КГБ = Клуб на Готините Баби - 203

• 53 296
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
Борянка, честит имен ден на внучето ти.
Щастливо и спокойно детство желая на него и сестричката му!

Честит празник пак и на нас бабките ! Да сме живи и здрави!

Сутринта сложих капама във фурната и излезнах, че имах работа до общината.
Срещнах после вече бивша колежка и бъра, бъра.Пихме кафе на пейка и то станало обяд.
ММ преди мен излезна на пчелина и се прибрахме по едно и също време и се притесни, че не съм сготвила.
Еха, гордо изключих фурната и воала.............извадих гювеча. Ще има и за утре.
Айша, чудесни упражнения. Почти същите и по- усложнени всеки ден ги правя, заради коксартрозата.

Последна редакция: чт, 21 яну 2021, 13:35 от cream_

# 601
Здравейте момичета!
Честит празник на акушерките и гинеколозите!
Честит да ни е празника мили бабетки!
Да сме живи и здрави , да се радваме на внуци, с ако е рекъл Бог и на правнуци!

Боряна, да ти е честито, здраво и щастливо, внучето, а също и внучката и всички около тях!

Айша, упражненията са чудесни, дори си ги направих.Спиделих си ги Благодаря ти!
Кремче и ние имаме такива уреди в парка до нас.
По принцип , често ги посещаваме, но сега са много ледени.
И аз навъртях сармички, но сега ще отида до супера да купя едно пиле или пък, ако има хубави ребра, рагу.
Днес било и ден на прегръдка,та всички ви прегръщам!

# 602
Креми ,Люси ,благодаря за поздравите към внука.Чакам с нетърпение и  подготвям менюто за гости.

# 603
Борянчице, да ви е здрав и палав Макс!🍀🍀
Слагай кънките и започвай с вкусотиите!

Кремчи, винаги ме е страх да оставям ядене без надзор за по-дълго време.
Може би защото съм завеяна лии.😃😃
Все се чудя на свекърва ми като каже - сложих гювеча във фурната на сто градуса и така до сутринта.
Когато е месо де.
Мен сън няма да ме хване😀🤔

Луси, за събота глася да е сърмички.
Днес пообрахме от вчера нещата.
За довечера ще мисля.

Айша, ние сушим суджуци всяка зима.Става и с готови купени.
С една бутилка ги търкаляме ,за до се сплескат.
Правили сме и сушено телешко и свинско месо ,но е да хора с яки зъби.
Изгледах клипчето.Полезно и лесно.Запазих си го.

Фло, наработи ли се?

Хайде сега си признайте,че ми и кажете как правите качамак?
С царевично брашно или с царевичен грис?
Много обичам да го ям ,но не се харесвам как го правя.Приготвям,както пише на пакета.
Винаги като ходим из родопския край не пропускам да си похапна😀
Помня,че дядо ми го правеше в тенджера и бъркаше с точилка.
Оформяше на топки,които топеше в мазнината от пръжки и луканка.
Та ще съм ви благодарна,ако ми обясните.
Имам и брашно и грис.
И много ми се е прияло😃😀

Днес времето поотпусна.Приятно е навън.Даже пчелички прехвърчаха.
Като гледам часовника,впеме ми е за следобедно кафе.
Ето и за вас да сте ми дружинка😍

И парче от тортата,която правих миналата седмица.

# 604
Освежаващо е кафето, ама го няма.
Благодаря за поздрава, тати каза ,че са пораснали много, ще видя.
Качамак с грис не ми харесва на мен ,с царевичното брашно ми е  по-хубав, но и аз не си харесвам майсторлъка.Не  е като на баба, има една тема тук за чушки на баба.Чушките стават , е не винаги, но почти винаги са супер.То когато се престаравам все нещо не ми е точно.
Качамака правя  с малко мазнина(4-5 лъжици), вода да заври, ама не чак много, да не стане на вълци,брашното и бъркам до отлепяне.Правила съм бял мъж и  е  едно бъркане, та нещо такова.В чинии, едно време в тавата, сирене и запържвам малко олио с червен пипер  и наливам горещо отгоре.Ама не е като на баба.
Чакам и аз качамачена рецепта , като на баба.Много са далеч бабите ни вече, внуците не знам дали ще ни споменават ,но ние  своете баби - винаги.
А ,кафето дошло ,топло топло.Мерси.

# 605
  • София
Аз го правя като баба,но нямам качамилкя-дърво накрая с перки дървени.Обаче имам миксер. В дълбока тенджера кипвам вода със сол. Изсипвам царевично брашно на купчинка,като се обърне,слагам тенджерата встрани и разбивам с миксера до желана гъстота. Препържвам краве масло с малко олио,накрая червен пипер.Сипвам в тавакачамака правя с лъжица кладенчета и поливам с масло,натрошавам сирене и гребен от тавата с лъжици. Може и с пръжки и нас и сирене,ама от домашно 🐷.Аз боледувам с кашлица и температура грипен но не е 👑. Толкова от мен.Да е честит Макс

Тя е малко момиче
на шейсет и отгоре.
Тя избягва да тича.
Тя е вкъщи затворена,
а я будят мечтите,
все така неулегнали.
Тя изглежда сърдита,
със клепачи натегнали,
но зад строгите клепки
и в сърцето й кротко
има порив и трепкане,
има гръбче на котка,
има смях и вълнение,
и ръка за погалване,
уморено търпение
и искра за запалване.
И добре, че е баба
и децата посреща,
че алиби й трябва
да политне към нещо,
нещо светло и звънко
тя да си пожелае,
и да хукне навънка,
за да си поиграе…

Последна редакция: чт, 21 яну 2021, 17:40 от Шпунц

# 606
Луска, слагам ръкавици и ми е ОК.
Габче, върна ме години назад. Храна, която съм яла в годините и не мога да си я направя.
На дядо смигдаля (смигал)докато го пържеше , а баба правеше шербет.
На баба траханата и с чорбаджийските чушки от качето в избата.
На баща ми качамака с пръжки, свинки ребра и разсол.
На майка катмите на сач.
Опитвам се да ги направя, но не са така вкусни, както си ги спомням в детството .
Вие имате ли подобни спомени ?

# 607
  • София
Борянка,  честит имен ден на Макс! Да расте здрав и весел.
Качамак докато работех хапвах на обяд в 1 заведение до работата. Беше направен като торта, със сирене и мазнинка между блатовете, отстрани зелена салата. То аз и сега мога да отида до там, но цената вече е 6.89 лв. Множко ми е. У нас не се е правил, но колежка на майка ми споделяше за миксер като Шпунц.
Изброените от Креми манджи само съм ги чувала. Спомени от храни нямам - майка ми беше работеща жена и най-често мяташе пържоли на скара и някаква салата. Даже една съседка - куку пусна сигнал в МВР, че сме незаконно забогатели от далавери и  омирисваме квартала на скара. .. Ходех на обяд в стола на работата и да хапвам, беше вкусно. В  работата на баща ми също имаше стол и кулинарен щанд - понякога носеше храна от там.
Баба ми беше болна жена, често по болници и не е готвила нещо специално. Почина като бях на 6 г. и с дядото се оправяхме сами. Научих се и консерви риба да отварям, и кебапчета от кръчмата да купувам след у-ще.

# 608
Шпунци, Айша ,мерси за поздрава, Макс пораснал наистина ,пуснаха снимки, но не за тук.Ще се видим на живо, а  Тати се похвали или оплака ,че трудно ги вдига вече,  а ги носеше в шепи,  и по двама.
Баба готвеше хубаво, то на майка не и  остана ред да готви като има кой, но моите деца , рядко са ходили, а помнят и понякога искат като на баба им яденето.Ми точно такова май не става, но опитвам.
Баба все ме викаше да видя как го прави, че може да нямам свекърва, а може да не иска да ме научи. Третото беше -  и тя не може, да чак да ме учи.Наложи се от проба - грешка , де ще ходя , да готвя сносно.

# 609
  • София
Според мене за да не стане същия вкус ядене като на баба, мама или леля и сегшните продукти са виновни. Едно време имаше по 1- 2  вида от всичко. А и подправките сега може да са по-различни като произведени. Спомням си пиле с ориз от баба ми - но като яхния, има сос, малко ориз и сварено, обезкостено пилешко. Ако поисках от майка ми щеше да ме погледне като отровена и да метне пилето във фурната. Пламен се опитва да го направи, всичко по мои спомени - не е същото. Или като съм се прибирала гладна от цял ден игри - затова ми се е струвало много вкусно. А помните ли пиле, печено в плик от плод-зеленчука? Не е като в сегашните пликове за печене.
Фло, как завърши сагата със Спиди? Ние в събота сутринта изпратихме разни поръчки на Ани. Днес по обяд са го качили до апартамента/4 ет. без асансьор са/. Сега Мрънч обикаля къщата, гушнал  в едната ръка камионче с космическа ракета, а в другата кола и светеща топка. Даже с тях легнал да спи, завил ги старателно на спалнята.

# 610
  • София
ГЪБКЕ, ей ме на! Наработих се. Днес не съм получила комплимент "кучка", но преди няколко дни получих предложение за женитба. Женихът няма още 7, но е голям отворко. Щял да си помисли, аз ли да отида в неговата къща или той ще дойде у нас. Работата е опечена. Stuck Out Tongue Winking Eye
БОРЯНЧИЦЕ, скоро прочетох следната обява; Ако искате да тероризирате хората, да им причинявате болка и да им се усмихвате, ако за причинената болка искате да получите добро заплащане и не знаете как, запишете се в Стоматологичния факултет. Там ще ви научат. Stuck Out Tongue Winking Eye
Днес се обадих на моята лекарка гинеколог, за да ги поздравя с акушерката. И всяка година се шегуваме. " И да се разберем не ви е  празник на вас, бабите на внучета.(така казва моята лекарка)" Едно време акушерките са ги наричали баби, колкото и млади да са били. Викали са ги да бабуват. Това го знам от стринка ми, която беше акушерка. Така че, милички днес нямаме  празник. Други празнуват!
На въпроса за качамака. Правя и с царевично брашно и с царевичен грис. Когато е брашно, слагам съотношение 3:1 - на 500гр. брашно 1.5 л.вода, лъжичка сол и суп.л. захар. Когато водата заври изсипвам брашното и в центъра пробивам дупка с точилката. На затворен капак варя около час. После разбивам с миксера. Ако ви е гъст качамакът, долейте малко гореща водичка. Предварително стопявам 250 гр. масло. Не слагам червен пипер. ( и баба не слагаше). В тава разстилам пласт качамак, поръсвам с натрошено сирене или пръжки. После ръся с маслото и пак пласт качамак и т.н. Когато е със сирене маслото е повече, а когато е с пръжки, маслото е по-малко. Харесва ми и с грис. Той става много бързо. В дълбока купа изсипвам царвеичния грис и започвам да сипвам вряла вода, като разбърквам с миксера. Внимавам да не стане на чорба. И после го налагам според желанието. С айрян върви чудесно. С кисело мляко също. Добър апетит! Simple Smile
Отивам да спя, желая ви лека нощ и приятни сънчета,
ПП Днес ми се обади ВАЖНАТА КЛЕЧКА. В момента е тук. Изпраща ви поздрави!!!

Ама съм чешматка!
БОРЯНЧИЦЕ, да ти е здрав именика, да лудува и да има щастливо детство!

До сега четох, сега вече лека нощ!

Последна редакция: чт, 21 яну 2021, 23:11 от Flo 51

# 611
Айша, както си му е ред, ти отнесе отново цели 3 лайка "полезно". Каквото кажеш - все влиза в работа и си е на място.
Шпунци, умолявам те, отивай да се видиш за ковид и се запиши за ваксиниране. Ти си баш рисков контингент, трябва да бъдеш сред първите.
Апропо - ваксина. Може и да съм писала вече, но аз разсъждавам така: Ако се ваксинирам - НЯМАМ АБСОЛЮТНО НИЩО ЗА ГУБЕНЕ. Ако остана неваксинирана и ме уцели ковид - което е много вероятно - майко, какви мъки ме чакат! НЕ ЩА!!! Тази сутрин по Хоризонт шефът на клиниката по кардиология на ИСУЛ обясняваше, че колебанието за
ваксиниране е признак за " невежество" - точно тази дума използва и се извини за нея. Методът бил разработван отдавна, бил новаторски и напълно сигурен. Познавам човека и му вярвам. За разлика от Мангъровците, Чорбановците и още 2-3 души, които се въртят в тази обрита /и тях зная/. Господи, каква беля вършат тези хора! На тях адът им е в кърпа вързан.
Ама траела само 6 месеца ваксината. Нищо. В такава страшна битка с някоя нова болест докторите се радват и на спечелените часове - през тях науката работи и открива нещо по-ново и по-добро. Уф, увлякох се.
Борянчице, Макси да е жив и здрав!
И аз чакам рецептата за качамак. На моите опаковки няма пропорции, представете си! Царевичен разбира се. В голямата тава баба правеше дупки, които пълнеше с пръжки, с лютеница, с бъркани яйца. Чудех се кое да избера.
Чакам и онази рецепта за капама, дете се оставя във фурната докато си пиеш кафенцето на пейка.

# 612

Хубав ден ,дами и една новина за някои тук, свързани и обичащи музиката, или много близо до събитието.
https://bnr.bg/post/101408216/sona-ioncheva-i-plasido-domingo-s- … xxXN4V3CqYqd81AGs

# 613
Flowers HibiscusБабинки мили, макар и на патерица, макар и с малко поизмислен празник, нека ви пратя нещо, което вчера Пипилота публикува някъде - във вайбър -групата ли, във фейсбук ли... Heartbeat

„БА” на стария ни български език означава Душа,
а „БА БА” – Стара Душа, душата най-близо до Слънцето.
От там идват българските думи :
Съд ба, Рож ба, Дар ба, Сват ба, Весел ба, Мол ба, Дел ба...
Някога Ба Ба е било титла, която се е давала на Старейшина или на заслужил, знаещ, вещ човек.
После Баба започнали да наричат най-вещата (можещата) жена. Тя имала цяр за всичко, знаела Думите на душата (БАела) и само тя израждала рожбите (БАбувала).
Днес е Бабинден. Нека всеки, който още си има Баба, да отиде да ѝ целуне ръка. Че няма по-силна магия от бабината добра дума!
А за тези, на които Баба ви вече си е отишла, притворете очи и тихичко ѝ изпратете едно:
“Да бъде светлина по Пътя ти, Бабо!”
И да знаете, че Баба си чува рожбите винаги, накъдето ѝ да се е отправила... и си ги наглежда...

# 614
[b]Привет девойки
Честит да е малкия Макс на Боряна. Да растят със сестра си живи, здрави ,умнички, палавки и засмени
Фло, войника се уволни още през ноември. Ама късмет с тая пандемия, няма ни работа, ни учене, нито пътешествие по света с раница на гърба, както прявят всички младежи и девойки след армията.
Средният юнак е единстввен който излиза , ходи на даскал по два три часа, защото е 11 клас, връща се на зум, и пак отива навън да учи. Изобщо шантава работа .
Малкия уж учи но единия екран му е с игри, а втория на зум.
Моят син когато бяхме в Америка си беше накупил хиляди дискове с редки филми, музика.
Като ве върнахме, вече беше късно да ги ползва.  Sleepy:
Аз ги поставих два шкафа, просто не ми даде сърце да ги хвърля И снощи гледам малкия изважда цялата серия Star War , не знам дали успя да намери някое от мини видео, навремето всеки си имаше в стаята, та може би нещо не сме изхвърлили.
За ваксиниите-аз още се колебая.
Грета и мъжът и вече се ваксинираха. Тя не се чувстваше добре поначало, като се върна вдигна Т 38 , сега не сме сигурни дали е реакция към ваксината или неразположение, което чувстваше преди това. Вчера беше силно изтощена и днес сутринта рано рано отиде да си прави отново тест. Преди две седмици пак беше с Т няколко дни, теста беше отрицателен. Дано и този е такъв  Hands PrayHands PrayHands Pray
Качамак съм вкусвала може би два път , не си спомням дори къде но не  съм била във възторг явно, щом никога не ми се е прияло.
Стана дълго и все пак съм пропуснала нещо. Да имате хубав уикенд и се пслейте с нещо ,което преведох преди време и е във фейса
[/i]
[/color]
Честит "бабин " ден

Рожден ден (да се смеем ли, да плачем ли?-
3 приятелки решили да празнуват заедно 50 годишния си рожден ден.
Къде ще отидем , пита една от тях.
Друга отговаря:
В Банана бич.
И защо точно там? пита първата
Защото, отговаря другата,там келнерите са много хубави..
След 10 години решили да празнуват отново заедно 60 си рожден ден.
Къде ще отидем? пита една
В Банана Бич, отговаря друга.
Защо там? пита първата
Защото, отговаря другата, храната там е здравословна, вкусна и лесно се усвоява от организма.
Минали още 10 години и трите приятелки решили отново да празнуват заедно 70 рожден ден.
Къде ще отидем?пита едната.
В Банана Бич, отговаря друг.
Защо там? пита първата
Защото уредбата на ресторанта е удобна, масите са далеч една от друга и можем спокойно да се придвижваме с ходилките.
Минали още 10 години и 3те приятелки решили да празнуват заедно 80 си рожден ден.
Къде ще отидем? пита една от тях.
В Банана Бич естествено, отговаря друга.
Защо пък точно там? пита първата.
Защото , отговаря приятелката , там още никога не сме били
[/color][/b]

Общи условия

Активация на акаунт