Край на доставките от село

• 8 096
  • 239
  •   1
Отговори
# 180
Уиш, точно срещу регулациите е ропота.
Не мисля, че ропотът е срещу наличието на регулации. Такива задължително трябва да има. Мисля, че ропотът е срещу вида регулации, т.е. срещу регулации, които могат да бъдат формулирани така че да направят дейността на малките производители невъзможна.

# 181
Нито едното не е добре - нито салмонелата в полското месо, нито в това на лела ти Пенка. Вместо да се правиш на благотворителка и подпомагаща малките производители тип леля Пенка, искай да се затегне контролът навсякъде, иначе хич няма да те г рее дали ядеш месо със салмонела от Полша или от Пешо.
От липсата на контрол върху кого от двамата - големия или малкия ще има по-мащабни последствия?
От едно пиле със салмонела или от тонове със салмонела?

Освен това ти беше убедена, че големия го контролират добре, което не е май съвсем така.

# 182
Уиш, точно срещу регулациите е ропота.
Не мисля, че ропотът е срещу наличието на регулации. Такива задължително трябва да има. Мисля, че ропотът е срещу вида регулации, т.е. срещу регулации, които могат да бъдат формулирани така че да направят дейността на малките производители невъзможна.

Дотук пък аз разбрах, че всички в темата си купуват от познати от село и съответно никой не го греят регулациите, има ли ги или не. Те пак ще си купуват, т.е. производителите ще има за кого да произвеждат. Тогава на кого му пречат наредбите?

# 183
Уиш, дали? Аз лично не видях тук някой противник да иска достижими регулации, само мрън ангро и опити за игра по чувствителни и/или патриотски струни, които пък ме навеждат на мисълта, че има в темата повече от един 'производител'. Cia вече се самоназова производител. Когато нечии доводи се изчерпват с 'купувай от малките, щото така', без да се коментира ни хигиена, ни вкус, нищо, освен самоцелното купуване от малките, трудно ще е нещо друго, освен личен интерес.
Впрочем, Дени е права - в тази тема всичко живо си взима такива продукти, та за чий е спорът и прашките (втф?!)?

# 184
123, вкарваш грешна логика. Нито едното не е добре - нито салмонелата в полското месо, нито в това на лела ти Пенка. Вместо да се правиш на благотворителка и подпомагаща малките производители тип леля Пенка, искай да се затегне контролът навсякъде, иначе хич няма да те г рее дали ядеш месо със салмонела от Полша или от Пешо.
 И не слагай ореол на малкия производител, защото това той го прави за печалба, също както и големите вериги. И двамата много си приличат, просто единият е по-голям от другия. Всеки си търси пазарната ниша, така се получават нещата. Ти и едно гадже да си намериш, пак се опитваш да покажеш нещо различно, а може до безкрайност да се ядосваш на богатите кифли, на които бащите им им дават пари.
Съгласна съм, че е най-добре салмонелата да я няма изобщо. Сори, така съм възпитана да търся на първо място българска стока и още по-добре, ако е от малък производител. Малкият ще вкара печалбата си в средства за производство тук, тук ще изхрчи тая част от нея, която е заделил за издръжката на семейството си, тук ще плати косвените данъци за стоките и услугите, които употребява.
За гаджетата не ме мисли, почти винаги съм се котирала добре, а и съм получавала достатъчно дълго издръжка от тати, та чак нямах търпение да започна работа и да си имам мои пари.

# 185
  • София
Големият поне има документи. малкият какво има - получаваш пет буркана с куриер и ходи го гони производителя, а той ще ти каже, че това не са неговите буркани, а стоте лева си му ги подарил за рождения ден.

# 186
Големият документи има, но и салмонелата я има, а често няма шанс да му потрошиш коленцата. Големият може да изтрови стотици и хиляди, малкият най-много десетки. И в единия, и в другия случай си е за сметка на пострадалите.

# 187
а често няма шанс да му потрошиш коленцата
А кому е нужна такава аборигенщина?

# 188
а често няма шанс да му потрошиш коленцата
А кому е нужна такава аборигенщина?
На онзи, който е загубил всяка надежда нещата да се оправят с добро, а не е свикнал да го правят на маймуна. Дори и Х да не е такъв, У може и да е, та мошеничество на дребно не е добра идея за дребните доставчици, а големите са недосегаеми.

# 189
  • France
Чакайте, чакайте! Да разбирам ли правилно, че се карате кое е по-лошо: да има салмонела в доставките на голям производител или на малък!!? И двете са непростими! Ако ти станеш жертва на отравяне каква е утехата, че има 10 или 100 като теб? Никаква.
Но какво се учудвам, нивото е на размахване на бухалки. А аз си живея с илюзията, че всички искаме правова държава Rolling EyesTriumph
Всъщност най-големият печеливш от една санитарна система, която функционира е точно малкият производител. Мнозинството от хора сме готови да дадем повече пари, но да имаме качество насреща. И искаме доказателства за това качество. Сега, тези, които не могат и не искат да го достигнат имат проблем, но това е техен проблем, не наш, като на консуматори.

# 190
Точно обратното е, проблемът винаги е на консуматорите. Горе ясно посочиха поведението на БАБХите при заразеното полско месо. Правова държава сме, та дрънка!

# 191
Мен по никакъв начин не би ме утешило това, че съм се натровила от малък, а не от голям производител.

По едно време групите (все пак коментираме наредба за доставки на храни от разстояние) се напълниха с обяви за конско месо, наденици, кюфтета и т.н. Гледаш снимката на профила с обявата - ясно е, че е краден кон, но се питаш дали не е бил и малко болен преди това. Ходи после да го гониш и да търсиш справедливост за развалено месо или някоя болест. В най-добрия случай ще ти каже, че куриерът е пренесъл месото с неподходящ транспорт, следователно вината е у Спиди, Еконт или който е там.

# 192
По едно време групите (все пак коментираме наредба за доставки на храни от разстояние) се напълниха с обяви за конско месо, наденици, кюфтета и т.н. Гледаш снимката на профила с обявата - ясно е, че е краден кон, но се питаш дали не е бил и малко болен преди това. Ходи после да го гониш и да търсиш справедливост за развалено месо или някоя болест. В най-добрия случай ще ти каже, че куриерът е пренесъл месото с неподходящ транспорт, следователно вината е у Спиди, Еконт или който е там.
Не бих си го причинила това.

# 193
Пенка, Гинка и Славко, ако имат клиенти, ще прокопсат, не ги мисли дали ще се легализират някак.
Това е вярно. Човекът, който вече 10-на години ни доставя мляко, беше спечелил субсидии по незнамсикакваси Европрограма и фермата му беше спуквана от проверки. Но клиентите му сме спокойни, че продуктът, който получаваме отговаря на някакви стандарти и най-важното, хигиенни норми. Затова, регламентиране на дребните производители трябва да има. Проблемът в България е, че точно това регламентиране може да се използва като инструмент за задушаването на тези производители, а това не бива да се случи.

# 194
Не съм сигурна доколко би могло. Обикновено срещу такива мерки скачат едни бизнесмени, които не са одобряват идеята да се хвърлят пари на вятъра в развитие на бизнеса и се мъчат да ловят шебеци с трици. Например чичо Пешо, който дои 5 крави и недоумява що трябва да доказва, че и кравите, и млякото им няма да те уморят, преди да ти го продаде на непромоционална магазинна био цена.

Общи условия

Активация на акаунт