COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 122 821
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 19 800
  • Tsingtao-Hsishuang Panna
На мен ми е малко мъгла как Израел се уреди с толкова ваксини, как ги закупи и на какви цени, колко бързо даде заявка, получи доставка, успяха да набоцка толкова много хора, че дори четох и че изхвърляли дози (вече все по-малко желаещи имало и някъде оставали ваксини неупотребени в шишенцата)
И се питам как така решиха така бързо и действаха толкова със замах. Като съм чела за Мосад и т.н. разузнаване и очи и уши дето имат където трябва, си мисля, че доста са се подпалили и уплашили от този вирус да предприемат такива мерки, после ваксини и ...те вече може да се каже са си решили донякъде проблема. При това с Пфайзер ваксинират всички, аз мислех че и  Спутник са внесли, ама сега друго чета. Ние докато мигахме , те светкавично действаха.

Има една единствена разлика - на управляващите в Израел им пука за хората там, на управляващите в България... е, знаете как е.

ПП - Оценявам шанса на това мнение да оживее горе долу равен на този на снежна топка в слънчевата корона.

# 19 801
https://www.actualno.com/interview/doc-mangyrov-ot-shtaba-si-mis … news_1560049.html Мангъров в силата си: "Той заяви, че не коментира математически твърдения в отговор на въпрос, че редица математици оборват казаното от него с числа. "Медицината невинаги е аритметика. Тези хора са с огромно самочувствие и си мислят, че едва ли не си контактуват с Господ или са носители на някакви висши познания. Медицината до голяма степен е и изкуство, защото там винаги се работи в условия на недостиг на информация", обясни доц. Мангъров.".                                
И още: "Нося маска, където ме задължават. Иначе не. Като началник COVID отделението към Инфекциозна болница, нося маска понякога. Това стана ясно от думите на доц. Атанас Мангъров в предаването "Студио Actualno". Доц. Мангъров коментира мерките от страна на държавата за овладяването на пандемията у нас и посочи, че ако човек си мисли, че една маска може да го предпази от респираторна инфекция, това по-скоро е утопия. "Виждате, че в страните, в които носенето на маски се налага много по-строго и е много по-масово от България, случаите там, въпреки носенето на маски, главоломно си растяха. Ако ставаше с маски, досега да сме решили въпроса стократно", изрази мнение инфекционистът. "Смених маската един-два пъти" - така Мангъров отговори на въпрос дали влиза с маската си от първата в третата вълна на пандемията."...."Виждате, че много хора от експертния съвет към Министерски съвет впоследствие преминаха на другата страна. Аз вярвам в това, което казвам и съм убеден, че това, което твърдя, е правилно. То се основава на всичко, което съм учил и работил", поясни той. Доц. Мангъров заяви, че по никакъв начин не подвежда хората за нещата, които говори от месеци наред по отношение на темата с коронавируса. Лекарят разкритикува твърдения на Световната здравна организация, че колективен имунитет се създава само с ваксина, като нарече това изказване: "Пълна глупост!".                                             
   И думи срещу така омразния му Щаб: "Мангъров посочи, че първото нещо, което ще направи, е да даде предложение да се уволни Националният оперативен щаб. "Тия хора от Щаба си мислят, че си контактуват едва ли не с Господ и това, което те считат, е единствено вярното. Аз не съм удобен и затова не са ме поканили да се включа в този Щаб", коментира доц. Мангъров. Той заяви, че ако бъде поканен да се включи в Щаба, неговото условие е да продължи да казва това, което и досега, и да бъде независим."

Последна редакция: ср, 17 фев 2021, 10:03 от daisy12

# 19 802
  • София
На мен ми е малко мъгла как Израел се уреди с толкова ваксини, как ги закупи и на какви цени, колко бързо даде заявка, получи доставка, успяха да набоцка толкова много хора, че дори четох и че изхвърляли дози (вече все по-малко желаещи имало и някъде оставали ваксини неупотребени в шишенцата)
И се питам как така решиха така бързо и действаха толкова със замах. Като съм чела за Мосад и т.н. разузнаване и очи и уши дето имат където трябва, си мисля, че доста са се подпалили и уплашили от този вирус да предприемат такива мерки, после ваксини и ...те вече може да се каже са си решили донякъде проблема. При това с Пфайзер ваксинират всички, аз мислех че и  Спутник са внесли, ама сега друго чета. Ние докато мигахме , те светкавично действаха.
Израел са купили почти само ваксината на Файзер, за цена 2 пъти по-висока от тази, на която ЕС е сключил договори. Това обяснява в голяма степен изобилието от ваксини там.
В момента обаче, май желаещите са попривършили, тъй като и там ваксината е доброволна. Не знам, стигнаха ли 50% с първа доза, май да.

# 19 803
Да, все по-често чувам израза "Аз ще изчакам с ваксинирането, нека да видя какво ще стане". Излиза, че някои хора нека там да се ваксинират, да ги видим тях, а ние, с по-ценния живот ще изчакаме. Тотален егоизъм. Мисля, че няма друг начин в момента за борба с вируса, освен ваксината, особено за хората, които са в рискова среда. Да, против съм млади хора и деца да участват към този момент във ваксинирането, но над определена възраст, не виждам смисъл. Всички усилия ще отидат напразно, ако в един момент има ваксини, а много хора "изчакват". Изчакват. Променихме живота на толкова млади хора, те не направиха ли жертва?

# 19 804
Съжалявам за спама (ако въобще е спам), но искам да се преклоня пред търпението на д-р Симидчиев, който изтърпя всички глупости и кудкудякане, което Мира Радева изсипа срещу него.
Съчувствах на доктора. Просто нямаше какво да каже срещу "аргументите" и "компетентността" на Мира Радева.
Жалко, че такива като нея /социолог, правеща соц. проучвания и т.н./, на които се доверяваме по различни въпроси, подхожда толкова повърхностно. Права беше, че информацията е много и доста хаотична, но да ми говори, че младите, които не са застрашени!?  няма нужда чак толкова да спазват мерки, голяма работа, че се правят  "тайно" купони ......... и завърши с ходенето на театър /добро решение, но неприложимо за много хора/.
Чудя се, тези хора, които излизат и говорят по ТВ дават ли си сметка, че голяма част от гледащите и слушащите ги приемат като авторитети или за тях това е една възможност да си дрънкат и да запълват ефирно време.

# 19 805
  • в страната на чудесата
Дина64, Вие нали сте ваксинирана?
Младите хора не направиха жертва, а бяха пожертвани Wink
Но за щастие животът винаги побеждава. Младежите са животът и бъдещето е за тях. Естествено че ще правят купони. Да плетат ли?

# 19 806
  • София
Дъщерята на Бил Гейтс - Дженифър - се е ваксинирала срещу коронавирус. Бъзика се, че за съжаление ваксината не е имплантирала в нея "гениалния мозък" на баща ѝ и че иРНК не ги може тия работи... Grinning
https://www.instagram.com/p/CLK0fH7BILX/

# 19 807
Относно Китай и загадките около вируса и справянето - един възможен сценарий е че първоначално щамовете не са били толкова заразни и нещата бързо са локализирани, отделно медицинските лица и медиите са били ограничавани и карани да мълчат.
За сегашната ситуация мисля че фактически мерките са им много по-рестриктивни от теоретичното, предвидено от закона, така че успяват със всякакви методи да ограничават разпространението. Ясно е че спазването при тях често е принудително, което никак не важи за Балканите и разните видове демокрации, ние толкова си можем, а и не искаме да спазваме.
Относно унгарците в Сърбия - на север има значително малцинство главно във Войводина (не е ясно точно колко - зависи според мнението на Белград или Будапеща ).

# 19 808
Дина64, Вие нали сте ваксинирана?
Младите хора не направиха жертва, а бяха пожертвани Wink
Но за щастие животът винаги побеждава. Младежите са животът и бъдещето е за тях. Естествено че ще правят купони. Да плетат ли?
Точно за младите ми е тревогата. На мен също ми е мил животът, но мисля за младите, на мен професията ми е такава - свързана с млади хора. Интересно ми е - защо лекари се отказват от ваксиниране, защо чух лекари да говорят - аз ще изчакам. Останалите се водят по техните думи - щом лекари отказват, ние защо да го правим? Какви хора сме станали?
Нека тези лекари да кажат - няма да се ваксинирам, защото мисля, че ваксината причинява това и това, а не аз да видя какво ще стане с другите. Такъв лекар да не те лекува!

# 19 809
  • в страната на чудесата
Не сме станали нищо по-различно от това, което винаги сме били.
Лекарите поеха изключителен негатив от тази епидемия - риск, ниски заплати, тонове помия, изливаща се върху им, включително в тази тема. Искате ли да ги оставим да вземат сами решения за това, дали да се ваксинират. Те не дължат никому нищо повече от това, което всички останали в общността, в която живеят...

# 19 810
  • В заешката дупка
Ta  дискриминиращо или не, е нормално някои държави да допускат туристи само срещу ваксинационен паспорт, но това може да стане на някакъв много далечен етап. Освен Израел и някои от арабските емирства, не знам да има страна толкова напред с ваксинациите, че да ги направи задължителни.

Не е чак толкова далечен. Исландия смята да изисква документ за ваксинация от май месец. (Също и издава електронен такъв на пълно ваксинираните тук.)  Като неваксинираните пак ще могат да влизат, но ще минават през двойното тестване и карантина от 5-6 дни между тестовете.

Последна редакция: ср, 17 фев 2021, 10:03 от ЧеКа

# 19 811
Ми да ги оставим. Тонове помия не се излива само върху тях. Има и други професии. Те също не направиха малко. Ако толкова им е трудно на някои хора, да се отказват от проесията си. Ще намерят поприще в други професии.  Това важи за всички останали професии - като ти е тегаво, смени професията, но заради определено поведение, се говори срещу цялата гилдия.

# 19 812
Лейка, с цялото ми уважение към теб и ценните ти мнения и разяснения в темата ще ми позволиш да не се съглася. Много други професии също го отнесоха- и помията, и ниските заплати, и риска, че и дори принуда за ваксинация -визирам учителите. Дори четох от така подигравания тук Велков, че за два месеца са починали 100 учители и персонал в училищата, докато за времето на цялата пандемия лекари и мед. персонал не надхвърлят май 70 човека и си правя сметка за риска и къде е повече опасно. Да не пиша за касиерите в големите вериги и там персонала, вярно не работят с едни и същи хора в магазините , но риска е голям и не знам някъде и в коя група са включени. Дори хора работещи с деца с особени проблеми или как се водят не попадат никъде в списъците се оплакваше една дама и издирваше къде и как да се запише. Та... нека да сме обективни. Дори тук чета...ама учителите да се боцнат и да ходят да работят, ама то ако родителите не са боцнати файда няма не знам дали не го отчитате, защото децата си ги носят вируса вкъщи от съучениците подарък (те нали пък само настинали) Та то е един кръг и бумеранг дори , но не знам кога ще го разберем.
Стигнаха до учителите да давали пример, ама лекарите да имат свой избор щото дали каквото могат. Ми на мен учителя не ми е приоритет за пример пред лекар по време на пандемия. Даже никакъв пример не ми е не може да ме мотивира, нито пък той ще ми защити детето в опасна среда. Докато един лекар отивайки на преглед съм сама с него в кабинета и там вече ...друго си е. Та ако почнем да чоплим и да сме обективни... ама не винаги ни изнася. Всеки си гледа себе си и интереса си. Хубаво е това, ама сме свързани и аз не съм Майка Тереза, ама...в случай съм навързана с хора дето не искам и трябва да се вълнувам и за тях, за да съм аз добре уж, ама не става и не става.

# 19 813
  • Далечният изток
Израел са купили почти само ваксината на Файзер, за цена 2 пъти по-висока от тази, на която ЕС е сключил договори. Това обяснява в голяма степен изобилието от ваксини там.
В момента обаче, май желаещите са попривършили, тъй като и там ваксината е доброволна. Не знам, стигнаха ли 50% с първа доза, май да.
Израел до вчера с първа доза - 47%
ОК - 23%
Бахрейн - 15%
България - 0.84%

С по две дози, напълно ваксинирани:
Израел - 31.05%
САЩ - 4.49%
Малта - 4%
Дания - 3%

# 19 814
Забравете за задължителна ваксина или разни дискриминации на база ваксинирани/неваксинирани. Засега ваксините не са одобрени по стандартния ред, а са под условие или спешна употреба. Всеки се подписва че е съгласен и съответно си поема последствията, като държави и фирми производители са освободени от отговорност. След като няма да бъдат компенсирани евентуалните пострадали или да си търсят правата по съдебен ред,  не могат и да ги задължават.

Общи условия

Активация на акаунт