COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 115 463
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 22 350
Ваксинационните паспорти няма как да бъдат единствена алтернатива, особено тази година. Кой ще пътува с тези паспорти, повечето държави ваксинират в момента основно възрастното население и рисковите групи (ама не като нашите от А1 и пиарките). Сал на едни израелци да разчитат туристическите държави, съмнително ми се вижда. В някакъв момент с напредването на мутациите какво значение ще има, че имаш недотам ефективна ваксина. Буустъри ли ще искат, а ако няма, то и сега ваксините не са особено ефективни срещу юарския щам...А и как ще издават такъв паспорт на преболедувалите - на база регистриран положителен резултат от тест (с процента фалшиво отрицателни и положителни, за нетествани да не отварям дума), изследване на антитела (ама те намаляват и в един момент вече не се засичат).

Да споделя за ваксинацията в Цибалаб. Мои близки са минали преди малко. Отишли са по-рано и са ги ваксинирали преди часа им. По телефона ми казаха, че се спазват часовете, но явно няма проблем ако има луфт, да приемат и по-рано.

# 22 351
За да има учители, които все още не са получили втора доза, значи са се ваксинирали с първа доза в средата на февруари. Молиха ги да се запишат в списъците, те се чудиха. Това още през декември. Постоянно се актуализират списъците, стига директорът да си е на мястото.

Майка ми я питаха в края на януари, викнаха я за ваксина в средата на февруари - не се е чудила, записа се веднага.
Организацията не е добра навсякъде.
Между другото от нейното училище са се ваксинирали 50% от учителите (по-възрастната част).

# 22 352
Голяма част от учителите нямат дори и първа доза, защото не желаят, поне на този етап, ваксина. Моя близка приятелка е така. Начална учителка е. Работи си присъствено с децата и силно се надява, че няма да я принудят отново да работи дистанционно. Та има и много такива учители. Тяхно право си е. За мен са проблем единствено учители, които хем не желаят да се ваксинират, но и присъствено не искат да работят.

На същото мнение съм. Който не иска да се ваксинира, но е готов да поеме риска да работи присъствено и приема разболяването нормално и без паника, за мен е ок и уважавам такава позиция.
Все пак повечето сме така - ходим всеки ден неваксинирани присъствено на работа, спазваме някакви разумни мерки и така. Животът продължава.
А и много учители вече имат естествен имунитет.

Относно мнението на проф. Александрова - тя има право на такова разбира се. Но колкото мнения има в полза на ваксиналния имунитет, два пъти повече са тези, че естествения е по-траен и обемен.
Специалистите са на различни мнения в момента и са доста разделени и е пресилено да се казва, че един е прав, а друг - не. Още повече, че публичната защита на ваксиналния имунитет може да е силно материално стимулирана, защото от ваксини се печели, а от естествено имунизирани - не.
Това поне са моите разсъждения и затова предпочитам да се доверявам на имунолози като Чорбанов, а не като Александрова.

Между другото миналата седмица Чорбанов каза, че неговата ваксина е пептидна (протеинова, епитопна). Разпознава епитопите на вируса, които не мутират и ваксината ще бъде универсална във времето, няма да се налагат промени и бустери във връзка с мутациите.
Тези епитопи ще се поставят също в наночастица. Обясни и че наночастиците не могат да съдържат чип и защо хората не трябва да се притесняват от тях Joy. Въобще - развенча малко конспирациите.
Много полезно за мен участие на Чорбанов.

Последна редакция: пт, 26 фев 2021, 10:12 от Анонимен

# 22 353
  • София
Големият проблем е, че просто няма достатъчно ваксини. Но не само у нас, няма навсякъде. Дори в Русия, която започна първа, произвежда сама и щедро предлага наляво и надясно, не се наблюдава особен ефект от ваксинацията по отношение на цялостния ход на епидемията просто защото физически няма толкова ваксини за да се ваксинират достатъчно хора. Какво да говорим за другите страни.

Цялата година ще е така, затова не виждам смисъл от изнервяне и постоянен негативизъм. Всеки ваксинирал се в момента допринася полза за всички нас, даже колкото е по-активен в обществото, и с професия свързана с контакти, толкова повече.

Това не го казвам, защото съм минала, напротив, чакам си от януари.

С какво допринася ваксинирания след като няма данни, че ваксинирани не могат да заразяват?
Напротив, може да допринесат за разпространението, защото си мислят, че като са ваксинирани, няма нужда да спазват мерки.

# 22 354
Родителите ми са на 70+ години, баща ми със сериозни придружаващи заболявания. Живеят в голям черноморски град. Категорични са, че искат да се ваксинират, но с ваксината на Пфайзер или Модерна. Четат, интересуват се какво се случва и по света. Брат ми също се ваксинира с Пфайзер / от над 100 човека колектив, 8 се бяха записали/. Мечтата на майка ми е коридор за възрастни хора, за ваксиниране с една от тези две ваксини.

# 22 355
Какъв точно е смисълът от ваксинационният паспорт на този етап? Този паспорт ще е със срок на валидност ли? 6-9 месеца? Каква е целта на това безумие?
Ама нашите бг журналисти нищо ли не обясниха по въпроса.? Ей така се вихрят конспирации и какво ли не. Rolling Eyes
Паспортите ще са само за ваксинирани. Ще имат 6 месечна давност. Притежателите им ще могат да пътуват в държавите от споразумението без допълнителни изисквания.
За пътуващите без такъв паспорт ще важат изискванията на съответната държава, като отр. ПСР тест за влизане и евентуално карантина и подобни...
Паспортите се замислят за улеснение за туризма.

# 22 356
  • София
И Урсула, и Бойко казаха, че във т.нар. ваксинационни паспорти, освен ваксини, ще се вписва и наличието на антитела след преболедуване, както и и отрицателен пср. Т.е. всички възможни хипотези, които те правят уж безопасен при пътуване. Пуснете си сутрешните новини и ще видите какво каза Урсула, ако на Бойко не вярвате.

Аз не мога да си обясня яростната съпротива срещу естествения имунитет. Значи тук се цитираха сума ти проучвания, не теории, а проучвания на терен на сума ти медицински институти от различни страни, които доказват, че естественият имунитет е дълготраен. Все още са единични случаите на повтаряне на ковид, това е известно на всички. Не е ли добре за човечеството да има дълготран естествен имунитет, не мога да разбера?

Последна редакция: пт, 26 фев 2021, 11:21 от Не се сърди, човече

# 22 357
  • София
Хубаво е в паспортите да пише, че човек е преболедувал, не само, че е ваксиниран. Това си е естествена ваксина, повторното зарязаване си продължава да е рядкост. Почти като заразяването на ваксинирани. Наистина не виждам и аз какъв е проблема, това е част от решението – ваксиниране или преболедуване. Очевидно е, че само с едно от двете не става засега.

# 22 358
  • София
Да ти кажа честно, този естествен имунитет излиза доста скъпо - човек трябва да се зарази, а нататък не се знае как ще протече болестта и какви ще са последствията.

# 22 359
  • Русе
Да ти кажа честно, този естествен имунитет излиза доста скъпо - човек трябва да се зарази, а нататък не се знае как ще протече болестта и какви ще са последствията.
  Не става въпрос за сравнение, а  да се отразява наличие на антитела, след като така и така се отразява статус.

# 22 360
  • София

Ама не извъртай думите ми. Аз не твърдя, че който не е преболедувал, не трябва да се ваксинира. Твърдя, че естественият имунитет може да се окаже достатъчен, а може би и по-надежден. Аз, например, съм преболедувала. Защо да се ваксинирам излишно?

# 22 361
  • София
Откъде са тия конспирации, че Швейцария тотално е отказала AstraZeneca?!
По информация от Ройтерс в момента страната изчаква допълнителни данни как ваксината действа на новите щамове, за да прецени дали да я одобри, но чак вече да я отказала - не е.
По-назад не споделих, но покрай неистините, които се вихрят за ваксината на AZ във ВМА пред очите ми станаха два жестоки панаира. Един нахакан младок заплашваше, че ако не му дадат Pfizer, ще викне баща си, който бил депутат (?!). Другият беше писателят Георги Господинов, който беше силно изненадан, че за него не са заделили нещо по-така, ами се опитват да го минат с втора ръка ваксина.
Иначе няма нищо лошо в естественият имунитет - това не е първото заболяване, което гарантира по-нататъшен имунитет. Имунитетът срещу ТОРС е от две до три години. Нищо чак толкова ново...

# 22 362
Няма ли разлика юридически? Едното не е ли издаване на здравен статус /преболедуването/?

# 22 363
  • София
Той скъпо излиза, но като човек е преболедувал е хубаво да му го пише някъде, а не само на ваксинираните. Такъв човек е също толкова безопасен.

# 22 364
  • София
Няма ли разлика юридически? Едното не е ли издаване на здравен статус /преболедуването/?

И в единият, и в другият случай има достъп до определени лични данни. Не мисля, че преболедувалите ще имат нещо против.

Общи условия

Активация на акаунт