Дистанционно обучение за учениците - Teмa 12 /ноември 2020 г./

• 44 337
  • 1 357
  •   1
Отговори
# 1 035
Добре, в случая мисля, че няма кой знае какво нарушаване на законовите разпоредби и дори мисля, че е дребнавщина да се прави въпрос за 5 минути
Наредбата или е нарушена, или не. Ако приложим същата логика към други нормативни документи, няма да стигнем далеч.

# 1 036
Дидева, ти си спасението на майките в този форум! Flowers Hibiscus
Докато всички мои приятелки се чудят и маят... Ти ни даваш всичката необходима информация веднага.
Благодаря от сърце Flowers Hibiscus

# 1 037
Слънчевата, не мисля, че глаголът, който си използвала, е уместен. Никой не е ревал, единствено се изразяваше мнение ЗА / ПРОТИВ дистанционното обучение. Нали се сещаш, че може да се употреби същият този глагол със същия този вложен смисъл и за другата група? Но не мисля, че това е целта на тази тема и въобще на дискусиите в съвременното общество.

Дидева, съгласна съм, но в конкретния случай за мен това не е нарушение. Нарушение е да откраднеш, да нарушиш карантината и т.н. - това в пълния смисъл на думата са престъпления. Но не мога да се съглася, че е престъпление да се учи, когато има желание. Образованието е двустранен процес - щом и учители, и ученици са се обединили около общата кауза да научат нещо ново, да систематизират и затвърдят знанията си, не мисля, че има някакъв проблем. Още повече, че в професионалните гимназии при присъствено обучение масово часовете са с продължителност от 45 минути - там има много практически занятия, въобще са по-различни от общообразователните училища, езиковите и математическите гимназии. Сега се забраниха практиките, тогава не виждам защо да не се карат часове само с 5 минути повече от останалите? Кого ощетява това? И в случая на Тея ставаше въпрос за специален икономически предмет, а не за общообразователен такъв. Аз пък приветствам желанието за образование и не виждам проблем в това, че се държи на качествения учебен процес - точно тези примери показват, че ДО все пак може да протича някъде по добър начин, а не само по лош, както мнозина описват.

# 1 038
Не мога да схвана за какво спорите последните страници, но да кажа, че щом е решено часовете да са по 40 минути, по толкова трябва да са, освен ако на някой преподавател се случи инцидентно да задържи децата повече, както става и при присъствено.
И без това пет минути плюс не виждам какво повече може да допринесат в учебния процес.

Иначе аз съм облекчена от възможността да докретаме здрави до Коледа, което, да бъдем честни, едва ли щеше да стане, ако го бяха върнали в училище. А и мисля, че  педиатърката ни е все още в безсрочния си отпуск, и не ми се повтарят октомврийските драми.

Сега трябва всички да се постараем да има ефект в намаляване на заболеваемостта, за да не е напразно, и тези, които са доволни, и тези, които пискат.

# 1 039
Според мен 30-35 минути за учебен час са крайно недостатъчни. В училището на дъщеря ми, директорът ги направи по 60 минути още преди пандемията. След това като минаха на ДО, пак си бяха по 60 минути.

# 1 040
Слънчевата, разбирам, че не се радваш на новите мерки, но не мисля, че е нужно да изливаш напрежението си върху някого от тази тема - не сме ние хората, които взимаме решенията на национално ниво, че да ни виниш и да ни се сърдиш. Друг е въпросът, че според нас те правилни в така създалата се ситуация.

В какво съм убеждавала? Убеждавах, че нормален присъствен учебен процес нямаше, да. За мен не е нормално масово да се губят часове, защото учителите са болни и няма заместници. Ако за теб това е нормално, окей, значи гледаме в различни посоки. Точно твоите включвания днес са опит за заяждане и провокации, на които не бих се поддала. Знам, че си съвестен родител и свестен човек, за разлика от някои други подвизаващи се в темата и хвалещи се със своята безотговорност. Simple Smile

# 1 041
Това видяхте ли го ?https://www.marica.bg/obrazovanie/izvanredno-udaljavat-uchebnata-godina-s-2-sedmici-za-tezi-klasove

# 1 042
  • пустинята Гоби
Глупост ненагледна. Ако няма нормален учебен процес, а ни занимават с "проекти", затвъшвам таблета/ компа и ще ме видят юни месец.

Този сайт не е ли жълт? Да не се изнервяме допълнително с подобни новини. Макар, че ако го е казал Вълчев. Кому е нужна подобна глупост?

# 1 043
  • Варна
Аз чакам все още да видя ще има ли помощи за родители на малки деца, които си остават вкъщи с дистанционното и дали ще се класирам за тях. Защото изключително много ме съмнява.

# 1 044
Бях недоволна, когато миналата седмица бяха присъствено, но с намалени по 35 минути часове. Какъв е смисълът да се намаляват часовете? По-малко време за заразяване ли? Глупости! Тази година имат много специални предмети, по които нямаме учебници, карат го на лекции. Имат да вземат много материал и, ако са намалени часовете, губят. Така си бяха и миналата година при ДО. И без това нарушават наредбите - не дават информация за нищо, няма връзка с кораба-майка, та за 5 минути ли ще го правим на въпрос? Учат, та пушек се вдига. Нали това е целта и заради това, че няма да успяват с материала, не се искаше ДО, или греша? От какъв зор трябва да са им намалени часовете, не разбирам. Те така или иначе висят на телефоните (не всички, но повечето).

# 1 045
Министърът го каза на пресконференция по друг повод преди малко. Точните му думи бяха:
Това, което обмисляме,  в резултат на тези гласове, които чуваме, в резултат на тези предложения, е да удължим учебната година за 1-6. клас с две седмици на този етап.
След което уточни, че не е добре в следващите седмици децата да нямат ангажираност, да нямат занимания. Трябва да има частична ангажираност, за да си стоят децата вкъщи - проектни дейности, занимания по интереси и възможност да се отложи учебната дейност за юни месец. За 7-12. клас не искат да навлизат в юли месец.

# 1 046
  • София
Аз чакам все още да видя ще има ли помощи за родители на малки деца, които си остават вкъщи с дистанционното и дали ще се класирам за тях. Защото изключително много ме съмнява.
Вероятно изискванията ще са като при безлихвените заеми - ще трябва да си в неплатен отпуск от точно определена дата до точно определена дата. Или да си безработна и то пак трябва да си напуснала на определена дата.
Аз примерно, се водя на работа, получавам някаква част от заплатата си, ходя в офиса от дъжд на вятър, обаче нямам право на нищо.

# 1 047
  • София
Дидева, съгласна съм, но в конкретния случай за мен това не е нарушение. Нарушение е да откраднеш, да нарушиш карантината и т.н. - това в пълния смисъл на думата са престъпления. Но не мога да се съглася, че е престъпление да се учи, когато има желание.
Престъпление и нарушение са различни понятия, санкционират се по различен ред и с различна тежест и интензитет на санкцията. Най-тежките нарушения са инкриминирани в закона като престъпления, но това не означава, че всяко друго нарушение на закона е допустимо. Нарушението на закона е обективен факт, а не въпрос на лично мнение /според теб, според мен, според който и да е/. В една правова държава, а вярвам, че всички искаме да живеем в такава, не е въпрос на избор дали и кое установено в нормативен акт правило да спазваш. Може да не го намираш за правилно, да го критикуваш, но си длъжен да го спазваш. Защото изборното спазване на правилата води до анархия, а не до правова държава. По тази логика всеки, който смята носенето на маски за глупост, има право да не ги носи, защото за него това не е нарушение.

# 1 048

Казаха, че ще има, на сайта на социалното министерство би трябвало да качат изискванията.

# 1 049
Според мен прекаляват, щом времето ще е неучебно МОН няма никакво право да се разпорежда с времето на децата. Така направиха и миналия път, две седмици преди реалното дистанционно малките ги накараха да висят във вайбър и да правят някакви хвърчащи листове, но поне не удължиха учебната година.

Общи условия

Активация на акаунт