COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 114 855
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 21 480
Сега ще задам сигурно тъп въпрос - двете дози еднакви ли са? В смисъл едно и също количество ли се поставя и двата пъти,  от кутията с ваксини с еднакви шишенца едно и също шишенце може да се постави като първа доза на един пациент, а на друг като втора?

Напълно еднакви са и двете дози.
Еднакви са само при и-РНК ваксините (май), при векторни като АЗ съвсем не са еднакви. Аденовирусите са различни. И понеже непрекъснато излизат нови и нови резултати, това, което се е препоръчвало декември, може и да не е актуално сега. Като тези 10-12 седмици между двете вкасинирания на АЗ (преди бяха плаващи между 4 и 8, мисля), както новите резултати на Файзер, че може и по-дълго да се съхранява в обикновен фризер и т.н., и т.н.

Единствената векторна ваксина, която използва два различни вектора (аденовируса) за двете дози е руската Спутник В, което си е много умно решение на руснаците базирано на сериозен опит в тази област.  Ваксините на Оксфорд/Астра Зенека и Джонсън и Джонсън използват само един вектор (аденовирус) и двете им дози са напълно еднакви. От там, между другото, най-вероятно тръгнаха и всичките проблемите на Астра Зенека, което щеше да знаеш, ако беше прочел поне нещо по въпроса.

Нещата с интервалите въобще не са ти ясни също, но не смятам сега отново да ти обяснявам развитието им в продължение на месеци. Писал изключително подробни постове за всяка една от ваксина по принцип, който е имал интерес ги е чел, можеш и сам да си намериш информация в Интернет.

# 21 481
В момента е важно всички, които желаят да се ваксинират да могат да го направят. Останалите да правят каквото искат.

Напълно подкрепям.
За пръв път да съм абсолютно съгласа с пост на LillyM
И аз. В едно изречение. Второто е излишно.

# 21 482
Дотук има ли някой ваксиниран с АЗ без реакции като вдигане на Т? Взех да се притеснявам, че освен дискофорта в ръката, друга реакция нямах.
Ние с мъжът ми се ваксинирахме в неделя сутринта (АЗ) и освен болка в ръката, на мястото на убождането, на следващата сутрин други реакции не получихме, и двамата.

И аз се ваксинирах вчера сутринта  с АЗ. Вечерта вдигнах температура 38,5 за около 4 часа, болеше ме и главата. Други болки не съм имала никъде, ръката, където ме боцнаха също не ме боли. Тази сутрин се събудих свежа като краставичка.

# 21 483
  • Софето
Преди час се ваксинирах с АЗ в Иван Рилски, чаках 1 час. Опашката от чакащи ставаше все по-голяма. Скоро може и ваксината на АЗ да свърши, все повече желаеши има.

# 21 484
Последно може ли да се ходи до ВМА или Иван Рилски без да си записан? Питам за баба ми, на 76г. Дочух за някакви зелени коридори, ама не видях да пише от колко до колко часа са. Някй има ли информация?
На сайта на "Иван Рилски" е обявен зелен коридор за попадащите в четирите фази от 10 до 13ч. Всички други желаещи могат без записване да отидат в останалото време. Ваксинират денонощно. Днес в ранния следобед имаше десетина човека, чака се на опашка в двора и викат по двама - винаги двама мъже или две жени. Не че разсъбличането е кой знае какво, но така са решили.

# 21 485
Последно може ли да се ходи до ВМА или Иван Рилски без да си записан? Питам за баба ми, на 76г. Дочух за някакви зелени коридори, ама не видях да пише от колко до колко часа са. Някй има ли информация?
На сайта на "Иван Рилски" е обявен зелен коридор за попадащите в четирите фази от 10 до 13ч. Всички други желаещи могат без записване да отидат в останалото време. Ваксинират денонощно. Днес в ранния следобед имаше десетина човека, чака се на опашка в двора и викат по двама - винаги двама мъже или две жени. Не че разсъбличането е кой знае какво, но така са решили.
Благодаря. А, за ВМА какви са часовете, знаеш ли?

# 21 486
  • на пъпа на Златията
Значи доколкото виждам  тази инжекция е мускулна . Едно време  като ми биеха такива инжекции сестрата така ме напляскваше за да кръвоснабди мускула , после ми казваха да отпусна мускула за да може иглата да влезе  леко и да няма болки после на мястото на убождане . Така с кръвта  лекарството се усвояваше по лесно ,  и нямаше  болка от убождането. Те за това докторите   ти казваха  да не гледаш , защото инстиктивно свиваш мускула. Така че не гледайте  като доктора  замахва да сложи инжекцията . 
Представяте ли си сега , при това поколение  да му отперят  няколко шамара по ръката   какъв ужас ще предизвикат . . Ще го отчетат за варварство .
Иначе в България ни ваксинират професори ,  а в подредените държави мед. сестри изкарали 7 - дневен курс.
За това за Австрия замина един самолет наши  мед. сестри;Кой знае коко са заминали тихомълком  после . А нас тук в болниците ни лекуват ветеринарни доктори . То и те са добри де . Щото човешкия доктор те разпитва  какво те боли и го ориентираш ,  ама детските и ветеринарните доктори са факири да разберат какво ти е  без да може някой да им каже какво му е.

# 21 487
Да ви питам вечер как са опашките пред Иван Рилски?

# 21 488
За ВМА не знам, споделям за "Иван Рилски", защото отидох там, следя им страницата във ФБ, където редовно дават информация.
Но в сайта на рзи-София има списък с вдички пунктове и работното им време, провери там.
Опашка нямаше в истинския смисъл - 10 човека пред мен, но след мен се събраха доста. Аз отидох малко след 14.00 и чаках може би 45мин до час.

# 21 489
За ВМА според телевизиите - зелен коридор след 13 ч.

# 21 490
rorik, едно време сигурно са ползвали някакви конски игли, с тази ваксина реално убождането изобщо не се усеща, няма болка.

# 21 491
Днес Премиерът на Де Кроо на даде пресконференция относно четирите възможни сценария на развитие на корона епидемията в Белгия при евентуално разрускане на мерките и действието на британския вариант.

В линка има графики на четирите сценария.

https://www.hln.be/binnenland/dit-zijn-de-vier-scenario-s-voor-e … sch-uit~afce8cab/

Това са четирите сценария за еволюцията на пандемията на корона вируса у нас: особено с отпускане на мерките на 1 март изглежда „драматично“

Професорът по биостатистика Нил Хенс (UHasselt и UAntwerp) е разработил четири сценария, базирани на математически модели, които показват как пандемията на корона вируса може да се развива по-нататък у нас, в зависимост от заразността на все по-доминиращия британски вариант и кога мерките ще бъдат облекчени.

KVDS, AW 22-02-21, 15:41 Последна актуализация: 20:13

При първия сценарий мерките ще останат такива, каквито са били от 10 февруари, и няма да бъдат въведени или премахнати нови. При втори сценарий мерките ще бъдат облекчени на 1 март до нивото, което познаваме от септември миналата година. При третия сценарий това се случва едва на 1 април. И четвъртият сценарий ще бъдат отпуснати мерките на 1 май.

Има три различни криви за сценарий или модел, в три различни цвята. Червеният цвят приема, че британският вариант е 70 процента по-заразен, синята крива приема 50 процента - това е най-правдоподобното предположение, въз основа на това, което сега знаем - и жълтият 30 процента. „Но там все още има много несигурност. Оттук и различните криви ”, обяснява Хенс.

"Драматично"
Особено вторият модел, който ще бъдат отпуснати мерките на 1 март, изглежда „драматичен“ според Хенс. „При жълтата крива облекчаването има малък ефект. Но със синята крива наблюдаваме голямо увеличение на броя на хоспитализациите, които много приличат на втората вълна, която преживяхме. Много важно: зоната под кривата е по-широка, което би довело до по-голяма тежест за нашите болници. " Пикът на червената крива - с британския вариант, за който се казва, че е 70 процента по-заразен - е почти два пъти по-висок в сравнение с пика на втората вълна.

Моделът с отпускане на мерките на 1 април вече изглежда съвсем различно. „Това до голяма степен се дължи на стратегията за ваксиниране“, казва Хенс. Обяснява и двете последователни подутини. Кривата се покачва първо поради по-заразния британски вариант, след това пада поради стратегията за ваксинация и след това отново се покачва поради облекчаването на 1 април. Тук също трябва да вземем предвид площта под кривата. Тя е по-голяма в червената крива, отколкото във втората вълна, но е значителна и в синята крива.

С отпускане на мерките на 1 май всичко ще остане „почти под контрол“, според Хенс. „Увеличението на облекчаването на мерките все още ще е налице, но ще бъде ограничено. Площта под кривата също остава управляема. "

Лятна ваканция
Според Хенс е разумно да разгледаме точното въздействие на новия вариант върху корона вируса у нас за още три до четири седмици, за да можем да вземем правилните решения. Но има и добри новини. „Това, което се появява и от сценариите, е, че има перспектива. Те сочат много силно към намаляване на кривата към лятната ваканция. "

При изготвянето на сценариите е взето предвид очакваното покритие на ваксинацията, но сезонният ефект не е взет предвид, отбелязва самият Хенс. „Защото числата за това са много разнообразни. Това може да има положителен ефект, но за съжаление това няма да надвиши заразността на британския вариант. " Освен това не беше взета предвид възможността британският вариант да доведе до повече хоспитализации и смъртни случаи, дори защото оценките около него все още са много несигурни. Потенциалното въздействие на пътуването също не беше включено.

"Шибан"
Според микробиолога Херман Гусенс (UAntwerpen) моделът на Хенс за въздействието на британския вариант в Белгия стига до същите заключения като другите европейски модели, които той наскоро видя. "Той става доминиращ през март и разхлабването на мерките увеличава риска от трета вълна, която може да е дори по-голяма от предишните вълни", туитва той. „Това е лоша новина, но беше очаквано. Драмата е, че ще трябва да прокараме финалната линия заради това. Но никой не можеше да предвиди преди месеци, че пандемията ще навлезе в нова фаза, с разпространението на нови варианти. По дяволите “.

# 21 492
Благодаря, момичета! Чудя се как да постъпим. Мислих, че ЛЛ ще ваксинира, записахме баба в списък при нея. Днес казала, че нямало да ваксинира и баба да ходила другаде да се записва (забравила къде). Хич не ми се иска да виси по опашките... Утре ще звънна аз на ЛЛ да питам. Много тъпа ситуация. Да я записвам ли някъде, по опашки ли да видим Anguished

# 21 493
Да доладвам за приятелско семество, на 68 г., вчера следобед с АЗ във ВМА - мъжът без оплаквания, жената с леки проблеми, които вече са изчезнали. Думите на жената, ваксинирана от генерала:
" Аз като по-чувствителна получих снощи лек главобол, болки на мястото на наскоро изваден мъдрец и в ставите. Пих 1 парацетамол, както препоръча Мутафчийски и се оправих. Сигурно по-малко чувствителен човек би си спал или пък това няма общо с ваксината".

Последна редакция: вт, 23 фев 2021, 00:24 от Не се сърди, човече

# 21 494
  • на пъпа на Златията
rorik, едно време сигурно са ползвали някакви конски игли, с тази ваксина реално убождането изобщо не се усеща, няма болка.
Не бяха много дебели . Сега се сетих че  видях Мутавчийски разтри мястото след изваждане на  иглата Едно време  оставяха памучето и ми казваха  да разтривам след  боцкането . Сега май не дават да се изнася нищо от залата.Щото тая гадинка по специфична и не можеш да изхвърляш памучето където ти падне .

Общи условия

Активация на акаунт