Определено не смятам, че смъртността е толкова висока, дори и в България. Че е над процент, мисля никой не се съмнява, но 2-3 вече мисля, че е прекалено много.
Напълно възможно е два, а и повече от два милиона да са болни от грип всяка година. Повечето хора избягват да взимат болнични под заплахата от уволнение или от някаква пуста гордост "Аз съм важен работник", съответно грипа си върлува напълно необезпокоявано.
Последиците от Ковид, много пъти съм писала, ще се влачат с години. Тепърва ще се види психологическият натиск върху хората на първа линия. Пускала съм още в самото начало изследване, беше плашещо. След епидемиите от първите два корона-вируси, пет години след краят им близо 70% от медицинските работници от първа линия съобщават за посттравматично разтройство, тревожност и депресия. Около 30% бяха напуснали изцяло работа в тази сфера.
Това е само един от многото аспекти, в които Ковид последиците ще се влачат с години.
Друг такъв е образованието. Макар че, като гледам в темата, присъственото обучение не е помогнало на доста хора да се научат да четат с разбиране, да не изказват категорични изводи от никакви данни и да уважават събеседниците си.
Отново припомням, че около 80% от хората НЕ предават вируса. Защо, няма обяснение. Но това, че един се е разболял вкъщи, а друг не, не означава, че тези хора са невъзприемчиви. Означава, че болният не им е предал вируса.
По същата логика, хора със познати, където цели семейства боледуват заедно, може да изказва изводи, че няма невъзприемчиви към вируса.
И двете твърдения са напълно грешни по толкова много параграфи, че направо не знам как може някой да се изказва толкова категорично.