Майчинството счетоводно - 87

• 33 896
  • 760
  •   1
Отговори
# 660
  • София-Младост
Имам въпрос,вече втори месец си вземам болничен и кумата която получавам двори път има голяма разлика от предишния..водя се на минимална работна заплата но искам да разбера на какво се варират тези пари?Някой има ли някаква идея?
Колко голяма е разликата? Обезщетението не може да е под МРЗ, а сумата може да варира според броя работни дни в месеца.

# 661
  • Асеновград
Имам въпрос. Ако намеря познат да ме назначи “на работа” и да си плащам осигуровките сама, за да мога да взимам болничен и майчинство, до кога трябва да ги плащам, целите 9 месеца ли или?? До кога работодателя плаща осигуровки? Или може няколко месеца след забременяването да се направи това и да плащам осигуровки само няколко месеца?

# 662
Имам въпрос,вече втори месец си вземам болничен и кумата която получавам двори път има голяма разлика от предишния..водя се на минимална работна заплата но искам да разбера на какво се варират тези пари?Някой има ли някаква идея?
Колко голяма е разликата? Обезщетението не може да е под МРЗ, а сумата може да варира според броя работни дни в месеца.

За миналия месец съм получила 382лева,днес получих 67лева..и в двата случая е за 30дни

# 663
DenitsaNi,нямаш ли ПИК за сайта на НОИ?Явно болничните ти обхващат 2 месеца и плащането става на 2 пъти.Няма как за цял месец сумата да е 67лева.
За какъв период е първият болничен и за какъв период е вторият?

# 664
DenitsaNi,нямаш ли ПИК за сайта на НОИ?Явно болничните ти обхващат 2 месеца и плащането става на 2 пъти.Няма как за цял месец сумата да е 67лева.
За какъв период е първият болничен и за какъв период е вторият?

Първият е от 27.112020 до 26.12.2020
Вторият е от 27.12.2020 до 25.01.2021

Имам но не можах да го активирам..обадих им се но ми казаха да пробвам след няколко дни отново..сега ще се пробвам пак,ако ли не ще им се обадя.

# 665
Тези 67 лева са за декември.За януари ще получиш след изтичане на болничният-края на януари или началото на февруари.

# 666
Момичета, трябва ми малко помощ.
Имам допълнителна здравна осигуровка към мъжа ми( Доверие). Дали ако сега е сключена и скоро забременея ще важи?
Благодаря ви предварително.

# 667
  • ...
Зависи от застрахователното покритие, това по-скоро е за кординаторите на доверие. Аз също имам допълнително здравно осигуряване, но е изрично написано, че не включва проследяване на бременност и раждане.

# 668
Момичета, трябва ми малко помощ.
Имам допълнителна здравна осигуровка към мъжа ми( Доверие). Дали ако сега е сключена и скоро забременея ще важи?
Благодаря ви предварително.

Прочетете си общите условия на застрахоката какво покрива и какво не. Всеки застраховател ги качва на сайта си.

# 669
Здравейте, извинявам се ако някои вече е задал този въпрос . Имам един въпрос за 45 дневният болничен. Излезнах на 28.12.20 до 11.02.2021г. Въпроса ми е кога се изплаща този 45 дневен боничен? Имам приятелка която роди преди повече от 4 месеца и още няма преведени пари за тези 45 дни? Благодаря.

# 670
За да няма преведени пари,значи има някакъв проблем при нея.Парите се изплащат както при всеки друг болничен.За януари ще получите през февруари,а за дните от февруари след изтичане на болничният.
Никога не са ми били забавяни парите,при положение,че всичко е коректно попълнено и предадено в срок.

# 671
Благодаря ви много за бързия отговор!

# 672
Болничният се изчислява на база работните дни в месеца, за който го взимаш, затова има различия от месец за месец.

# 673
Имам въпрос. Ако намеря познат да ме назначи “на работа” и да си плащам осигуровките сама, за да мога да взимам болничен и майчинство, до кога трябва да ги плащам, целите 9 месеца ли или?? До кога работодателя плаща осигуровки? Или може няколко месеца след забременяването да се направи това и да плащам осигуровки само няколко месеца?

Ще имаш право на парично обезщетение, ако:

- си осигурено лице за общо заболяване и майчинство
- имаш поне 12 месеца осигурителен стаж като осигурена за този риск
- към датата на раждане си осигурена по трудово правоотношение с работодател

# 674
  • Асеновград

Ще имаш право на парично обезщетение, ако:

- си осигурено лице за общо заболяване и майчинство
- имаш поне 12 месеца осигурителен стаж като осигурена за този риск
- към датата на раждане си осигурена по трудово правоотношение с работодател

Въпроса ми беше друг, колко месеца е длъжен работодателя да плаща осигуровките? До 45-дневния болничен или?? А ако имам 12 месеца стаж, но в момента не съм на трудов договор, нямам ли право на майчинство?

Общи условия

Активация на акаунт