Коледа 2020/2021

• 113 453
  • 1 651
  •   1
Отговори
# 855
  • Sofia
Решила съм на Бъдни вечер на трапезата да има домашно приготвен локум, че е постен. Някой друг ще прави ли?

Аз ще направя, ако кажеш как Laughing

# 856
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Решила съм на Бъдни вечер на трапезата да има домашно приготвен локум, че е постен. Някой друг ще прави ли?

мисля го.
https://www.youtube.com/watch?v=ZQAh8lMKN7w
и на рецепта с портокалов сок съм попадала.

# 857
  • София

Домашен обикновен локум

И още един вариант обмислям. Ако се получи ще пусна рецептата.

# 858
  • Варна
Mikkey това са сладки с крема сирене - обожавам ги Heart Eyes
Luna Отдавна не съм ги правила, благодаря, че ми припомни.

Охххх - като гледам всяка прави по нещо, дето го обичам........... Всичко искам да направя....... Не знам как да се спра Grinning

А да попитам декораторите - как се оцветява роял айсинг, за да стане блестящ - златист, сребрист?

Последна редакция: пн, 14 дек 2020, 16:33 от BЕЩИЦА

# 859
  • София
Дами, тая година съм карък ,явно .Исках съвети от вас  не веднъж,но нещо не се получава, никакви отзиви, а може би въпросите са ми тъпи...а ,ако някоя има желание да ми помогне ,ще съм много благодарна ,ако погледне на стр 54. пост 809 .
Не, не не си карък, и няма тъп въпрос,  видях ти питането, но сладките не съм ги правила, но защо искаш нещо да променяш, след като си има рецепта и трябва да се изпълнява. Това е.
От мен от снощи, ама си беше посреднощите - Разкошните италиански сладки  KRUMIRI , няма превод така се наричат ,фантастична консистенция на тестото, деликатна и фина бисквитка, и бисквитка с история. Излизат много бройки. Малко си е заигравка, но определено си заслужават.

Има и още , но довечера ще ги пусна.

# 860
  • Czech Republic
...
А да попитам декораторите - как се оцветява роял айсинг, за да стане блестящ - златист, сребрист?

Самият айсинг се оцветява много трудно в сребърно и златно, но можеш да "минеш" върху него с суха четка натопена в златният прах. Аз така съм правила.

# 861
  • Бургас
Малко  сладки и от мен.
Скрит текст:

На мен всички ми харесват, ако може и за останалите рецепта Smiley

На първата рецепта не мога да си представя как става завиването Hushed

Последна редакция: пн, 14 дек 2020, 17:52 от Галчудо

# 862
  • Варна
natalyna, благодаря! Явно съм си поставила неизпълнима задача - смятах част от контурите да бъдат блестящи, но щом не може да се боядисва, ще пропусна среброто по бисквитките. Няма да успея да се заигравам чак толкова много.

А като изключим курабийките, какво смятате да приготвяте като меню?
У нас традиционно се прави патешко с кисело зеле и........ задължително руска салата Grinning
На Бъдни вечер правя постни лозови сарми с гъби и таханов сос, запържен с червен пипер, също пълнени чушки с боб яхния, които запичам във фурната

# 863
  • София
marchеva14 , супер са ти сладките! А за превод, че има - има, но не е ясно от къде точно идва името им. Със сигурност казват, че видът им имитира мустаците на крал Виторио Емануеле II.

# 864
  • München, Deutschland
normas, и аз не съм правила тези сладки, правих същите по друга рецепта и моята не беше добра - не беше особено вкусна, а и леко се разтекоха в диаметър. Не останах доволна, макар да имах големи очаквания. Не, че не се изядоха, де.

Ето ти обаче моето мнение:

Попринцип в този сайт, по мое лично мнение, нещата са недомислени и неточни. Срещала съм някакви рецепти за тесто с двойно повече брашно...

Конкретно по тази рецепта:

1. Пропорциите и за пресичането, за което питаш: Тук тези  "2-3 с.л. вода" биха били единствената възможна причина да се пресече шоколадът (ако не е нещо развален и е спазена технологията), само че за мен отново рецептата е безумна. 140 г пудра захар и 2-3 с.л. какао (което много силно абсорбира течности), т.е. има-няма 180-200г фин прах се залива с 2-3 с.л. вода (което при големи с.л. могат да са МАКСИМУМ 36 мл., средно обаче са 14-21мл.) и това следва да стане на глазура??

B*tch, please... (normas, не е към теб обръщението, разбира се, така е изразът 😃)

2. Външният вид, поне според снимките: Според тези мили хора, накрая на рецептата, с пудра захар, какао и някакви буквално капчици вода за това кол-во сухи съставки, се появява една лъскавина на снимката (предпоследната снимка в тавата), която просто няма откъде да дойде, понеже мазнина няма, а какаовото масло в 2 с.л., които НА РЪКА си разбъркал с непресята и не непремено фина пудра захар (поне не са указани тези неща), няма да даде чак толкова лъскавина, колкото и да е качествено и истинско какаото.

3. Тестото: нз опитвали ли сте тесто с 1:1 брашно и масло, аз да, но определено е тежичко

4. Технологията по оформяне: правиш веднъж кладенче в суровите сладки, след което, докато сладките са още топли, натискаш отново???? Че хубавко да сплескаш горещите съставки и да стане клисаво или сбитичко... Даже малко дете знае, че един непрентициозен кекс даже не го режеш, докато е топъл, именно за да не го сплескваш още горещ... А тези директно натискат с лъжицата...

Изобщо, поредната перфектна рецепта от този сайт... Close

# 865
  • In transit
Криси, направо ги разби на пух и прах. Grinning (Не съм отваряла линка, ама след този разбор и не смятам.)

Вещи, и аз съм ги правила преди 100 лета, затова ми бяха познати. По сгъването ги познах. Grinning Абе май всичко, в което има рикота/крема сирене и всякакви млечни продукти ми е в графата любими.

За солената трапеза традиционно имаме постни лозови сарми със стафиди, пълнени чушки с боб, руска салата, някоя питка ще направя. За основно тази година се чудя...мушнала съм една патка във фризера от промоцията, точно с кисело зеле мислех да я направя...а капама по Бански е задължителна за Нова година.

# 866
Момичета, препоръчайте ми хубава, успешна рецепта за содена питка. Каква правите за Бъдни вечер? Питките с мая ми се получават хубави, правила съм доста.. така че за Коледа не се притеснявам, само трябва да измисля каква форма да направя, миналата година направих ето тази https://www.cookwithasmile.com/%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D … 0%BB%D1%85%D0%B0/ Стана много хубава Heart

Содена питка съм правила само 2 пъти по рецептата на Ева Тонева, но определено някъде греша

# 867
  • София
Малко  сладки и от мен.
Скрит текст:

На мен всички ми харесват, ако може и за останалите рецепта Smiley

На първата рецепта не мога да си представя как става завиването Hushed

Вторите са Бисквити "Кривото райе" на Йоли
https://www.yoli-bg.com/%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1% … D0%B0%D0%B9%D0%B5

Третите - Меломакарона на Йоана
https://www.kulinarno-joana.com/2009/12/melomakaronia/

А четвъртите - Спирали от шам фъстак и бадеми от това видео
https://www.youtube.com/watch?v=4nshlz1FL-E

Завиването при елхичките - разточва се кафявото тесто на правоъгълник, с дължина колкото зеления триъгълник. Слага се зеленото тесто, направено вече на триъгълник, върху дългата страна на  разточеното кафяво тесто и се навива както се навива руло.

# 868
Момичета, препоръчайте ми хубава, успешна рецепта за содена питка. Каква правите за Бъдни вечер? Питките с мая ми се получават хубави, правила съм доста.. така че за Коледа не се притеснявам, само трябва да измисля каква форма да направя, миналата година направих ето тази https://www.cookwithasmile.com/%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D … 0%BB%D1%85%D0%B0/ Стана много хубава Heart

Содена питка съм правила само 2 пъти по рецептата на Ева Тонева, но определено някъде греша

Аз правя от години този и става супер. Точно като на картинката. Най-сполучливата рецепта за соден хляб която съм опитвала, но има кисело мляко. Не знам дали те устройва.

https://www.yoli-bg.com/%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1% … D0%BB%D1%8F%D0%B1

# 869
  • под тепетата
Ние караме предимно на него, но за Бъдни вечер не отговаря на традициите. Аз правя ароматните питки на Карина  като в една слагам паричката. Нареждам на малко разстояние в кръгла тава толкова бройки, колкото сме плюс една. Като втасат стават като питка, но лесно се отделят парчетата.
https://www.bg-mamma.com/?topic=119848

Общи условия

Активация на акаунт