COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 123 269
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 12 285
Именно! Кои ученици носят маски?
Малките ли?
Ела да накараш 17-годишни да носят маски!

Не съм съгласна - носят и още как само и само да са на училище. Всичко е въпрос на възпитание и личен пример. Ако родителите не носят и детето няма, без значение дали е на 7 или на 17.

# 12 286
На мен проблема не ми е кой носи и кой не носи маска, който иска да не носи, щом има възможност за избор, както разбрах при малките това било решение на училището, а да не се подиграват. Утре, ако скочи и кажи на дебелака, че е дебел, защото му се подиграва за маската ще го изядат или на момичетата че са кифли с ниска хигиена.
Възмущава ме, че при даден избор се опитва да се наложи неносенето, тези били готините, а носенето на маска било за тъпаците. Даскалицата е пас, не я интересувало да се оправяли, тя била нервна и и писнало. Никой не ги проверява и си правят каквото искат.

# 12 287
Според това проучване, публикувано в Nature, затварянето на училищата е посочено като втората най-ефективна мярка по отношение на намаляване на разпространението на инфекцията.

в линка има подробна графика кои са най-ефикасните мерки за намаляване на R-номера
https://www.nature.com/articles/s41562-020-01009-0

Не точно на училищата, а на учебните институции. Няма разграничаванена на ДГ, училища, гимназии, колежи, университети. Възрастовият компонент липсва, което всъщност е ключов въпрос.

А най-добре и всяка страна да може да анализира собствените си данни, защото как се разпространява заразата в уч. заведения зависи и от характерните условия, обстоятелства, противоепидемични мерки конкретно на място. За да се вземат възможно най-адекватни решения, иначе всеки може да си спекулира както му е угодно.

ЧеКа, недей да гледаш само от твоята камбанария и да ми говориш за спекулации!

И аз какво съм написала, ти ми отговаряш нещо съвсем друго, явно си недоразбрала, та ще повторя - става въпрос за това след като имаш висок R-номер, сиреч вече си се омазал тотално, кои са най-ефективните мерки за сваляне на R-номера. Затварянето на образователните институции, в това число и училищата според това проучване са втората най-ефективна мярка за сваляне на R-номера.

И съм склонна да вярвам, че е така - Швеция имаше най-дългата първа вълна в цяла Европа, защото според мен не затвори училищата. Кривите потънаха едва през юли, когато училищата излязоха в лятна ваканция от средата на юни.

България се омаза тотално през ноември и декември, затвориха училищата и сега кривите са надолу.

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 11:50 от Анонимен

# 12 288
  • на пистата
Майка ми работи в дом за възрастни хора.56 домуващи и 32 човека персонал(с началници,готвачи,шофьори,защото имат и социален патронаж)Преди месец ги тестваха,имаха 6човека персонал болни и 7 от домуващите.Всички домуващи и персонал са над 45-50г.Сега един месец по-късно нямат нито един болен.За жалост двама починали он лежащите.Явно отщумя при тях.Нито са ги питали за ваксина нито нищо.

# 12 289
  • София
Дева, знаят какво искат - да си бъде както преди.

# 12 290
И освен маските от всички постоянно, деца с леки симтоми на вирусно заболяване да си стоят вкъщи. А не да ходят кихащи, подсмъркащи и подкашлящи.
Цялото общество се държи като разглезено 5 годишно, което тропа с краче и си иска стария начин на живот.

Майка ми е начален учител и едно от децата в класа дошло хремаво на училище. Майка ми го пратила вкъщи, но детето се върнало с майка му в училище, която вдигнала луд скандал на майка ми, че детето ѝ ще бъде в клас, нищо че е болно. Майката на въпросното дете казала, че детето ѝ ще стои в класната стая с маска, но няма да си го прибере вкъщи.

Иначе майка ми работи с маска и шлем. Стои само пред дъската и не обикаля между чиновете. Става въпрос за училище в прованса. Децата са без маски в класната стая, само тя носи маска и шлем. В учителската стая не се вясвала, влизала само за секунди ако има нещо спешно. Всяко междучасие проветрява стаята. Общо взето, каквото зависи от нея, го прави.

Все още не фигурира в никакви списъци за ваксина, питала е директора и ЛЛ. Ще се ваксинира при първа възможност, стига някой да ѝ предложи ваксина, защото предпочита присъствено преподаване пред ДО.

Майка ми предпочита да си преподава присъствено, каза че с ДО работи двойно повече. Това го казвам, защото тук в темата доста се писа, че учителите търкали дивана по време на ДО. Майка ми си преподаваше онлайн в реално време по време на ДО и според нея е по-трудоемко и се чувствала ужасно изморена.

# 12 291
Моите деца са 1ви и 4ти клас и съм за маските в клас. Часовете са по 30 Мин. Може във всяко междучасие да се проветрява и да свалят маските. Относно проветряването - при едното дете не се проветрява често, защото се оплаква че с пуловер ѝ е много топло, а това няма как да стане при добро проветряване всяко междучасие. Госпожата на друг клас преболедува тежко ковид, въпреки че много се пазеше. Като се върна помоли децата да носят маски докато е в час с тях - само дето жива не я одраха. Никакво уважение и емпатия към човека, обучаващ децата ти целодневно. Никой не му пука, че последващо боледуване, даже грип може да ѝ е последно.

# 12 292
  • Далечният изток
Международен екип на СЗО, натоварен с разследването на произхода на Covid-19 пандемията, ще пристигне в Китай на 14 януари, заяви националния здравен орган на Китай. Първоначално екипът възнамеряваше да влезе в Китай в началото на януари, но Китай блокира пристигането им, като заяви, че визите все още не са одобрени, въпреки че някои членове на групата са на път. Китайското външно министерство нарече забавянето „недоразумение“.
https://www.theguardian.com/world/2021/jan/11/china-agrees-to-le … ing-covid-origins

# 12 293
PURE,
Това училище директор няма ли, че да се намеси? И какво е станало, останало ли е детето в клас?

# 12 294
  • София
Едно време най-важните хора в едно село са били кметът, докторът и даскалът. Къде сбъркахме?
Слушам една учителка вчера - нямало да се ваксинира, защото нямала достатъчно информация. Е, ти като учител ако не можеш да седнеш да си направиш "рисърча"... Иначе най-върлите противници на ваксината най-много рипат да са в час присъствено.

# 12 295
И освен маските от всички постоянно, деца с леки симтоми на вирусно заболяване да си стоят вкъщи. А не да ходят кихащи, подсмъркащи и подкашлящи.
Цялото общество се държи като разглезено 5 годишно, което тропа с краче и си иска стария начин на живот.

Майка ми е начален учител и едно от децата в класа дошло хремаво на училище. Майка ми го пратила вкъщи, но детето се върнало с майка му в училище, която вдигнала луд скандал на майка ми, че детето ѝ ще бъде в клас, нищо че е болно. Майката на въпросното дете казала, че детето ѝ ще стои в класната стая с маска, но няма да си го прибере вкъщи.

Иначе майка ми работи с маска и шлем. Стои само пред дъската и не обикаля между чиновете. Става въпрос за училище в прованса. Децата са без маски в класната стая, само тя носи маска и шлем. В учителската стая не се вясвала, влизала само за секунди ако има нещо спешно. Всяко междучасие проветрява стаята. Общо взето, каквото зависи от нея, го прави.

Все още не фигурира в никакви списъци за ваксина, питала е директора и ЛЛ. Ще се ваксинира при първа възможност, стига някой да ѝ предложи ваксина, защото предпочита присъствено преподаване пред ДО.

Майка ми предпочита да си преподава присъствено, каза че с ДО работи двойно повече. Това го казвам, защото тук в темата доста се писа, че учителите търкали дивана по време на ДО. Майка ми си преподаваше онлайн в реално време по време на ДО и според нея е по-трудоемко и се чувствала ужасно изморена.

Нямат ли филтър сутрин? Мед. лице би трябвало да връща децата, учителят само да уведоми родителите при необходимост.

# 12 296
Разбира се , че затварянето на училищата е супер ефективна мярка при широко разпространение. Дъщеря ми седмично има контакти със сигурно над 100 човека. Аз затова време, сигурно имам 2-3 контакти, от които мога да се заразя. Отделно, че ако съвсем затворят училищата и аз си остана вкъщи и двете ще имаме 0 такива контакти.
Не говорим за това дали е важно училищата да са отворени или че децата са супер опасни разпространители. Те просто се срещат с много други деца, без да спазват дистанция или супер хигиена.

# 12 297
  • Бургас
Именно! Кои ученици носят маски?
Малките ли?
Ела да накараш 17-годишни да носят маски!

Не съм съгласна - носят и още как само и само да са на училище. Всичко е въпрос на възпитание и личен пример. Ако родителите не носят и детето няма, без значение дали е на 7 или на 17.
И 16 годишния е с маска и 5 годишния е с маска.
Никой не ги е карал нищо. Обяснено им е защо се прави, всеки ден виждат нас. Това е повече от достатъчно. Децата са доста по адаптивни и отворени за промяна от възрастните.  Друг е въпроса “възрастните им” с каква нагласа ще ги оставят.

# 12 298
PURE,
Това училище директор няма ли, че да се намеси? И какво е станало, останало ли е детето в клас?

Останало е детето в клас, стояло е с маска. Случката е от миналата година, преди последното ДО. Директорът го е нямало точно този ден в училище, сега вече училището е с нов директор, предишният се е пенсионирал.

Сега, от тази година се мери температурата на всяко дете на входа и болните хремави деца се изпращат вкъщи.

# 12 299
  • София
Майка ми работи в дом за възрастни хора.56 домуващи и 32 човека персонал(с началници,готвачи,шофьори,защото имат и социален патронаж)Преди месец ги тестваха,имаха 6човека персонал болни и 7 от домуващите.Всички домуващи и персонал са над 45-50г.Сега един месец по-късно нямат нито един болен.За жалост двама починали он лежащите.Явно отщумя при тях.Нито са ги питали за ваксина нито нищо.
Така отшумява най-вероятно, независимо с мерки или без мерки. Пък нека да отчитат дейност, колко успешно управляват кризата.
Колкото с грипа се справят всяка година, изчакват всички да се изпонатръшкат и да обявят ваканция...

Плексигласът на бюрото пък е супер шега, като маските с плексиглас пред устата.

Общи условия

Активация на акаунт