Нарцисизъм

• 42 436
  • 583
  •   1
Отговори
# 75
И аз мисля, че няма как да има изчистена вариант на характеропатии. Може би само, ако попадат под медицинската класификация на психиатър. Всичко останало е отворен код, дописва се. Човешката психика е твърде сложна и многообразна, с възможности за вариативност на проявите, че трудно би могло да се определи, забележи даден човек като точно "нарцис".

За мен ключът за спасението от подобни персони, които са почти винаги паразитни и скапващи те, е навременно поставяне на граница, всеки за себе си да "види" червените лампи и д ане допусне претопяване, манипулиране, нездравословни зависимости и отношения с подобни хора. Защото колкото и да обичаш един човек, ако спреш да си заравяш главата под юргана, замислиш се и си кажеш: "чакай бе, аз много го обичам тоя човек и той твърди, че мен, но защо се опитва да ме кара да се чувствам виновна в много ситуации, да иска да ме моделира, да крие, да е равнодушен към моите преживявания и случващото ми се и т.н.", то е много вероятно да отворим очи. Може и не, но има шанс.
Не бива да спираме да си задаваме въпроси сами на себе си. Никога не приемам всичко за даденост и чиста истина – мисъл, поведение, думи. Може би е здравословен скептицизъм.

Интересна тема. Ще следя. Simple Smile

# 76
Характерът не е просто нещо. Има различни проявления според обстоятелствата, възрастта, народопсихология и други. Няма лоши и добри хора. За мен има лоши и добри постъпки. Някои хора правят повече от едните, други от другите, но да се очаква от "добър" да не свърши нещо лошо ми се струва невъзможно.
Под " прости" имах предвид необременени от засукани диагнози. Защото, ако трябва да се замислим реално, във всеки един човек има нарцистични проявления, както и агресия, емпатия, толерантност, ако щете и биполярност на моменти, тоест ние сме букет от личностни качества и недостатъци. Не знам какъв е този стремеж да се поставят диагнози, когато няма хора, които да са просто добри, или лоши. За мен нещата са прости - или си окей с нечий характер, или не си. И ако не си, просто си обираш крушите и това е. Обяснявате как нарцисите влизат в ролята на жертви, а дори не осъзнавате, че самите вие също правите това - " ох, аз съм жертва на нарцис, той ми разби живота, съсипа ми психиката...". За да се случат тези неща, някой трябва да ги позволи на първо място.

# 77
Характерът не е просто нещо. Има различни проявления според обстоятелствата, възрастта, народопсихология и други. Няма лоши и добри хора. За мен има лоши и добри постъпки. Някои хора правят повече от едните, други от другите, но да се очаква от "добър" да не свърши нещо лошо ми се струва невъзможно.
Под " прости" имах предвид необременени от засукани диагнози. Защото, ако трябва да се замислим реално, във всеки един човек има нарцистични проявления, както и агресия, емпатия, толерантност, ако щете и биполярност на моменти, тоест ние сме букет от личностни качества и недостатъци. Не знам какъв е този стремеж да се поставят диагнози, когато няма хора, които да са просто добри, или лоши. За мен нещата са прости - или си окей с нечий характер, или не си. И ако не си, просто си обираш крушите и това е. Обяснявате как нарцисите влизат в ролята на жертви, а дори не осъзнавате, че самите вие също правите това - " ох, аз съм жертва на нарцис, той ми разби живота, съсипа ми психиката...". За да се случат тези неща, някой трябва да ги позволи на първо място.

Права си, обаче проблема при нарцисите е, че в началото се прикриват особено ако са "covert" скрит нарцис. Може години да си с него без да разбереш какво що и т.н. И в един момент ти светват лампите в главата и трябва да бягаш, ако искаш да се спасиш.

# 78
Стрина Калина, точно това съм написала и аз, че хората са "букет" от различни проявление на характер.
Човек може да бъде "жертва", особено когато е дете на нарцис/психопат и т.н. Откърмен е с лошо отношение, не знае какво да търси в другите, търпи и не си ходи, мазохизъм в чист вид. Понякога не се и усещат от къде идват проблемите, че са още от най-ранно детство.

# 79
Стрина Калина, точно това съм написала и аз, че хората са "букет" от различни проявление на характер.
Човек може да бъде "жертва", особено когато е дете на нарцис/психопат и т.н. Откърмен е с лошо отношение, не знае какво да търси в другите, търпи и не си ходи, мазохизъм в чист вид. Понякога не се и усещат от къде идват проблемите, че са още от най-ранно детство.

Нездравата семейна среда е номер едно. Вярно е.

# 80
  • Тра-ла-ла
Вярно е, че сме букет от качества и недостатъци...обаче в различни пропорции. Да, случва се да проявяваме негативни черти и поведения без дори да се усетим. Ясно, че няма идеални хора. Но едно е чат-пат да "прегрешиш", друго е същността ти в огромния процент да е черна...пък чакай някой слънчев ден да покажеш и добро проявление. Кел файда?!

В ютюб има интересни канали, посветени изцяло на нарцисизма. Има и опции за субтитри и автоматичен превод на български (не много успешен). Аз следя тези, а изскачат и други интересни предложения:

# 81
Скрит текст:
Вярно е, че сме букет от качества и недостатъци...обаче в различни пропорции. Да, случва се да проявяваме негативни черти и поведения без дори да се усетим. Ясно, че няма идеални хора. Но едно е чат-пат да "прегрешиш", друго е същността ти в огромния процент да е черна...пък чакай някой слънчев ден да покажеш и добро проявление. Кел файда?!

В ютюб има интересни канали, посветени изцяло на нарцисизма. Има и опции за субтитри и автоматичен превод на български (не много успешен). Аз следя тези, а изскачат и други интересни предложения:

Изгледах куп канали и видеа след като разбрах, че съм била във връзка с нарцис. След дъжд качулка, ама поне вече знам какво да търся и да гледам.
Номер едно: Нарцисистите нямат чувство на емпатия или ако го имат то е само за техните семейства (кръвни и то).
На тях не им пука какво ви причиняват, усмихват ви се когато ви нараняват и се чудят защо плачете. Сигурно ви хлопа дъската и сте за психиатър?

# 82
  • Paris, France
Скрит текст:

Бояна,
А какво става, ако все пак някой успее да запълни празната му душа и той се почуства обичан ? Тогава нарцисът престава ли да бъде нарцис ? Превръща ли се в нормален човек, способен да обича ? Има ли надежда за тези празни души ? Любовта лекува ли душата, запълва ли дупката вътре в нея ?
Това е капанът, нормалният човек смята, че с любов може да излекува всичко и е прав, когато става въпрос за друг нормален човек. Нарцисистът няма здрава част, която може да се използва за основа и от нея да се изгради нещо друго. Още в много ранна, дори бебешка възраст, ядрото на личността му се е образувало кухо от истински чувства. Той има само повърхностни емоции и под тях празнота. И е тъжно, че е такъв, защото е вероятно да е жертва на друг безчувствен човек, но уви, терапия при тези хора може да има само върху поведението и резултатите не са обнадеждаващи. Всъщност те не страдат от друго освен от скука. Затова често пият, злоупотребяват с вещества, но най-вече, тешат скуката като създават патологични отношения с другите, като си играят с тях. Жалкият нарцис също се има за най, не само за най-горък и нещастен, но и за най-умен, най-качествен човек. И това е до степен да не брои другите за хора, а и логично не ги брои, защото изобщо не ги усеща. В един американски форум за хора с личностови разстройства един нарцисист казваше, че не разбира какво толкова се изтъкват емпатите, когато на него му е кофти емпат не му е помагал. Модераторката му сподели, че бившият и мъж е бил така и е било потресаващо как никога не е усетил любвта на семейството си, на децата си и на нея, но пък се е утешавал с други нарциси, с които успешно са си обяснявали колко са велики и как другите са виновни, че не са покорили все още света.
Та тези празни души са си наред, пак казвам, като изключим скуката, която е логична, когато нямаш дълбока и емоционална връзка с никого и нищо. Нормалният човек може във всеки момент от аромат, гледка, проблясък да се сети за детството си, за първата любов, за пръв приятел, прекрасна Коледна вечер или нещо, което да го изпълни. Тези хора живеят само на повърхността, затова не се радват много, но и не страдат наистина. Страдат само близките им, та ако сте около такъв и имате възможност бягайте далече и не се обръщайте назад. Още по-малко със съжаление и пориви да лекувате горкият бездушен нарцисист. Лошотията не се лекува. Тези хора са просто лоши, казано на човешки език.

Любовта към човек, който не ни е достатъчно близкородствен идва, но и си отива. Тя не е константа. Не мисля, че описаните като нарциси хора са бездушни към любовта на околните, а че любовта на дадени, конкретни хора не им е потребна или възприемат изразяването и като задушаване.

Не всеки човек може да обича много хора. Аз не мога. Единствените същества, за които съм сигурна, че ще обичам до гроб са децата ми.

Обичам си приятелите и за тях съм готова и живота си да дам. Обичам мъжа ми, но не мисля, че бих могла да го заобичам ако нямаше физиката, която има, образованието и възпитанието, което има. Не зная докога ще го обичам.

Писа се за нарцисизъм на запад, но според мене той е много по-разпространен в източните култури, включая българската. В България перченето, демонстрирането на благоденствие, здраве, младост, добър външен вид, представителен, осигурен партньор, деца-отличници е част от обичайния пейзаж, а на запад не е чак толкова разпространен. На запад и на север в училищата даже нямат оценки в малките класове. На запад семействата си гледат болните и увредени деца и не ги изоставят в дом от раждането, често без да ги видят, камо ли персоналът да ги насърчава.

За затворените, но търсещи жал хора - не мисля, че са нарциси, защото го няма елемента оглеждане и вглеждане.

# 83
  • Тра-ла-ла
Не става въпрос за чувства, които идват и си отиват. Но поне ги е имало. Нарцисите са празни отвътре. Те не са способни на емпатия, не умеят да съпреживяват чуждите емоции. Направо не ги разбират тези чувства, защото в тях генерално липсват или са плод на много грешни представи. Но могат да ги симулират за известно време и от време на време. Догато им е изгодно...докато им паднеш в капана, докато гледат на теб като източник на нарцистични доставки.

# 84
.
Номер едно: Нарцисистите нямат чувство на емпатия или ако го имат то е само за техните семейства (кръвни и то).
На тях не им пука какво ви причиняват, усмихват ви се когато ви нараняват и се чудят защо плачете. Сигурно ви хлопа дъската и сте за психиатър?
Аз като представител на коментираната група хора мога да ти отговоря. Имам чувство на емпатия към семейството ми, говоря за майка, баща, брат. Но без да изпадам в драми. Ако някой от тях има проблем, гледам мога ли да го разреша, или да помогна за разрешаването му, без да изпадам в истерии, драми, плачове и прочие. На чуждите хора проблемите не ме интересуват. Отчитам ги като неприятности, които им се случват, но не ги преживявам вътрешно.
Относно това, че не ми пука какво причинявам, ще отговоря така - много често хората като мен смятат останалите хора за drama queen. Често ние не възприемаме като вреда това, на което вие реагирате със цупене, рев, засягане, тръшкане и прочие. Тоест, за хора като мен, хора като вас са прекалено емоционални, мекушави и лабилни, което ни дразни, ако сте в обкръжението ни. Ако не сте, просто не ни пука какви сте. Нарцисите не са луди, или социопати, просто са емоционално по-студени и над нещата.
Тук коментирахте как едва ли не всички нарциси държат да ви впримчат в капана си и да не можете да се откачите от тях. А всъщност не е съвсем така. Явно има и вид нарциси, които просто желаят да се отърват веднагически от хора, които не харесват и ако може без излишни драми. И не е вярно, че не изпитваме любов, изпитваме и много силна любов, просто не е особено трайна, ако започнем да виждаме неща, с които не сме ок и тогава бързо преминаваме в другата крайност, която не е омраза, а безразличие и отегчение.

# 85
  • Paris, France
Не става въпрос за чувства, които идват и си отиват. Но поне ги е имало. Нарцисите са празни отвътре. Те не са способни на емпатия, не умеят да съпреживяват чуждите емоции. Направо не ги разбират тези чувства, защото в тях генерално липсват или са плод на много грешни представи. Но могат да ги симулират за известно време и от време на време. Догато им е изгодно...докато им паднеш в капана, докато гледат на теб като източник на нарцистични доставки.

Всичко това е много абстрактно.

Някаква доза егоизъм и егоцентризъм е нормална и здравословна, но нормата е различна в различните общества.

Повечето от нас понякога сме симулирали чувства. Няма как да кажа на колежка, дошла на Коледното парти с трите си пълнички,  досадни в очите ми деца, че не и харесвам децата и са ми грозни и това, докато се цупя. Усмихвам се и и казвам, че децата и са страхотни, внимавайки да бе ме омажат в шоколад, да не ми скъсат безценния чорапогащник и продължавам напред. Не мога да кажа на шефа пред пенсия, че отдавна му е време, цяло чудо е, че още е жив и се радвам, че си тръгва. Правя се, че ще ми е мъчно. И така правим повечето хора. Заучено поведение, фалшива вежливост, стига да е за кратко.

Отбягвам малки деца, инвалиди, стари, грозни хора, защото нищо ново не мога да науча от тях и реалността им не ми е интересна. Не случайно тези категории хора са социално слаби и подпомагани от институции. Ако нарцисите бяха ненормални и рядко срещани, гореспоменатите нямаше да страдат от самота и отхвърляне. 

Мисля си, че хората, които наричате нарциси просто са по-директни и рационални, а също и по-амбициозни.

# 86
  • Тра-ла-ла
Това, че някой е емоционално по-обран не го прави автоматично нарцис. Има доста показатели, по които се съди дали един човек е нарцис. Липсата на емпатия е просто един от тях. Мисля, че като цяло е грешно схващането на повечето хора какво е нарцис. Да, май точно така си го представят - студен, пестелив на емоции човек. Ами не, много повече от това е...

Ето пример за НЯКОИ симптоми при скритите нарцисисти (има и още). Разбира се не е необходимо да имат 100 от 100:
https://webstage.bg/filosofiya-i-psihologiya/4272-prikritiyat-na … e-za-kontrol.html

# 87
Ами погледнах статията и да, всички " симптоми" най-простичко могат да се нарекат точно така - хора, които не са емоционални и не, че крият определени чувства, а просто не ги изпитват, тоест студени хора. Да речем, че вътре имаше 20 типични черти на нарцисите, аз притежавам 16. Дали не знам какво е нарцистичен човек?
Ако трябва по грубо да каба кави мисли протичат в главата на един нарцис, ще звучи така: " Изобщо не ми дреме какво мислиш, аз съм си прав за себе си и твоето мнение не ме интересува. Ако ти харесва да е по моя начин - добре, ако не ти харесва - бий си камшиците. Защото ако се опитваш да ми лазиш по нервите, или да ме променяш, такъв театър ще ти спретна, че често ще се чудиш дали не си тотално сбъркан и пак ще получа каквото аз искам и както аз го искам". Само дето представата ви, че ако не става на нашето, ние ще ви преследваме докато не го получим, е много сбъркана. Точно обратното е - ако видим, че не получаваме каквото искаме, предпочитаме да се изпарите от живота ни веднагически. Ще го получим от някой друг, ако все още го искаме де, защото утре може вече да искаме нещо съвсем друго.

# 88
.
Аз като представител на коментираната група хора мога да ти отговоря. Имам чувство на емпатия към семейството ми, говоря за майка, баща, брат. Но без да изпадам в драми. Ако някой от тях има проблем, гледам мога ли да го разреша, или да помогна за разрешаването му, без да изпадам в истерии, драми, плачове и прочие. На чуждите хора проблемите не ме интересуват. Отчитам ги като неприятности, които им се случват, но не ги преживявам вътрешно.
Относно това, че не ми пука какво причинявам, ще отговоря така - много често хората като мен смятат останалите хора за drama queen. Често ние не възприемаме като вреда това, на което вие реагирате със цупене, рев, засягане, тръшкане и прочие. Тоест, за хора като мен, хора като вас са прекалено емоционални, мекушави и лабилни, което ни дразни, ако сте в обкръжението ни. Ако не сте, просто не ни пука какви сте. Нарцисите не са луди, или социопати, просто са емоционално по-студени и над нещата.
Тук коментирахте как едва ли не всички нарциси държат да ви впримчат в капана си и да не можете да се откачите от тях. А всъщност не е съвсем така. Явно има и вид нарциси, които просто желаят да се отърват веднагически от хора, които не харесват и ако може без излишни драми. И не е вярно, че не изпитваме любов, изпитваме и много силна любов, просто не е особено трайна, ако започнем да виждаме неща, с които не сме ок и тогава бързо преминаваме в другата крайност, която не е омраза, а безразличие и отегчение.
Стрина Калина,
Изобщо не си нарцис, много си далече от тях. И така като те чета, нямаш представа какво е нарцис (и по-добре). Напълно нормална жена си, просто по-мъжко момиче🙂
Радвай се, че не познаваш такъв човек. Описаните до тук в темата също не са с диагноза Нарцис, а само проявления нарцистични черти, които всички притежаваме повече или по-малко.

# 89
  • Paris, France
https://www.psycom.net/narcissistic-personality-disorder-test

Не зная доколко е достоверен, а и  въпросите са абстрактни и отговорите са субективни.

Стрина Калина ,  не отговаряш на дефиницията за нарцис в темата. И аз не отговарям. С тебе може да сме студени, пресметливи, рационални, умерени, обективни, да сме себични и егоцентрични, да търсим нова информация и преживявания, да искаме добър стандарт и външност, но не търсим непрекъснато внимание, не изпадаме в гняв когато някой ни напусне и загърби. 

При нарцисизма, който се обсъжда тук има съзнателно търсене на слаби хора, непрекъснато занимаване със собствените проблеми и гняв, когато жертвата напусне нарциса. При тебе това го няма. На бас, че често се чувстваш облекчена когато някой си тръгне.

Общи условия

Активация на акаунт