Дистанционно обучение за учениците-Teмa 11

• 22 170
  • 746
  •   1
Отговори
# 360
В крайна сметка готови ли са училищата, за да функционират нормално при присъствена форма? Не са.
А готови ли са за дистанционна форма? А родителите длъжни ли са приемат дистанционната форма? Мен задължителността ме дразни във всички ситуации. Първи и последен приоритет за бг семейство, останало без доходи, без медицинска помощ и нормална здравословна психосреда е обучението на всяка цена във всякакъв ненормален формат - отворени прозорци, маски за деца, хора бе маски заедно всеки ден по време на вирус, деца пред екраните, родители плащащи интернет, устройства, трепепрещи за грамотността на българския род докато нямат пари за основни нужди ... даже и на запад - децата стояли с одеяла в клас на отворени прозорци и врати. Това нормално ли е? Ако има грижа за хората, те ще усетят, всеки един за собствените си притеснения ще види изход, а не на мен да ми казвате, какво пък сега едни екрани и че седи детето ти на компютъра, или аз да кажа на тези дето се чудят как да свържат двата края да останат в къщи с детето или студентите дето нямат нужда от учител и могат да учат и сами, както мого задочници да ги убеждавам че трябва да са на лекции всеки ден.

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 13:56 от Sparkles

# 361
  • София
Бях се съсредоточила да коментирам само България и нашите мерки, без да навлизам в сравнения, но няколко потребители си позволиха да кажат как било в чужбина - как последни затваряли училища и университети, та затова и аз приведох свои разсъждения в тази посока.
Айде, върни се малко назад и ревизирай това твърдение, защото е малко... хъм... крещящо невярно.
Целият разговор тръгна от този твой пост:
За пореден път излиза, че не сме дораснали като нация, да бъдем наравно с останалите развити страни. Тук дай на Бай Ганьо да си ходи на училище, да си пуши цигарки пред училището, да яде шумно сандвичи в класните стаи и това е. Иначе има СТРАХОТЕН, небивал учебен присъствен процес - с отсъстващи учители, със свободни часове, в претъпкан градски транспорт - просто всичко е ПРЕКРАСНО. А сега като едни щрауси нека целокупно отново си заровим главите в пясъка и да кажем, че всичко е ОК!!!
Едва след него и коментирайки именно него, "няколко потребители си позволиха да кажат как било в чужбина - как последни затваряли училища и университети".

# 362
  • София
Цитат на: зелено човече

[b
Sparkles[/b], да млъкваш с глупостите, че някой ден ще вземеш да го отнесеш най-накрая... Траен имунитет към вируса не е доказано да има. И фактът, че някой по късмет е изкарал леко, съвсем не значи, че други няма даимат трайни и сериозни последствия. Но, тъпите, както и пияните, очевидно Господ ги пази.
Много мило, не разбрах честно каква глупост съм нсписала. ако ти слушаш новини аз чета и публикации на друг език. Ако нямаха имунитет онези в Пирогов мисля че беше по Нова защо лекуваха само с маска. И не че имам гаранции че ще ми се размине, като написах и в момента съм болна, но грозно прозвуча

Имат имунитет В МОМЕНТА понеже скоро са го преболедували. Не четеш ли изобщо!? От 2 до 6 месеца МОЖЕ и да имаш (ако поначало си изградил). И предполагам, че си следят показателите.

# 363
Слънчевата, аз никого не съм обидила, нито изпитвам ярост към някого от темата. Напротив - бях една от малкото, която се опитваше да осигури мост между подкрепящите ДО и подкрепящите присъствено, но когато виждам как очевидни истини са премълчавани и удобно оставяни настрана, няма как да си мълча. Най-малкото, защото става въпрос за здравето на хората. Ако ставаше въпрос за някакъв типичен кокетнически каприз, тогава да, щях да приема да бъда обвинявана и категоризирана като яростна, врачка, обиждаща, нихилистка и прочие. Не може ли да се разбере, че се иска просто една безопасна за всички среда? Не искам аз конкретно нещо за себе си, от което ще получа лични облаги. Какво получавам за себе си аз от материално гледище, ако преминем дистанционно? Нищо! Но за мен по-важно е моето здраве, както и това на близките ми да бъде опазено и съхранено. Нищо друго не ме интересува. Каква е файдата да си супер образован, начетен, с отлични дипломи, ако си болен? Нито можеш да упражняваш професията си, нито можеш да се наслаждаваш на живота - абсолютно нищо.

Sparkles - не всички училища са готови за дистанционно обучение, но там вината е в училищата. Имаха много месеци, за да се подготвят лятото достатъчно добре за есента. Оправдания не би трябвало да има. Така че вината не е в родителите, учениците и студентите, подкрепящи ДО, а в тези, осъществяващи връзката с електронните платформи и ресурси.

# 364
Sparkles - не всички училища са готови за дистанционно обучение, но там вината е в училищата. Имаха много месеци, за да се подготвят лятото достатъчно добре за есента. Оправдания не би трябвало да има. Така че вината не е в родителите, учениците и студентите, подкрепящи ДО, а в тези, осъществяващи връзката с електронните платформи и ресурси.
Ти харесваш дистанционната форма защото си студентка, и аз след 7 клас взех сама всички изпити по английски за езиковата като частна ученичка и от една възраст нагоре учех много по-добре сама в къщи. Но не говорим само за студентите . Аз не смятам че е грижа за децата да ги сложат на компютъра на ранна възраст, нахално е, безотговорно е и то именно от държавата. Ама и да стоят в училище без маски докато хора умират не е нормално.

# 365
Ще си позволя да кажа нещо и за маските. Работя в сфера където маските са задължителни по закон за някой дейности / не че ги носят работниците, де/ и купуваме маски в пъти по-висок клас от тези в аптеките. Става дума за маски при шлайфане, работа с бетон и т.н. Колко ще ви опазят децата тази пародия на маски? Имате ли представа на какъв клас отговарят въобще или ги купувате заради глобата? Можете ли да осигурите смяна на всеки два часа при спазване на всички изисквания? Да не мислите, че лекарите ,които се заразиха не знаят как да си сложат маска, но очакваме, че при децата е друго?

# 366
  • Варна
Лекарите, които се заразиха работят постоянно в силно рискова среда. За щастие децата още не са станали доброволци по болниците и една средностатистическа добре прилягаща трислойна маска е достатъчна, за да ги опази от евентуално заразените аерозоли или поне да снижи значително вирусния товар.

# 367
sanaka - в болднатия от теб откъс от предишен мой пост говоря за нагласите на хората от другите страни към образованието по принцип. Не е от вчера фактът, че голям процент от учениците ходят на училище единствено да си показват новите придобивки, изрязаващи се в телефони, дрехи и прочие, да пушат цигари срещу училището и да харчат джобните, които родителите им дават. Може би няма как да се знае това от всички, защото четейки предни постове, оставам с впечатлението, че вашите деца са умни и ученолюбиви, за което много се радвам. Но проблеми с образователната система в България има и ДО не е най-належащият от тях. Най-малкото, ако имаше качествени мерки осигурени, дисциплина, която да налага тяхното спазване, нямаше въобще да се стигне до наболелия въпрос.

Затова говоря - може би не съм се изразила достатъчно правилно, повлияна от завладелите ме емоции, за което се извинявам. Все пак всички сме хора - рано или късно сме в плен на емоциите, неизбежно е, но се извинявам, ако съм засегнала някого с постовете си. Simple Smile

# 368
  • София
Слънчевата, напълно съм съгласна. В София някои училища са нагъчкани до покрива /знаем защо - парите следват ученика/. И сега тепърва се хванали да мислят как да ги облекчат? Ами няма как. Даже и да махнат гимназистите, пак няма да има достатъчно стаи, учители, време и т.н. Дори и онлайн!

# 369
Лекарите, които се заразиха работят постоянно в силно рискова среда. За щастие децата още не са станали доброволци по болниците и една средностатистическа добре прилягаща трислойна маска е достатъчна, за да ги опази от евентуално заразените аерозоли или поне да снижи значително вирусния товар.

Дълбоко се съмнявам и, въпреки това дори и да го приемем за вярно, маската се сменя периодично спазвайки даден алгоритъм, за да има полза от нея. Не се ли сменя става благоприятна среда за развитие на бактерии.

# 370
  • Варна
Какви толкова бактерии могат да се развият не знам. Теоретично може би, но на практика... Бактериите са навсякъде около нас, толкоз невиждана популация да се завъди за 2 часа, че да е фатална мноооого се съмнявам. Дори навремето като ни пребраждаха с онези ужасни шалове в студеното време не сме се натръшкали масово от бактериални инфекции. Иначе, че е ок да се сменя дори от съображения за удобство не отричам. И толкоз ли е непостижимо?

# 371
  • София
Един сравнително точен преразказ на писмото на МОН, за което споменах.

Аз не мога да си представя целогодишно ДО, каквото очакват много хора. Надявам се да сработят някак нещата...

# 372
Мисля си, че трябва да се разсъждава малко по-умерено и без чак толкова емоция, за да може да се достигне до някакви общовалидни изводи. Не да се хвърляме да защитаваме недоказуеми позиции в зависимост от отговора, който ни се иска да се получи.

Познаваме вируса и начина му на разпространение по малко от година. През трова време се мина през най-различни фази на отрицание, мерки, без мерки, лична отговорност или липсата на такава и все още няма консенсус.

На мен логиката ми говори, че един най-големите разпространители на вируса е учебната среда и всички съпътстващи дейности (вкл. престоя на децата в затворени помещения, извънкласни занимания, транспорт и пр.). С две думи целия начин на живот, който имаме заради това, че децата ни са училище или детска градина. Моят момент на отчаяние дойде някъде в средата на август, когато ясно осъзнах (до преди това таях някакви напразни надежди), че не се правят никакви планове, не се организира никаква подготовка за провеждането на безопасно обучение на децата. Така стартира и учебната година - без конкретен план, действа се реактивно в отговор на ситуации, без да се взима цялата картина под внимание.

Естествено е учители и родители да искат присъствено обучение. Причини и то адекватни - много. Проблемът е, че в момента, в който стана очевидно, че разпространението на вируса нараства, трябваше да бъдат взети незабавни мерки. Да се удари спирачка, чрез затваряне на някой от основните разпространители на вируса - дали училища, дали заведения/събирания, дали максимално ограничаване на служебните контакти - въпрос на приоритети. Сега, когато положението е напълно изтървано, няма да можем да се разминем само с едно. И присъственото обучение се налага да прекъсне. Естествено, остава варианта да оставим вируса да си върлува. Но все ми се струва, че цената не си заслужава.

Моят личен семеен интерес е децата да минат на ДО минимум до края на годината. Всички други по-големи източници на зараза съм ограничила - хоум офис, без гости, без събития, без ресторанти на закрито. Има възможност децата да минат на хибридно обучение (те вкъщи, а останалите в клас), но за мен то е крайно неефективно и няма да мога да огранича вредите, които ще нанесе в дългосрочен план.

btw, напълно съм против децата да носят маски в часовете.

# 373
  • София
Ако е по две седмици, бива...

# 374
Мисля си, че трябва да се разсъждава малко по-умерено и без чак толкова емоция, за да може да се достигне до някакви общовалидни изводи.
Скрит текст:
Не да се хвърляме да защитаваме недоказуеми позиции в зависимост от отговора, който ни се иска да се получи.

Познаваме вируса и начина му на разпространение по малко от година. През трова време се мина през най-различни фази на отрицание, мерки, без мерки, лична отговорност или липсата на такава и все още няма консенсус.

На мен логиката ми говори, че един най-големите разпространители на вируса е учебната среда и всички съпътстващи дейности (вкл. престоя на децата в затворени помещения, извънкласни занимания, транспорт и пр.). С две думи целия начин на живот, който имаме заради това, че децата ни са училище или детска градина. Моят момент на отчаяние дойде някъде в средата на август, когато ясно осъзнах (до преди това таях някакви напразни надежди), че не се правят никакви планове, не се организира никаква подготовка за провеждането на безопасно обучение на децата. Така стартира и учебната година - без конкретен план, действа се реактивно в отговор на ситуации, без да се взима цялата картина под внимание.

Естествено е учители и родители да искат присъствено обучение. Причини и то адекватни - много. Проблемът е, че в момента, в който стана очевидно, че разпространението на вируса нараства, трябваше да бъдат взети незабавни мерки. Да се удари спирачка, чрез затваряне на някой от основните разпространители на вируса - дали училища, дали заведения/събирания, дали максимално ограничаване на служебните контакти - въпрос на приоритети. Сега, когато положението е напълно изтървано, няма да можем да се разминем само с едно. И присъственото обучение се налага да прекъсне. Естествено, остава варианта да оставим вируса да си върлува. Но все ми се струва, че цената не си заслужава.

Моят личен семеен интерес е децата да минат на ДО минимум до края на годината. Всички други по-големи източници на зараза съм ограничила - хоум офис, без гости, без събития, без ресторанти на закрито. Има възможност децата да минат на хибридно обучение (те вкъщи, а останалите в клас), но за мен то е крайно неефективно и няма да мога да огранича вредите, които ще нанесе в дългосрочен план.
И аз искам да са в къщи. Само че веднага започвам с уговорките как да изглежда ОЕСР за моето дете и мисля че имам това право щом основната организация зависи от мен. Всъщност и от друг да зависеше, касае моето дете. Но съм сигурна че никой няма да попита. Вчера разубеждавах госпожата да го включи в meet, само телефон му трябвал, той е в болничен все пак, дори не е на ДО. Аз съм в къщи и я питам да изпращаме ли нещата направени за да не изостава, а тя предлага да го сложа с телефона в meet. Имам чувството че на всяка цена трябва да станат супер дигитални. Колкото по-рано, толкова по-добре. Не бяха така учителите допреди ковид. По вайбър с кратки указания и всеки да се оправя. Сега докато не им увиснеш онлайн не се успокояват.

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 14:36 от Sparkles

Общи условия

Активация на акаунт