COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 115 399
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 22 530
  • Буркина Фасо
що бе... примерните французи, испанци, холандци до къде стигнаха със строгите си мерки?
по-зле са от нас.

# 22 531
Напълно нормално е хората да се уморят след толкова време от мерките, на всички вече ни писна ужасно много,
 ние в Европа откарахме най-дългия локдаун с света, след като решихме да заживеем с котенцето, което се оказа тигър. Ужасен провал с пандемията, дано с ваксините да имаме повече късмет и да успеем да излезнем от блатото, в което се натикахме.

# 22 532
Наистина на хората им писна от мерки. Днес ходих да платя вечерта сметката в мобилен оператор и посетих мол. За първи път от месеци този мол беше толкова пълен, пазаруваха хората, разглеждаха . Преди две седмици пак ходих и разликата е огромна. По улиците също хора на по групички. Остава тези дни и заведенията да отворят. Съвсем логично и очаквано е числата да тръгнат нагоре.

Последна редакция: пт, 26 фев 2021, 23:13 от daisy12

# 22 533
Какво става? Една след друга двете новини - възстановяват екскурзии, семинари и тийм билдингите - леглата за лечение в повечето големи болници вече са заети. Все едно очакваме затихване, а не ръст на заразените.

# 22 534
А безсмислените двучасови коридори остават. Е това не го разбирам

# 22 535
Наистина на хората им писна от мерки. Днес ходих да платя вечерта сметката в мобилен оператор и посетих мол. За първи път от месеци този мол беше толкова пълен. Преди две седмици пак ходих и разликата е огромна.

Какъв интересен пост. Моловете и офисите на мобилните оператори работят, но на хората им писнало от мерки.  😆

# 22 536
Коридорите за баби ли? Останах с впечатлението, че вече никой не им обръща внимание. Поне в малките магазинчета, където основно пазарувам.

# 22 537
Коридорите за баби ли? Останах с впечатлението, че вече никой не им обръща внимание. Поне в малките магазинчета, където основно пазарувам.
Ние пазаруваме най - вече в събота и този коридор ми утрепва почивния ден

# 22 538
Наистина на хората им писна от мерки. Днес ходих да платя вечерта сметката в мобилен оператор и посетих мол. За първи път от месеци този мол беше толкова пълен. Преди две седмици пак ходих и разликата е огромна.

Какъв интересен пост. Моловете и офисите на мобилните оператори работят, но на хората им писнало от мерки.  😆
Аз посетих магазин на мобилен оператор конкретно.  Но на входовете и изходите забелязах много хора, беше си доста пълен мола. В магазините ми направи впечатление, че също си имаше доста народ, беше час преди затварянето на мола. Ходих преди седмици пак, когато отвориха моловете и не беше така. По улиците също ми се видя доста оживено за вечерно време. Народа видимо ми се струва, че се е поотпуснал.

# 22 539
Не очакваме нищо, правим се, че не забелязваме, надяваме се да ни се размине. На вирусът обаче не му пука нито какво искаме, нито колко сме уморени вече. Той не се е уморил от нас.

Иначе затягането на мерките е неизбежно, но явно ще го направим по-късно, когато болниците вече ще преливат и много хора ще пострадат. Напълно предотвратимо.

# 22 540
  • София
В една фейсбук група, еквивалентна на беге мама и като потребители и като интензитет на постове, има пост за гости - почти всеки втори пише, че домът му е като хан, т.е. - не става въпрос за двама-трима, а се уточнява, че са много хора.
То по повод въпроса "макак така в Чехия", нали. Така и в България скоро няколко потребителя ще питат: "макак така, нали го изкарахме 70%". Ето така.
Затова и според мен времето на затваряне на заведенията и пр. изтича....

# 22 541
Може и да е публикувано, но аз сега попаднах на това изказване на Ангелов, с конкретни числа и факти относно намалените доставки на АЗ:

План Б за България са допълнителни количества от 1 млн. дози на Pfizer, които ще дойдат от март до юни, както и 480 хил. дози на Moderna за същия период. Това разкри на пресконференция във Варна министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по повод проблемите с доставките на ваксини от страна на AstraZeneca.

„По отношение на ваксините искам да кажа нещо, което снощи подготвихме с моя екип. Искам да ви разкажа от къде идва моето разочарование в тази ситуация. В края на миналата година изпратихме форма за поръчка по договора на ЕК с AstraZeneca, по който трябваше да получим 4 млн. 518 323 дози. Те трябваше да бъдат доставени в рамките на 7 месеца. Първият месец трябваше да имаме 451 832 дози – дотук добре, всичко върви по план. Края на януари „АстраЗенека“ уведоми медиите, че ще намали доставките в първо тримесечие с 60%. Това означава, че ще получим дози на 7 февруари 48 000, на 14 февруари – 74 000, на 28 февруари – 138 126. Общо 261 000 дози. На 15 февруари компанията изпрати разпределението на ваксините до края на месеца, от което се вижда, че на 26 февруари ще тръгнат 87 000 дози, на 28 февруари – 54 000 дози“, обясни проф. Ангелов.
По думите му така общото количество за февруари следваше да бъде 260 000 дози.

„На 22 февруари получихме нова информация, с която се актуализира планът и вместо двете доставки от 142 000, България ще получи една доставка от 52 800 дози, която ще пристигне вероятно или в събота, или в неделя, или в началото на месец март. Това е поводът за вчерашната ми реакция. Не ми се иска да обяснявам през какъв ад трябваше да преминем в Министерството на здравеопазването. Чакахме всеки един час да има решение от AstraZeneca кога ще тръгне камионът, самолетът чакаше на пистата да излети да вземе ваксините. За мен това е несериозно и няма да позволя, независимо колко е голяма компанията“, допълни той. „Нека да правят каквото искат, аз съм бил в лечебно заведение, решавал съм проблемите. За един болен е най-важно своевременното лечение. Такива корпоративни реакции ме дразнят. По отношение на Pfizer, очакваме доставки. План Б е следният – договорили сме допълнителни количества от 1 млн. дози на Pfizer, които ще дойдат от март до юни. Договорили сме 480 000 дози на MOderna, които ще дойдат в месеците от март до юни. Второто стана с решение на Министерски съвет“, каза той.
„Много ми е неприятно, че тази тема започва да се експлоатира политически. Политиците започват да използват темата, говорейки политически, без да гледат медицината и медицинския резултат. Това за мен е безотговорно – да използваш страха на хората и да го малтретираш в публичното пространство, като очакваш да получиш политически дивиденти. Съжалявам, не го разбирам. Очакваме да има нова реакция след снощното заседание на Европейския съвет, там също имаше критики към „АстраЗенека“, посочи той. По думите му втората доза на всички хора се пази в хладилниците на РЗИ. „Дозите за участниците в секционните комисии също са запазени като брой. Очакваме те да бъдат подадени. Там, където партиите си съдействат с регионалните избирателни комисии, нещата започват да се случват“, каза още здравният министър.
Министърът отговори и на въпрос по отношение на евентуалното закупуване на руската ваксина, след като БСП внесе предложение в парламента за двустранни преговори с Русия. По думите на Ангелов е много важна регулаторната гледна точка - оценката на европейските експерти в лицето на Европейската изпълнителна агенция за лекарствата, които в момента разглеждат "Спутник V", впоследствие и финалната дума на Европейската комисия. В такъв случай, след като бъдат взети решения на централно европейско ниво, България ще вземе количества и от руската аденовирусна ваксина.

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/plan-b-za-bylgariia-oshte- … rna-video-2261853

# 22 542
Аз посетих магазин на мобилен оператор конкретно  Но на входовете и изходите забелязах доста хора, беше си доста пълен мола. В магазините ми направи впечатление, че също си имаше доста народ, беше час преди затварянето на мола. Ходих преди седмици пак, когато отвориха моловете и не беше така.

От това пояснение не става по-ясно на хората от какви мерки им е писнало, като такива няма.

Наистина ли още има хора, които си плащат сметките посещавайки офисите на доставчиците, ако ще и да няма пандемия? Дано никой не каже, че има стари или неграмотни хора и такива без Интернет, защото решение и за това има, включително и в България.

# 22 543
Първо щяхме да слагаме ваксини в буркани, после бой за ваксини. Много драматизъм. На мен ми липсва информационна кампания на национално ниво.

# 22 544
  • При семейството си
Ако някой не е забелязал и отчел, днес температурите са пролетни, та съвсем очаквано хора по улиците, парковете, че и моловете.

Общи условия

Активация на акаунт