Нарцисизъм

• 42 550
  • 583
  •   2
Отговори
# 165
Въпросът е, при установена бордърлайн патология у партньора ни, какво трябва да направим? Дали е нормално и дори препоръчително да го напуснем, или трябва да му играем по свирката за да не предизвикаме самоубийство, или самонараняване?
Аз бих избягала с 200 км/ч, ужасявам се от манипулиране. Преди да си тръгна бих му препоръчала да отиде на психиатър.

# 166
Не си струва човек да си съсипва живота с връзка с подобен човек. Той няма да се промени, няма някаква надежда. Аз лично нямам нерви като корабни въжета, животът е тежък и без подобни изживявания, напълно излишни. Основният въпрос за мен биха били децата - доколко е наследствено и доколко съм склонна да причиня подобен родител на детето си. Утре на него ще му звънка, че ще се самоубива. Да стоя като заложник на нечии настроения и заплахи - не.

# 167
От бордърлайн до бордърлайн разликата е голяма. Ако човекът не признава проблема си и няма желание да работи над него е почти невъзможно да има някакво подобрение. Ако граничният реши, че иска да следва продължителна терапия (говорим за години!) и осъзнае модела си на поведение, то може да има подобрение.
В чужбина има доста програми за тези ЛР, но в БГ населението е малко и предлагането съответно също. Да не говорим, че трябва да си го плаща всеки от джоба.
Но дори и след успешна терапия, с осезаеми резултати, рядко се постига лекотата на един необременен характер (това съм го чула от жена с бордълайн и 10+ години терапия).

По моите впечатление бордърлайните жени са много натоварващи като майки. Мъжете от своя страна са ужас като парньори- ревниви, изневеряват, избухливи, склонни към зависимости. (тук се припокрива с нарцисите и други психически заболявания)

Но случаите могат много да се различават. Някои са лека форма, други много изразена. От нарцис до нарцис също има голяма разлика. И там трябва много терапия докато се достигне едно що годе нормално поведение.

# 168
  • София
Въпросът е, при установена бордърлайн патология у партньора ни, какво трябва да направим? Дали е нормално и дори препоръчително да го напуснем, или трябва да му играем по свирката за да не предизвикаме самоубийство, или самонараняване?
Ама той може да си изфантазира изоставяне, защото сте се забавили в тоалетната и пак да се самоубие. Това се нуждае от лекар, не от някой да му държи ръката и също да умре. Роднините, близките трябва да помогнат на човека, да намерят лечение и да намалят щетите. И пак не се знае какво може да стане, но избраниците на такива хора нямат и не биха могли да имат никаква вина. Тези хора създават обстановката да бъдат напуснати със своя страх. Ревниви, обсебващи, тревожни, те са си насилници, независимо, че също страдат за разлика от нарциса.

# 169
Аз също съм на мнение, че трябва да се бяга далеч от подобен човек. Но след като сме го направили по осъзната необходимост, заради собствената ни безопасност, то не би трябвало да е шок за нас, ако т.нар. "бордърлайн" изпълни заканата си и сложи край на живота си.
Въпросът ми бе провокиран от споделеното от Ravenna, че нейна позната и до днес не може да преживее шока от самоубийството на подобна личност. Нелогично ми звучи, просто.

# 170
  • София
Аз също съм на мнение, че трябва да се бяга далеч от подобен човек. Но след като сме го направили по осъзната необходимост, заради собствената ни безопасност, то не би трябвало да е шок за нас, ако т.нар. "бордърлайн" изпълни заканата си и сложи край на живота си.
Въпросът ми бе провокиран от споделеното от Ravenna, че нейна позната и до днес не може да преживее шока от самоубийството на подобна личност. Нелогично ми звучи, просто.
Ами един човек е умрял, загубил е живота си. Нормално да не може да се преодолее лесно. Вината е едно, трагедията друго. И за близките на такива хора трябва да има помощ, но у нас изобщо не знам дали някой се занимава. То за зависимостите към вещества няма нищо организирано и сериозно, пък такива истории съвсем.

# 171
И на мен ми звучи нелогично...При мен първото нещо, което ми дойде в главата беше: "Пу, да му се не види! Тоя, що не се обеси по-рано, та да ѝ спести съдебни разноски и адвокатски хонорари?" Joy - все пак ми е приятелка
Ама тя не мисли така. (Добре, че не ѝ го казах!) Посещава от сума ти време психотерапевт. Не може да се отърси от вината, че тя е причината синът ѝ да израстне като сирак и пише едни такива романи в социалните мрежи, че чак ме боли сърцето за нея. Anguished

# 172
Няма как да не изпитваш вина, ако някой се самоубие заради теб, макар да си напълно наясно, че този човек не е бил добре с главата и реално щом е решил, не може да го опази никой. Защото този тип хора преди да стигнат до самоубийство, подробно и дълго обясняват на роднини и близки, че заради вас са в дълбока депресия, че вие сте им съсипали живота, че вие сте виновни да стигнат до депресия. И се сещате, че една майка, загубила по такъв начин детето си, няма да каже " абе имал е психично заболяване, никой не е виновен", а ще насочи мъката си под форма на агресия към вас. Което е продължение на психическия тормоз, ама вече от роднините и приятелите на самоубиеца. Аз съм чувала реплики от рода на " ти ми съсипа живота и сега ще направя така, че и ти да не видиш бял ден, защото смъртта ми ще ти тежи на съвестта, това ще е моето отмъщение".

# 173
  • Paris, France
И се сещате, че една майка, загубила по такъв начин детето си, няма да каже " абе имал е психично заболяване, никой не е виновен", а ще насочи мъката си под форма на агресия към вас. Което е продължение на психическия тормоз, ама вече от роднините и приятелите на самоубиеца. Аз съм чувала реплики от рода на " ти ми съсипа живота и сега ще направя така, че и ти да не видиш бял ден, защото смъртта ми ще ти тежи на съвестта, това ще е моето отмъщение".

Е, какво мисли майка му няма значение. Някой психиатър ще и обясни положението и това е. Майката на подобен екземпляр няма да дойде да дежури пред вратата ти, няма да ти дрънка и звънка през половин час Смъртта на подобен екземпляр е финал на тормоза и силно облекчаваща. Не виждам проблем. Няма човек, няма проблем както Сталин е казал.

# 174
Най-малко за родителите и децата смъртта е голяма трагедия, колкото и невъзможен да е човека.

А вината за нея често е вменена на близките от самия потърпевш преди да извърши самоубийство. Едва ли някой просто с лека ръка да каже- е хубаво, случва се, олекна ми, беше болен.

При близък контакт с такъв човек, той не е само лош, макар и това да изглежда така в очите на другите.
При податлив, съ-зависим (co-dependent) парньор се изгражда много силна връзка. Да токсична е, но не можеш да обясниш на парньора просто ей така, да зарежа парньора си или да го забрави.
Нарцисите и бордърлайните изразяват травмите си от детството като рушат своя и чуждия свят. Парньорите им имат също големи травми, затова се и привличат. Те обаче се опитват да спасяват другия, да му угодят, приемат лошо поведение и са като дрогирани от емоционалната въртележка в такава връзка. И така започва порочният кръг на такива взаимоотношения.

# 175
Невена, понякога ми се струва, че се преструваш на по-лоша, отколкото си в действителност. Няма как нормален човек да се зарадва, че някой е умрял заради него, макар и този някой да е бил с изкривени възприятия.

# 176
  • София
Невена, понякога ми се струва, че се преструваш на по-лоша, отколкото си в действителност. Няма как нормален човек да се зарадва, че някой е умрял заради него, макар и този някой да е бил с изкривени възприятия.
Няма как човек да не се чувства виновен, когато някой умре. Чувстваме се виновни и като някой умре от рак, инфаркт или друго, не защото ние сме причината, просто така е устроена човешката психика. И вината е най-малкия проблем, а в случая, който се обсъжда има починалия е баща на детето на въпросната жена. Изобщо не искам да си представям как се чувства, но е повече от нормално да е зле.

# 177
Ибсена, може ли да разкажеш нещо за това?
По моите впечатление бордърлайните жени са много натоварващи като майки.

Но случаите могат много да се различават. Някои са лека форма, други много изразена.

# 178
Аз съм чувала реплики от рода на " ти ми съсипа живота и сега ще направя така, че и ти да не видиш бял ден, защото смъртта ми ще ти тежи на съвестта, това ще е моето отмъщение".
и аз съм чувала това. Е, не беше точно самоубйство, но една приятелка на майка ми отказа да се лекува от рак, когато можеше, за да накаже бившия си съпруг. Почина с адски болки. Няколко месеца  по-късно случайно срещнах в автобус бившия й мъж. Изглеждаше смазан. Обаче ме нападна, като обвиняваше майка ми, че не я убедила да се лекува. Майка ми я убеждаваше, но нищо повече не можеше да направи. И аз я убеждавах да се лекува, но в началото, когато още нищо не чувстваше, тя се изживяваше като трагична героиня. После беше късно...
Мъжът й просто не можеше да понесе този товар и си търсеше виновник.
Жалко...бяха на около 40 години.

# 179
Това е нерядко срещано при двойки, където им натрупан гняв във времето. Единият използва болестта, за да накаже другия. Наблюдавам го ежедневно в практиката и е повече проблем на отношенията, отколкото на личността.

Общи условия

Активация на акаунт