Нарцисизъм

• 42 582
  • 583
  •   1
Отговори
# 180
  • Paris, France
Невена, понякога ми се струва, че се преструваш на по-лоша, отколкото си в действителност. Няма как нормален човек да се зарадва, че някой е умрял заради него, макар и този някой да е бил с изкривени възприятия.

Чети по-внимателно. Не съм писала за радост, а за облекчение. Също, този човек не е умрял заради друг, а защото не е искал да живее повече.

Смъртта на подобен екземпляр е финал на тормоза и силно облекчаваща.

Тук не става дума за любим, близък човек, а за човек, когото сме отхвърлили и чиято компания ни е дразнела..Дали е жив или умрял за нас няма значение, стига да не не е около нас.

# 181
Ибсена, може ли да разкажеш нещо за това?
По моите впечатление бордърлайните жени са много натоварващи като майки.

Но случаите могат много да се различават. Някои са лека форма, други много изразена.

Не е разказ от първо лице, но това са неща, които съм виждала или чувала за такива случаи. Тъй като става въпрос за хора, които не обичат себе си, имат се за жертви, поставят своите нужди и трепети на пиадестал се създаваат разрушителни ситуации при децата, например

- Детето е виновно за всичко.
- Обсебват децата и очакват, че цялото внимание ще е насочено към тях. В същото време ги пренебрегват, ако нещо друго ги занимава в момента.
- Изоставяне на детето, например за да отиде при любовник.
- Вменяване на вина за всичко възможно, често вързано със здравословни или емоционални проблеми. Това на жените много им се отдава.
- Децата имат страх, че нещо все може да се случи на майката..
- Интриганство и манипулация, обиждане на приятели / роднини, които детето обича. Обиди пряко към детето, или други близки хора.
- Нестабилна обстановка за децата например чрез честа смяна на партьори или често сменящи се настроения.
- Дори като пораснат, не престават да обсебват децата си и ги манипулират по различни начини.

Прехвърлят своите травми и разбирания на децата. От една страна умеят да играят роляна на идеалния родител когато са на кеф, от друга не дават никаква емоционална сигурност на децата. Такива деца нямат чувството, че могат да разчитат на майката, каквото и да стане.

# 182
Благодаря ти. Опитвам се да си обясня някои неща.

# 183
‘Krist има много мариали в мрежата за съжаление на английски и други езици. Същото се отнася и за фейсбук групи по темата.

Това е може би най-разпространената книга за бордърлайн https://timetothrivetherapy.com/wp-content/uploads/2018/01/Stop- … -on-Eggshells.pdf

А има и специално за майки:
https://www.wyomentalhealth.org/poc/view_doc.php?type=book&id=765&cn=8

Жалко е че на български има много малко информация по темите, които обсъждаме, въпреки че случаите са доста чести, но рядко биват диагностицирани. Повечето хора ги водим в графата лоши, егоистични, невъзможни, зависими и дотам. Не е толква просто обаче...

# 184
Не знам дали е типично за всички подобни случаи, но при майката, която познавам от дълги години, е ярко изразено правилото - ако не си с мен, значи си против мен. И е готова да задраска (правила го е) с лека ръка всеки, който не приема нейното мнение и отношение към дадена личност. Независимо дали човекът, несподелящ мнението ѝ, е просто познат, приятел или близък роднина. Без изобщо да се интересува какви са неговите лични връзки и взаимоотношения с въпросната личност.

# 185
Не знам дали е типично за всички подобни случаи, но при майката, която познавам от дълги години, е ярко изразено правилото - ако не си с мен, значи си против мен. И е готова да задраска (правила го е) с лека ръка всеки, който не приема нейното мнение и отношение към дадена личност. Независимо дали човекът, несподелящ мнението ѝ, е просто познат, приятел или близък роднина. Без изобщо да се интересува какви са неговите лични връзки и взаимоотношения с въпросната личност.
То това е много разпространено. Болшевишкият прицип: "Който не е с нас е против нас" Само трябва да си малко по-себичен и готово. Наблюдава се често сред собствениците на някакъв бизнес. Щото почват да се чувстват като Богове, когато започнат ТЕ да "хранят" хората (макар и с лично техните си честно заработени заплати). Ревниви са към служителите си. Недай си Боже да не приемеш да си част от този "team" или "семейство" и продължиш примерно да подържаш приятелски отношения с напуснал колега, преместил се при конкуренцията. Или пък да речем не дойдеш на партито за Коледа. Ми не ща бе, не искам да сме едно семейство, аз семейтво си имам. Искам да работя и да ми се плаща редовно, когато заслужавам си искам увеличение, а не потупване по рамото. Какво семейство сме ? Купи ми Мерцедес, като на себе си щом сме семейство? Всъщност са си едни "изучили се" манипулатори. Пък е идеална среда за растеж на мазниците

Последна редакция: ср, 23 дек 2020, 23:30 от buttercake

# 186
Не е разказ от първо лице, но това са неща, които съм виждала или чувала за такива случаи. Тъй като става въпрос за хора, които не обичат себе си, имат се за жертви, поставят своите нужди и трепети на пиадестал се създаваат разрушителни ситуации при децата, например

- Детето е виновно за всичко.
- Обсебват децата и очакват, че цялото внимание ще е насочено към тях. В същото време ги пренебрегват, ако нещо друго ги занимава в момента.
- Изоставяне на детето, например за да отиде при любовник.
- Вменяване на вина за всичко възможно, често вързано със здравословни или емоционални проблеми. Това на жените много им се отдава.
- Децата имат страх, че нещо все може да се случи на майката..
- Интриганство и манипулация, обиждане на приятели / роднини, които детето обича. Обиди пряко към детето, или други близки хора.
- Нестабилна обстановка за децата например чрез честа смяна на партьори или често сменящи се настроения.
- Дори като пораснат, не престават да обсебват децата си и ги манипулират по различни начини.

Прехвърлят своите травми и разбирания на децата. От една страна умеят да играят роляна на идеалния родител когато са на кеф, от друга не дават никаква емоционална сигурност на децата. Такива деца нямат чувството, че могат да разчитат на майката, каквото и да стане.

Това е майка ми едно към едно. Тормозеше ме с години . Накрая ме даде под съд за един имот и от тогава не съществува за мен. Вече 10г не съм я виждала и чувала. В опита си да избягам от нея се натресох на съпругът си, който има доста от симптомите за нарцис. Веднъж прочетох статия, нещо от сорта на "10 признака , че ви манипулира" и се видях отстрани. Започнах да виждам кога ме манипулира и да не се оставям и да му се репча. В резултат той се кротна, но мисля, че играе театър и не знам какво да очаквам. Страх ме е да го напусна, защото ще пренесе манипулациите си върху децата.

# 187
  • София
Страх ме е да го напусна, защото ще пренесе манипулациите си върху децата.
А защо мислиш, че като стоиш с него той не ги манипулира? Ако е такъв, де.

# 188
Имам предвид, че ако го напусна, ще изкара мен виновна пред децата. Те са много привързани към него и ако им се втълпи, че аз съм причината да не са заедно, те ще ме намразят. Абсолютно е способен на това. Надявам се да спра да му бъда "интересна" като не му се оставям да ме разиграва и да си потърси друга.

# 189
Имам предвид, че ако го напусна, ще изкара мен виновна пред децата. Те са много привързани към него и ако им се втълпи, че аз съм причината да не са заедно, те ще ме намразят. Абсолютно е способен на това. Надявам се да спра да му бъда "интересна" като не му се оставям да ме разиграва и да си потърси друга.
Разкарай се от нарциса, а децата обикновено се присъждат на майката - там без добър детски психолог няма да минете, дано успее донякъде да тушира вредите. Важното за тях е да се махнат от  отровната атмосфера, която може тотално да ги изкриви. Важно е да им кажеш истината за раздялата, но по понятен за тях начин - това ще го обсъдите евентуално с психолога; и изобщо е хубаво да бъдеш честна с тях за всичко, за да свикнат, че на теб могат да имат доверие. Няма да ти е лесно, но то и сега не ти е.

# 190
  • София
Може като си намери друга пак да те изкара виновна. Ако е манипулативен точно това и ще направи. Не казвам да го напускаш или какъв е, това вече много често се използва като диагноза и се спекулира като не те кефи някой или сте в лоши отношения, но ако е такъв... Каквото и да стане се подготви за дългогодишни проблеми. Няма начин да си ги спестиш при наличието на деца.

# 191
  • Швейцария
Нарзисистите често имат много ниско самочувствие. Колкото и това да е в контраст с тяхната диагноза. Изследванията показват, че имат проблем със самочувствието. Те изискват много не само от другите, а и от себе си. Винаги искат да са номер едно, което никога не постигат. Това води до депресии и зависимости. Те рядко стигат до терапия, защото тяхното поведение им носи ползи. Обикновено идват с друга диагноза. Един нарцисист не е само дявол, а може да бъде перфектен хируг, бизнесмен или мениджър. Аз бих работила върху 2 цели като за начало. А) Да разбере, че той не е перфектен и грешки може и е нормално да бъдат правени, както от него така и от другите хора. Б) Да се научи да гради нормална връзка. Тук бих го ударила по слабото му място, а именно, че не е перфектен съпруг. А той би искал да е такъв, защото той иска да е добър във всичко. Те не са глупави, а болни. Биха разбрали логиката, че ще имат повече полза от една добра връзка. Тъй като те емоции не разбират, трябва да се наблегне върху логиката.
На мястото на жертвата обаче не бих разчитала много да се промени. Бих прекратила връзката с такъв.

Последна редакция: пн, 28 дек 2020, 09:08 от JennyBG

# 192
  • София
А той би искал да е такъв, защото той иска да е добър във всичко.
Те не искат да са добри във всичко, те си въобразяват, че са най-добри във всичко. Основна част от диагнозата им е липсата на самокритичност и емпатия, абсолютната непоносимост към критика отвън. Звучи страхотно казаното от теб, но ако човек е нормален, нарцисистът не е. И дълбоко в себе си той е 2-3 годишно дете, което някой не е обичал, но това не се лекува, защото той не е болен, той си е такъв. Според мен го бъркаш с перфекциониста. Перфекционизма вече се лекува или поне свежда в рамките на поносимото.

# 193
  • Швейцария
Няма диагноза перфекционизъм. Това, което го написах, го прочетох в учебника ми по клинична психология, че бях позабравила нещата. Сверих и в DSM 5, диагностичната система за психолози и психиатри, където пише критериите, по които се поставя диагноза Narcissistic personality disorder. Погледнах и терапевтичната схема, както и научните изследвания за терапевтичните методи. Преди се е смятало, че те смятат, че са добри въс всичко. Това не е винаги така, зад маската на АЗ СЪМ ВЕЛИК стои в повечето случи едно АМИ АКО НЕ СЪМ? Tе са готови на всичко, за да го постигнат, но не винаги им се получава, което им отключва други коморбидни диагнози, защото те много трудно приемат провала. Например дерпресия, алкохолизъм, наркозависимости. Изследванията показват, че шансът за успех на терапията не е много голям, да не кажа минимален.

Последна редакция: пн, 28 дек 2020, 10:42 от JennyBG

# 194
  • София
Няма диагноза перфекционизъм. Това, което го написах, го прочетох в учебника ми по клинична психология, че бях позабравила нещата. Сверих и в ДСМ 5, диагностичната система за психолози и психиатри, където пише критериите, по които се поставя диагноза Нарцисистично личностно разстрийсво. Погледнах и терапевтичната схема, както и научните изследвания за терапевтичните методи. Преди се е смятало, че те смятат, че са добри въс всичко. Това не е винаги така, зад маската на АЗ СЪМ ВЕЛИК стои в повечето случи едно АМИ АКО НЕ СЪМ? Tе са готови на всичко, за да го постигнат, но не винаги им се получава, което им отключва други коморбидни диагнози, защото те много трудно приемат провала. Например дерпресия, алкохолизъм, наркозависимости. Изследванията показват, че шансът за успех на терапията не е много голям, да не кажа минимален.
Те не смятат, че са добри във всичко, но не носят на критика и нямат самокритичност. Принцпът е – ако друг е по-успял той е с връзки, това е случайност и тн, а аз съм прецакан, недооценен и тн. А ако аз печеля е логично. Иначе естествено, че вътрешно са най-неуверените, нарцисизма е компенсаторен, но поради неспособността да носят на критика не могат и да се развиват, особено в отношенията. Те са манипулативни, дълбоко инфантилни и ако някой ги гони с идеята да станат перфектни съпрузи ще отвори портите на ада.
Това ЛР не е болест и не се лекува. Тези хора са абнормни и дезадаптивни, може да се коригира поведението им при подходящ стимул, но временно. Според мен е полезно да се гледат всички диагностични критерии, а в случая и липса на емпатия, на самокритичност и прочее. Зависимостите им идват от скуката, а тя от празнотата в душите им, защото не се свързват емоционално с другите. Имат повърхностни емоции, но не и дълбоки чувства.

Може и да бъркам от гледна точка на психиатър, ако си такъв, но тук като бг мами си говорим, та затова си позволявам мнение, не да споря.

Общи условия

Активация на акаунт