Нарцисизъм

• 42 727
  • 583
  •   1
Отговори
# 315
"Моят" нарцисист беше в 80% от времето в лошо настроение.
В постоянна депресия, реагираше с брутален гняв, обиди или игнориране със седмици, ако е изтълкувал нещо безобидно от моя страна, като лично отхвърляне. Не казваше какво обаче, да се сещам.
Обичаше да триангулира. Да ми говори за жените около себе си, колежки, приятелки, които са му на една ръка разстояние и ако не съм съгласна с еди какво си, щял да ги ....оправи тях. Защото те го боготворяли, а аз не съм виждала колко е желан.
Аз ще си призная обаче, че с него сексът беше хубав, но имаше нещо особено - не се доближаваше към мен, както обичайно, когато хората правят секс и се радват на близостта си. Без прегръдки, целувки, без любовна игра. Направо. Но самият секс беше добър, а той перманентно възбуден.
За безсънието стана въпрос - не спи нормално. По едно време и аз влязох в неговият режим, ноо не се издържаше и започнах да си налагам да си върна старият,нормален режим. Това той също го тълкуваше като, че не искам да си говорим, отхвърлям го и т,н. А аз просто имах нужда от сън.

# 316
"Моят" нарцисист беше в 80% от времето в лошо настроение.
В постоянна депресия, реагираше с брутален гняв, обиди или игнориране със седмици, ако е изтълкувал нещо безобидно от моя страна, като лично отхвърляне. Не казваше какво обаче, да се сещам.
Обичаше да триангулира. Да ми говори за жените около себе си, колежки, приятелки, които са му на една ръка разстояние и ако не съм съгласна с еди какво си, щял да ги ....оправи тях. Защото те го боготворяли, а аз не съм виждала колко е желан.
Аз ще си призная обаче, че с него сексът беше хубав, но имаше нещо особено - не се доближаваше към мен, както обичайно, когато хората правят секс и се радват на близостта си. Без прегръдки, целувки, без любовна игра. Направо. Но самият секс беше добър, а той перманентно възбуден.
За безсънието стана въпрос - не спи нормално. По едно време и аз влязох в неговият режим, ноо не се издържаше и започнах да си налагам да си върна старият,нормален режим. Това той също го тълкуваше като, че не искам да си говорим, отхвърлям го и т,н. А аз просто имах нужда от сън.

1:1  с моят нарцис. Сякаш сме били с един и същи човек. Близост при интимен контакт, ласки, прегръдки нямаше, но беше добър секс. Също и мълчеше, сърдеше се, ако има проблем, но никога не искаше да сподели с мен. Заплахи, че ако не му скачам по гайдата ще ...оправя други, уж на шега, но толкова удрят такива нелепи думи, че ти идва да се разпаднеш на парчета.

# 317
Judit Becker, всичко е възможно. Сериозно го мисля.

Струва ми се, че навлизам в етап гняв и отвращение и се връщат само негативните ми спомени.
И да ви питам:
 Казвали ли са ви след обидите, униженията, мачкането, че проблемът е у вас, във вашата преувеличена реакция, а не в неговото свинско държание? Казвали ли са ви, че сте луди, прекалено емоционални и че това е причината за лошите ви отношения?
Казвали ли са ви в момент на атака с лоши думи, когато дръзнете да се защитите, че им е лошо, че вдигнали кръвно, че им се гади...заради вас?
А после казвали ли са ви "ти не ме искаш", за това се държиш с мен така, тоест реагираш, както ми се полага?
Знам, че е грешка това, но не се издържаше понякога и му отговарях.
А най-много ме е яд, че сред хората не е такъв, така умело си носят маските.

# 318
  • Тра-ла-ла
Всякакви подозирани и неподозирани отговори -> https://www.bg-mamma.com/?topic=686117

# 319
Аз исках да направя разлика между нарцисизъм и депресия. Не всеки депресиран човек е нарцис.

Депресиите се изразяват по различни начини. При мъже депресията може да се изразява различно от тази при жени и не е задължително да не могат да станат от леглото. Раздразнителна депресия е особено характерна за мъже на средната възраст и над нея когато започва да липсва тестостерон. Това е синдрома на grumpy old man. Тези хора не са нарциси непременно.

Не знам какъв е случаят при Ън.

Нямах предвид простаци. Те просто не знаят колко са невежи или имат лошо възпитание. Имах предвид хора в позиция на авторитет.

Честно казано и аз не знам точно какъв е случаят. Лутаме се години. Става въпрос за 30-годишен мъж, не е стар. Не мога да определя какво му е, не ми стига капацитетът, а изглежда на специалистите също. Има пристъпи на депресия, изразява се на само в психическото състояние, но и на физическо ниво - не може да заспи, а като заспи, не може да се събуди. Проблеми със стомаха. Вечно се оплаква от безсъние или стомах. Има и моменти на агресия. Чупи разни неща, но това е по-рядко, обикновено и вял и отнесен.
Няма живец изобщо. Вечно недоволен ,все в лошо настроение. Иначе с голямо самочувствие. Все другите лоши, некадърни, тъпи. Свръх изисквания има към околните. Иска целият свят да се върти около него и ако някой покаже дори с жест досада, става страшно. Имам чувството, че не харесва нищо и никого, не обича нищо и никого. Купува купища вещи и дрехи, които просто захвърля. Като че ли запълва с тях някакви липси на бог знае какво ниво. Усеща се обаче, че нещо не му е наред. Понякога пита: бе, какво ми е, та не мога да живея нормално? Значи усеща, че има нещо, което не е нормално.
Не искал да има приятелка. Не искал да се ангажира с връзка. Това го натоварвало. Да отиде на почивка също го натоварвало. Пътуването било дълго и досадно. Никой няма право да поиска най-елементарно нещо от него. Писва кански. Сякаш да купиш 1 хляб е голяма отговорност и супер трудна работа.
Има някакви приятели, събира се тях. Понякога като го потърсят, си измисля оправдание и не отива. Като че ли и там му е скучно. В почивните дни лежи в леглото до обяд. Да си почивал....не знам от какво.
Създава усещане на камък, който носиш на шията си.

# 320
  • София

Честно казано и аз не знам точно какъв е случаят. Лутаме се години. Става въпрос за 30-годишен мъж, не е стар. Не мога да определя какво му е, не ми стига капацитетът, а изглежда на специалистите също. Има пристъпи на депресия, изразява се на само в психическото състояние, но и на физическо ниво - не може да заспи, а като заспи, не може да се събуди. Проблеми със стомаха. Вечно се оплаква от безсъние или стомах. Има и моменти на агресия. Чупи разни неща, но това е по-рядко, обикновено и вял и отнесен.

Ако сте сигурни, че не взима някакви субтанции, наркотици просто консултирайте с психиатър. Може да има биполярно разстройство или нещо друго психиатрично. Това не е нарцисизъм, за мен, повече прилича на болест. Нарцисизма е характер лош, това е за лекар.

# 321
  • Тра-ла-ла
Кръвни изследвания правени ли са?!

# 322

Ако сте сигурни, че не взима някакви субтанции, наркотици просто консултирайте с психиатър. Може да има биполярно разстройство или нещо друго психиатрично. Това не е нарцисизъм, за мен, повече прилича на болест. Нарцисизма е характер лош, това е за лекар.

За субстаниции съм сигурна напълно ,че не взима. Психиатрите казват ,че не откриват психическо заболяване. Всъщност му поставиха диагноза депресивно тревожно разстройство. Антидепресантите му действат. Затова и питах дали им действат антидепресанти.

Всякакви кръвни изследвания са правени. Той дори се изследва за автоимунни заболявания. Органите му са наред. На физиологично ниво няма нищо.

# 323
  • Paris, France
Ън, много от симптомите - желание за лежане, нежелание за дълги пътувания, досада от купуване на хляб или друг битовизъм, трудно заспиване, трудно събуждане ги имам и аз в някаква степен, но се изостриха значително в един момент и се оказа, че имам тежка инсулинова резистентност.

След лекарство, диета, рязко отслабване и двигателен режим повечето изчезнаха, но покрай карантината и лежането в къщи, някои се появиха отново, макар и в по-ниска степен.

Нежеланието за дълги пътувания е до характер и житейски опит. В младостта си съм се напътувала и сега не виждам смисъл да се тътруцкам до майна си Райна за то, що клати гората. От поне 30г не ми е възможно да приема предложение за екскурзия надалече, ако е само за едната екскурзия. Ако някой ми предложи да ми финансира шопинг в Ню Йорк или Япония, тръгвам веднага 🥳.

Проблемът със заспиването може да е от неизразходвана енергия, лежане, от хормонални нива, но и липса на витамини и минерали като магнезий, Д3, селен, В витамини. 

Тревога и депресия не съм имала, но доста хора в групите ми за ИР са имали такива. Оправя се с витамини и диета, но трябва и редовно движение в един момент.

# 324
  • София
Психиатрите казват ,че не откриват психическо заболяване. Всъщност му поставиха диагноза депресивно тревожно разстройство. Антидепресантите му действат. Затова и питах дали им действат антидепресанти.

Депресивно-тревожно разстройство си е диагноза. Дали и от каква друга диагноза е част няма значение, но това не е нарцисизъм, а нещо друго. Трябват си лекарства и психотерапия. Пак не е сигурно колко ще помогнат, но да се опита. Психиатричните заболявания често не стигат до единна диагноза, а и няма значение, защото се опитват лечения и това е. Но лекар си трябва, ако предишни психиатри не са помогнали търсите нови. Няма да мине просто така такова нещо. То тук грижата за подобни неща е под всякаква критика, но може да не е лошо да го приемат в някоя по-читава болница с психиатрично отделение и да го погледнат за 4-5 дни, за да могат да го стабилизират. Още повече щом има агресивни епизоди.

# 325
  • София
Да, нарцисите много често страдат от "депресия". Сега нали е и модерно освен всичко и е вменено на хората да ходят на пръсти, да гушкат и приемат всеки изблик, че после нали дискриминация а у. Нарцисите ходят на психолози, но никога за тези си проблеми. Изобщо е малко погрешно схващането, че не се вясват. Някои ги усещат, други- не. Често мимикират депресия, но има една основна разлика - депресираните хора не са манипулативни. Те са просто на парцал.
Другото е ясно - всички са прости, те са неоценени. Никога навреме и никога достатъчно. Бездънна яма за внимание и одобрение.

Ако общуваш всеки ден с един човек, много лесно се виждат пиковете и спадовете на скуката. 3 дни ако си хахо хихи и няма с кого са се кара, на 4-я вече виждаш как забърква нещо.

Казват, че не са хипохондрици, а по- скоро с Мюнхаузен. Познавах един - като му е недобре за пореден път, полудяваше, ако някой е заспал. Не всеки с кофти майка е нарцис, но почти всеки нарцис има кофти майка. 

Аз се замислих нещо. Познавате ли хора, които са наясни горе- долу с патологиите, казват си, че са нарцистични (а не просто на маса - аз съм нарцис хахо хихи), но да не са.

# 326

Аз се замислих нещо. Познавате ли хора, които са наясни горе- долу с патологиите, казват си, че са нарцистични (а не просто на маса - аз съм нарцис хахо хихи), но да не са.

Точно щях да ви питам същото. Аз не познавам. Дори веднъж му казах в лицето, че е нарцис, а той каза просто "глупости". Дали се осъзнават, че са такива или въобще не са наясно със себе си?

# 327

Точно щях да ви питам същото. Аз не познавам. Дори веднъж му казах в лицето, че е нарцис, а той каза просто "глупости". Дали се осъзнават, че са такива или въобще не са наясно със себе си?
Ако дори само подозира, че е нарцисист, значи не е! Нарцисистите са безупречни в своите очи.

# 328

Къде е моята грешка ? Че не се съгласявам да приема отношения в любовен триъгълник ли? А знаеш ли кое е последното, което ми каза - че всъщност даже не е триъгълник, а спи с всяка, която иска, докато е с мен. И че това е нормално, а сбърканата съм аз.

Този е по-луд от бившия ми, признавам. Обаче от описанието аз не мисля, че е нарцисизъм това. По-скоро е некъв к/рвар тоя, с елементи на психотично поведение. Насилник, който те тормози емоционално. Анонимна, а питала ли си го дали той е ОК ако ти спиш, с който мъж ти хареса, докато си с него? Интересно ми е какво би отговорил.
Съветът ми е, никакъв, ама тотално никакъв контакт с тоя, докато не се съвземеш. Уверявам те, че дори едно прозвъняване на телефона ще те изкара от релси сега и ще те върне на изходна точка. Блокирай, трий и бягай по-далеч. Ясно ми е, в началото е било хубаво, но ти си видяла какъв е в действителност. Много добре те разбирам, но той няма да се промени. А ти ще имаш шанс за нова връзка, вече познаваш сигналите и можеш навреме да прекратиш, ако някой се държи по подобен начин. И вдигни малко самочувствието. Той може да те е наричал такава и такава, не ставаш и т.н. обаче помни, че това е само неговото мнение. Не ти е залепил етикет, нали? Друг мъж би те виждал по коренно различен начин, а именно ще те цени и уважава точно каквато си!

# 329
Е защо седите да слушате тия глупости? Моят бивш преди да се разделим поне лъжеше, че имал духовна връзка, пък секс не правели, понеже са много духовно извисени. Ако за секс ми беше разправял, не бих го и погледнала, камо ли да отговоря. Имайте достойнство и не се занимавайте с чак такива простотии.

Общи условия

Активация на акаунт