COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 115 738
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 21 060
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10218050446434559&id=1288605388

📌 Много важни нови открития и данни за ваксините 📌

1️⃣    Пфайзер с висока ефективността дори след само първата доза и може да бъде съхранявана в нормални фризери за 2 седмици.
🔴 В изследване, публикувано в Лансет, ваксинираните със само 1 доза на Пфазйер показват ефективност от цели 85% от заболяване (симптоматично) от 15 до 28 дни след първата доза. При клиничното проучване, ефективността след първа доза беше споделена, че е 52% без повече подробности кога. Това показва рецензирано наблюдателно проучване на 9 хиляди медицински персонал в Израел. Също така 75% е ефективност, включвайки и асимптоматичното протичане след първата доза. Резултатите също демонстрират намаление на инфекциите от 7.4/10 000 до 5.5/10 10 000 през първите 14 дни след имунизацията до 3.3/10 000 16-28 дни след първата доза.
❗❗❗ Изключително позитивна новина е, че изследването в Израел е проведено в момент, в който цели 81% от инфектираните случаи са с новия британски вариант, което отново доказва голяма ефективността на ваксината и срещу този вариант.

🔴 В същото време в проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, учени от Канада твърдят, че ефективността на Пфайзер след първата доза не е както бе обявени 52,4%, а е цели 92,6% (колкото е и тази на Модерна след първа доза 92,1%). След втората доза Пфайзер става 95%, а модерна 94% според клиничните проучванията. Разминаването идва от това, че тези 52,4% са изчислени на база анализа само през първите 2 седмици след първа доза, когато все още няма силна имунна реакция. 92,6% се постига 2 седмици след първата доза.
🔴 Изследването в Израел идва от реалния свят извън клиничните проучвания. Все пак трябва да кажем, че втората доза трябва задължително да бъде поставена, защото при нея (ако се постави 3 седмици след първата) ефективността скача на 95% (още 10%), освен това не се знае при закъснение на втората доза колко ще трае имунитетът от първата, затова учените ще изследват, за да решат дали ще отлагат втората доза.
❗❗❗ Пфайзер са тествали, че ваксината остава стабилна и може да бъде съхраняване и транспортирана на около минус 20 градуса. Очаква се одобрение от FDA и ЕМА. Това е много важно откритие за увеличаване на масовата ваксинация особено и за по-бедните региони, където би било още по-трудна логистиката. Тя ще може да се пренася в нормални фризери като няма проблем след като е извадена, отново да бъде върната в ултрастуден фризер при минус 70 градуса.

2️⃣   Пфайзер е с 95% ефективност и в реалния свят и предпазват и от асимптоматично протичане на заболяването
🔴 Резултатите от мащабно, но все още нерецензирано изследване в Израел, показват 95%+ ефективност 3-4 седмици след втората доза. Най-високи стойности на ефективност започват да се достигат след 3-тата седмица от първата доза (което съвпада и с втората доза, но трябва още изследвания дали е в резултат на нея). С 72% е намалението на позитивните случаи (както симптоматични, така и асимптоматични), 83% намаление на хоспитализациите и 86% намаление в тежките случаи при 60+ годишните 2 седмици след втората доза. При клиничните проучвания се тестват само симптоматичните индивиди, докато в това изследване са тествани и асимптоматични хора.

3️⃣  Огромно доказателство от "реалния свят", който показва, че иРНК ваксините предпазват от почти 90% от инфекция
🔴 Препринт на колектив от Майо Клиник, САЩ използва сравнение между ваксинирани и неваксинирани с една и две дози иРНК (Пфайзер и Модерна) ваксини и демонстрира ефективността на ваксините в реална обстановка. 36-42 дни след втората доза ефективността е 88,7%. Интересно, че в изследването най-много участници (сред ваксинираната) група са от високо-рискови възрастни хора и медицински работници. То е изключително мащабно - над 31 хиляди ваксинирани и 31 хиляди неваксинирана контролна група. Нито един починал и почти 3 пъти по-нисък процент хоспитализирани между кохортите.

4️⃣   Изследване на Оксфорд доказва, че с разделение от 3 месеца на дозите ваксината на Астра дава много по-добри резултати (81% ефективност при 3 месеца, а 55% под 6 седмици)
🔴 Ваксината на Астра Зенека, в публикувано изследване в Лансет, преминало рецензия, направено от Оксфорд, показва 81% ефективност срещу Ковид-19 (симптоматично), когато дозите са разделение от 12 седмици (3 месеца) в сравнение с 55% при 6 седмици или по-малък период.
🔴 Изследването също така показва, че 50% е ефективността на ваксината при предотвратяване като цяло на заразяването (тук са включени симтоматични и асимптоматични хора)
🔴 Тези изследвания потвърждават решението на Великобритания (от ваксиниране на повече хора само с 1 доза и отлагане на втората), което в началото изглеждаше много налудничаво и рисковано. Трябва да отбележим, че към онзи момент нямаше и данни за неговата правилност, но наличните данни в момента карат научният свят да се замисли за промяна на стратегиите в бъдеще.

Източници:
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.15.21251623v1?fb … Ru5JzAy04Jr51Povo
https://github.com/dviraran/covid_analyses/blob/master/Aran_lett … dqrsk5yvh-S_KTcbs
https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/p … gi_ugy-RB29I3CgoA
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736( … Wr-rDVY2norh98_oE
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736( … iTCo7BgjO4DmHuRCw
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2036242
https://www.wsj.com/articles/single-dose-of-pfizer-vaccine-is-85 … ROudJkCXsBn1Fvmh4

# 21 061
Ами аз се надявам дотогава да рaботи въпросното приложение. Иначе аз съм решила, че ще отида след 3 месеца и не по-рано, дори и да се обаждат, не знам защо викат хора след 1 месец, но се надявам скоро да си ъпдейтнат времевите интервали, защото изглежда, че ефективността е доста различна при 1 месец и при 3 месеца за втората доза.

Моята дата за втората доза е 28 април, което е след 9 седмици и 3 дена.

# 21 062
  • София
Сигурно ще има хора, които ще отидат след работа или преди работа.

# 21 063
Скрит текст:
Ами нали уж нямаше да има възможност за избор, пък сега записвали желаещи за Пфайзер?

През април, май и юни, България ще получи 1 700 000 дози от Pfizer и Moderna, имайте търпение, ако желаете да се ваксинирате с РНК ваксина. Ако не ви се чака - с Астрата.

В интерес на истината аз съм от третата фаза на ваксинационния план. Още средата на януари работодателят ми прави списък с желаещи за ваксиниране.

От тогава нищо. Confused

Аз съм в същото положение горе-долу. На 10 февруари ни събраха имената и оттогава не ни казват нищо...
Аз съм учител, списък правихме средата на декември, още не са се обадили. Дава при вас по-бързо се разрешат нещата.
 За съжаление организацията е безобразна, затова смятам, че тези коридори всъщност са добро решение.

# 21 064
  • София
Вдигнете пушилката и ще видиш как ще ви се обадят бързо-бързо. И без това нашите ги стяга чепикът, че учителите не искали да се ваксинират.

# 21 065
Звъняхме 100 пъти на РУО и РЗИ,  казват да чакаме обаждане за час.  Затова в петък минахме и се ваксинирахме всички желаещи, повечето така или иначе сме млади, не ни пречи, че е АЗ.
Споделям просто за да имат едно наум всички, които се надяват на бърза реакция след списъците.

# 21 066
А, аз в момента съм в два списъка - единият от службата /фаза 3/ и единият в ЛЛ /фаза 4/. И така като гледам, преминавам на фаза "помогни си сам" и ще атакувам някой от кабинетите за ваксини самостоятелно, но искам все пак някакъв час и тълпата да не е толкова много, че не мога да стоя права дълго. Затова и денонощните кабинети за мен са добро решение. Иначе с тези фази ако ги чакам да се натуткат....

# 21 067
Това за майката на Fanfanito. В Александровска предлагат мобилни екипи за ваксиниране.
https://m.dir.bg/dnes/obshtestvo/otkrivat-denonoshtni-kabineti-za-vaksinirane
Благодаря много. Ще се свържа да питам. Но четейки написаното не става ясно и ми се вижда ...ами няма такова нещо , но.. Някакви организации, някакви неща...ни номер , ни нищо дадено и къде да звъним. Отбиват номера за тези хора.
Аз очаквам служебно да ме ваксинират идващата седмица и затова изчаквам, може да ми се падне от Пфайзера. Казала съм и на ЛЛ да ме включи в списъци. Отделно ще ходя, ако не се получи и задължително съм решила тази седмица да реша въпроса, че много го мисля и ме товари психически. Та във ВМА ще ходя за какво ми сложат, ако не се получи, но давам шанс служебно да видя и тръгвам.

Последна редакция: нд, 21 фев 2021, 15:12 от Анонимен

# 21 068
  • София
Да, това с денонощните кабинети е добре за тези, които предпочитат да избегнат струпвания и затова се притесняват да отидат да ги ваксинират. Само да не вземе да стане наплив през нощта Grinning

# 21 069
Това с мобилните екипи, не го разбрах, че са за единични случаи.
Става въпрос за колективи, големи предприятия и т.н
Не вярвам, че ще отделят такъв ресурс да обикаля като такси по домовете.
На ден този екип ще ваксинира по 5-10 човека , през останалото време ще е по задръствания.
Вероятно подобно нещо може да се постигне през личните лекари, ако са съвестни и си знаят пациентите, да правят изключения и да посещават по домовете им , но пък тогава не се знае, дали ще се запази правилното съхранение на ваксината.

# 21 070
Ами аз се надявам дотогава да рaботи въпросното приложение. Иначе аз съм решила, че ще отида след 3 месеца и не по-рано, дори и да се обаждат, не знам защо викат хора след 1 месец, но се надявам скоро да си ъпдейтнат времевите интервали, защото изглежда, че ефективността е доста различна при 1 месец и при 3 месеца за втората доза.

Моята дата за втората доза е 28 април, което е след 9 седмици и 3 дена.

Днес се ваксинирах с АЗ, датата за втората доза ми е 11 май.

# 21 071
  • Пловдив
Хубав е този ентусиазъм, но трябва да се правят по 30 000 ваксинации на ден за да имаме колективен имунитет до края на годината.Е ако помогне и еднодозовата ваксина на Джонсън и Джонсън може и по 25 000.

# 21 072
  • София /Абсурдистан
Аз се чудя дали да се ваксинирам и за коя ваксина да чакам. Имам автоимунно заболяване и онкологично. Имам и тежка полимедикаментозна алергия в следствие от химиотерапията. В момента не съм на активно лечение.  Питах лекуващите онколози, те казаха в никакъв случай ваксина. Питах ЛЛ, тя каза, че не знае какво да посъветва. Питах и други лекари, казаха - задължително ваксина за такива като теб. ММ също е лекар и казва да не се ваксинирам.  Сега не знам какво да правя. Има ли и други като мен, да споделят опит? Какво се прави в такава ситуация?
Лейди, знаем се от една друга тема, за жалост.
При съпругът ми съветите са същите.
Въпреки, че аз съм с особено мнение.
Баща ти ваксинира ли?
Не е. И май няма да се ваксинира. И двамата с него сме проблемни.

# 21 073
  • София
Милитана, пробвай някоя от по-малките болници. Днес в Света София е имало 5-6 човека.
При ММ утре ще идва такъв мобилен екип в работата, че са много хора.

# 21 074
Всяко чудо за 3 дни.. както има 100%-ови анти-ваксъри, така има и 100%-ови про-ваксъри, които в момента са по опашките. Изчакайте седмица и ще се източи навалицата..

Общи условия

Активация на акаунт