Пубертетът при момчетата - тема 9

• 54 679
  • 742
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Моят тийн (15) този уикенд ще се сблъска за първи път с тежка физическа работа. Баща му го взима на село да леят плоча.
Досега все му се разминаваше, защото уикендите е зает с мачове, но му се усмихна слънцето най-после Wink
Надявам се малко да му се наместят чакрите след това упражнение.

# 661
Времето прекарано в онлайн обучение нанася много щети. Аз забелязах същото при моите деца. Миналата година моя син влезе в желаната гимназия, много ентусиазиран и много щастлив. Ние също, за съжаление след това ги затвориха и
ентусиазма спадна до под нулата. И това се отрази на всичко и на ученето и на отношението към училище. Тази година същото. Не знам вече с какво да го мотивирам. При нас също е проблем различните подходи от страна на мен и мм.

# 662
Моят тийн (15) този уикенд ще се сблъска за първи път с тежка физическа работа. Баща му го взима на село да леят плоча.
Досега все му се разминаваше, защото уикендите е зает с мачове, но му се усмихна слънцето най-после Wink
Надявам се малко да му се наместят чакрите след това упражнение.
Успех Simple Smile
Моят има 70 кубика за около 9 месеца (уикендите) Simple Smile Simple Smile Simple Smile Много добре  му се отразява ... чист въздух, слънце, вода... Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 663
  • София
И работа му бях намерила лятото по 4 часа на ден, съвсем лека, в офис. Ходи три седмици и почна да се пазари да спира, едвам изкара 5 седмици и то след молби, че ще ме злепостави пред работодателя...
Все по-често отказа да идва с нас в планината или на почивка, включително в чужбина... Лятото имаше циркове, вечерта се съгласява да ходим някъде, организираме приятели с деца, на сутринта казва: Няма да дойда, не ме интересува какво сте организирали, платили, резервирали.
Домашен любимец няма да взема, защото пак на мен ще остане. Гледахме на приятели няколко дни с уговорката, че ако се справи, ще вземем. На третия ден му писна, искаше само да играе с него, без да мие лапи и дупе, и сам заключи, че нямаме нужда от куче. Преди това много искаше.
Нямаме възрастни познати в София, на които да помага...
Момчето просто си е пристрастено към виртуалната реалност, в която всичко е лесно, възможно и той е в челните редици по изгледани серии и събрани карти. Като не може да блесне с нещо пред приятели в реалния живот, блести във виртуалния....
Когато все пак е оставен без устройства (в извън учебно време), на 2 ден пак става нашето добро, весело и бърбориво дете.

Знаеш ли какво бих направила аз във вашето положение - бих продължила да го водя на психолог, бих продължила с опитите и разговорите, но не бих му ограничила игрите поне до края на учебната година - да я избута някак криво-ляво с що-годе някакви оценки. И само, като приключат с оформянето на годишните оценки - бам - спирам всичко. Няма повече компютърни игри. Директно бих сложила край! Лаптоп само за телгене и гледане на филми, стаята винаги отключена, за да мога да го проверявам по всяко време, слагам това приложение за следене на лаптопа и купища книги в стаята. Да прави каквото ще - ако иска да гледа филми /твърдо не анимета/, да чете книги, да чати - каквото поиска. Но никакви игри повече. Да, знам, че е много крайно, обаче няма друг вариант - това е сериозно пристрастяване, а всяко такова се бори с рязко спиране на "наркотика". Цяло лято ходене на психолог /без да го насилваш, разбира се/.
В началото ще трябва да стиснете зъби и да устискате на всичко, което ще излее по вас /това ще си е направо абстиненция/, но след втората седмица мисля, че ще омекне и ще започне сам да търси нещо друго за правене, защото иначе буквално време няма да му минава. Тогава вече започваш с предложенията - ела с нас на планина, айде да отидем на кино, искаш ли да вземем домашен любимец /не е задължително да е куче, може да е зайче или морско свинче - те също имат нужда от грижи и са много милички/, хайде да се разходим, искаш ли да те запишем да тренираш нещо, на някакви курсове, може и някой музикален инструмент..... Просто ще трябва първо да му спрете игрите, после да си изчакате периода на истерия и накрая да го подкрепите с други предложения.
Знам, че ще е трудно, но лятото ще е най-позходящия момент за това - първо, защото няма да рискувате с училището и второ, защото има много неща, които могат да се правят навън.
Помислете върху този вариант,

# 664
  • София
Светкавица, права си, НО Simple Smile По наше време натискът за успех не беше толкова голям. Дет се казва, за "всеки имаше място под слънцето"- дали гимназия, дали техникум, дацата се ориентираха според желанията си и нямаше толкова брутални разлики във възпитанието и реакциите. Сега, обаче нещата не са такива.
За мен обкръжението е важно и специално за София, напливът за "добра среда" е крайно пресиращ. Не случайно в седмокласните теми е такава истерия покрай НВО-то. При тийновете все по-често се срещат психоматични разстройства, паник атаки, депресии... И да, разбирам, че не всичко трябва да е на всяка цена, но не познавам родител, който да не си дава сметка, че едно е да попаднеш в среда със СМГ- йци (използвам твоя пример) и с Бузем-чета... а за да успее детето, често прилагаме силен натиск. Естествено, след успеха при кандидатстването, следва спад в мотивацията (или поне така ни се струва), а отделно и това ДО, където децата вече спират да общуват с връстници е абсолютно нездарвословно (и психологически, и физически).
За мен, опцията сами да спрат пристрастяването си е кауза пердута. Дадох пример със сина си, който осъзнава проблема, но сам търси помощ - НИЕ да го ограничим, просто защото сам не може. По наше време просто нямаше такива силни изкушения. Възрастта е свързана с контакти, с трупане на опит, в опити сам себе си да разбираш, а всичко това е свързано с общуване... което те заместват с виртуално такова
Не ми се мисли какви служебни отношения един ден ще имат, как ще общуват, какви семейства ще създават с тази социална изолация, в която се намират и то, точно в тази възраст.

Духи Simple Smile усмихна ме твоят хакер, но ето един начин да ги подтикнем към нещо ползотворно.

# 665
Lady,
Стаята му задължително вече е с отворена врата.
Истински игри няма как да играе, защото тоя лап топ не позволява.
Благодаря ти за съветите, хич няма да чакам лятна ваканция. Още сега ще започна.
Със сигурност ще продължим с психолога.

# 666
Моето момче днес изкара 5 по математика. Да, може и повече, но вече бил в игра..... Думи нямам.

# 667
Хорските деца ходят по олимпиади, клубове за дебати, курсове, спортове...
Нашите тренират мултитаскинг и как да изкараме някаква оценка, докато играем!

# 668
  • София
Хорските деца ходят по олимпиади, клубове за дебати, курсове, спортове...
Нашите тренират мултитаскинг и как да изкараме някаква оценка, докато играем!

Точно така! Нямам нищо против мултитаскинга, аз самата съм такава, но ме интересува и крайния резултат все пак Simple Smile Това му и обяснявам - ако си играеш и същевременно изкарваш 5-ци 6-ци, нямам нищо против. Но въпросът е, че той изкарва 2-3-4. Има забележки, вчера вечерта в 23 ч. класната му написа забележка за липса на внимание в час по френски. А знам, че може повече, не е глупав, просто е адски мързелив и иска да получи само хубавите неща от живота. Ми няма как да стане.

# 669
Искам да скажа че вашето виждане на ситуацията, осъзнаване че има проблем, според мен вече е огромна крачка напред. Заслужавате адмирации. Имам приятелка, на която синът е силно пристрастен. Това се отразява на учението също. Детето не е буйно, не е лошо, просто живее само заради игрите. Аз, страничен човек го виждам, но родителите са слепи и съответно не правят нищо по въпроса. Само въздишат, гледат тъжно, ами той само играел.... Нооооо то си било за него си. Правил лошо на себе си. Направо не знам как им позволява сърце. Да вметна само, че бащата е работил в отдел Н_ркотици, сиреч не пада от луната. Обаче не може да осъзнае, че това е същото.

# 670
  • София, Лагера
Мда...причината да го зареже момичето беше, че не е висок 190 см. Тя самата е миньон.
На една приятелка синът й пък бил изоставен, защото семейството им не било достатъчно елитно. За протокола - тя е доста добър юрист, а бащата - CEO на международна компания..
Не знам, едно време като че ли не беше толкова сложно да си в пубертета, нито да имаш гадже...
Open Mouth
Чудна причина! Чудесно е направила, че го е отървала от себе си! Ако ръстът е основна ценност - няма нужда от повърхностни хора! Същото се отнся и за парите, и за елита - пълни глупости! И едно време ги имаше такива, и в двете посоки - момчетата пък си избираха гаджета с по-големи гърди. Същата тъпотия!

Мултитаскинг... хубаво, ако е успешен! Ситуация от днес (с малкия) - поредна издънка на теста по математика. Много се спече, а аз не му казах нищо. Само, че ще му организирам консултации и че ще трябва да решава повече задачи. Нищо не казах за игрите, но и двамата знаем, че те са причината, а и двамата знаем, че другия знае.
Сега чакам да видя дали уикенда ще посмее да си хване телефона преди да си научи всичко!

# 671
Ноеми и при теб е весело.
Имам познати с две деца, голямото супер ученолюбиво, отличник, самомотивиращ се и тн. Другото ( с 3 години по-малко) до 7 клас същия, след това тотално незаинтересован от учището и с желание да приключи по-скоро, даже и предсрочно. Това онлайн обучение им разказа играта...

# 672
  • София, Лагера
Мани, добре, че малкия се конкурира с брат си редовно (като повечето по-малки), та буквално, за да не остане по-назад и се напъва. Аз не ги сравнявам, той сам се сравнява.

Вечерта дребният не спомена нищо за телефон и за игри, малко е подвил опашка... вечеряхме двамата (големия е в някакво заведение със съученици), после 2 часа играхме Скрабъл... и си легна доброволно с книга. Още малко и със сборника по математика щеше да си легне Smiling Imp

# 673
Моят син (почти на 13г.) има мустачки, ама сериозни. На каква възраст започнахте да ги махате и как?

# 674
А моя син иска мустаци ама няма горкия и много страда Laughing
Има мъх ама рус и нищо се не вижда.
Ами с бръснене се махат. Или с машинката.

Общи условия

Активация на акаунт