Много мина, мъничко остана, ще ставам ЯНУАРСКА мама

• 17 572
  • 268
  •   1
Отговори
# 195
Ами никой не познавам там. Обадих се в МД и на регистратурата ми записаха час. Казах, че не знам при кой лекар искам , защото не съм от Варна и ги помолих те да ми препоръчат ...

# 196
  • София
wish, зависи на какъв преглед ще ходиш. Ако е този, при който гледат за спина бифида, не е рано. То май пак се води фетална морфология. Ако е този, при който се оглеждат подробно всички органи на бебето, за да се прецени дали са в норма, това е препоръчително да се направи между 18 и 22-ра седмица - поне така пише на бележката с резултатите от БХС. Най-добре е наистина да питаш лекар.

# 197
Аз бях на фетална в 16 ГС при доц. Балев. Той каза, че няма проблем, и че ако се наложи вика майките в 22-23, но при нас не се наложи.
После ще отида в 32 ГС за оглеждане на органите на бебо.

Така, че мисля, че не е проблем да се направи и в 16-17 гс.

# 198
Mомичета,последно кога се прави феталната?Моя доктор ме праща в 23-24 седмица.Досега не съм правила.
Прави се до 16/19 седмица,така ми каза лекаря е Св.Лазар,защото след 20 вече и да има нещо няма как да се реагира Naughty

# 199
Mомичета,последно кога се прави феталната?Моя доктор ме праща в 23-24 седмица.Досега не съм правила.
Прави се до 16/19 седмица,така ми каза лекаря е Св.Лазар,защото след 20 вече и да има нещо няма как да се реагира Naughty
   Аз си привих фетална морфология в 20г.с..Доц. Томова,при която бях,ми каза,че директните белези на синдрома Даун се виждат в 16/19 г.с.Нататък може да се видят само ИНДЕРЕКТНИТЕ белези на този синдром,стига лекаря,който ги гледа,да разбира от работата си!И след 20г.с. пак може да се видят доста неща.
 Според мен,хич няма да е зле ,ако отидеш на по-ранен срок.На следващите фетални,ако ги правиш,нещата само ще се до-уточняват,ако има нужда от това.Успех!

# 200
Мамчета,да ви се оплача!Получих страхотен обрив на корема след ползването на бебешкото масло JONSON&JONSON!Сега ме сърби ужасно.Лекарката не ми изписа никакви лекарства,каза само да спра да се мажа с каквото и да е и да изчакам обрива да мине от само себе си.Още,тя каза,че тези(джонсонс) масла доста често предизвикват алергии.
  ВИЕ С КАКВО СЕ МАЖЕТЕ? Все с нещо трябва да се мажа нататък за да не ми се напуква кожата на корема,но трябва да е хипоаллергично!Най-ужасното е ,че предназначените за целта препарати не са от най-евтините,за да се купуват за пробване само.
  Благодаря,на и отговорили по въпроса "подготовка на гърдите за кърменето"  bouquet  bouquet  bouquet

# 201
  • София
ejkajujka, кои са директните и индиректните признаци за Даун. Не съм чувала до сега и ми стана интересно.
Аз се мажа с крема против стрии на Дева вечер, ама мнооого трудно попива. Сутрин, като се сетя, с тоалетно мляко на Леокрема, другото нямам време да го чакам да поеме.

# 202
ejkajujka току що се намазах с олиото на Джонсън.Засега нямам оплаквания,освен,че измръзнах докато чаках да попие поне малко ,за да се облека.Също така се мажа с Маслото на КОКОНА-и не е скъпо(около 5-6 лв.е).

# 203
ejkajujka, кои са директните и индиректните признаци за Даун. Не съм чувала до сега и ми стана интересно.
   Ох!Мога и да не се изразя много точно по въпроса,но все-пак да се опитам.За директните белези на синдрома Даун :"След 16 седмица може да се измери и т.нар. “гънка на врата”. В случай, че тя е над 5 мм това е белег за повишен риск от раждане на дете с болестта на Даун.""Друг директен белег е липса на носовата кост."
  ИНДЕРКТЕН белег за синдрома е наличие на малки кисти във мозъка на бебето.
  Това си спомням от думите на доц.Томова.
  Долу ще пусна една страничка от сайта,която може да е полезна за много момичета.

# 204
Ето и още нещо!
Ултразвуков скрининг за малформации  в първите 3 месеца на бременността

Освен обичайният ултразвуков преглед, които извършват всички АГ специалисти, в 11-13 седмица на бременността се провежда специализираното изследване за големи малформации (включително  аненцефалия) и оценка на риска за Даун чрез измерването на т.нар. “нухална транслуценция”  и търсене наличие на кости на носа на плода.

Нухалната транслуценция е пространството между кожата и вратната мускулатура на плода.
В случай, че то е повече от 3 мм, това са данни за повишен риск от раждане на дете с Даун.
Самостоятелно маркерът (белегът) открива около 70% от случаите с Даун, но се среща много често при нормални бременности.
В съчетание със серумен скрининг – кръвно изследване на свободен бета-хорионгонадотропин (F-hCG) и плацентарния антиген (РАРР-Р) се достига до откриваемост на засегнатите плодове около 85% при фалшиво положителни резултати от 1%.
Кръвното изследване е въведено у нас, но в момента не се прилага, поради липса на достатъчен брой квалифицирани ултразвукови специалисти, които да могат да измерват надеждно нухалната транслуценция..

Ултразвуков скрининг във вторите 3 месеца на бременността

След 16 седмица (най-сигурно в 19-21) на бременността се виждат над 80% от случаите с малформативни синдроми, включително спина бифида и аненцефалия.
Отново трябва да се подчертае, че това зависи основно от квалификацията на специалиста  и в никакъв случай не е задължително ултразвуковия апарат да бъде триизмерен, например.

След 16 седмица може да се измери и т.нар. “гънка на врата”. В случай, че тя е над 5 мм това е белег за повишен риск от раждане на дете с болестта на Даун.

Напоследък се налага т.нар. “интегриран скрининиг”, включващ комбинираното изследване на биохимични и ултразвукови показатели (маркери) в първи и втори триместър на бременността.

Внимание: ултразвуковият скрининг не замества и липсата на т.нар. “меки ултразвукови маркери” не отхвърлят намерен “повишен риск” при серумния скрининг.

Всяка бременна трябва да бъде проследена със специализирано ултразвуково изследване за откриване на вродени малформации поне 3 пъти:
- в 11-13
- 16-20
- и 22-26 седмица на бременността.

Възможността да измери и документира нухалната транслуценция, липсата или наличието на кости на носа и гънката на врата е тест за всеки акушер-гинеколог по отношение на квалификацията му да провежда ултразвукова диагностика на вродените аномалии.

По правило едно високоспециализирано ултразвуково изследване за фетална морфология отнема от 15 до 20 минути!

# 205
Ним, днес като те нямаше и няма кой да обобщи лекцията.
Кажи повече за този курс! Колко струва и само по тел. ли става записването? Ти на коя дата ще ходиш на курс?

# 206
  • София
Курса в Св.София е безплатен, записването е само по телефона. Лекциата е около 40минути-час, и след това /преди това те разхождат из болницата да разгледаш отделенията, сградата, стаите. Записват ти и час за безплатен ехограф и това е.

# 207
  • София
Момичета, извинявайте че ви се тикам в темата, но имам нужда от съвет, защото в събота отивам във Варна за 4Д!
Притеснявам се само дали не избързвам с този преглед и да не е напразно ходенето до там?!
Можете ли да ме посъветвате нещо?

Абсолютно всичко, необходимо за диагностицирането на плода се вижда и на най-обикновен (или най-прост Grinning) ехограф! Другото е за да ''цвъркаме'' ние - мамите. Аз лично се шашнах от вида на бебо на 3Д... Т.е. - не го препоръчвам! Може би като стане голям бебок (35 - 36 г.с.) ще е кеф....

# 208
  • София/Варна
Ним, днес като те нямаше и няма кой да обобщи лекцията.

аз мога да се опитам, но ще е най-рано довечера, че тук ме нападнаха разни клиенти.
Разчитам, ако пропусна нещо да ме допълните Simple Smile

# 209

Абсолютно всичко, необходимо за диагностицирането на плода се вижда и на най-обикновен (или най-прост Grinning) ехограф! Другото е за да ''цвъркаме'' ние - мамите. Аз лично се шашнах от вида на бебо на 3Д... Т.е. - не го препоръчвам! Може би като стане голям бебок (35 - 36 г.с.) ще е кеф....
Толкова много материали изчетох от сутринта, че и аз стигнах до този извод накрая! Simple Smile
Разкажи за твоя преглед... Кога ходи и какво видя? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт