COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 122 211
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 12 900
Къде четеш обясненията за различните интервали, както и за осредняване на ефективността?

Това, което аз съм чела за интервалите е единствено желанията на политиците тук, но пък учените се противопоставиха.
Одобрена е ваксината с две пълни дози и интервал 28 дни. Ефективност 62%
Всичко друго е или обект на изследване, или спекулация

Ти на кой остров живееше? Ваксината беше одобрена с широк интервал от 4 до 12 седмици, има го в линка горе, само за да се препоръча после интервал от 12 седмици и да се направи същото и с ваксината Pfizer с цел да се противодейства на нарастващата хуманитарната криза... 

Между другото, за спора за онколечението като качество и достъп у нас, имам крайно негативно мнение, особено ако става въпрос за възрастни хора. Имам пресен много задълбочен близо двегодишен опит с възрастен роднина като операции, химиотерапия и модерни интервенции... роман мога да напиша, но предпочитам да замълча за разнообразие...

Това, което си цитирал е отговор на нещо различно от коментара ти........

Не е, за ваксината на Sinovac става въпрос, за която има различни данни от различни страни включително и Турция с 91,25%

# 12 901
Интересна за наблюдение и коментар е стратегията на Индонезия. Те първо възнамеряват да ваксинират младите и социално активни хора.

# 12 902
Астра Зенека тестваха единствено в САЩ срещу физиологичен разтвор. Навсякъде другаде тестваха срещу менингитна ваксина. Накрая са смесили резултатите.

# 12 903
  • на пъпа на Златията
В края на януари започва масово тестване за COVID-19 на учители

https://nova.bg/news/view/2021/01/13/311418/%D0%B2-%D0%BA%D1%80% … O6-f13rcmhhd6R_DY
Е,и?
Тия  изкараха вируса  поне 80 процента.
Вчера бяха пак в кафенето без маски както ходеха преди ..

# 12 904
Скрит текст:
Къде четеш обясненията за различните интервали, както и за осредняване на ефективността?

Това, което аз съм чела за интервалите е единствено желанията на политиците тук, но пък учените се противопоставиха.
Одобрена е ваксината с две пълни дози и интервал 28 дни. Ефективност 62%
Всичко друго е или обект на изследване, или спекулация

Ти на кой остров живееше? Ваксината беше одобрена с широк интервал от 4 до 12 седмици, има го в линка горе, само за да се препоръча после интервал от 12 седмици и да се направи същото и с ваксината Pfizer с цел да се противодейства на нарастващата хуманитарната криза... 

Между другото, за спора за онколечението като качество и достъп у нас, имам крайно негативно мнение, особено ако става въпрос за възрастни хора. Имам пресен много задълбочен близо двегодишен опит с възрастен роднина като операции, химиотерапия и модерни интервенции... роман мога да напиша, но предпочитам да замълча за разнообразие...

Това, което си цитирал е отговор на нещо различно от коментара ти........

Не е, за ваксината на Sinovac става въпрос, за която има различни данни от различни страни включително и Турция с 91,25%

Не - ставаше въпрос, че "Ваксинирането масово с полуефективна ваксина(нарочно преувеличавам) е най-бързата писта за появата на immun escape варианти."

Има вече масово ваксиниране с ваксини за които да не кажа никой, но много ограничен кръг хора знаят какво, колко, как.... пример - ваксината на Иран с която си ваксинират населението
Китайски ваксини се одобриха и се прилагат, руска също.....

Та, ако Хеликаза е права за появата на immun escape варианти - в голяма беда сме.

# 12 905
Е то аз това не го врачувам. Такива варианти възникват при срещата на вируса с антитела, в условията на слаба имунна система. Не съм си го измислила.

# 12 906
През много семейства мина Ковид, факт, и в много от тях го довлякоха децата. Обаче и в много от тях не мина през всички членове на домакинството. От 7 семейства (нашето и 6 около нас), в три се предаде на още един човек, в останалите имаше само по единствен заразен. Никъде не мина през всички, освен при една двойка без деца. В нашето семейство само голямата щерка, която се разболя, има антитела. Въпреки надеждите ми, че след като аз бях в най-голям контакт с нея, съм го изкарала безсимптомно, антитела нямам.

Лабораторията, която наблюдавам, продължава с опашките. Има доста хора. Не знам дали не функционират още ДКЦ-тата или хората пак предпочитат да се тестват на частно.
И какъв е изводътч? Може и някои (немалко) хора са невъзприемчиви към този точно вирус. Аз познавам три семейства, с моето четири, в които половинките не се заразиха без никакви изолации.

Това е отдавна ясно. Аз не заразих гаджето си, пък си консумираме връзката. Мой колега пък не зарази жена си и децата си, както и никой от нас (10 човека).

# 12 907
Е то аз това не го врачувам. Такива варианти възникват при срещата на вируса с антитела, в условията на слаба имунна система. Не съм си го измислила.

То и за това предупреждават за безразборното и неправилно лечение с плазма.....

# 12 908
  • София
Световната здравна организация (СЗО) изрази загриженост относно разпространението на нови варианти на коронавирус.

Откакто е започнала пандемията, СЗО реагира винаги с поне 2 седмици закъснение. Laughing

# 12 909
Цитат
Интересна за наблюдение и коментар е стратегията на Индонезия. Те първо възнамеряват да ваксинират младите.
Не я одобрявам, глупаво е при ограничени ваксини да ги даваш на хора които не са застрашени сериозно от вируса, а не да предпазиш най застрашените от него. Така хабиш в мометна ваксини, вместо да спасяваш животи с тях. Разбирам логиката на тази стратегия, те искат да използват ваксините за да спрат разпространението в социално най активните хора, които най активно разпространяват вируса, но то големият проблем не е разпространението на вируса а това което то предизвиква. Натоварването на здравната с-ма. Ваксинирай най застрашените от вируса, тези които при голямо разпространение ще ти блокират здравната с-ма, тогава циркулацията сред младите си губи своето значение. И не представлява проблем защитят ли се тези които правят смъртността 0,5-1% от вируса, при младите е пренебрежително ниска смъртността че те да трябва първи да се защитят. Глупава ми се вижда тази стратегия.

Още малко за ситуацията с Юарският щам която на мен ми се струва много сериозна. Защото този щам за разлика от Британският за който имаме наблюдение че е по заразен, вдига с 0,4 репродуктивното число ама това вдигане ще го парираме скоро в Европа, като излезнем от зимата и затворените прозорци, обаче там имаме щам който чудесно се разпространява на температури позволяващите изцяло отворени прозорци, през целият ден навсякъде в у-ща, офиси, и т.н. 25-30 градуса.

Освен това там не си живеят без мерки, напротив имали са мерки като задължителни маски и преди впечатляващата лятна атака на мутацията, а сега ги затягат много сериозно заради сложността на спирането на тази мутация. ЮАР обявява изънредно положение, затваря сухопътните си граници, за един месец, в сила е полицейски час и забрана за излизане от 9 до 5,  и забрана за продажба на алкохол след безпрецедентното нарастване на случаите на Коронавирус заради новият щам, съобщава Франс Прес. Те и преди са носили маски, не са го пренбрегвали вируса, така че големият възход там не се дължи на някакво пренебрагване на вируса понеже са в Африка, там са свикнали и с по страшни вируси като Ебола да речем. Но там се вижда впечатляващата сила на тази мутация. Мен ми изглежда по страшна от Британската на която отдавам голяма част от успеха и заради зимата.

# 12 910
В ЮАР трябва много внивателно да следим с мерки ще успеят ли сега да спрат вируса. Защото много сериозното им затягане на мерките е в следствие на вчерашната им статистика. Антирекорда им при починалите за цялата пандемия. Ако тая мутация, мерките, температурите, 25-30 градуса, непрекъснато отворените прозорци и т.н. не са достатъчни да я спрат се задава гигантски проблем за целият свят.

СЗО: Заради мутациите на вируса, втората година от пандемията може да бъде по тежка от първата.
https://dariknews.bg/novini/sviat/szo-vtorata-godina-na-pandemii … t-pyrvata-2256086

# 12 911
  • Пловдив

Не виждам нищо за чудене. Намаляването се дължи на масовото преболедуване.

Чак масово преболедуване не е имало. Много хора боледуваха, да, голяма част без тестове, но не може да се каже, че е масово. Ако беше масово, натискът върху здравната система би бил доста по-продължителен. Според мен.
Напоследък не знам от къде тръгна поредната градска легенда, че 70% били преминали през вируса. Никога нито един специалист не е казвал подобно нещо, пишат го само редовните писачи из фб. Доколкото помня за 15% се беше изказал някой от специалистите. Казвайки това, той също отчита факта, че има хора, които не са се тествали, но са минали през вируса.
Спадът се дължи на сериозните мерки, които бяха взети в края на ноември и на това, че хората започнаха да се пазят. Мерките  работят и това се доказа неколкократно. Като се започне още с първоначалното отлично справяне в България в началото на пандемията -  с появата на първите случаи се реагира, взеха се мерки и като резултат - вирусът беше ограничен. Когато мерките се отпуснаха - вирусът се разпространи. Взеха се отново мерки и последва спад.
Вирусът се разпространява най-лесно в затворени помещения с повече хора, които прекарват повече време в помещението. Това е ограничено в момента, оттам последва и намаляването на заразените.

# 12 912
Т.е. от криенето под юргана вирусът не си отива. Поредното доказателство за безсмислието на локдауните.
В какъв смисъл са безсмислени, по добре беше да не вземем мерки при 7 000 хоспитализирани заради Ковид при 10 000 капацитет в цялата страна, да изчакаме да станат 10 000 колкото щяха да са в момента ако не бяхме взели мерки и какво правим тогава, ти ли ще ходиш да лекуваш, ще осигуриш легло в дома си, ще докараш от някъде лекари, медикаменти и апаратура и ще вдигнеш собственоръчно капацитета на здравната с-ма. Ако можеш да го направиш, тогава това отвори/затвори което практикува света откакто се появи вируса съм съгласен че е безсмислено.

# 12 913
Испания имат толкова много бройки, колкото никога досега. 38 869 нови случая.

# 12 914
https://www.hln.be/binnenland/voor-het-eerst-in-belgie-staal-met … manier~a8a7ea9d3/

Намерена проба с южноафрикански вариант за първи път в Белгия, също така 8 нови случая с британски вариант: „Не искате да загубите контрол по този начин“

Проба с южноафриканския вариант на корона вирус (B.1.351) беше открита за първи път в Белгия в сряда. В същото време са идентифицирани и 8 нови случая на британски вариант на коронавирус. „Британският вариант очевидно се увеличава у нас“, предупреждава вирусологът Марк Ван Ранст.

LH, ADN 13-01-21, 16:23 Последна актуализация: 20:03 Източник: Белга

Лицето, диагностицирано с вариант на южноафриканската корона, е пациент от Западна Фландрия, съобщава вирусологът. Лицето е починало.

Няма история на пътувания
Засяга пациент без история на пътуване. Това означава, че някой у нас все още е заразен с южноафриканския вариант. „Сигурно се е заразил с този вирус от някой друг, който е пътувал“, обяснява Ван Ранст пред HLN Live. "Тогава вие сте поне от второ поколение по отношение на пренасянето и тогава вече не можете да намерите връзка със страната на произход."

За момента няма други случаи на този вариант на корона у нас. Контактите на пациента вече са картографирани.

Подозрителни случаи
Много подозрителни случаи от южноафриканския вид вече бяха докладвани, но всеки път, алармата се оказваше фалшива, добавя Пиет Маес, асистент по вирусология в KU Leuven пред Белга. Например четирима пътници, които се завърнаха от Южна Африка и имаха симптоми на заболяване, се оказаха не заразени с ужасния вариант, научи Белга от добър източник.

По-заразен
Новият вариант на вируса, открит от южноафриканските учени през декември, предизвиква глобално безпокойство. Вариантът, подобно на британския вариант, се оказва, че е по-заразен от другите варианти на корона, но изглежда не причинява повече увреждания на здравето.

Ако вариантите са по-заразни и следователно се разпространяват по-лесно, това може също да означава, че броят на положителните тестове и броят на приетите в болници засега остават високи. Според първите проучвания разработените корона ваксини действат срещу двете мутации. Във всеки случай това не е нещо, което искате във вашата страна, подчертава Ван Ранст. „Това е един от вариантите, за който се казва, че е по-преносим. Често срещаният вирус, който познаваме тук, вече е достатъчно предаваем. Не искате да добавяте към това, и британския вариант. "

8 нови случая на този вариант бяха открити в сряда. „Британският вариант очевидно се увеличава у нас“, казва Ван Ранст пред VRT NWS. „Броят на случаите нараства от края на 2020 г., точно както в други страни. Вариантът се появява сред хора с история на пътувания, но и сред хора без него и по този начин започва да циркулира у нас “.

Границите затворени?
Вирусологът Стивън Ван Гухт подчерта по-рано през деня пред Белга, че е трудно да не се допускат британски и южноафрикански варианти, докато пътуванията не са забранени.

„Притеснява всички, когато вариантите започнат да циркулират, особено когато смятат, че са по-заразни“, казва Ван Ранст от VRT NWS. „Това не е неочаквано, но възможностите, които в момента имаме, за да ги държим вън, са недостатъчни. Във всеки случай трябва да опитаме. Това е само началото, британският вариант все още не е доминиращ. "

Подобно на Ван Гухт, вирусологът подкрепя призива на фламандския министър на благосъстоянието Вутер Беке (CD&V) да наложи задължителен тест и карантина на пътници, които са били в Обединеното кралство или Ирландия за по-малко от 48 часа. „Във всеки случай е необходим по-строг контрол“, казва Ван Ранст. „Ако не искате да попивате вода при отворен кран. Сега имаме разумен контрол над вируса в Европа. Вие не искате да го загубите това по този начин. "

Общи условия

Активация на акаунт