COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 123 397
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 12 315
Аз съм скептична също за маските в у-ще.
Аз също. Това са 10 часа прекарани заедно /за децата/. Колкото и да се пазят, това са деца. За учителите също, част от тази среда са.
Просто малките не скитосват като големите.  Повечето ги карат от къщи до училището и обратно т.е. контактите са "ограничени" училище-дом. Възрастните обаче пак си остават рискови, защото при тях се налага - ходят на работа, пазаруват... и съответно го предават на децата, които го носят в училището.
Децата не са виновни, но просто стават като колектор на вируса.

Mama_Nana, никой, ама за нищо на света не може да ме убеди, че ваксините щяха да бъдат унищожени.
Казах го принципно, но хората вървят по най-малкото съпротивление. Напълно е възможно, тези, които са слагали ваксината, да ги е мързяло да търсят други от списъка, да е станало късно, напълно е възможно и умишлено да е направено. Говорещия по ТВ вметна, че било петък или почивен ден .... Всъщност от цялата случка прозира безотговорност от страна на тези, които отговарят за организацията на ваксинацията.

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 10:33 от Mama_Nana

# 12 316
  • Там,където се събуждам щастлива.
Нямам добри думи за общество, където хора от ранна възраст се подиграват на носещи маски (или на нещо друго свързано с борба за здраве). Единственото обяснение би могло да бъде, че вкъщи само чуват как вирус нямало и всичко е простотия.
А това родител да си позволява да казва какво ще се случи (болно дете да остане в училище) не само е безумие, но и показва отношението към училището, като институция. Трагедията е, че детето на този родител ще попие поведението му. И става омагьосан кръг.

# 12 317
Учител съм, никакъв проблем не ми беше да стоя по цял ден с маска. Да, не е комфортно, но нищо в цялата ситуация не е.

Колкото до болните деца -редовно ми водеха хремави/подкашлящи. Звъня на родител, той се връща, в повечето случаи - бесен,  скандал, преценили били, че детето е здраво.  Конкретно слушах от един родител как пикла като мен (млад учител съм) ще му казва какво да прави със собственото си дете, оплаквания до директор, отнемала съм правото на детето на образование.  Това пред детето, което видимо се чудеше къде да се скрие и по -рано ми беше споделило, че му е лошо.  Без температура беше, но видимо болно. За протокола -уж се записах в списък, но като и дали ще ме ваксинират никой не казва.

# 12 318
Никога се съм срещала човек/дете, който да се подиграва на друг, че носи маска. Не казвам, че няма единични такива недоразумения, но проблемът ми се струва леко преекспониран.
Ходенето болен на училище/работа рязко е намаляло. Определено т.нар. пандемия доста дисциплинира хората в това отношение. Което е един от малкото плюсове (да не кажа единствен) на цялата ситуация.

# 12 319
  • София
Нямам добри думи за общество, където хора от ранна възраст се подиграват на носещи маски (или на нещо друго свързано с борба за здраве).

Носенето на маска няма нищо общо с "борба за здраве", даже му е противоположно.
Доказателство за това е, че най-стриктните с маските първи цъфнаха с ковид.
Нито аз съм се подигравала, нито съм виждала някой (възрастен или дете) да се подиграва на носещите маски.

# 12 320
Аз съм срещала деца да се подиграват, че друго слага маска в градския транспорт. Но учениците бяха в тийн възраст. В тази период от живота  знаем, че е готино да си бунтар и да го играеш контра . Преди време попаднах и на друга случка в ГТ. Деца на видима възраст 13-14 години се качиха. Две от децата бяха с маски, а третото без. Пътуваха две, три спирки и момчето без маска се сети изведнъж, че се вози без. Каза на останалите "ей, забравил съм маската". Извади я и я сложи, но скоро слязоха. Децата повечето са доста далеч от тези мерки. Други неща са им приоритет и нормално и логично да е така. Дори родителите да им повтарят често какво да правят и как да ползват маските не се знае до колко ще изпълнят заръките, но определено малките повече слушат.

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 11:25 от daisy12

# 12 321
  • Там,където се събуждам щастлива.
Нямам добри думи за общество, където хора от ранна възраст се подиграват на носещи маски (или на нещо друго свързано с борба за здраве).

Носенето на маска няма нищо общо с "борба за здраве", даже му е противоположно.
Доказателство за това е, че най-стриктните с маските първи цъфнаха с ковид.
Нито аз съм се подигравала, нито съм виждала някой (възрастен или дете) да се подиграва на носещите маски.

Tова е твоето мнение. Според специалисти се намалява риска с поне 50%.Лично аз вярвам на специалистите, а не на хора, които си мислят, че са такива.

Всяка една мярка е опит да останеш здрав. Независимо дали става въпрос за Ковид или да се мажеш със слънцезащитен крем, за да не пострадаш от рак на кожата.

# 12 322
  • София
Александрия, изводите ти леко на баяс за маските и цъфналите.  А аз мога да предложа друга гледна точка - ако хората си носеха маските, можеше и тези здрави и яки, изобщо да не цъфнат нито първи, нито последни. При всички положения е по-добре човек да си спазва мерките, отколкото да не ги спазва - така поне намалява риска за себе си в някаква степен, отколкото ако нищо не прави. Дотук видяхме, че хората прихващат вируса на места, където са били без маска. По-рядко е да го хванат въпреки носенето на маска. То е като с контрацептивите - ако не ползваш, вероятността да вържеш е по-голяма, отколкото ако ги ползваш, макар че и с тях може да стане фал. Иначе сме чували "ах, тя се пазеше, и накрая взе, че забременя, а аз цял живот не се пазя и съм забременявала само веднъж, и то когато поисках".

# 12 323
  • Далечният изток
За разлика от нашите учители, в Малта учителите са стачкували миналата седмица за 2 дни, тъй като не били включени сред първите за ваксиниране. След като правителството им се е съгласило да ги ваксинира с приоритет, днес вече са в класните стаи. А там не са затваряли училищата.

Съюзът на учителите в Малта заяви, че след разговори с правителството е договорено учителите да бъдат ваксинирани по-рано от планираното, веднага след медицинския персонал и уязвимите възрастни хора.
В Малта властите намалиха броя на учениците във всяка класна стая и създадоха „балони“, в които учениците не могат да се смесват с други деца. Пристиганията и заминаванията в училищата също са разпределени.
„Мерките действат, от септември не сме имали зарази в училищата“, каза Гаучи, началник на общественото здраве.

# 12 324
https://www.dunavmost.com/novini/d-r-bogdan-petrunov-imunitetat- … aizer-e-7-mesetsa "Д-р Богдан Петрунов: Имунитетът на "Модерна" и "Пфайзер" е 7 месеца"  
  https://www.google.bg/amp/s/nova.bg/amp/news/view/2021/01/11/311 … D0%25B0%25D1%2582 Интересни неща говори днес  д-р Чавдар Ботев за ваксините, заслужава си да се чуе.

# 12 325
https://www.dunavmost.com/novini/d-r-bogdan-petrunov-imunitetat- … aizer-e-7-mesetsa "Д-р Богдан Петрунов: Имунитетът на "Модерна" и "Пфайзер" е 7 месеца"  

Toчният цитат е: Имунитетът на "Модерна" и "Пфайзер" е най-малко 7 месеца. Клетъчният имунитет се запазва и след това време, а именно той е важен"."

Петрунов не е казал, че имунитетът е точно 7 месеца.

# 12 326

Toчният цитат е: Имунитетът на "Модерна" и "Пфайзер" е най-малко 7 месеца. Клетъчният имунитет се запазва и след това време, а именно той е важен"."

Петрунов не е казал, че имунитетът е точно 7 месеца.
Знаем, че тукашните журналисти обичат да спадат гръмки заглавия, които се различават малко или много от казаното в статията.

# 12 327
  • София
За разлика от нашите учители, в Малта учителите са стачкували миналата седмица за 2 дни, тъй като не били включени сред първите за ваксиниране. След като правителството им се е съгласило да ги ваксинира с приоритет, днес вече са в класните стаи. А там не са затваряли училищата.

Съюзът на учителите в Малта заяви, че след разговори с правителството е договорено учителите да бъдат ваксинирани по-рано от планираното, веднага след медицинския персонал и уязвимите възрастни хора.
В Малта властите намалиха броя на учениците във всяка класна стая и създадоха „балони“, в които учениците не могат да се смесват с други деца. Пристиганията и заминаванията в училищата също са разпределени.
„Мерките действат, от септември не сме имали зарази в училищата“, каза Гаучи, началник на общественото здраве.

За съжаление част от нашите учители (по-гръмогласните) не спират да пишат отворени писма до министъра колко са опасни училищата. Едно такова не видях обаче с изисквания и предложения как този същия министър да им осигури по-безопасна среда. Ето и ти посочваш в Малта определени неща, които са направени. Примери, от които можем да почерпим опит - в Европа и по цял свят колкото искаме.
Нищо, ама нищо не направи МОН - пиша го за 10-ти път сигурно ... хвърлиха по един дезинфектант и приключиха.
Защо учителите не се възмутиха от това. Сега, при връщане на долните класове отново нищо не е пипнато. Възмутени учители също не виждам. Възмутени от бездействието на МОН. Иначе възмутени от това, че трябва да обучават децата ни - доста.
Директор на "видното" столично училище 119-то не спира да ни облъчва, че присъствените занятия за големите ученици само, когато има 50% и повече ваксинирани. Ами, ако не ги достигнем...
Имат си така също виден, дългогодишен председател на синдикат - Янка Такева. Винаги е много словоохотлива. Последното й изказване беше, че по-добър министър на образованието не са имали. От настоящия. Сега мълчи. Защо тези хора не поискат това, което държавата в лицето на МОН е длъжна да им осигури.

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 12:08 от ninnann

# 12 328
  • Варна
.
Но това, което исках да кажа е, че онзи ден тук свърши коледната ваканция, повечето деца се върнаха на училище, но гимназистите пак ги отложиха. Започнаха на някои места да излизат на протест и казват, че не се издържа вече с това ДО, искат и те да ходят на училище.
Дори във Франция точно те бяха предимно онлайн, защото малките деца си учат в кварталните училища. Големите пътуват. В България пътуват от първи клас, но след 5-ти са си сами по градския транспорт. Това ги прави фактор в разпространението, освен липсата на мерки в самите училища. С което не казвам, че самите деца са виновни, просто особеност на образованието у нас. Никъде го няма това щъкане из кварталите на ученици още от основното училище.

Бояна, това го твърдиш доста често, но е факт най-вероятно само за София. В останалата част на България, дори и в други големи градове масово децата до 7 клас, включително, си учат в кварталното училище и си ходят пеша дотам. Тези, които са от 5 клас в друго, подбрано училище, са по-скоро изключения, които в повечето случаи също не пътуват сами, а ги возят родителите им. От 8-ми клас вече започват да се придвижват масово с автобуси.

Реално погледнато, от една година насам, с прекъсване за ваканциите и за две месеца в началото на тази учебна година, децата в България са на ДО. Децата и родителите им изнесоха най-голямата тежест на мерките Sad

Ако учителите не се бяха екипирали със шлемчета през есента, а си носеха маски, както трябваше, както и ако не се събираха в междучасията с други учители в учителските стаи, нямаше да има такъв бум на заболеваемост сред тях по това време. Липсата на адекватни мерки и контрол в училищата е проблемът, а не учениците. Вместо да държат децата на ДО още няколко години, да вземат да помислят какви мерки да веведат и да контролират спазването им!

Половинчатостта на мерките е това, което дразни неимерноверно много: затворени заведения за хранене, но не и тези в хотелите;  затворени молове, а отворени големи магазини от типа на "Джъмбо", "Декатлон", "Пепко" и др.;   учениците на ДО, пък няма никакви ограничения в градския транспорт... и много други...

# 12 329
Скрит текст:
Майка ми работи в дом за възрастни хора.56 домуващи и 32 човека персонал(с началници,готвачи,шофьори,защото имат и социален патронаж)Преди месец ги тестваха,имаха 6човека персонал болни и 7 от домуващите.Всички домуващи и персонал са над 45-50г.Сега един месец по-късно нямат нито един болен.За жалост двама починали он лежащите.Явно отщумя при тях.Нито са ги питали за ваксина нито нищо.
Така отшумява най-вероятно, независимо с мерки или без мерки. Пък нека да отчитат дейност, колко успешно управляват кризата.
Колкото с грипа се справят всяка година, изчакват всички да се изпонатръшкат и да обявят ваканция...
Разбира се, че е така. Но друго си е да ни кажат: ето, мерките помогнаха. Да си припишат малко заслуги и да ни накарат да желаем мерки нонстоп и от все сърце.
И сега пък като няма как да поддържат психозата - чакаме новата мутация.
Отшумява друг път. В някои от домовете за възрастни в Белгия през пролетта имаше големи избухвания, въпреки мерките, над 50% от персонала и жителите бяха все още с антитела през октомври, ноември след преболедуване през март, април. През октомври и ноември пак старата песен в същите домове, пък избухвания с много заразени и болни, и смъртни случаи.
Докато не ваксинират всички жители и персонал на домовете за възрастни, и след това ваксинират и всеки новопостъпващ жител и служител, няма да се разреши проблема.

Общи условия

Активация на акаунт