COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 122 572
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 12 660
Цитат
Да се купят готовите ваксини е по-евтино от разбработка с клинични изследвания в три фази (за мащабите на България конкретно).

Според мен не е важно дали е по евтино, а дали е по бързо. Защото може и да ни излезе много по скъпо сами да си създадем и произвеждаме ваксина вместо да е купуваме, макар че то пазарната логика казва обратното, по евтино е сам да произведеш нещо отколкото да го купиш, но ако го направим бързо т.е. вече и нашата ваксина да е готова, да е минала изпитания и да се произвежда, ако бързо си ваксинираме населението и излезнем рано от пандемията икономическите ползи са много по големи от това и по скъпо да ни излезе разработването на собствена ваксина. Израел не случайно плащат много по висока цена, за да получат ваксини с предимство, защото осъзнават ползите от бързото оставяне на Ковид в миналото.

# 12 661
Кой казва, че антибиотици не се приемат при домашно лечение на covid- 19.

CasaDelSol, в Швеция не се изписват антибиотици за домашно лечение на covid- 19. Имам около 13 приятели и познати, вкл. колеги, минали през ковид - никой не е получил рецепта за антибиотик. А тук е невъзможно да се сдобиеш с антибиотици без рецепта.

# 12 662
  • При семейството си
И в Швеция ли джипитата лекуват по телефона? Това съм го пропуснала.

Не, звъниш на специален ковид-телефон, там те разпитват (теб или някой роднина) и решават дали да ти изпратят линейка или такси, за да те закарат в болница. Шведското джипи няма съществена роля в пандемията.

Антибиотици не се изписват и не се пият при домашно лечение на covid-19.

Всичките ми познати, които го изкараха бяха на антибиотици, някои и по 2. Някои се оправиха, едни след седмица, други след месец. ( само една мина леко с хрема за 2 дни и без обоняние за 3).
 Някои стигнаха и до болница и кислород.   

Пише...в Швеция не се приемат при домашно лечение.

# 12 663
След „Sputnik V“ идва „Sputnik Light“

В Русия започнаха опити за опростена версия на коронавирусната ваксина Sputnik V. Въпреки че осигурява по-малка защита, решението на ваксината се очаква да бъде по-лесно за разпространение и използване при сценарии за спешна масова ваксинация.

Изследванията на варианта на ваксината, наречен "Sputnik Light", започнаха в Русия в петък, според актуализирания национален регистър на медицинските лекарства. В него се казва, че в първия етап на изпитанията ще участват около 150 души. Тестването ще се проведе в три лечебни заведения, разположени в Москва и Санкт Петербург.

За разлика от ваксината Sputnik V, която се прилага в две дози с интервал от две седмици, олекотената версия се предлага под формата на един изстрел. Новото решение за борба с коронавируса е основно един от двата компонента на оригиналния Sputnik V, каза пред RT ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции (RDIF) Кирил Дмитриев през RT. Въпреки че предлага по-слаба защита за по-кратък период от време в сравнение с двудозовия Sputnik V, той е полезен като спиращо решение за големи огнища.

„Това е нещо като ваксина срещу сезонен грип ... Взимате я преди зимата и тя ви предпазва през зимата. Това би направил Sputnik V Light ”- евтино решение, преди всичко, което също може да се произвежда масово и лесно да се разпространява, обясни Дмитриев.

Очаква се опростеното решение да има около 85 процента ефективност, каза Александър Гинцбург, ръководител на Московския институт "Гамалея", който разработи новаторската ваксина, пред телевизионния канал "Русия 24" миналия месец. Това се сравнява с последната оценка за ефикасност от 91,4% от двудозовия Sputnik V.

Леката версия също ще осигури имунитет за по-кратък период от време, оценяван на три до четири месеца. В същото време се смята, че дори ако ваксината не успее да защити реципиента изцяло от Covid-19, ваксинираното лице би изпитало коронавируса само в по-леката му форма. Друга полза от леката версия е, че ваксинирано лице може да получи втория компонент на Sputnik V около три месеца след първия изстрел, обясни Гинцбург.

Разбираемо е, че олекотената версия на ваксината ще се изнася само в нуждаещи се страни, докато руските граждани ще продължат да получават редовния двудозов Sputnik V. Производителите на ваксината са настроени да ускорят нейното производство, като се очаква около четири милиона дози да бъдат произведен в рамките на следващия месец, каза Гинцбург в руските медии в понеделник.

https://-reg.eu.350/2022-/russia/512158-sputnik-light-testing-coronavirus/

# 12 664
  • на пъпа на Златията
БАН не могат да го избутат без пари, Хеликаза. Освен това може и Пастьор да имат някакво участие, не знам.
Ами доколкото си спомням се каза такова нещо  че работят заедно с Пастьор.
Само че разработката май си е наша. Дано им продадем   на прилична цена разработката. България имаше  добра практика  в тази област.   

Така че  трябва внимателно да слушаме какво ни  говорят.
Спомням си че някой тук каза че Мутафчийски  казал че  не е  било необходимо  да поръчаме  толкова  скъпи ваксини .Сигурно лекарите по добре знаят.
Поне за сега виждам че  сме инвеститори  и трябва да си върнем инвестицията.
Развитието на събитията  ме карат да мисля че добре сме постъпили за сега.
С тоя нов лондонски щам ли , както му казват там  не се знае.
Защо се замлъкна по въпроса че пустия му виррус се задържа  доста време  по гладки повръхности , по железа. ,...
А и пусто  май сме резистентни към антибиотици. Щом в другите страни  не се отпускат антибиотиции без рецепта , май са повече и от нас.

# 12 665
А дали пък не трябваше държавата да помисли за собствена ваксина, да налее доста пари в разработване и производство, за да не гледаме със завист в момента към Израел.
Разбира се, че трябваше. Имаме и ресурс, и опит в производство на ваксини. А ваксината е въпрос от ранга на националната сигурност. Затова и толкова уважавам Чорбанов, дано получи финансиране за клиничните изпитвания, защото прототипът е готов.
Въпроса е че нашата ваксина е толкова назад че докато стане готова, то вече няма да има смисъл от нея. Освен като повод за национална гордост че и ние имаме ваксина срещу Ковид. За да има реална полза от нея тя трябваше отдавна да е минала вече всички изпитания, да я произвеждаме на килограм да си ваксинираме първо нашето население, пък после да мислим на кой да я продаваме. Но всичко това нямаше как да стане без подобаваща държавна подкрепа от самото начало и като финансиране, и да се впрегне целият научен потенциал в държавата за нейното създаване, за да стане бързо, за да е истински ценна нашата ваксина. Тя пак ще е ценна и вероятно няма да отстъпва по нищо на западните ваксини, ама въпроса е че ще е безкрайно закъсняла. Иначе аз не одобрявам някои изяви на Чорбанов по тв за позициите му срещу маските и мерките, гащите на главата и т.н., но разграничавам мнението му от общ характер във връзка с мерките срещу вируса от тясно специализираната му работа, която вероятно е на високо професионално ниво, щом той движи ваксината. Но тя трябваше поначало да бъде национален приоритет, и като финансиране от страна на държавата и като впрягане на целият научен потенциал на страната да работи за бързото създаване и мащабно производство на наша ваксина.

Последна редакция: вт, 12 яну 2021, 23:09 от Анонимен

# 12 666
И в Швеция ли джипитата лекуват по телефона? Това съм го пропуснала.

Не, звъниш на специален ковид-телефон, там те разпитват (теб или някой роднина) и решават дали да ти изпратят линейка или такси, за да те закарат в болница. Шведското джипи няма съществена роля в пандемията.

Антибиотици не се изписват и не се пият при домашно лечение на covid-19.

Всичките ми познати, които го изкараха бяха на антибиотици, някои и по 2. Някои се оправиха, едни след седмица, други след месец. ( само една мина леко с хрема за 2 дни и без обоняние за 3).
 Някои стигнаха и до болница и кислород.   

https://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2 … %D0%B8/a-53800985

https://offnews.bg/zdrave/pulmolog-70-ot-horata-s-kovid-piat-ant … uzhda-740155.html

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/hematolog- … tibiotici-6118295

Антибиотицитe при Ковид са напълно нeнужни на 98%. И аз го изкарах, дори нe съм си помислял да лeкувам нeбактeриална инфeкция с тях.

Направо e шокиращо какви стари новини хората разбират сeга ...

# 12 667
Алберт Бурла - председател и главен изпълнителен директор на Pfizer e евреин.

От Гърция, прочетох в уикито. Гърците не успяха май да намажат от това.

Гърците го нарекоха Менгеле.......

За евреите няма значение къде си роден.

Нация, която с пари си купи територия за държава, се предполага, че може и ваксина да си купи.....

# 12 668
Не бързайте да им се радвате на Израел, рибата е още в морето.
А на Исландия не им трябва ваксина, те са едно село народ и нямат и кой знае какви ограничения.

# 12 669
Интересно ми е, след като е разработена българска ваксина, защо „Бул Био-НЦЗПБ“ ЕООД - единственият в България производител на ваксини, не е изявил интерес да работи заедно с БАН за тази ваксина.

Ваксините, които са в момента на пазара са коодейност м/у институт/разработчик и фармацефтична компания.

# 12 670
  • В заешката дупка
Добре, че никой не те пита, Нотарис, дали ни трябва или не ни трябва ваксина в Исландия.

Тук така или иначе ще се ваксинираме. Най-вероятно ще си чакаме реда. Хубавото е, че огромно мнозинство, повече от 90%, са навити. Желаещите в България изглежда хич не са много, което мен ме притеснява.

Последна редакция: вт, 12 яну 2021, 23:40 от ЧеКа

# 12 671
Цитат
Не бързайте да им се радвате на Израел, рибата е още в морето
И това го има че ако ваксината се окаже пунта мара, нищо не спира, не е панацеята, за победа над вируса, Израел от големият победител, ще се превърне в големият губещ, набутвайки се с доста пари в тая малко неетична световна политическа игра, в която купуват с пари живот, който се плаща със смърт от други. Т.като произведствените мощности от които те черпят повече от всички останали, са едни, но не всички си спасяват животите пропорционално равно от тях, те повече от други, което не е много етично и солидарно, защото ваксината в момента е разликата между живот и смърт, спасява животи буквално. Лично мнение, всеки има пълното право да не се съгласи че няма нищо неетично в това което прави Израел след като няма правило което да им забрани да си договорят от едни и същи произведствени мощности да получават повече ваксини от всички останали които получават от тях, след като си плащат повече за това.

# 12 672
Тесла, ти на предната страница не съжаляваше ли, че ние не сме постъпили като Израел купувайки с пари живот, който от други се плаща със смърт?

# 12 673
"Едни страни членки далновидно са заявили по-големи количества от първите две одобрени ваксини, докато други не са и така ваксинациите в ЕС ще се случват на различни скорости. Дания например обяви, че е подсигурила ваксини за, общо взето, цялото си население, като 75% от тях са от Pfizer и Mоderna. Германия е договорила дози от двата производителя за над 80% от населението, Швеция - за над 40%, докато България - едва за малко над 10%"  
"Българското правителството пък е направило поръчката си така, че фаворизира ваксините на AstraZeneca, които са по-евтини и се съхраняват по-лесно, но още не са готови"
"Договорените дотук дози от тези три компании ще стигнат само за 40% от населението на България. На теория по-късно през годината могат да бъдат готови и още ваксини, но засега това не е сигурно."
"България явно ще е от страните, в които масовата ваксинация ще се разгърне през втората половина от годината, когато държави като Дания планират вече да са приключили с нея."
"Всъщност България се включи буквално в последния момент в европейската заявка за ваксини от Pfizer и Moderna, което вероятно обяснява и малките количества, които ще получим от тях."
"България е единствената страна членка, отказала ваксината на Johnson&Johnson, защото вече има договор за подобна векторна ваксина с AstraZeneca. През декември правителството взе решение да търси доставки на тази ваксина през трети страни, тоест, ако на някоя от страните членки й останат неизползвани количества, тя би могла да ги продаде на България."
"Но дори с цялата поръчка ваксината на AstraZeneca общата сметка дотук покрива 3 млн. души, като от тях 2.2 млн. са приоритетните групи и възрастните. Така излиза, че само 800 хил. от икономически активното население е включено в плановете за ваксинация дотук."
 https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/covid/2021/01/12/416 … uchno_vaksini_za/ Дано поне антиваксърите се успокоят вече, очертава се още стоене вкъщи.

Последна редакция: вт, 12 яну 2021, 23:38 от daisy12

# 12 674
Тесла, ти на предната страница не съжаляваше ли, че ние не сме постъпили като Израел купувайки с пари живот, който от други се плаща със смърт?
Да, защото след като за тях може, защо за нас да не може. Нашият живот по малко ценен ли е от техният. То даже тука не става въпрос за нас или тях, или за някаква омраза към евреите да не ме заподозре някой в подобно нещо. Аз не търпя крайно-десни политически идеологии. Антифашист съм и смятам нацизма и това което е причинено на евреите по време на втората световна за най голямото престъпление срещу човечеството. Но въпроса е защо за едни може а за други не може. И парите ли решават дали едни животи са по ценни от други без никакво значение, народности, религии, държави и прочие. Че да бъдат ваксинирани с предимство пред останалите. Защото ЕС дава прекрасен пример на солидарност, справедлив достъп до ваксини без значение държавата богата, бедна ли е, колко предлага за да получи предимство при ваксинирането, но щеше да е хубаво тия принципи на солидарност и справедливо разпределение на ваксините да важат и извън Европа си мисля.

Последна редакция: вт, 12 яну 2021, 23:42 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт