COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 114 424
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 22 200
Още преди няколко дни коментирах, че всичко тръгна с г*з нагоре още със създаването на ваксинационния план и оставянето на вратичката в третата фаза за прословутите приоритетни отрасли. Те можеха да бъдат изчерпателно изброени, защото и в АЕЦ сигурно има и пиарки. Да, да не забравим пиарките , които минаха като медицински кадри. Трябваше ясно да се дефинира в кои отрасли, кои служители подлежат на приоритет, а не всичкото  Аедно, всичкото ТЕЦ и всичкото ВЕЦ. Грешки много, много. В "умния " ни гъвкав план. Трябваше всички над 65 години да са преди тези прословути найважниздравимладибраншовици.
Сега вече е късно за корекции, особено със зелените коридори. Джипитата не зная дали се забавиха, или ги забавиха. Много анализ ще има, но налице е пълен хаос и противопоставяне на групи от хора, което е ненужно.

Продължавам да смятам, че Швеция ще се справи първа / след Израел/ с пандемията. Там се върви от рисковите надолу, нямат никакви шашави ограничения, но народът е дисциплиниран и спазва мерки, без да роптае и да хитри властта .
Несравними сме, но то е пак от манталитет и управление, за самосъзнание и дума няма да отварям.

# 22 201
Във ВМА доколкото разбрах са пускали възрастните хора с предимство, минаваш автоматично най-отпред на опашката. Според мен когато се възобновят отново коридорите, би трябвало това да стане навсякъде така задължително.

А колко лесно можеше да стане, ако някой си беше дал труда да помисли. Пуска се не една, а две опашки - на едната старците и хрониците, на другата всички желаещи млади и здрави. В моменти, когато няма хора на първата опашка, минават от втората.

Не знам защо се шири мнението, че никой от възрастните не иска да се ваксинира(просташкият език на някои в тази тема по техен адрес е отделно). Как пък около мен не се случи ни един пенсионер, който не желае ваксина. Да, има такива, които искат да чакат Пфайзер, но изобщо да не искат да се ваксинират - няма. Искат хората, ама няма къде. Беше им казано - 4 фаза ще се ваксинира от ЛЛ. Личните лекари на повечето изобщо не са получили ваксини или по-напористите са получили по 1-2 флакона. При средна бройка пациенти на един ЛЛ(поне в София) от ~2000, за кого по-напред тези 10-20 дозички? Позната баба, която се е вредила днес, записана преди НГ, каза, че ЛЛ я е предупредила, че няма да записва повече желаещи, защото са им казали, че когато дойдат нови дози АЗ, ще ги пазят за втора доза на вече ваксинираните. А част от ЛЛ изобщо абдикираха от ваксинациите и оставиха пациентите си да се лутат къде трябва да заявят желание.

Младите, които се ваксинираха по зелените коридори, не може да бъдат обвинявани, че са отнели нещо на някого. Никой не каза, че дозите са ограничени, призивът беше "Има за всички, идвайте". Ако наистина имаше неограничено количество и коридорите бяха продължили, и аз щях да отида. Друг е въпросът, че точно всичките ми млади познати, минали през ваксинацията, обявиха като мотив "Искам вече да мога да пътувам свободно, сигурно другите страни ще го искат".

Не бях гледала скоро брифинга, сега погледнах. Отвратена съм. Да се говорят подобни неща, подчертавайки "Ние сме лекари, грижа ни е за здравето на хората" е меко казано, нагло. Министърът е ясен - заменил е лекарската кариера с политическа, негова работа, така си е решил. Но другите, които все още се пишат лекари, не смеят да скършат хатъра на Вожда, и мънкат, гледайки публиката в очите, успокояват народа - да, в експоненциален растеж сме, обаче няма страшно, отваряме всичко, а легла имаме много. Вярно, в някои болници - ВМА, Пирогов, Св.Анна и други(тоест там, където има някакво лечение), вече свършиха, но в останалите има (в Долно Сусурлево, където легла има, ама лекари - тц), заразявайте се спокойно. За хаоса с ваксинациите не сме виновни ние, ето, намерихме ви друг виновен, викайте Уууу по него. Не си представям как не ги е срам.

# 22 202
Ако са били канени и убеждавани да се ваксинират, у тях спонтанно е изниквало колебанието "с какво искат да ме прецакат".
Не знам кои са тези възрастни хора. Колко познаваш лично? Защото пред очите ми се развиват четири различни случая, които са обаче еднакви - хората искат, но ЛЛ казва да не се бутат в болницата по опашки (по разбираеми причини) и да се заразят в бутаницата, а да изчакат ваксинация при него. Тя ще започне след минимум една седмица.

На мен това с коридорите не ми е много ясно, след като ЛЛ нямат ваксини; и съм сигурна, че по-скоро има общо с изборите, отколкото със здравия разум или "неискащите баби".

ПП Не упреквам хора, които са се възползвали, да не ме разбере някой грешно. Просто аз не виждам логика в решенията на управляващите, след като смъртността при възрастните е голяма, а под една определена възраст почти няма.

Последна редакция: чт, 25 фев 2021, 17:06 от Анонимен

# 22 203
Когато бяхме болни с мъжо 10 дена телефоните ни бяха без звук.... От 24 часа 20 бяхме в сън, болки и т. Н.... Знаете ли кога точно ще се обадя на призив за ваксина.... И ще се обяснявам защо няма да ида...

# 22 204
  • Другата България
Няма проблем, че хора от списъците са се отказали, а че не са уведомили за това си решение и просто не са се явили.
Скрит текст:
Да не говорим, че някои успяха да се запишат в 2 списъка, а уж системата не допускала едно име да е в два списъка. Неуредици има на всички нива, на които това е възможно и не бива да се чудим, че самоорганизацията излезе по-успешна от всички други опити да има ред. Единственият ред е на опашката, това е положението, независимо харесва ли ни или не.
Възможно е да има и такива, аз коментирам различен казус.

# 22 205
Когато бяхме болни с мъжо 10 дена телефоните ни бяха без звук.... От 24 часа 20 бяхме в сън, болки и т. Н.... Знаете ли кога точно ще се обадя на призив за ваксина.... И ще се обяснявам защо няма да ида...

Като не се обадиш звънят на следващия.

Хора, не е резонно това обяснение, не го повтаряйте повече.

# 22 206
Големи драми тук, пък не се отчита, че преди да отворят зелените коридори, темата ваксинация беше почти заспала.
Ваксинираха се по 3-4 хиляди на ден.
За последните дни интереса скочи рязко със зелените коридори, почти всички новини започваха с тази тема и тя беше водеща. Това доведе до още по голям интерес и както уж нямаше никаква организация и подобни, стигнахме 15-20 хиляди ваксинирани на ден.
И лъсна големия и основен проблем.
Каквато и организация да имаш, ако не ти пращат договорените ваксини е все тая.
В момента ако си изпълняваха договорите към нас, трябваше да имаме поне още 200 хиляди дози ваксини, достатъчни ни поне за десетина дни.
С откриването на зелените коридори и включването на личните лекари, ще може и до 50 хиляди на ден ваксинирани да стигнем, стига да ни пращат поръчаните и платени ваксини от нас.

# 22 207
  • София
Ново 20, а? Предварителните анализи щели да бъдат готови в края на седмицата, което значи утре или в неделя:

В САЩ се разпространява нова мутация: по-заразна и по-агресивна
Изследователите в САЩ са разтревожени. Причината: нова мутация на коронавируса, която се разпространява в щата Калифорния. За първи път тя е била установена през декември 2020 - от учени от медицинския център "Cedars-Sinai" в Лос Анджелис. Междувременно наличие на новата мутация е доказано и в други американски щати. Единични случаи са регистрирани и в други страни, например в Австралия, пише "Дойче веле".

По-заразна и по-агресивна?

Според изследване на Калифорнийския университет в Сан Франциско, новооткритият вариант B.1.427/B.1.429 е вероятно по-заразен и по-агресивен от първоначалния вид. Предполага се, че новият щам може да предизвиква по-тежко протичане на болестта. Това бе съобщено от редица американски медии, позоваващи се на учените от Сан Франциско. Тяхното изследване все още не е публикувано, тъй като не е преминало през типичните за една научна публикация независими контролни процеси. Според вестник "Лос Анджелис Таймс", в момента т.нар. калифорнийска мутация се анализира от местната здравна служба. Очаква се в края на седмицата да се появи предварителна онлайн-публикация по темата.

В рамките на изследването са били анализирани около 2000 проби от 44 калифорнийски региона, информира американското научно списание "Наука".  Всички те са взети в периода от септември 2020 до края на януари 2021. Към края на януари заразите с новата мутация са представлявали 50% от общия брой на анализираните проби. В пробите от септември не е било доказано наличието на новия вариант на вируса. За целия период новият щам е доказан в  21,3% от всички проби. От тези данни става ясно, че само за няколко месеца се забелязва силно регионално разпространение на мутацията.

Освен това, изследването оценява болничния престой на 324 пациенти, лекувани от Ковид-19 в Университетската клиника на Сан Франциско. При онези, които са били заразени с новия щам B.1.427/B.1.429, вероятността от нужда от интензивни медицински грижи е била пет пъти по-висока, отколкото при заразените с "дивия тип" на вируса (немутирал). Що се отнася до риска от смърт, при заразените с калифорнийския вариант той е бил до 11 пъти по-висок.

По-резистентен към антитела?

И още: изследването посочва, че в носовете на заразените с новия щам е било доказано двойно по-голямо наличие на вируса, отколкото при заразените с първоначалния вариант на коронавируса, информира списание "Наука". Вероятно поради това новият щам е по-заразен. Освен това, според учените, той напада по-агресивно човешките клетки и е по-малко чувствителен към вече изградените антитела, отколкото други варианти на вируса. А това би могло до се отрази отрицателно на ефективността на ваксините.

"Този нов вариант на вируса буди тревоги, тъй като според нашите данни той е по-заразен, при него вероятността от тежко протичане на болестта е по-голяма и освен това е частично резистентен към вече изградени антитела", казва Чарлс Чиу, експерт по инфекциозни болести и анализи в Калифорнийския университет в Сан Франциско, който според списание "Наука" е съавтор на изследването. Чиу сравнява калифорнийския вариант на вируса с британската мутация B 1.1.7., която се разпространи изключително бързо и в други страни. Според списание "Наука", няколко учени, които не са участвали в изследването, се съмняват в представителността му. Резултатите отчасти се основавали на сравнително малко данни.

# 22 208
Големи драми тук, пък не се отчита, че преди да отворят зелените коридори, темата ваксинация беше почти заспала.
За последните дни интереса скочи рязко със зелените коридори, почти всички новини започваха с тази тема и тя беше водеща. Това доведе до още по голям интерес и както уж нямаше никаква организация и подобни, стигнахме 15-20 хиляди ваксинирани на ден.
В момента ако си изпълняваха договорите към нас, трябваше да имаме поне още 200 хиляди дози ваксини, достатъчни ни поне за десетина дни.
С откриването на зелените коридори и включването на личните лекари, ще може и до 50 хиляди на ден ваксинирани да стигнем, стига да ни пращат поръчаните и платени ваксини от нас.

Те хубаво са поръчани и платени, но произведени ли са? Колко се произвежда всъщност?
Според мен тая драма ще секне чак когато се произведат сериозни количества, да залеят всички страни.

# 22 209
Днес бях при личната. Ей, как ли не моли един дядо да си направи пср- страх го било. Щяла да го прати на пулмолог, че не можело така. И това се случва в коридора.
После чакам при педиатър, идва баща с петокласник. Много зле изглеждаше детето. Нямали търпение до утре да им излязат резултатите от пср, да го прегледат детето. Маските под носа.
Педиатърката беше приказлива. Ваксинирали ги с Пфайзер. Пила противоалергично преди ваксината, нещо с ф беше, фертокунещо си и изобщо не усетили странични ефекти с други две колежки, и те пили такова.
Аз не питах за списъци, ама за нас имало АЗ, раята.
Понеже съм с тромбоза на окото, личната ме посъветва да направя консулт с очен- аспирин или антистенокардин е подходящо за мен, евентуално.

# 22 210
Фортекал е противоалергичното, ама едва ли е от него. Те предпазват от алергична реакция, не от странични ефекти от ваксината.

# 22 211
  • София
Мислех да не пиша, но ще го направя, все пак.
Имах идея да заведа майка ми в някоя от болниците до края на седмицата, за да я ваксинират, предвид това, че ЛЛ чакаха уж софтуер. Във вторник се обадих на ЛЛ, да я попитам за съвет, като човек, който познава цялата история на заболявания и състояние на майка ми. Жената ми каза да не разкарвам възрастен човек напред-назад, чакала е в РЗИ, взела е 2 (два!) флакона. За да осигури 10 човека, които да ваксинира на следващия ден с единия флакон, се е обадила на над 30 човека и към момента на обаждането ми има още 5 свободни дози. Записа майка ми и каза, че най-вероятно няма да може да ме включи мен, защото не влизам в никоя от фазите.
Вчера ми се обади и каза, че се чувства безсилна, не може да събере 10 човека за втория флакон, предвиден за днес. Попита ме дали искам да ме включи и мен. Потвърдих, ваксинира ме. Жената е звъняла на възрастни хора, с рискови заболявания, които по нейно усмотрение е задължително да се ваксинират. Масово са отказали, посъветвани от деца, внуци и комшийки. Каза, че никой от отказващите се, не я е попитал, какво е нейното мнение. На път е да се откаже от редене на опашки и ваксинация, ясно защо...

# 22 212
  • София
За мен истината е някъде по средата (както често се случва)...
Имам приятели в Западна Европа, които се оплакват от обратното - че редът им ще дойде един Бог знае кога. За мен това също не е ок. Страници наред се плю по разни лица, които казваха, че младите трябва да бъдат хвърлени напред, помните ли? Страници се изписаха, че млад и стар не се знае как ще го изкарат. Че младостта никак не е гаранция. Нека сега не избиваме в Мангъровщини.
Ние сме една шепа народ, буквално, а се делим и караме кой бил по-важен, все едно сме с населението на Индия. Част от ваксините - при ЛЛ за пациенти. Част - за коридори. Част - за приоритетни групи. Някой по-умен от мен сяда и смята - получаваме A на брой ваксини, от тях B на брой отиват за ЛЛ, C - за коридорите, D - за рисковите. И така - с всяка пратка. И нещата да вървят паралелно, а не хептен да зарежем младите без ваксини.

# 22 213
Слънчевата,
Затова активната страна не трябва да са личните лекари, а самите хора.
Колко време се губи да се прозвъняват стотици пациенти за да ги молят да ги ваксинират ...
Грехота е при липсата на ваксини да се отварят флакони и да не могат да се използват, заради нежелаещи или записали се и не отишли.

# 22 214

Хайде стига оправдания на некадърността на управлението.
Астра Зенека обяви, че ще достави само 40% от договорените дози за първото тримесечие още в края на януари. Коридорите започнаха месец по-късно. Нали имат и математици в т.н. щаб, не можаха ли да сметнат?

Голяма част от "поръчаните и платени ваксини" са още на ниво теория. За сметка на това май че все още не сме поръчали полагащото ни се по европейските квоти на Бионтех и Модерна. Щото са по-скъпи, предполагам, пък на нас пари ни трябват за други цели.

Общи условия

Активация на акаунт