Без кръг от майки вече. Проблем ли е?

• 5 272
  • 70
  •   1
Отговори
# 60
  • София
То даже не става дума за необщителност, но по подобни места се събират всякакви хора, които иначе не биха си общували.
Спомням си с децата, че имахме относително еднакво присъствие в кварталната градинка от около 20 майки. Само с две от тях направих приятелство, което продължава и до днес, а децата са големи вече. Няма как да имам тема за разговор с всички. Малко е като приказките по салоните, които ненавиждам.

# 61
Въобще не би ми хрумнал подобен "проблем". Винаги излизам с детето сама, без уговорки, освен по някое изключение ако съвпаднат с момента на моето излизане. И аз не обичам да завися от други хора, съобразявам се с детето само. И не харесвам площадките, гъчканицата по тях и редовните компании там. Ходя в по-голям парк с борове и поляни, предпочитам детето да тича сред зеленина и пространство. Има някои майки, с които сме си взаимно приятни, но ако се засечем, засечем, не се уговаряме. Те децата и без да са редовно заедно, и без да се познават, си се заиграват или гледат, няма значение на тази възраст дали имат постоянни приятелчета. Важното да се опитват да общуват, без значение с кого. Понягога наблизо има по-малки дечица, бебета, понякога по-големи. На моето по му е интересно покрай големите, понеже те имат повече занимания. Така че не виждам проблем, просто явно това е желаната представа на авторката за майчинското ежедневие. Децата в градината така или иначе ще са заобиколени постоянно от деца и по ест.начин ще започнат и приятелствата.

# 62
А, след мен имаше на Уиш едно мнение и разни други след нея вчера, но не успях да ги прочета. Днес отварям да дочета и гледам, че ги няма. Е, нищо.

Има майки,които искат да си намерят компания на площадката.
Но седят настрани и се притесняват.
Ако отиде някой от компанията да ги заговори или да ги покани, те се включват с удоволствие.
Мисля,че тези майки имаше предвид Nesiha.

Има и по-свити хора, разбира се, които просто сепритесняват да станат инициатори на нови контакти. Но не всеки, който седи на една пейка и мълчи е в тази категория.
За жалост дамата обобщава твърде нашироко и погрешно, като е при такива обобщения по принцип. Наистина звучи меко казано наивно това общо твърдение.

Опитът ми с неразговарящи майки, темерути и интроверти е, че ако ги подхванеш правилно (ненатрапчиво, с премерен интерес) са съвсем същите като всички, просто огорчени.

Даже после не можеш да ги спреш да приказват.

"Неразговарящите", както вече упоменахме, са различни и не са някаква обща група с еднакви белези, т.к. неразговарянето е по най-разнообразни причини. Някои вече посочих и те нямат нищо общо с някакво там огорчение.
Огорчение, разбира се, може и да има - например от досадни говорилници наоколо, както и от други фактори, но това е само част от многото случаи на хора, които не държат непременно да контактуват навред и с всеки. Без дори да са "темерути" или дори "интроверти".

# 63
Въпрос на възприятия е явно. Както необщителните може да бъдат възприети като огорчени, така и "ненатрапчиво подхождащите" към тях може да бъдат възприети като досадни лепки.

# 64
Не бих нарекла ненатрапчив човек досадник*, но както казахме, всеки с възприятията си, всеки с възпитанието си...

*би се получило нелепо противоречие

# 65
Аз не съм от общителния тип, изобщо даже. Ако мога да се завра накъде, че дори и в общите приказки не ме бива. Има едно голямо ОБАЧЕ.
Ако синът ми (в момента на 5 месеца) в един момент се окаже общително и търсещо компания дете, изобщо нямам намерение да го ограничавам заради собствения си комфорт.
Ако иска да играе с другите деца на площадката, аз ще си намеря начин да общувам и да се сближа с техните майки.
Особено в това Ковид положение със затварянето на яслите, изобщо не е ясно кога и дали нашите деца ще имат възможност да постъпят там и да общуват в връстниците. Да не се окаже в един момент, че площадките ще са единствената опция за социализация на дребосъците.

# 66
Ако синът ми (в момента на 5 месеца) в един момент се окаже общително и търсещо компания дете, изобщо нямам намерение да го ограничавам заради собствения си комфорт.
Ако иска да играе с другите деца на площадката, аз ще си намеря начин да общувам и да се сближа с техните майки.
Е, кому е нужно това? Това, че децата си играят заедно, не значи че автоматично трябва да си приятел с родителите.

# 67
Evenceee, най-често така става.
Особено в по-малките градове, където в кварталния парк сте горе долу едни и същи хора.
Децата като се заиграят 2-3 пъти заедно и все става някаква комуникация между майките.

# 68
Рокет, не знам за къде говориш, но при мен например някои деца са повече с татковците, отколкото с майките си. Дори на някои деца въобще не съм виждала майките. Аз нямам и против с татковците да сме си приятелчета, ама какво ли ще кажат жените им по въпроса?!? Smile

# 69
От Стара Загора съм. Simple Smile
Лятото с количката обикалях близките паркове и веднага се сещам за 3-4 майки, с които все се засичахме.
Даже с едната често си пиехме кафето на съседни пейки сутрин. Simple Smile

# 70
И моят съвет е да не държи да се впише задължително в нечия компания. Щом някой не ми харесва, значи има причина.
А децата са много малки на тази възраст за да се заиграват помежду си.Това се случва към 3-4г според мен.
Майките от близката до блока ми площадка не ме "приеха" в компанията си, нито мен, нито детето.  Ами ходех на други места, не се депресирам, нито да се чувствам отхвърлена. Дори с непознати хора съм споделяла повече лични неща, стига да си допаднем . Но имам достатъчно социален опит,  за да определя с кого ще си допадна и с кого не. Важно ми е детето ми да е спокойно, да не се отнасят грубо с него, а моите приятелства не включват задължително другите майки.
Ако се случи- чудесно, ако не- здраве да е , няма за какво да съжалявам:))

П.П. По-късно разбрах защо не ме харесаха майките-съседки, ами не пушех и не пиех бира с тях на площадката, нито пък намирам за нормално  да дими някой в лицето на детето ми. Но те пък се чувстват идеално така, предполагам, че това е начина да  релаксират от грижите покрай поколението:))

Последна редакция: ср, 25 ное 2020, 21:30 от Lilka N.

Общи условия

Активация на акаунт