Нарцисизъм

• 42 523
  • 583
  •   1
Отговори
# 120
А как сте реагирали, ако при опитите си да се откъснете от нарцис, той започва да ви заплашва със самоубийство, за да съсипе живота ви, затваря телефона и не отговаря? А след това се появява и ви засипва с обвинения, че заради вас е стигнал до тук, че го разочаровате, че той правел всичко за вас, а от вас не получавал дори елементарно уважение и любов. Под прави всичко за вас, имам предвид прави неща, които никога не сте искали да прави. Случвало ли ви се е такова нещо? На мен ми се е случвало преди години.

Не знам как се връзвате на такива. Имала сам подобен, но за кратко. Като ми се обади и каза, че ще се самоубивал и че бил болен да съм била отишла при него, да бе, как не, казах му, че ще му извикам лекар и отказа. Като почна да ме заплашва мен и семейството ми, му казах, че ще подам оплакване в полицията. И не че не ме беше страх. Напротив. Страхувах се и като излизах и се прибирах в къщи се оглеждах като гърмян заек. Ама нямаше никога да клекна и да му свиря по свирката. Правел бил всичко, ами това си е негов проблем. Да си намери някоя да го дари с уважение и любов. Защо се връзвате? Такива виреят там където им връзват. Като види, че няма ефект си обира крушите.

# 121
https://www.zajenata.bg/характеристики-на-нарцистичната-майка---вие-или-вашата-майка-такава-ли-сте-news38061.html

Това е статията. По точно описание за моята специално не бях чела.

# 122
Благодаря за линка. Повечето неща отговарят. Така си и мислех.
Това е много кофти ситуация. Отношенията ни с нея и брат ми са много развалени заради нея за съжаление. Все си казвам да не я обвинявам за всичко, понякога обвинявам и себе си, но главно заради нея нещата стоят така. Просто "родителстването" й много куца, а според нея е права и точка.

# 123
https://www.zajenata.bg/характеристики-на-нарцистичната-майка---вие-или-вашата-майка-такава-ли-сте-news38061.html

Дам, прочетох го донякъде, повече нямах нерви.
Предполагам, ако дъщеря ми можеше да чете на български и тя щеше да ме открива в подобни статии.
Не ми говори от 3 години, защото не пожалих средства и сили да разваля първата любов в живота ѝ.
Мъжът, който я е разпечатил, ау, да се чудиш направо, как хормоните могат да те блъснат в главата и да качиш на пиедестал един боклук!
Че да забравиш:
- Моментите, лишенията, жертвите, които майка ти е правила през целия си живот за да отгледа от теб една неблагодарна принцеса.
- Стресът при смяна на държавата за да ти осигури бъдеще извън тресавището Булгаристан.
- Безсънните нощи, когато си болна.
- Изоставянето на втори план на нейните нужди: дрехи, прическа, всичко, което би я зарадвало и накарало да се почувствува човек, за да може дъщеря ѝ да завърши 2 частни училища (хай скуул и колеж) и попадне в среда, която да я дърпа нагоре. А именно - специалност медицина в един от най-престижните университети на Канада.
...
И като благодарност...трябвало да съм спестовна касичка без да си давам мнението (защото било контрол) за нея и боклука, който ми довлече от улицата...При положение, че можеше да си намери подходящ за нейното социално положение приятел.

На това мога само да възкликна: "Айде у лево!"

Всяко търпение си има граници. А като се изчерпа моето става страшно!
От такива малоумни постъпки не аз ще съм губещата страна, но вие продължавайте да бистрите темата. Забавно е. Само не забравяйте, че монетата винаги има 2 страни. Simple Smile

Между нас казано, Ковидът ми помогна много. Безпаричие, монотонност вследствие на битовизми и липса на разнообразие в социалните контакти си свършиха работата.
Боклукът абдикира от връзката. Тя никога нямаше да го зареже, абсолютно съм сигурна и щеше да страда за в бъдеще. Сега има все още шанс.
Така че преди да укорявате "нарцистичните си майки" се замислете, дали проблемът не е във вашия телевизор! Една майка никога, подчертавам никога, няма да направи нещо, което е лошо за детето ѝ, колкото и голям нарцис да е. Против женската природа е.

Последна редакция: нд, 20 дек 2020, 19:30 от Ravenna

# 124
Така е Равена. Монетата има две страни и каквото дадеш това получаваш. Wink От гледна точка на дъщеря ти може и да не си била жертвоготовната майка. Wink Да не си се припознала в текста и да се ядосваш затова?

# 125
Така е Равена. Монетата има две страни и каквото дадеш това получаваш. Wink От гледна точка на дъщеря ти може и да не си била жертвоготовната майка. Wink Да не си се припознала в текста и да се ядосваш затова?
Aбсолютно на 100%!
Не се ядосвам. Животът е най-добрият учител, като аз не съм могла да се справя с тази задача. Simple Smile
Само, дето "преследването" не се вмества в картинката.
Тя можеше да продължи да си е принцеса, дори с майка-кралица. ( Е, все пак трябва да има някаква йерархия, която се предава по старшинство! Wink )
Ама тя избра трудният път - на Пепеляшка. Може пък и да успее да срещне принца, знам ли? Аз никога няма да я изтръгна от сърцето си, защото ми е дете. Simple Smile
Но да я гоня и да се моля за благоволението ѝ...No way!

# 126
Равена, услужливо ти цитирам поседната 24-та точка от характеристиките на нарцистичната майка, до прочита на която не си имала нерви да стигнеш. Може и да те накара да се замислиш.

Цитат
24. Като последна мярка тя става жалка. Когато е изправена пред неизбежните
последици от собственото си лошо поведение, в това число и гнева ви, тя ще се
превърне в локва от плачлива безпомощност. Всичко е по нейна вина. Тя не може да
направи нищо както трябва. Тя се чувства толкова зле. Това, което тя не прави е да
поеме отговорност за лошото си поведение и да го поправи. Вместо това, както
винаги, става дума за нея и безпомощното й самоокайване я освобождава от
последиците, а отговорността за нейното нещастие се пренася върху вас. Но това също
е манипулативно поведение. Ако не успеете да извините лошото й поведение и да я
накарате да се почувства по-добре, вие сте лош човек, студен, безсърдечен и
безчувствен, докато бедната ви майка се чувства толкова зле.

# 127
  • Тра-ла-ла
Една майка никога, подчертавам никога, няма да направи нещо, което е лошо за детето ѝ, колкото и голям нарцис да е. Против женската природа е.
Да, беее...Когато нарцисите не виждат нищо лошо...то за тях наистина не е нищо лошо. Те няма как да осъзнаят грешките си...защото се имат за безгрешни. А жертвата им винаги е неблагодарна, драматизира, въобразява си и т.н. Но понякога финансовите жертви в името на детето не струват, ако то не е получавало неща, които не се купуват с пари - топлина, грижи, внимание, любов и т.н. А това с натякването на детето колко жертви е струвало и психолозите го считат за тотална грешка. Могъл си - направил си го. И то защото си искал, а не за да манипулираш детето цял живот, че ти е длъжно. Ако едно дете е възпитано в здраво и добро семейство - то ще е научено да цени родителите си. Дете, което е видяло само финансовата полза да има родители...много ясно, че само пари ще са му в главата. То друго не знае.

Не визирам теб конкретно. Принципно разсъждавам над темата ти.

# 128
Отношението е много важно, да! Детето ти да се чувства добре, да има на кой да разчита, да има самочувствие, да се чувства човек! Аз докато живеех с майка ми се чувствах отвратително - типичен нарцис е. Нейните нужди бяха преди нашите с на брат ми. Като се замисля той е по-потърпевш в случая. С него се държи по-зле.
Обмислям да се изясним по Коледа. Един скандал и да си изговорим всичко, което се премълчава, защото ми тежи.

# 129

Дам, прочетох го донякъде, повече нямах нерви.
Предполагам, ако дъщеря ми можеше да чете на български и тя щеше да ме открива в подобни статии.
Не ми говори от 3 години, защото не пожалих средства и сили да разваля първата любов в живота ѝ.
Мъжът, който я е разпечатил, ау, да се чудиш направо, как хормоните могат да те блъснат в главата и да качиш на пиедестал един боклук!
Че да забравиш:
- Моментите, лишенията, жертвите, които майка ти е правила през целия си живот за да отгледа от теб една неблагодарна принцеса.
- Стресът при смяна на държавата за да ти осигури бъдеще извън тресавището Булгаристан.
- Безсънните нощи, когато си болна.
- Изоставянето на втори план на нейните нужди: дрехи, прическа, всичко, което би я зарадвало и накарало да се почувствува човек, за да може дъщеря ѝ да завърши 2 частни училища (хай скуул и колеж) и попадне в среда, която да я дърпа нагоре. А именно - специалност медицина в един от най-престижните университети на Канада.
...
И като благодарност...трябвало да съм спестовна касичка без да си давам мнението (защото било контрол) за нея и боклука, който ми довлече от улицата...При положение, че можеше да си намери подходящ за нейното социално положение приятел.

На това мога само да възкликна: "Айде у лево!"

Всяко търпение си има граници. А като се изчерпа моето става страшно!
От такива малоумни постъпки не аз ще съм губещата страна, но вие продължавайте да бистрите темата. Забавно е. Само не забравяйте, че монетата винаги има 2 страни. Simple Smile

Между нас казано, Ковидът ми помогна много. Безпаричие, монотонност вследствие на битовизми и липса на разнообразие в социалните контакти си свършиха работата.
Боклукът абдикира от връзката. Тя никога нямаше да го зареже, абсолютно съм сигурна и щеше да страда за в бъдеще. Сега има все още шанс.
Така че преди да укорявате "нарцистичните си майки" се замислете, дали проблемът не е във вашия телевизор! Една майка никога, подчертавам никога, няма да направи нещо, което е лошо за детето ѝ, колкото и голям нарцис да е. Против женската природа е.
Мила Равена
Съжалявам, че ще те разочаровам, но ти не си нарцистична майка. Знаеш ли защо ? Защото дъщерите на истинските "нарцистични психопатки" ги смятат за най-добрите майки на света и никога, ама никога не им се опълчват.Те дори твърдят, че имат най-добрата майка на света.
Вие с дъшеря ти имате сложни отношения, често срещани между майка и дъщеря. Ще се оправите. И още нещо, нарцистичните психопатки не правят забележки на децата си, не се конфронтират с тях, не им забраняват, те дори одобряват техните грешни постъпки, само и само да ги държат до себе си. А вие сте възпитали самостоятелна дъщеря, която може да устоява своите решения и дори може да се скара с майка си. Ей тука се разминавате с нарцисите-майки.

# 130
  • Тра-ла-ла
Защото дъщерите на истинските "нарцистични психопатки" ги смятат за най-добрите майки на света и никога, ама никога не им се опълчват.Те дори твърдят, че имат най-добрата майка на света.
Вие с дъшеря ти имате сложни отношения, често срещани между майка и дъщеря. Ще се оправите. И още нещо, нарцистичните психопатки не правят забележки на децата си, не се конфронтират с тях, не им забраняват, те дори одобряват техните грешни постъпки, само и само да ги държат до себе си. А вие сте възпитали самостоятелна дъщеря, която може да устоява своите решения и дори може да се скара с майка си. Ей тука се разминавате с нарцисите-майки.
Не мога да се съглася. Някои хора рано или късно осъзнават, че имат нарцистичен родител. И ДА, нарцистичните родители могат да правят забележки на децата си, да се конфронтират с тях, да ги контролират, да ги критикуват за щяло и нещяло. Да фаворитизират едното дете за сметка на другото. Реално и двете деца оставят белязани, но по различен начин.

"само и само да ги държат до себе си" един родител може да постигне просто като смачка детето си...

# 131
Една майка никога, подчертавам никога, няма да направи нещо, което е лошо за детето ѝ, колкото и голям нарцис да е. Против женската природа е.
Да, беее...Когато нарцисите не виждат нищо лошо...то за тях наистина не е нищо лошо. Те няма как да осъзнаят грешките си...защото се имат за безгрешни. А жертвата им винаги е неблагодарна, драматизира, въобразява си и т.н. Но понякога финансовите жертви в името на детето не струват, ако то не е получавало неща, които не се купуват с пари - топлина, грижи, внимание, любов и т.н. А това с натякването на детето колко жертви е струвало и психолозите го считат за тотална грешка. Могъл си - направил си го. И то защото си искал, а не за да манипулираш детето цял живот, че ти е длъжно. Ако едно дете е възпитано в здраво и добро семейство - то ще е научено да цени родителите си. Дете, което е видяло само финансовата полза да има родители...много ясно, че само пари ще са му в главата. То друго не знае.

Не визирам теб конкретно. Принципно разсъждавам над темата ти.
Тя е първото ми дете. Винаги е получавала всичко първа. Топлина, обич, похвали, финансови облаги, свобода, всичко, всичко. Резултатът е, че си отгледахме егоистично чудовище без капка признателност. Казваш, аз съм нарцис. Ами тя е криво мое огледало, нарцис в пъти повече от мен.
Вярно е, че аз съм малко по-емоционална. Тъпоглавството ме дразни във всяка форма.
Баща ѝ беше по-близък с нея. Все още е. Това ни развали семейството и стигнахме дори до развод. Тя се държи по същия начин и с него само че той не си го слага. Викаш, няма ли сме чувства, а?
Никой не я е манипулирал. Не мисля, че изискването на едно "Благодаря!" може да влезе в графа манипулации.
Тя в момента е на 23 години, т.е. възрастен индивид, който трябва да носи отговорност за постъпките си. И да финансите ѝ бяха спрени, заради външния човек, който аз не одобрих и нямах желание да се възползва от тях.

Равена, услужливо ти цитирам поседната 24-та точка от характеристиките на нарцистичната майка, до прочита на която не си имала нерви да стигнеш. Може и да те накара да се замислиш.

Цитат
24. Като последна мярка тя става жалка. Когато е изправена пред неизбежните
последици от собственото си лошо поведение, в това число и гнева ви, тя ще се
превърне в локва от плачлива безпомощност. Всичко е по нейна вина. Тя не може да
направи нищо както трябва. Тя се чувства толкова зле. Това, което тя не прави е да
поеме отговорност за лошото си поведение и да го поправи. Вместо това, както
винаги, става дума за нея и безпомощното й самоокайване я освобождава от
последиците, а отговорността за нейното нещастие се пренася върху вас. Но това също
е манипулативно поведение. Ако не успеете да извините лошото й поведение и да я
накарате да се почувства по-добре, вие сте лош човек, студен, безсърдечен и
безчувствен, докато бедната ви майка се чувства толкова зле.
Мерси за услужливостта!
Нито съм жалка, нито пък съм локва от плачлива безпомощност!
Просто си нямаш и идея, колко съм силна! Simple Smile

Последна редакция: нд, 20 дек 2020, 21:11 от bubanka

# 132
Защото дъщерите на истинските "нарцистични психопатки" ги смятат за най-добрите майки на света и никога, ама никога не им се опълчват.Те дори твърдят, че имат най-добрата майка на света.
Не мога да се съглася. Някои хора рано или късно осъзнават, че имат нарцистичен родител. И ДА, нарцистичните родители могат да правят забележки на децата си, да се конфронтират с тях, да ги контролират, да ги критикуват за щяло и нещяло. Да фаворитизират едното дете за сметка на другото. Реално и двете деца оставят белязани, но по различен начин.

"само и само да ги държат до себе си" един родител може да постигне просто като смачка детето си...
Нарцистичната психопатка успява да възпита подобни на нея деца. Те живеят в симбиоза. Много рядко, децата успяват да се откъснат. Много рядко тези деца изобщо успяват да заживеят самостоятелен живот и да бъдат социални и емпатични. Те са дълбоко травмирани, от което много агресивни и гневни. В случая Равена няма как да е възпитала дъшеря, която да си позволи да има различно и контра мнение на нейното. Това не може да стане, ако Равена беше майка-нарцис.

# 133
Нарцистичната психопатка успява да възпита подобни на нея деца. Те живеят в симбиоза. Много рядко, децата успяват да се откъснат. Много рядко тези деца изобщо успяват да заживеят самостоятелен живот и да бъдат социални и емпатични. Те са дълбоко травмирани, от което много агресивни и гневни. В случая Равена няма как да е възпитала дъшеря, която да си позволи да има различно и контра мнение на нейното. Това не може да стане, ако Равена беше майка-нарцис.

Майка ми отговаря на описанието, но колкото и да ни е смачкала емоционално ние знаем каква е и й го казваме. Не е вярно, че не можем да имаме контра мнение. Просто ми е болно, че не можем да имаме нормални отношения. Тя направи всичко така.

# 134
  • Тра-ла-ла
buttercake
Аз говоря от опит. Разбира се, че дете на нарцис може да му се опълчи. Симбиоза може да има само когато детето е смачкано и с тотално промит мозък до степен да мълчи, да се примирява, да не вярва в себе си и че има нещо отвъд този грешен модел. Ако пък детето стане нарцис като родителя - пак не виждам как ще има симбиоза. Тогава ще има епични битки на нарциси. Кой е по-по-най.

Общи условия

Активация на акаунт