Нарцисизъм

• 42 440
  • 583
  •   1
Отговори
# 90
Само който се е докоснал до нарциса знае за какво става реч. Нарциса изобщо не мисли за себе си "аз  съм нарцис", даже ако прочете белезите ще ги отрече именно, защото изгражда фалшивия си образ и едва ли би искал да се самоопредели като егоцентричен, без емаптия и т.н.
Второ, точно нормалния човек като не те харесва, не се разбирате ще се разделите. Докато тук ще те разгиграват, манипулират, изцеждат и мачкат. Да не те не искат да те пуснат, защото не те харесват, те искат да те променят, ако е необходимо чрез мачкане и подлудяване само за да получат доза внимание, подчинение и възхищение за тях. Ще те пуснат едва когато имат нов "обект". И какъвто и човек да е този нов обект, го очаква абсолютно от същото.
Каквото и да направиш за нарцисите, то е недостатъчно, винаги играта е една и съща. Когато не харесваш някой, вие се разделяте. Само че те не харесват никой, не харесват и себе си. Дълбоко в себе си те са наранени, те всъщност не са толкова уверени колкото изглеждат. Това им е играта и театъра.

# 91
На бас, че често се чувстваш облекчена когато някой си тръгне.
Не често, винаги. 😂
При мен малко работата е " ни се води, ни се кара". Хората ме отегчават и изнервят до смърт, обожавам да стоя сама. Обаче понякога ми писва и си въобразявам, че ми трябва партньор, за да може като го получа да установя, че хич не ми трябва всъщност.
Защо сега така ме разубеждавате? Тъкмо бях се дефинирала като нарцис, сега пак ще трябва да търся като какво да се определя.

# 92
  • Paris, France
черна орхидея,  нарцисите или там каквито са, могат да изцеждат и мачкат само човек, който им го позволи. В твоя случай, ако твоите родители бяха тропнали и показали, че няма да толерират подобно поведение, мисля че мъжът щеше да се кротне. Другото е, че ти допусна да му водиш детето и той нарочно ти показа, че не може да го гледа, та да седиш и ти там.

Знаеш ли колко "нарциси" стават съвсем различни когато бъдат поставени пред свършен факт. Нарцисът на една позната я въртеше на пръста си чрез детето, докато един ден не го върна от почивка и нея я нямаше. Тя му съобщи по телефона къде са вещите на детето и че е в чужбина за незнайно време. Като я питаше дали ще си дойде за Коледа, тя му казваше, че ако няма нещо по-интересни да, стига да има кой да и плати билета. Като я питаше кога ще вземе детето, тя казваше, че когато реши, когато е готова. До края на април г*зът беше подписал всички нужни декларации и документи. Съобщено му беше, че детето ще бъде взето в средата на август и нито ден по-рано. 

С подобно поведение цаката е да не допускате човека наблизо, да не се сближавате бързо и да не показвате, че поведението му ви наранява. Другото е от самото начало да сложите ясни граници и да знае, че си имате приятелски, семеен, роднински живот, в който той не може да присъства непрекъснато.

Подобни типажи трудно могат да притесняват жена, живееща с родители и шестима братя, живееща с три съквартирантки, жена, която не я знаят къде живее.

Стрина Калина, не си нарцис, драга. Държиш си на личното пространство и време, искаш интересен социален живот с новости и това е нормално. Намери старите постове на черна орхидея да видиш какво е нарцис  С уточнението, че не е действал сам.

# 93
  • Тра-ла-ла
Нарциса изобщо не мисли за себе си "аз  съм нарцис", даже ако прочете белезите ще ги отрече именно, защото изгражда фалшивия си образ и едва ли би искал да се самоопредели като егоцентричен, без емаптия и т.н.
Ooo, повярвай ми. Някои нарциси и социопати много добре осъзнават какви са и с още по-голям кеф се наслаждават на игричките си. Не, че са навлизали детайлно в самоанализи. Просто си се познават какви shits са, но нямат намерение да работят върху себе си, не и в позитивен план. По-скоро искат да надградят лошитията си. Да станат още по-големи майстори в мъченията и манипулациите.

черна орхидея,  нарцисите или там каквито са, могат да изцеждат и мачкат само човек, който им го позволи.
И понеже светът не е утопичен...има всякакви хора. Нарцисът винаги си намира жертва...дали ще е емпат или просто слаб човек. Не е редно да се нахвърляме върху тези, които са допуснали да бъдат тормозени и да ги изкарваме виновни. И един вид да оневиняваме насилника. Колко типично by the way...жертвата винаги си го търсила. Все едно нарцисът ще изчезне, ако няма от кого да се храни. Ами НЕ, няма да изчезне от лицето на Земята. Няма да седне и от "глад" да си каже "А, бе, чакай да се трансформирам в нещо добро, че явно няма пред кого да ми минават номерата".

В един случай сработила някаква хватка и нарцисът бил победен. А в колко нищо не е сработило и нямаш полезен ход? И нарцисизмът може да избие от психическо и във физическо насилие?!

# 94
Не е точно до позволяване - цялата връзка с такъв човек променя реалността и човек не може да се познае, то и затова говорим за термина нарцисизъм - не просто - простак или дебил.

Аз съм доста серт, донякъде егоист и непозволяващ игрички, насилие и т.н човек и все пак се оказах в такава връзка (имам травма в миналото с баща ми, та част от причината е и това) освен това мисля, че емпатията ми е малко повече от обичайното.

Във всеки случай нормален човек, не може да предположи, че някой може да лъже и да измисля подобни простоии и някакси започва да се чуди дали пък той нещо не е ненаред. Да, няма да позволиш на някого простоии в началото, но то началото е съвсем различно - точно с тази цел.

Канала на DoctorRamani в youtube, който даде Джулая (Kissing Face) ми е много полезен и гледам доста последните месеци.

Последна редакция: сб, 12 дек 2020, 19:20 от Alcarin

# 95
Никъде не говоря конкретно за моя нарцис, а за това какво е поведението им. Нали темата е за нарцисизма. Е аз едно, че съм имала челен сблъсък с такова животно, второ ми се наложи много да чета по въпроса.
Дано поне успея да помогна на някой, който търси мнения по въпроса.
И ако нарцисите не мачкат, то няма да има нарциси, нито теми за тях. И да мачкат, но не от първия ден или седмица, а внимателно и подмолно, бавно малко по-малко. И колкото си по-добър човек, емпат им попадаш в лапите. Аз, тя, или някой друг без значение.

# 96
  • София
Ами погледнах статията и да, всички " симптоми" най-простичко могат да се нарекат точно така - хора, които не са емоционални и не, че крият определени чувства, а просто не ги изпитват, тоест студени хора.
Не си нарцис, защото нарцисите нямат самокритичност и никога не разбират, че са нарциси и да ги диогностицират не го приемат, защото те са най-страхотните и съвършени хора на света. Изобщо не става въпрос за студенина, а още по-малко за външен израз, защото баш нарцисите са страшни драма куин и преекспонират всичко, което може да привлече внимание към тях.
Например, ти си човекът, който ще организира погребението на починал близък, но може и да не се отчете на самото събитие, докато нарциса ще отиде, ще реве като оплаквачка и ще изтъкне дори какво е занесъл, какво е направил за човека, изобщо, ще стане център на внимание. Те това обичат. Като малките деца са.

# 97
  • Paris, France
Никъде не говоря конкретно за моя нарцис, а за това какво е поведението им. Нали темата е за нарцисизма. Е аз едно, че съм имала челен сблъсък с такова животно, второ ми се наложи много да чета по въпроса.
Дано поне успея да помогна на някой, който търси мнения по въпроса.
И ако нарцисите не мачкат, то няма да има нарциси, нито теми за тях. И да мачкат, но не от първия ден или седмица, а внимателно и подмолно, бавно малко по-малко. И колкото си по-добър човек, емпат им попадаш в лапите. Аз, тя, или някой друг без значение.

А успя ли да се отървеш от г*вното? Последно беше ходила с детето. Следващите бивши свекъри не му ли свиват сърмите?

# 98
Nevenavirolan  искам наистина да съм от помощ на хора търсещи информация. В Бг такава е оскъдна или им набивате канчетата. Лично аз съм благодарна, че прочетох много и ми се отвориха очите, сверих си часовника. Но за съжаление се наложи да чета от чужди сайтове, защото тук както виждам всеки е много велик.
Относно моя случай - каквото съм сметнала съм споделила. Не съм длъжна да давам отчети, научих си урока.
Темата е за нарцисизма и за хора с такива белези. За взаимопомощ.
Личните ми истории ако реша ще ги разкажа, но вече не бих тук.
Аз лично спирам да списвам в темата, не желая нападки, а само да помагам. Ако съм помогнала на някой от тук четящите дори мъничко, то аз съм щастлива че мога да го направя без упреци и нападки!

# 99
  • Paris, France
черна орхидея, ако те попитах, беше за да разберат жените в такива връзки как става реалното отърване от такива л*йна и дали. Извинявай ако съм те засегнала, не е нарочно. Възхищавам се на упоритостта ти и борбеността ти, както и на всичко, което правите с родителите ти за детето въпреки гъстота г*вно, пардон, бащата. Съжалявам, че си се почувствала нападната, от мене или други, в тази или други теми.

Твоята история я помня, а по принцип не помня подробности от писаниците тук.

Извинявам ти се ако съм те засегнала. 💐. От все сърце ти желая спокоен и щастлив живот, заобиколена от любимите ти хора, обичаща и обичана. И много пари да го постигнеш и да поглезиш  малчо.

Радвам се, че писа, че си жива, в добро настроение. Наскоро се сетих за тебе и щях да пиша в темата за липсващи потребители да питам някой има ли новини от вас. Радвам се, че си разбрала защо дебилчо прави това, което прави и че поне остана сам. От два стола си седи на пода в апартамента, ха ха.

Лично аз не се мисля за велика. Никой не е велик тук. Просто по-пресметливите, студени и изискващи не привличаме за дълго подобни екземпляри, а и сме внимателни в избора си. Другото е, че ти си израстнала в семейство без дрязги и разводи, а много от нас сме преживели разводите на родителите ни и сме се поучили от тях.

Не те упрекваме за нищо, защото нищо лошо не си направила  Пиши си, полезна си на всички!

# 100
На бас, че често се чувстваш облекчена когато някой си тръгне.
Не често, винаги. 😂
При мен малко работата е " ни се води, ни се кара". Хората ме отегчават и изнервят до смърт, обожавам да стоя сама. Обаче понякога ми писва и си въобразявам, че ми трябва партньор, за да може като го получа да установя, че хич не ми трябва всъщност.
Защо сега така ме разубеждавате? Тъкмо бях се дефинирала като нарцис, сега пак ще трябва да търся като какво да се определя.
Хмм.. така, както се описа, много ми наподоби човек, който за мое съжаление познавам. Същият е почти 1 към 1 като визия и поведение като Петър от тазгодишната Ферма.
Чудя се и аз ''нарцис'' ли е това или не. Но май не съвсем. По-скоро някаква форма на интроверт? Или просто студен.. Да, въпрос без отговор.

# 101
Има отговор, но не мисля, че аудиторията е готова да го чуе. Не и без да начуква канчета и да размахва поучително пръст.

# 102
Дай на ЛС тогава. Особено, ако е придружен с "инструкции за употреба" Wink

# 103
  • Тра-ла-ла
Дай на ЛС тогава. Особено, ако е придружен с "инструкции за употреба" Wink
Ако не почувстваш един човек, а се налага да стъпваш внимателно и с инструкции за употреба в едната ръка...да не се нахендриш доброволно в някаква подчинена и обслужваща егото му роля?! Това теоретично и с уговорката, че не знам какъв ти е случая.

# 104
  • Paris, France
Витаминче, аз съм екстроверт, но повечето мъже са ми омръзвали изключително бързо. Успях да имам само 2 трайни връзки за над 2 седмици. Първатасе случи на около 27г възраст 😇. И двамата мъже, с които се задържах бяха от големи семейства, с много познанства, често пътуващи. Понеже не ми бяха непрекъснато на главата и приеха разделен социален живот и имаха какво да разкажат, успях да остана с единия. Типажът двойка-партньорство-непрекъснато заедно ме отвращава 

Стрина Калина Не мисля, че е нарцис. Тя не манипулира бившите си, не им се вре в живота, не ги търси и не търси подмолно реванш. Просто и омръзват бързо. Хубаво е, че не се е вързала с първия срещнат. Ако срещне толерантен мъж с богат социален живот може и да се присърце към него.

Общи условия

Активация на акаунт