху която размишляваш е за всички ипотеки като стойност. Всички ипотеки, не само отпуснати тази година, а и за всички останали години назад и непогасени все още. Никакви изводи не могат да се направят от тази статистика. В нея влизат и ипотеки от преди 10 години. Също така влизат такива на бизнеса. Много големи предприятия си ипотекират сградите. Има такива за 50 и повече милиона. Само няколко такива в година изкривяват стойностите. Дори ипотеките за жилища да са се увеличили 2 пъти, ако се погасят големи имоти на фирмите за няколкостотин милиона, ще излезе, ще има спад.  Както през 2019 има само 200м, а 2018 и 2020 близо милиард.

По-просто от това не мога да го обясня.
Принципно е вярно, но колко да влияе това? Шансът да приключи ипотека е грубо 3%
Освен това, това е редовно и регулярно събитие.
През последните 100 години, за всяка година има нови ипотеки, има приключване и на стари.
Разхвърли го като вероятност, какъв ефект оказва и ще получиш ... почти 0ла.

# 767
Какво да ти обяснявам, човек. Въздържам се от теории, защото ще ме обвините в конспирации. Но от това което съм чел и проучвал и което се връзва с фактите, а не измислената от медиите реалност е че всичко започна 2017 с идването на Тръмп на власт. От тогава финансовата икономика се помпа яко. Тръмп има полза от това, защото си вдига рейтинга и ако не беше ковид, Тръмп щеше да бъде преизбран. Но и в двата случая след изборите в сащ, полза от QE няма и следва срив.

Ковид е просто явление от което разни влиятелни анти Тръмп хора и корпорации решиха да се възползват, за да съсипят америка и да свалят Тръмп. А това става много лесно когато притежават мас медийте и когато системите на всяко едно ниво - световно, държавно, общинско, болнично и т.н са порочни и имат личен (финансов) интерес това да стане, то става ЛЕСНО. Изобщо не са нужни уговорки, конспирации и убеждаване  и т.н. Просто хората са глупави, алчни и предвидими.
С две думи, кризата щеше да започне още 2017, ако не беше тази изненада с Тръмп, която я отложи 4 години, а ковид е просто добре дошъл инструмент, от който се възползваха, за да го свалят. Затова и казах че на пролет вече ще сме забравили за ковид.

ЧС - съгласен съм че преувеличавам и имам пикантни изказвания Simple Smile Зрелища да стават!
Но в крайна сметка, банките си правят сметката много по-добре от всички останали и знаят как да спечелят. Реалната икономика е съсипана и без тяхна намеса, те просто ще приравнят финансовата икономика с реалната икономика. Алтернативата е те да фалират, притиснати от централните банки, което също би довело още по-лоши обстоятелства.

Последна редакция: ср, 02 дек 2020, 17:26 от Gogo1979

# 768
оф, pooh06, до кога ще ме мислиш за мъж? даже съм си написала, че не съм... Ако си силно притеснене и не ти трябват аргументи, а просто твърдения и прогнози, ходи в Тогедър - имат едни много хубави застраховки, ще се успокоиш най-накрая за финансите си.

Прощавай, поправих поста си.

Колкото до застраховките има една приказка - "застраховка, за страх уловка". Аз за своите си притеснения съм се погрижил и имам план Б. Застраховката така или иначе бях длъжен да я сключа в полза на банка. Аргументите са за онези които като мен чакат своята мечта за 10%-30% спад на цените - има надежда Wink

Последна редакция: ср, 02 дек 2020, 17:29 от pooh06

# 769
Прощавай, поправих поста си. Колкото до застраховките има една приказка - "застраховка, за страх уловка". Аз за своите си притеснения съм се погрижил и имам план Б.

Много ми е странно - от една страна си пророк на апокалипсиса, от друга страна си спокоен, че си взел мерки???
Аз имам не само план Б, ами и В, и Г, и Д и пак не смея да кажа, че съм се подсигурила. Нали знаеш, че когато хората правят планове боговете се смеят? Може да стане така, че даже и в контейнерите вече да спре да се намират неща за ядене и тогава ще мра от глад ... 

Често ме обвиняват, че съм била имала интерес и затова пиша така и така...  Дрън - дрън, нямам никакъв интерес нито от качване, нито от спадане на цените. Единственият ми интерес е стабилността и плавността да продължат. И затова се дразня от хора, преекспониращи лошите новини и къпещи се в сладко очакване на апокалипсиси, защото ако станат повече от някаква критична маса, тогава сами ще направят кризата, която пророкуват.  И ще е лошо за всички, не само за лошите "богати". Даже е много вероятно "богатите" по-добре да преживеят, а на бедните да им остане само радостта от това, че "богатите" са загубили също.

# 770
Много ми е странно - от една страна си пророк на апокалипсиса, от друга страна си спокоен, че си взел мерки???

Какво ти е толкова странно? Ако съобщат, че утре се очаква необичайно опасно време, нима ще стоиш със скръстени ръце? А всъщност прогноза за 10-30% спад на цените (до нивата да кажем от 2009 или малко преди това) апокалипсис ли е?

# 771

Какво ти е толкова странно? Ако съобщат, че утре се очаква необичайно опасно време, нима ще стоиш със скръстени ръце?

Нали казах - няма да стоя, но няма и да съм спокойна, че мерките са достатъчни. Пък ти гледам си, хем очакваш най-лошата буря.

# 772
Виж, "пророкът на бурите" не съм аз, а Макс Оте, който още през 2008г. написа бестселъра си "Кризата идва". Аз само споделих тези виждания подкрепени с факти.

Трудно е да си спокоен, когато гледаш, че нещата около теб не са ок. Но най-добрия начин да се справиш е да не губиш самообладание и да предвидиш следващите си стъпки.

Междувпрочем учила ли си история на религиите? Мнението ти за това как са се появили не е меродавно. Понякога се случват чудеса и е пълно с примери, но това е за друга тема.

Последна редакция: ср, 02 дек 2020, 18:03 от pooh06

# 773
Виж, "пророкът на бурите" не съм аз, а Макс Оте, който още през 2008г. написа бестселъра си "Кризата идва". Аз само споделих тези виждания подкрепени с факти.

Скрит текст:
Трудно е да си спокоен, когато гледаш, че нещата около теб не са ок. Но най-добрия начин да се справиш е да не губиш самообладание и да предвидиш следващите си стъпки.

Междувпрочем учила ли си история на религиите? Мнението ти за това как са се появили не е меродавно. Понякога се случват чудеса и е пълно с примери, но това е за друга тема.
Баси, тя тая криза охлюв да беше, по-бързо щеше да дойде! 12 години пътува, откъде идва, от Мъглявината Андромеда ли?! Laughing
Всички знаят, че капитализмът се развива циклично, но единици са тези, които могат да предвидят точния тайминг на циклите, и те са наистина много богати след това. А, и не се занимават с писане на книги Wink А когато някой нон-стоп предрича криза, все някога ще познае -  и счупеният часовник е верен два пъти в денонощето. Laughing

# 774
.. още през 2008г. написа бестселъра си "Кризата идва".

Че то всеки знае, че през десетина години идват кризи. Ама тук някои хора не говорят за поредната криза, а за Кризата, която ще срине всичко...

# 775
  • София
Представете си пък колко книги/експерти е имало с обратното твърдение - че криза няма да има и нарочно ни плашат, за да забогатее някаква малка прослойка от богаташите Grinning Kак може след столетия на научен прогрес и експериметни, още да се лови човечеството на врачки...
Poppea, не мога тук да не ти сложа едно Yellow Heart за смеха, който ми подари с тоя коментар Grinning

# 776
Реално се твърди, че кризата от 2008 изобщо не е приключила, а 12 години е била подтискана с QE, а и има логични факти за това. Просто защото няма решение за тази криза, а просто отлагане и отлагане. Според мен един от два развоя е неизбежен - или голяма и дълга инфлация или срив на всички асет класове.

# 777
или голяма и дълга инфлация или срив на всички асет класове.

Инфлацията чисти само парите в обръщение и дълговете. Но асетите я преодоляват. Ако един хляб от 1 лева стане 2 лева (и заради инфлацията и заплатите стават от 1000 лева на 2000 лева) просто акциите също ще скочат и толкова. Няма как инвестициите в реална икономика да се сринат в дългосрочен план. От инфлация се сриват дългове, облигации и разни фиктивни финансови инструменти.

# 778
Ако инфлацията продължи дълго,без да се индексират доходите,теоретично всички ще обеднеят! Но доколкото знам това не се е случвало...

# 779
Да съгласен съм. В единия случай че обеднеят едни, в другия случай други. Акциите не са част от реалната икономика, а от финансовата икономика.

Да добавя, тука имаше и един инвеститор дето развяваше линкове с един професор, забравих му името, но той твърдеше, че ще има хем инфлация хем спадане на финансови асети, заради стагнация на икономиката. Точно тоя професор ги разправя тея неща 10 години Grinning Ще вземе да се окаже прав накрая.

Общи условия

Активация на акаунт