Витамин В 12 - тема 7

• 57 780
  • 756
  •   1
Отговори
# 435
Morkovel99, на тези артикули коитоса за проба, имаш лимит 1. Ти си поръчала 2. И второто ти го таксува на пълна цена.

# 436
Да,то си пише ,но кой да чете Joy.До 30 лв можеше да се поръча от iHerb,нали? Ще ми я задържат ли ако ми е 29.80лв?

# 437
Питай в темата за iHerb, че с митниците не съм на ясно. Те постоянно митници коментират там и знаят доста по темата. Аз не живея живея в Бг и да не те объркам.

# 438
Да,то си пише ,но кой да чете Joy.До 30 лв можеше да се поръча от iHerb,нали? Ще ми я задържат ли ако ми е 29.80лв?

Не

# 439
Момичета, възможно ли е заради В12 и фолиевата, ръцете ми да треперят като лист?
Скрит текст:
Цитат
Hcy (S) Хомоцистеин 15.69 mkmol/L <7.61
Фолати в серум 3.5 ng/mL 3-17
Vit B12 162 pg/mL 174-878

Забравила съм как се пиеха, фолата трябва ли да е на гладно? А в12, освен, че е под езика? Имаше ли някакви специални изисквания ?

Някой пробвал ли е топ фолат на спрей? Да сподели мнение?
https://vivafarma.eu/produkti/produkti/top-folat-top-folate-20ml-sprey.html
Също и от в12 н спрей?

# 440
Диорела  според мен е възможно, доста са ти ниски и двете....В12, защо така си го изтървала до дъното.
Аз приемам всичко след храна, че от В12 на гладно ми става лошо за кратко. Изисквания до толкова, че В12 дава енергия така, че до обяд вземай, не по-късно да не пречи на съня.
Аз последно бях взела на детето и фолат и В12  на спрей на БетерЮ. Аз иначе си вземам фолат на хапчета, че ми е по-лесно.

# 441
А да, сутрин. Simple Smile Спомням си , че имаше нещо. Сега ги взех преди 30 мин и направо усещам отхлабване, олекване в гърдите. И без това не мога да спя, така, че по-добре да ме отпуска, пък ще изкарам още 1 безсънна нощ, ако трябва.

mibobo, изтървах ги заради тъпия КВ. М.г. пих по схемата на д-р Кадъм и трябваше след месец и половина да изследвам, но тогава точно обявиха локдауна и не можах. Затова изчаках към година, да изследвам пак на чисто за начални и да започна пак терапията. Но се случиха много неща. Разболях се и от КВ и сега му сърбам попарата с пост проблемите. От болницата ме изписаха на много КС, още ги намалявам, но се вижда края. И така треперя цялата, адски крампи, схващания, сърцето ми прескача, излиза от ритъм, кръвното и то много странно, на едната ръка високо, на другата ниско за известно време и не ми е добре ...  Пия магнезий, не помага. Помислих си, че може да не е заради магнезий и др. микроелементи, да не е заради многото медрол, а да е заради витамините. Затова реших да не чакам повече и днес ги пуснах с кръвните за КВ. Разбира се , всички тези проблеми вероятно са от КВ, но и дефицита на В-тата много влияе. Дано да се пооправят повечето неща с витамините.

А фолиевата ми е някак странна, калкулатортора показа 3.5 ng/mL  = 7.931 nmol/L, което пак трябва д ае дефицит, според другите референтни. С хци още по-странно, не съм виждала такава референтна граница <7.61 mkmol/L.  Според нея ми излиза 2 пъти по-висок, а при предичното изследван , с други референтни, когато беше 42, беше 3 пъти над референтната. Няма как да се е подобрил, без да пия витамини за една година.
Нямам идея, странно ми е .

Как ги намираш спрейчетата като ефективност?

Последна редакция: вт, 18 май 2021, 23:56 от Diorela

# 442
  • София
Здравейте група.
Аз съм с тежък дефицит на Витамин Д, открих си го сама преди 2 месеца.
Изследвах си и Витамин Б12, беше ми съмнителен, защото миналата година в рамките на 3-4 месеца ми побела една не малка част от косата, а съм на 36.
Пускам излседванията:

И искам да попитам от къде идва тази разлика в референтните стойности в лабораториите и тези, които са разпространени в интернет, и които споменавате вие?  Потвърдено ли е от някой лекар при който сте били вие, че стойности под 400-500pg са ниски?

Питам, защото моят лекар не отчита нивото ми като проблем.

Хомоцистеина също ми е в норма по стойностите, които са дали, но на много места стещнах като коментар, че всъщност този резултат е висок? Thinking

След започване на прием на витамин Д, Милгама и магнезий значително се подобрих, но все още се появяват разни оплаквания, които ме притесняват.

# 443
Малко,да не кажа нито един ОПЛ биха казали че има проблем.
Но за тесните специиалисти там вече е друго нещо.Аз и дъщеря ми сме обиколили не малко такива,включително и вчерашния преглед бе в тази насока.

Ако имате нужда от детски гастро препоръчвам д-р Мила Байчева.Има близко мислене до това което беше на д-р Кадъм ,което в нашата ситуация много улесни прегледа.

# 444
  • София
Здравейте,
в продължение на месеци постоянно чувствах умора, отпадналост, замайване, липса на сила и т.н ( все още тези симптоми си ги имам, но по-малко). Личната лекарка предложи да изследваме витамин Д, резултата се оказа нисък – 21 при референтни граници 20-100. Пускала съм и други изследвания - чернодробни, хормони на щитовидна жлеза, всичко е в норма. От януари до средата на май приемах витамин Д - 400 IU веднъж дневно по предписание на личната. След като не усетих подобрение, а и се появиха проблеми с кръвното,  реших на своя глава да пусна изследвания за витимин B12, фолиева киселина, хомоцистеин, желязо и отново ПКК. Резултатите от 30 април са следните:
В12 - 256 при реф. ст-ти 187 - 883,  по-малко от 300 – латентен дефицит
Фолиева киселина – 5.60 при реф. ст-ти 3.10 - 20.5
Хомоцистеин – 11.01 при реф. ст-ти 4.44 – 13.56
Желязо -15.20 при реф. ст-ти 6 -26
Хемоглобин – 160 при реф. ст-ти 115-160
Самоназначих си В12 Метилкобаламин 1000 мкг. Притесняват ме обаче стойностите на хемогболина, преди винаги е бил около 140-152. Възможно ли е от приема на витамин В12 хемоглобина да се увеличи още повече, отделно трябва ли според вас да приемам и желязо ? Естествено ще търся и консултация с лекар, предполагам с хематолог. Моля и за препоръки за читав лекар. Личната е на мнение, че не е необходимо да приемам никакви добавки. Благодаря ви предварително !

# 445
Първо за вит.Д, при това ниско Д 20, с 400единици което е профилактична доза за бебета и деца, няма как да се почувствате добре. Трябва ви дневен прием на поне 2000-3000 единици, за да покачите нивото.
В12 от 1000 е добре, но трябва и фолиева допълнителен прием известно време, ниска е. Но вземете фолат, не фолиева киселина. Желязо към момента не мисля че трябва, но след приема на В12 после трябва да го проверите колко е паднало.
Относно хемоглобина, да вероятно ще се качи още от В12 също и от фолата...нямам идея в този случай какво се прави. Дано намерите добър хематолог.

# 446
  • София
Първо за вит.Д, при това ниско Д 20, с 400единици което е профилактична доза за бебета и деца, няма как да се почувствате добре. Трябва ви дневен прием на поне 2000-3000 единици, за да покачите нивото.
В12 от 1000 е добре, но трябва и фолиева допълнителен прием известно време, ниска е. Но вземете фолат, не фолиева киселина. Желязо към момента не мисля че трябва, но след приема на В12 после трябва да го проверите колко е паднало.
Относно хемоглобина, да вероятно ще се качи още от В12 също и от фолата...нямам идея в този случай какво се прави. Дано намерите добър хематолог.
[/quote

Благодаря ви ! На този етап не съм намерила. В търсене съм на читав лекар.

# 447
Привет.
Покрай манипулация на дъщеря ми (2г)и пускаха кръвна картина с венозна кръв. Помолих за Д3 , В6 и В12. Според педиатърката са в норма, но аз не съм на това мнение. След като почнах да чета, разбрах, че трябва да се проследят и други неща. На своя глава не смея да дам добавки. Моля дайте съвет към кой лекар да се обърна.Може в София, въпреки, че съм от Благоевград.
Благодаря предварително.

# 448
Здравейте, след всички изследвания, прилошавания, тежък продължителен косопад, заключенията са всичко ти е наред. Според вас наред ли е? В момента пия по мое настояване Тотема 2 пъти на ден, 10 дни и после 20дни по 1 ампула. Косопада сякаш ми се усилва от приема на желязо, не знам какво да правя вече. Хормони съм изследвала, всеки казва всичко е наред и до там.

# 449
В12 е нисък, желязото също, както и хемоглобина е на долна граница почти. Вземай с желязото вит.С и фолат може да си вземеш и двете спомагат усвояването и повишаването на желязото. Като качиш него, тогава започни и В12, защото В12 ще намали желязото.

Вит.Д как ти е? Какви хормони си изследвала, щитовидни?

Общи условия

Активация на акаунт