Дистанционно обучение за учениците-Teмa 11

• 22 107
  • 746
  •   1
Отговори
# 90
  • Майничка
Не 2-3 дни преди симптоми, а преди тест. Но специално в системата на образованието не е толкова лесно да те пуснат в отпуск със задна дата, особено там, където са на ел.дневници, без хартиен.
Формално обаче, ако учител се разболее, независимо от какво, няма задължението да се тества, няма и реална възможност да го направи по каса, така че нещата са като при останалите - на добро желание и финансов ресурс. Няма тест - няма карантина, няма контактни, всичко остава в сферата на ЕЖК. Карантинирането като контактен на близък с +ПСР е другата легална опция информацията да стигне до училището, но тя не води до карантиниране на трети лица.
И това не е протокол, създаден или наложен в училището, а редовният държавен такъв.

# 91
  • София
Не 2-3 дни преди симптоми, а преди тест. Но специално в системата на образованието не е толкова лесно да те пуснат в отпуск със задна дата, особено там, където са на ел.дневници, без хартиен.
Формално обаче, ако учител се разболее, независимо от какво, няма задължението да се тества, няма и реална възможност да го направи по каса, така че нещата са като при останалите - на добро желание и финансов ресурс. Няма тест - няма карантина, няма контактни, всичко остава в сферата на ЕЖК. Карантинирането като контактен на близък с +ПСР е другата легална опция информацията да стигне до училището, но тя не води до карантиниране на трети лица.
И това не е протокол, създаден или наложен в училището, а редовният държавен такъв.
Напълно съм съгласна с това мнение. До изясняване на фактите, всичко е ЕЖК.

Хипотезата за защитен контакт не важеше ли също за от 5 клас и нагоре?

# 92
  • Варна
Освен това някой по-преди спомена и запрахи от уволнение ако се разприказват.
Съвсем наскоро ми разказаха за плъзнала зараза в детска градина в нашия град. Четири учителки болни. Директорката ги заплашила с уволнение ако кажат, че имат ковид
Ама как се пази в тайна, нали + тестът отива в РЗИ.... Че не казват на другите групи/класове ок, но как се пази в тайна това нещо не ми е ясно.
Иначе и в нашето училище няма никаква информация от началото на годината. Благодаря за публикуваните отново насоки и аз, ще съчинявам писмо до директора с искане да пусне някаква информация.

# 93
  • София
Ако си направи изобщо тест. А ще си направи, ако работата тръгне на зле и потърси болница. Докато е леко, ЛЛ ще му назначи някакво лечение и докато няма тест, ще му изадде болничен за ОВИ примерно.
Какво стана сега, големите ученици тръгнаха ли редовно или още са ДО?

# 94
  • Майничка
В масовия случай, до 11.11. са на ДО.

# 95
  • Варна
Ако си направи изобщо тест.
Е, да, аз приех, че говорим за доказани случаи, иначе какво има да признават или крият, че са с Ковид.

# 96
  • София
И като си направи тест, видяхме какво става - какво като учителят е положителен, той бил на два метра от учениците, бил с ЛПС, значи няма нужда да се карантинира никой.

# 97
  • Майничка
Анди, това пак не е измислено в училище, такъв е протоколът на РЗИ. Носил ли е колегата ЛПС - носил е, значи, ако не е начален учител - няма данни за контактност.

# 98
  • София
да, така е, но и много удобно се използва, за да се избегне карантинирането на класа. А реално всички сме наясно, че няма как да се стои на два метра постоянно в класната стая, също сме наясно, че не всички носят маски, а някакви смешни шлемчета, винаги има някакъв близък контакт с децата.  Всичко е ясно. Всеки си гледа интереса.

# 99
Никакво значение няма кой какво е носил, когато учител е с ковид, той липсва. Няма го. Болен е. Не преподава. В болничен е. В добрия случай 2 седмици, в лошия над месец.
При нас липсват трима заради ковид, напълно излишно е да са присъствено, когато ги няма учителите.
Заради анкетата го уточнявам - в момента нито ДО имат, нито присъствено, така че при нас нещата влизат в графа - каквото и да искам аз, учители така или иначе няма.

# 100
  • Варна
Карантинирането е отделен въпрос с много дупки, аз коментирам само криенето. А иначе за друго се сетих. В нашия клас отсъствия не се пишат в момента, сигурно не само в нашия. И като питам директорката каква е ситуацията тя ще каже "100% присъствие, всичко е цветя и рози". И ще чакам локални мерки на куково лято"...

# 101
  • Бургас
Е то в повечето случаи като получат симптоми и си останат в къщи и след 2-3 дни като си направят теста и ето - оказва се че 3 дни преди теста не са ходили на работа.

# 102
  • Майничка
да, така е, но и много удобно се използва, за да се избегне карантинирането на класа. А реално всички сме наясно, че няма как да се стои на два метра постоянно в класната стая, също сме наясно, че не всички носят маски, а някакви смешни шлемчета, винаги има някакъв близък контакт с децата.  Всичко е ясно. Всеки си гледа интереса.

Анди, моите уважения, но както сама отбеляза, нито имаш общо със "системата", нито имаш деца в училищна възраст, т.е., нямаш поглед дали и какво носят колегите. При това положение "всички сме наясно" става твърде обхватно и отива в регистъра ЕЖК. Можем да говорим само за конкретно училище. Е, в моето и в училището на детето ми няма колега, който да не носи маска или цял шлем.
По отношение на двата метра, разстоянието е препоръчително - там, където е възможно. Там където възможност няма - ЛПС, задължително за преподавателя, по желание за ученика. Не само тук е така, това са указанията и в голяма част от европейските страни.

# 103
  • София
Чувам разни неща, а и по телевизията обилно ни показваха репортажи с учители и директори с полушлемчета, които бодро обясняваха как са с ЛПС.
Не знам защо още си правят илюзии някои учители, че целият шлем нещо ги пази. Нищо не ги пази, ама нищичко! Единственият начин да се пазят по-смислено е маската. Обаче зор, че не можели да говорят иначе!

# 104
  • Бургас
Гаргамела, колко деца познаваш, които по цял ден на училище стоят на 2 метра дистанция? Аз не.

Общи условия

Активация на акаунт