Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 36

• 30 492
  • 757
  •   1
Отговори
# 120
  • Sofia
Drago, в петък ще получа оферта с конкретните параметри, до сега само на среща обсъдихме някакви варианти. Фирмата  работи с материали на Icopal, за зеления покрив използват Vedag GreenROOF. Нещото, което мен ме изненада, не че толкова много знам по темата, но все пак Simple Smile, поставят EPS, а не XPS като топлоизолация. По проект ни е 20 см XPS, на мен все пак ми е малко, ще сложим 30см. Системата е змазка за наклон 2%,  битумен грунд, самозалепваща пароизолация с алуминиева вложка, после топлоизолацията и два слоя хидроизолация, последния кореноустойчив. Може би, след като получа офертата ще знам повече. Ако те интересува още нещо, питай.
Под плочата/на таваните за сега не планираме топлоизолация. Височината на втория етаж при готови настилки(и ние сме с подово) е 285см и на мен не ми се иска да я изяждаме повече.А и зеления покрив си е голяма помощ в топлоизолацията, струва ми се удачно да пропуснете тази под плочата и да наблегнете на външната на покрива.

pep_si наистина не знам защо сме я изследвали тази вода и дали навсякъде е така. Стори ми се странно тогава, но техническия ми го възложи, аз изпълних Simple Smile Вече нямам и точен спомен кога точно го правих, но мисля че беше покрай първия опит за УВЕ, с други думи поне преди 10тина години. Не съм го повтаряла след това. Но, пак да подчертая, ние бяхме заплетен случай и цяла улица с къщи влачихме въвеждането в експлоатация години наред заради ЧЕЗ. Колко пъти през това време са променяли закони и изисквания също е фактор, може би. За софийска община става дума в моя случай, но ето че и при Нелина го искат.

# 121
  • София
Бях писала,че при нас всичко се обърка доста,след като строителят ни ,постави край на живота си...
Аз не знаех, в момента още мигам на парцали. Ужас и за семействоот му, и за вас Sad

# 122
Нека да не звучи неприятно, но аз искам да ви накарам да помислите за този зелен покрив. Едно от най-травматичните (и скъпи) преживявания в живота  ми беше да премахна цветарниците, които обикаляха 200м2 тераси, точно така направени тип зелен покрив. Беше ужасно много работа и почвата беше буквално прояла всичко...цимент, 3 ката асфалтова вата, т.н. А беше добре направено, с дренажи, т.н. Освен това почвата беше винаги мокра, просто не изсъхваше...а нали и се поливаха тези цветя. Знам, че материалите са по-добри сега, специални, но...помислете.
Също така ми е интересно защо ЕPS и не ХPS...обясниха ли ви защо предпочитат единия вместо другия?

# 123
MM прави едни цветарници преди 4-5 г. За момента всичко е наред там. Не ползваха тогава някаква конкретна система. Някой им казваше какво да купуват като материали. Много му харесват как са се получили. При нас биха били поне 30 кубика пръст, та ще е много мъчително ако трябва да се изрива, това е така. rolling_eyes:

Di.Gi , благодаря за подробната информация. Дръж ни в течение, когато ти е възможно.

# 124
И на мен  ми е интересно защо ЕPS, а не ХPS за покрив, особено пък зелен, който ще е подложен на допълнитено постоянно натоварване?

# 125
Момичета, трябва ми контакт на надзор, който наистина си разбира от работата!
Ще се радвам ако може да ми помогнете.

# 126
  • Пловдив
Много набързо ви изчетох днешните постове,много са полезни   Flowers Hibiscus
Не успях да свърша нищо документално,защото вчера се шашнах от предстоящия локдаун и хукнах за пердета и мебели.Ясно е,че няма да успеем да се нанесем до края на годината в този случай,особено с първокласничка вкъщи.
Ако големите умове на страната ни , смятат да подобряват енергоефективността на панелите строителснво с "глезотийки",тип солари,при това не напълно безвъзмездни,кандидатите в един блок няма  да постигнат консенсус. И досега беше трудно да се убедят някои хора в напреднала възраст ,при това без да влагат средства.
pepsi,дано наистина  от ВИК да са се объркали за оценката на водата и да касае точно тези ,на които им трябва Акт 16,а именно многофамилните многоетажни  жилищни сгради.
Toni shu,нашият строител бе чудесен човек,и нещата се развиха трагично за него точно след като приключи грубия ни строеж.Беше замесен в едни мутренски строителни организации ,от най-силните на пазара и е имал куража да присвои средства от тях.

# 127
nellytan1, ММВ - ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД са добра надзорна фирма. Работили сме на сравнително големи обекти, не зная дали поемат надзор и на еднофамилни къщи.

# 128
Nelina, идеята на управляващите е пак да финансират на 100% въпросното лепене на стиропор с допълващи програми, защото знаят че няма как на 100% в един блок да се разберат.
За толкова години не успяха да направят закон за етажната собственост за да може именно в такива моменти да има по-голяма гъвкавост.
Един приятел, който живее в Полша ми разказваше (не знам дали е вярно), че всяка година им начисляват някакви допълнителни данъци и по този начин общините имат задължението да санират (подменят ВиК, ел. мрежа, поставят изолация) блоковете. Има си график, по който го правили. Някак си нереално ми се струва и не знам дали е вярно, но нямам основание да не му вярвам.

При нас нещата са доста по-различни! Правителството се опитва от парите за енергийна ефективност да си оправи социалната политика, което хич не е добре Sad.

# 129
  • Бургас/София
nelina миналата година взехме УВЕ и не ни искаха изследване качеството на водата. Но пък ни върнаха, защото сме направили около къщата плочи с тревна фуга. И заради тая фуга правихме екзикутив Joy

# 130
  • Отвъд алеята зад шкафа
Katia, какъв е бил проблемът с тревната фуга?

# 131
А от общината идват ли на проверка, преди издаване на актовете да видят в действителност какво е построено?

# 132
А от общината идват ли на проверка, преди издаване на актовете да видят в действителност какво е построено?

При нас дойдоха и на откриване на строителната площадка и на акт 3, който се подписва на основите.

# 133
При нас никой не е идвал нито на Акт2, нито след това. Идва само СН. За Акт 14 само геодезисти за заснемане и СН.

# 134
При нас геодезиста засне на акт 2 (откриване на строителна площадка), на акт 3 и сега след като е готова цялата конструкция също засне сградата.

СН идва от време на време, но не разчитам на него.

Конструктора идва всеки път да си приеме конструкцията, за което съм му много благодарна! Когато не му харесва нещо ги кара да го преправят! Даже на предпоследното изливане на бетон ги накара да изкъртят част от бетона и да го направят наново.

Общи условия

Активация на акаунт