Апартамент без комин. Да купувам ли?

• 6 463
  • 86
  •   1
Отговори
# 60
Благодаря! Ако имах бюджет за къща, сигурно къща щях да предпочета. Но така хем е ново, хем е отделно, а и цената е доста атрактивна.
Ако сложим 3 климатика ще се набутаме ли много?
Какво да ви кажа,то човек все ще намери начин да се справи и да се нагоди към обстоятелствата,ние сме с един климатик от среден клас (1200лв),в къща сме.Та разходите са му около 80-100лв на месец,значи 3 климатика,минимум 300 лв,зависи дали ще работят постоянно и на колко градуса,сложете и разходите на другите Ел. уреди и така!

Вие как успявате да отоплите цяла къща с един климатик?

# 61
Не съм много наивна, малко съм. Повече съм гъвкава. Мога да купя нещо и ако не съм доволна от покупката, да го сменя с друго. Мога да го отдам под наем, или да го ипотекирам, ако след време намеря нещо по-хубаво.
Само, че, ако до сега не си купувала нищо такова, искам да ти кажа, че при всяка покупка и продажба имаш нотариални такси, евентуално и брокерски, адвокатски хонорари. Средно 4000 евро.  Този вид пазар, не е като пазарът в ОЛХ. Продава се понякога много време, губят се много нерви и има голяма опасност да не направиш добра сделка (измами всякакви). Такива етажи трудно се отдават под наем за живеене, евентуално, ако някой го вземе за офис. т.е и за наем, това не е най-доброто. Не си наемала, предполагам,  не си търсила наематели и не си се разправяла с наематели. Ако беше, щеше да купиш друго. Изглежда и с ипотеките нямаш опит, защото банките много прецизно си избират имотите, и оценяват колко пари могат да отпуснат. Колкото е по-зле жилището, толкова по малко пари отпускат. А в случая не е ясно дали има и статут на жилище, иди в някоя банка и питай колко ти дават за него.
При купуването на жилище, първо си изясни с каква цел го купуваш и какво ще правиш с него. Ти ли ще живееш, ще го отдаваш ли, ще го препродаваш ли, ще ипотекираш ли? Има и такива жилища, които са подходящи за тези изброени дейности накуп, а други - само за някоя от тях.
Ако е за теб, дай малко повече пари и си купи хубаво жилище.
Ако е за наематели, избери го в район на университети, в центъра, до транспорт и т н., и не първи етаж.Коя студентка ще иска да живее на партер? Кой наемател ще си остави детето там само? Няма да има търсене голямо.
Ако е за ипотекиране,  хем да е качествено строителство, хубав етаж, изложение и т н., за по голяма оценка, но същевременно да не ти е жал, че може да не изплатиш кредита и да ти го вземе банката.

# 62
Четох тази наредба където даде Малинчето, от нея отидох на чл. 185 от ЗУТ и стигнах до заключението, че тия хора ми продават магазин, а не жилище, обаче се опитват да го пробутат като жилище. Търговските помещения нали се водят самостоятелни обекти в сграда за смесено предназначение? Еми, тяхното преустройство изисква съгласието на етажната собственост, когато се променя предназначението им. Реално етажна собственост все още няма, тъй-като не е пусната в експлоатация още. По скица е търговско помещение, преустроено в жилищно помещение. Инсталации са прекарани към общите, с изключение на комина. Защо няма комин? За да бъдат спазени противопожарните изисквания за търговските помещения.

С други думи - няма да купувам нищо на зелено, тъй-като ми е прекалено съмнително. Simple Smile Като му излезе акт 16 ще помисля пак дали да го купя (дори и под опция като търговско помещение). Вече имам едно търговско помещение, отдадено под наем.

Впрочем, не мислех ипотечен да тегля, ами потребителски.

Последна редакция: пт, 27 ное 2020, 16:58 от amy_nka

# 63
Благодаря! Ако имах бюджет за къща, сигурно къща щях да предпочета. Но така хем е ново, хем е отделно, а и цената е доста атрактивна.
Ако сложим 3 климатика ще се набутаме ли много?
Какво да ви кажа,то човек все ще намери начин да се справи и да се нагоди към обстоятелствата,ние сме с един климатик от среден клас (1200лв),в къща сме.Та разходите са му около 80-100лв на месец,значи 3 климатика,минимум 300 лв,зависи дали ще работят постоянно и на колко градуса,сложете и разходите на другите Ел. уреди и така!

Вие как успявате да отоплите цяла къща с един климатик?
С климатик топлим само една стая,в другата с конвектор,кухнята не отопляваме.Затова и писах,че човек се нагажда според ситуацията,авторката,може да сложи 3 климатика,но ако не се справят финансово,ще ползват само един, примерно.

# 64
Жената е питала за комина. Не е за вярване колко оцеля темата.
Няма изискване магазините да нямат комин, от къде ви хрумна изобщо не ми е ясно 😄😄
Това с "опитват се да ти пробутат" не е като вместо баница със сирене, да ти дадат с ябълки. Не може някой да продаде магазин като жилище. А това че е самостоятелен обект в сграда, те и жилищата са същото.
Аз не разбрах видяхте ли проект изобщо в крайна сметка?
Промяната на предназначението на обект преди въвеждане в експлоатация, е промяна по време на строителството. Няма отношение към етажни собствености.
Доста смело разсъждавате неща, които е
очевидно не са свързани със сферата ви на работа и образование.
Но и коментарите са извънредно забавни..... как пък сметна някой разходи по сделка, които в общия случай са процент от сделката на  конкретна сума..... интересно🤔
Ако нещото си струва, не го мислете толкова.
В общия случай промяната на нещо в жилище не е проблем. Обратното е по-тегаво, особено аго генерира шум и човекопоток.

# 65
  • France
Единствения голям проблем който виждам е, че авторката е най-вече е мотивирана заради перспективата да има "дворче". Но теренът не е нейн.

# 66
Жената е питала за комина. Не е за вярване колко оцеля темата.
Няма изискване магазините да нямат комин, от къде ви хрумна изобщо не ми е ясно 😄😄
Това с "опитват се да ти пробутат" не е като вместо баница със сирене, да ти дадат с ябълки. Не може някой да продаде магазин като жилище. А това че е самостоятелен обект в сграда, те и жилищата са същото.
Аз не разбрах видяхте ли проект изобщо в крайна сметка?
Промяната на предназначението на обект преди въвеждане в експлоатация, е промяна по време на строителството. Няма отношение към етажни собствености.
Доста смело разсъждавате неща, които е
очевидно не са свързани със сферата ви на работа и образование.
Но и коментарите са извънредно забавни..... как пък сметна някой разходи по сделка, които в общия случай са процент от сделката на  конкретна сума..... интересно🤔
Ако нещото си струва, не го мислете толкова.
В общия случай промяната на нещо в жилище не е проблем. Обратното е по-тегаво, особено аго генерира шум и човекопоток.

Добре, защо тогава няма комин, ако е със статут на жилище? Нали всяко жилище трябва да има комин в дневната и кухнята? И защо строителят ми казва, че не можело да се направи комин? Било опасно да се дупчи плочата, щяла да де наруши здравината на бетона, армировката... Аз си мисля, че заради това, че именно предназначението най-вероятно не му е сменено и че се продава като магазин, преустроен в жилище, но без документ за статут. Такъв все още не съм изискала от собственика. Кой трябва да смени статута - строителят или собственика на апартамента и на какъв етап? Защото, като питах строителя за статута на това помещение той не пожела да ми отговори, ами ме препрати към собственика. "Каквото и да Ви кажа, ще Ви излъжа" беше отговора. "Питайте най-добре собственика на апартамента".

# 67
Статута се сменя от собственика и може да бъде сменен по всяко време, така че вместо да гадаете какво ви продават, поискайте му документи. На строителя не му е работа да ви дава информация при положение, че не е собственик на имота.

# 68
Ами защото живеем в държава, в която болшинството народ си прави каквото ще. То затова е таква действителността.
Другото е, че строителите и инвеститорите са настроени отсрещната страна нищо да не разбира, какъвто е и случаят.
Вземете документи и ги занесете на архитект и евентуално юрист. Ако искате пуснете и тук. Всичко друго са свободни съчинения.
Няма какво да се разсъждава повече. Кристална топка аз нямам, на боб така и не се изучих😆 мога само по документи да разсъждавам нещо.
Защо тоя и оня нещо казал....   Защо тогава няма...... ми що карат с 200 ..... що не носят маски.....излишни нерелевантни разсъждения.

# 69
Малинче, за втори път в тая тема се изживяваш като някакъв единствен и космически капацитет. Другите да не пишат! И повече, и изобщо 😃😃😃
Щото ти нямаш какво да кажеш, нека и останалите да млъкнат 😷
ОбъркА сцената нещо

# 70
Объркала съм я, вярно е.... ама карантина... кво да се прави. Само тая ми е достъпна в момента.
Имах предвид, че по същество няма какво друго да се каже, защото няма информация .... иначе разсъждения дали някой ще си хвърля боклука през балкона и ше развали несъществуващата още  врандичката може до безкрай.... дерзайте, форумът е за това в крайна сметка.

# 71
Изчетох цялата тема. Беше ми много интересна.
 Авторката твърдо е решила да купи апартамента. Нека го купи щом иска. Всеки недвижим имот е инвестиция. Не съм чула да падат цени. Напротив, само се вдигат.
Аз лично не бих купила този "апартамент" по няколко причини.
1. Не бих живяла на партерен етаж, ако си нямам двор. Това разни непознати да ти надничат през прозорците не си е работа.
2. Североизточно изложение означава мрак и студ. Аз обичам слънцето и живея в апартамент с южно изложение. Вярно, лятото е горещо и без климатик е немислимо, но така ми харесва.
3. "Верандата" не е твоя собственост и да не се окаже така, че някоя сутрин да не може да си отвориш вратата на хола, защото отпред има паркирала кола.
И все пак купи имота щом си си го навила на пръста. За инвестиция става. Успех в покупката и пиши как се чувстваш в новия си дом 👍

# 72
Хора, за да купя имота (вече не смея да го наричам апартамент), аз трябва да съм претеглила всичките му недостатъци. Някои мога да ги преглътна, други не мога. Липсата на комин за мен "оскъпява" инвестицията.
Иначе, имам предложение и за изцяло южен със собствен двор, но няма как да си позволя да изтегля такъв кредит. Надвишава моите възможности. Просто не мога да си позволя да плащам 100к лева кредит за 20 години. Нямам и собствено участие, за да искам въобще ипотечен кредит за един такъв хубав и слънчев апартамент със собствен двор. А, такъв голям апартамент как се обзавежда - трябват още пари... Гледам по джоба си. Мога да изтегля и да инвестирам тази сума, да я изплатя за 10 години. Това са ми възможностите. Иначе, не че не искам южен, просторен и със собствен двор.

# 73
  • София
Южен, просторен и със собствен двор е по-добре. Изчакай и събери пари. Този не е ок нито като инвестиция, нито за живеене. Коминът не е проблем.

# 74
  • София
Всички НС са без комин. Имат един брой който върви нагоре през всички апартаменти, но той е само за абсорбера на кухнята. И всеки там си е сложил абсорбера. Няма как да се ползва това нещо за печка, камина и т.н. Евентуално на последен етаж, нещо ако някой се е разбрал със строителя
В стар блок , ЕПК, имам жилище, там има два комина, евентуално може да се ползва този в хола за камина, ако някой нагоре не е решил да запуши или да разруши или кой знае какво може да има?

Собствен двор, само ако земята която е пред апартамента ви ( от всички страни е ваша) Има начин да се оформи , ние имаме такъв НА. Т.Е.вие като собственици на част от земята, имате точно толкова кв.м.от земята , колкото са очертанията а двора ви - 50-100 кв.м.колкото са толкова, като всички съсобственици в сградата са се подписали  и съгласили с това преотстъпено право на ползване на точно тези квадрати и са описани.
Нашият двор е заграден, описан е в НА заедно с описа на жилището, описани за му границите с какво граничи точно. Има начин, и законова вратичка,  адвокати да погледнат и да кажат как е при вас. Има със сигурност стари собственици на парцела, които могат да преотстъпят още на етап строеж. При други положения , двора не е ваш.

За самият статут на жилището, ако не е жилище , а търговска площ,. не мога да кажа, нашето си е апартамент, с ТЕЦ и е много топло. Не сме мислили за друго отопление.

Последна редакция: ср, 02 дек 2020, 13:32 от Cabo San Lucas 40

Общи условия

Активация на акаунт