Майчинството счетоводно - 87

• 34 049
  • 760
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте,
Извинявам се предварително ако е обсъждано напред в темите, но ми е нужна информация по 1 въпрос.

Самоосигуряващо лице съм и си подавам всички декларации сама. Родих на 30.09.2020 г., като до 30.12.2020 съм в последния болничен, въпросът ми е какво трябва да подам, за да започна да получавам майчинство?
И съответно мога ли да го подам с ел подпис или пик?

Благодаря предварително.

# 241
Здравейте,от 15 септември съм на трудов договор,на 24 декември ми предстои да изляза в 45 дневен болничен.Имам трудов стаж преди това 2г и 4 м. но е от преди доста години.Прочетох,че за да вземам болничен трябва да имам 6 месеца осигурителен стаж ,за да вземам болничен.Това означава ли ,че няма да ми се плати болничния?

# 242
  • София-Младост
Здравейте,от 15 септември съм на трудов договор,на 24 декември ми предстои да изляза в 45 дневен болничен.Имам трудов стаж преди това 2г и 4 м. но е от преди доста години.Прочетох,че за да вземам болничен трябва да имам 6 месеца осигурителен стаж ,за да вземам болничен.Това означава ли ,че няма да ми се плати болничния?
Гледа се осигурителен, а не трудов стаж. За да се получава обезщетение за временна неработоспособност е необходимо да имате 6 месеца осигурителен стаж.
За да се получава обезщетение за бременост и раждане е необходимо да имате 12 месеца осигурителен стаж.
Няма значение кога , къде  и как във времето  е придобит този стаж. Няма изискване да е непосредствено преди издаване на болничния.

Искам да ви споделя моят казус,бях една година в Англия(02.2019-05.2020) след това се прибрах в България и малко по късно излязох на борсата за 3 месеца.Края на Октомври започнах работа а сега съм бременна и взех първият ми болничен.Днес получих писмо по пощата-Разпореждане,че не ви се полага обещетение при борничен тъй като нямам трудов стаж за последните поте 6 месеца а след като говорих с НЗОК се оказва че трябва да представя формуляр S041 от Англия,който доказва трудовият ми стаж там,в противен случай тяма да получа дори и майчинство..подробност е,че S041 съм изискала по служебен път от 2ри Октомври и все още нищо..даже ме посъветваха да правя на ново документи към Англия.
Та питам се аз сега..кой път да хвана?
Склонна съм да поспоря, че това пише в Разпореждането.
Ето тук пише за този документ:
http://emigrantche.blogspot.com/2017/05/u1-e104-s041-p85-ca5403-r38.html

# 243
Хей , мамчета . Малко извън темата , но знам че тук има много вещи и запознати .
Може ли някоя да ме насочи към линк на който с ПИК на НАП да си проверя ГЛОБИТЕ , не данъците , които дължа . Понеже пуснах декларация за опрощаване по давност , а не зная къде да направя справка . Не ми се ходи до НАП Wink

# 244
  • София-Младост
Хей , мамчета . Малко извън темата , но знам че тук има много вещи и запознати .
Може ли някоя да ме насочи към линк на който с ПИК на НАП да си проверя ГЛОБИТЕ , не данъците , които дължа . Понеже пуснах декларация за опрощаване по давност , а не зная къде да направя справка . Не ми се ходи до НАП Wink
Глоби за какво...тези, които налага КАТ ли?
https://e-uslugi.mvr.bg/ESP.Web.Portal/KATActs/ActService/Index

С ПИК-
Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане

# 245
Благодаря . Трябва да го пробвам този линк , но става въпрос за сайта на НАП . Имало там къде да проверя , но не откривам . Глоби за лична карта , фишове за неправилно паркиране от общинска , не само от кат . Друго ще да е ?!:)
Глоби за какво...тези, които налага КАТ ли?
https://e-uslugi.mvr.bg/ESP.Web.Portal/KATActs/ActService/Index

С ПИК-
Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане

# 246
Имам въпрос,на трудов договор съм от края 1ви Ноември а преди това бях на борсата за 3 месеца,тъй като се завърнах от Англия.Бременна съм и ще започна да ки вземам болничен,но ми казаха че нямам 6 месечен осигурителен стаж..питам се ако се броят три месеца от борсата и минат още три,ще мога ли тогава да започна да вземам болнични и да получавам някакво обещетение?Терминат ми е за 26ти Април..

# 247
Привет, имам въпрос относно застъпването на майчинства. На 18 април изтича първата година за първото ми даде, а 45-дневният за второто ще е от средата на май. Мисля да пусна болничен за тази "дупка". Не съм сигурна дали съм разбрала - от раждането на второто ще започна  да получавам обезщетение като за първа година плюс 50% от обезщетението за втора ли? Мерси

# 248
Здравейте, имам нужда от съвет, ако ми дадат болничен от около 10 дни преди 45 дневния болничен, може ли 45 дневния болничен да започне малко по-късно (спрямо дата на термина) или е задължително да почне точно 45 дни преди термина? Питам понеже 45 дневния ми болничен трябва да започен по празниците и се чудя ако имам преди това друг болничен до кога може да е той.

# 249
45 дневния болничен може да отидете и няколко дена след датата когато трябва да го издадат
при мен например ми казаха да си взема час 5 дена след като трябва да започне 45 дневния болничен и ми казаха че ще ми го пуснат със задна дата

# 250
Момичета бях в болничен доо 3.12, после трябва да ми започне майчинството. Ноо ето какъв отговор получих.

Тъй като приключват годината, аз за декември дали ще получа превод, защото явно няма да ми подадът документите този месец

# 251
Cecinka92,превод ще получиш само за трите дни от декември.Няма как да имаш майчинство без подадени документи.След като ги подадат в НОИ,те пък имат 10 работни дни да изплатят дните.
И да вметна,забавянето НЕ Е винаги.Забавянето е заради такива счетоводителки.До сега отдавна е трябвало да са ти подадени документите.Не е нужно да чакат да свърши болничния.Аз никога забавяне не съм имала.И за втората година много по-еабо ми бяха дадени документите и си получих парите както всеки месец.

# 252
Cecinka92,превод ще получиш само за трите дни от декември.Няма как да имаш майчинство без подадени документи.След като ги подадат в НОИ,те пък имат 10 работни дни да изплатят дните.
И да вметна,забавянето НЕ Е винаги.Забавянето е заради такива счетоводителки.До сега отдавна е трябвало да са ти подадени документите.Не е нужно да чакат да свърши болничния.Аз никога забавяне не съм имала.И за втората година много по-еабо ми бяха дадени документите и си получих парите както всеки месец.
Благодаря за отговора. Аз вече получих превод за 3-те дни от декември. Т.е да имам някаква надежда че ако ми подадът документите примерно началото на януари ще ми преведът след 10 работни дни, а не чак началото на февруари?

# 253
Аз още не съм си получила парите за ноември...пък камо ли за декември дните до 8 декември. На 8 декември ми се обадиха от личен състав да ме питат от кога точно съм в болничен...защото имало разминаване от това което съм подала аз и човекът който отговаря за отработените ни часовете. Това явно означава, че чак на 8 декември са ми подали от работата болничния в НОИ.

# 254
Здравейте, моля за малко помощ.
Бременна съм и още от самото начало на бременността съм в болничен, до 05.01. 2021 г. ще съм използвала 175 дни болнични като между 2 от тях имам прекъсване /използван 8 дни платен отпуск/, не зная това има ли някакво значение, въпроса ми е следния: няма да ми стигнат точно 30 дни, преди да изляза 45 дни преди раждане, досега минавах на ЛКК, за продължение на болничния, но сега доколкото,разбирам май ще трябва да ходя на ТЕЛК.
Има ли някакъв вариант да не минавам ТЕЛК и да си удължа болничния, да се върна на работа за 2 дни и след това отново да си взема болничен или няма такъв вариант.
Ох, стана мн дълго и объркано, дано сте ме разбрали, благодаря Ви.

Общи условия

Активация на акаунт