COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 122 519
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 12 810
@ Тесла не знам кое ти дава увереност, че сме оставили най-лошото зад гърба си. По груби сметки не повече от 10% от населението е преболедувало, дори 20 да са пак остават едни 80% които са уязвими на заразата,
Това че не бързат с махането на мерките. Аз мисля че спада продължава, просто започва да се забавя, но не е спрял. Аз по принцип съм съгласен с математиците ама този път не виждам коя статистика показва че спада приключи и вече сме в плато, и сега не се знае какво ще стане. Аз виждам че спада продължава. Хоспитализираните слязоха за първи път под 4 000 след като ги минаха преди доста време и стигнаха до 7 000,  интензивните продължават да спадат, завчера бяха 380, днес са 367, статистиката която редовно я поствам за починалите средно на ден, показва огромният спад на вируса последният месец. Единствената статистика в която забелязвам спиране на спада е че от няколко дни насам честотата положителни в тестовете спря да пада и се закрепи около 7, 8%, това е някакъв повод за притеснение, но все пак аз си мисля че те и не могат да спаднат безкрайно в най силният период на вируса. Докато продължавам да виждам спад на хоспитализираните и интензивните за мен това не е плато, а продължава свиването на вируса. И отделно колкото повече се бавим с махане на мерки и го правим възможно най бавно, постепенно и разтеглено във времето, силният период на вируса ще преминава. Като дойде топлото време и отворените прозорци, като е лесно в у-щата да са напълно на отворени прозорци, не виждам защо да не сме оставили завинаги най лошото зад гърба си. Ваксинацията също ще е напреднала. Единствената голяма неизвеста е новият щам, ние не знаеме на какво е способен от първа ръка, не знаеме какво е положението още с него в България тия дни ще разберем, единствено там имам притеснения че е възможно в бъдеще да стане сериозен проблем. Но може и да не стане, защото силата на новият щам може да бъде компенсирана при нас от топлото време и отворените прозорци, и да не се затрудним чак толкова много с него, неизвестните там са много и само там имам притеснения за генералната ситуация в близко бъдеще.

Последна редакция: ср, 13 яну 2021, 15:07 от Анонимен

# 12 811
Побъркаха ни с тези училища. Днешното становище е, че ще отварят на 25.01. Вчерашното - в средата на февруари, а декемврийското - на 18.01. В Австрия явно има вътрешнопартийно разногласие. Предполагам, че ще ги отворят наполовина - тоест ще се ходи на групи, за да няма недоволни.

колко ефективна противоепидемична мярка е затварянето на у-щата, защото обхваща огромен процент от населението което прекарва в големи групи заедно на закрито ежедневието си
Тоест обобщено - ти предполагаш, че числата са намалели, защото училищата са затворени? В много други страни е така, но не се наблюдава такъв спад. Мисля, че грешиш.

# 12 812
# 12 813
  • София
Не знам дали е коментирано, но днес за най-обикновен преглед в АГ болница ми правиха антигенен тест, това има ли го в други болници или е по-скоро изключение?
По-скоро правило ще е оттук-нататък. Антиген тестовете са достъпни, бързи и сравнително надеждни. Така че...Wink

Види ми се доста повърхностно да се твърди, че еди-коя си ваксина еди-какво си. Много не ми се вярва Германия да НЕ си ваксинира населението до 2022 - когато, да речем Файзер и Модерна ще смогнат с мощностите, само и само да не слага Астра Зенека, щото на някой му се видела съмнителна.Те бяха готови да изпукат всички дози от Файзер (да не пазят втората) само и само да ваксинират повече хора, пък ще се мръщят на третата, одобрена от ЕС ваксина. Обмисляха варианта - с една ваксина първата доза, с друга - втората....
Отсега ви казвам - ще ваксинират с Астрата, та пушек ще се вдига. И немци, и всякакви.

@Пехоко, колкото до притесненията за желаещите - прав си, но апетитът идва с яденето, отделно да не говорим, че тия картончета, които радват сега, са подготовка в недалечно бъдеще знаеш за какво.

# 12 814
Побъркаха ни с тези училища. Днешното становище е, че ще отварят на 25.01. Вчерашното - в средата на февруари, а декемврийското - на 18.01. В Австрия явно има вътрешнопартийно разногласие. Предполагам, че ще ги отворят наполовина - тоест ще се ходи на групи, за да няма недоволни.

колко ефективна противоепидемична мярка е затварянето на у-щата, защото обхваща огромен процент от населението което прекарва в големи групи заедно на закрито ежедневието си
Тоест обобщено - ти предполагаш, че числата са намалели, защото училищата са затворени? В много други страни е така, но не се наблюдава такъв спад. Мисля, че грешиш.
Комбинацията затворени заведения + затворени у-ща. Кои са тия страни, откога са им затворени у-щата, и какви са им другите мерки, защото ние бяхме едни от първите които си ги затворихме. Чета сега че в Германия го отчитат като грешка оставянето на у-щата отворени до последно и че това е една от причините да не могат да овладеят вируса в определени провинции.

Въпреки локдауна, в Саксония и Тюрингия броят на новозаразените и жертвите на Ковид-19 продължава да расте. Там лекарите и другият медицински персонал са на ръба на силите си.

На Саксония вече ѝ се наложи да отпраща пациенти към други федерални провинции. Погребалните бюра и крематориумите в тази федерална провинция работят денонощно. През декември 2020 там смъртните случаи са били с до 88% повече, отколкото предишни години.

В Тюрингия броят на новозаразените за седем дни е 316 на 100 000 души, в Саксония - 360, което е рекордно високо във федерален мащаб. Поради това здравната министърка на Саксония Петра Кьопинг настоява за преразглеждане на правилата за разпределение на ваксините. "Досега разпределението бе в съответствие с броя на населението във федералните провинции", уточнява тя.

Като един от основните фактори за ръста на заболеваемостта в тези две провинции се сочи това, че по време на втората вълна училищата не са били затворени своевременно и са се превърнали в инкубатори на пандемията. Освен това всеки ден десетки хиляди хора от Чехия идват на работа в Тюрингия, а и в Саксония. В самата Чехия броят на случаите е изключително висок: 846 новозаразени на 100 000 за седем дни. Роля е изиграло и разхлабването на ограниченията по Коледа, както и липсата на резултат от "мекия" локдаун.
https://www.dw.com/bg/защо-въпреки-локдауна-заразените-и-жертвите-в-германия-са-толкова-много/a-56200802

# 12 815
Роналд, подготовка за това https://nova.bg/news/view/2021/01/08/310843/%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D … 9%D1%83-covid-19/ ли имаш предвид?

# 12 816
През много семейства мина Ковид, факт, и в много от тях го довлякоха децата. Обаче и в много от тях не мина през всички членове на домакинството. От 7 семейства (нашето и 6 около нас), в три се предаде на още един човек, в останалите имаше само по единствен заразен. Никъде не мина през всички, освен при една двойка без деца. В нашето семейство само голямата щерка, която се разболя, има антитела. Въпреки надеждите ми, че след като аз бях в най-голям контакт с нея, съм го изкарала безсимптомно, антитела нямам.

Лабораторията, която наблюдавам, продължава с опашките. Има доста хора. Не знам дали не функционират още ДКЦ-тата или хората пак предпочитат да се тестват на частно.
И какъв е изводътч? Може и някои (немалко) хора са невъзприемчиви към този точно вирус. Аз познавам три семейства, с моето четири, в които половинките не се заразиха без никакви изолации.

# 12 817
Много не ми се вярва Германия да НЕ си ваксинира населението до 2022 - когато, да речем Файзер и Модерна ще смогнат с мощностите, само и само да не слага Астра Зенека, щото на някой му се видела съмнителна.
Отсега ви казвам - ще ваксинират, та пушек ще се вдига. И немци, и всякакви.

И според мен ще ваксинират с каквато има, но само от Бионтех и Модерна имат осигурени 136,6 милиона дози. Което означава 68 милиона ваксинирани при население от 84 милиона. Отделно имат договори с CureVac - 42 милиона дози от квота на ЕС и още 20 млн отделно договорени за Германия. С Астра Зенека имат 52 милиона договорено чрез ЕС и с Johnson & Johnson още 37 милиона.

Така че договорено има за две Германии, въпросът е кой кога ще достави, като се има предвид, че поне децата до 12 няма да се ваксинират. Ако трябва и Астра Зенека ще ползват, но и на мен като на Хеликаза ми изглежда да е с краен вариант.

Ето ги тук бройки те от лекарски журнал.

https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/119620/Bund-sichert-mehr- … -fuer-Deutschland

Последна редакция: ср, 13 яну 2021, 17:46 от Анонимен

# 12 818
https://dariknews.bg/novini/sviat/ucheni-napraviha-10-godishna-p … -covid-19-2255978
Учени направиха 10-годишна прогноза за COVID-19

# 12 819
Къде е това високо ниво?   И какво мислиш лошо ще стане следващите седмици?
Вчера ясно го заяви гл.инспектор Кунчев че до 1 февруари нищо няма да се пипа/отменя.  А до 1 февруари има почти три седмици.
Това е много добро решение, ако задържат сегашното положение до 1 февруари, като нищо може да се окаже че завинаги сме оставили най лошото в тази пандемията вече зад гърба си. Ясно е че ако спада на вируса продължи до тогава хоспитализираните може да са паднали и под 3 000, интензивните да са около 270, починалите да са спаднали до около 30 на ден. След това аз не мога да си представя някакви черни сценарии че е възможно да се случат и да стигнем до същата или по тежко ситуация в която бяхме в края на Ноември и началото на Декември. 1-во защото съм сигурен че те няма да допуснат грешка наведнъж да вдигат много мерки, ще е много бавно и постепенно, 1-во да тръгнат малко по големите ученици, там на някакви вълни, смесено една седмица на ДО, една присъствено, нещо такова си мисля че ще измислят. Заведенията най късно ще ги отворят когато и ваксинацията е по напреднала и вече сме излезли от силният период на вируса, и идва топлото време и отворените прозорци.

Мисля го същото, но не мога така да го напиша. Такива по 5000-6000 бройки не ден повече няма да има, няма откъде.

# 12 820
Комбинацията затворени заведения + затворени у-ща. Кои са тия страни, откога са им затворени у-щата, и какви са им другите мерки,
Честно казано, не зная мерките на целия свят, да каже някой по-разбиращ. Аз доста си ограничих четенето на медии. Но например Чехия е с най-строгите мерки от всички, които съм чела; Словакия също. Освен това в Австрия първо направиха изследване, че само 0,39% случаи идват от училищата, а сега, за да аргументират по-добре локдауна, казаха, че са към два процента. 2%.

ПП
Скрит текст:
Ето го изследването на университате, супер сбито разказано, но е официално.

# 12 821
  • София
Предлагаш да не ги отваряме никога ли? Защото краят му не се вижда, вече ни подготвят, че и след ваксинацията ще се радваме на хубави мерки.

Не, не, как това да предлагам, не. Напълно ми е ясно, че няма как да сме затворени винаги. Ще има отваряне и затваряне регулярно, поне до лятото, когато ще можем да сме повече навън.
Оспорвам единствено тезата, че намалелите бройки се дължат на това, че повечето са го преболедували и обяснявам, че за мен, обратно, причината е в мерките.
Абсурд е да са го преболедували повече от милион-милион и нещо-два. По статистика са 210 хил. Дори 1 от 10 да се тестват (според мен са по-скоро 1 от 7), това води до 2 милиона. Максимум е това, според мен. 4 мил да са го минали, абсурд.
Не ми се иска да се успокояваме просто и да се приспиваме с приказки колко сме близо до стаден имунитет. И като паднат мерките, да хукнем безрасъдно все едно нищо няма.

# 12 822
  • София
Цитат
Мисля го същото, но не мога така да го напиша. Такива по 5000-6000 бройки не ден повече няма да има, няма откъде.

В какъв смисъл няма откъде? Не знаех, че сме само 150 хиляди като население. Дай Боже, да си прав, разбира се! Но тия мантри - изкарАха го всички, не забравяй, че Магъров и русенския лекар от април ги повтарят! Дали Италия, след първата вълна са очаквали, че пак могат да изкарат по толкова бройки и смъртни случаи на ден, че и да ги надминат? САЩ след като първи чукнаха по 100 хиляди на ден, дали са очаквали, че и по 300 хиляди на ден ще има, въпреки че те са 350 милиона, да.
Как се гарантира, че повече в България няма да има такива бройки - на база мерки, които ще има или на база личното ни усещане, че те тоА вирус вече го прекара цела България.... Питам не за друго, а щото утре като има, пак чета "как надписвали, за да няма избори, за да има избори, за да ни затворят, за да ни запушат устите...."

@Сирос, да, това имам предвид.

# 12 823
През много семейства мина Ковид, факт, и в много от тях го довлякоха децата. Обаче и в много от тях не мина през всички членове на домакинството. От 7 семейства (нашето и 6 около нас), в три се предаде на още един човек, в останалите имаше само по единствен заразен. Никъде не мина през всички, освен при една двойка без деца. В нашето семейство само голямата щерка, която се разболя, има антитела. Въпреки надеждите ми, че след като аз бях в най-голям контакт с нея, съм го изкарала безсимптомно, антитела нямам.

Лабораторията, която наблюдавам, продължава с опашките. Има доста хора. Не знам дали не функционират още ДКЦ-тата или хората пак предпочитат да се тестват на частно.
И какъв е изводътч? Може и някои (немалко) хора са невъзприемчиви към този точно вирус. Аз познавам три семейства, с моето четири, в които половинките не се заразиха без никакви изолации.
По-скоро доказва, посоченото вече в един куп изследвания, че 80% не предават вируса нататък.
Разпространението се случва от 20% от заболелите, затова има такъв "парадокс".
Със сигурност има и хора, които не са възприемчиви на вируса, но нито можем да кажем кои са, нито се знае все още колко са.

Как се очаква, дори и стабилен вирус, като короната, да не мутира щом премине през толкова много хора? Официално е минал през 92 мил. Неофициално със сигурност са с поне 50мил. повече. Не разбирам какво се учудвате на мутациите. Ако го бяхме овладели, мутации нямаше да има толкова. Отделно, зависи каква е мутацията. Може да има 5000 мутации, които да не влияят съществено. И да не е никакъв проблем, и да действат ваксините.
Кой сега е паникьосани, че край няма да има, че ще ни контролират завинаги(не че не го правят от години без да има нужда от пандемия), че ще носим маски(О, Боже опази Grinning) завинаги?
Колкото повече се разпространява вируса, толкова повече ще мутира. Да му хрумва на някой, че вируса "няма файда" да стане по-лек, защото и сега си действа перфектно?
И не, проверих. Свинският грип не е станал по-лек. Просто в началото не сме знаели, широката публика имам предвид, данните му. Реално не е мутирал да е по-лек. Не съм чула за вирус, който да мутира в лека форма. Особено "стабилен" вирус като короната. Вирусите, които са "леки" са си такива от самото начало.

# 12 824
От тези частни случаи не може да се правят никакви изводи. Това е известно отдавна - доста хора имат естествен имунитет срещу този вирус и няма да се заразят или поне не от някакви "малки инфектиращи дози" или пък са преболедували без въобще да подозират и имат траен клетъчен имунитет. За това е несериозно да се допуска широко разпространението на заразата, т.е. това което точно се случи у нас. Винаги има по-уязвими хора най-вече тези над 65г. Не може да ги изолираме от обществото а и не е хуманно, затова всички трябва да направим усилия да се предпазим.

Общи условия

Активация на акаунт