Нарцисизъм

• 42 711
  • 583
  •   1
Отговори
# 360
  • Тра-ла-ла
лечение? просто се дръж като нормален човек
Нормален човек не е константно общовалидно състояние. Той до скоро също се е имал за нормален. Психолог си трябва, но читав

# 361
Напоследък чета и слушам, че лошата прогноза за хора с нарцистично личностово разстройство е предимно поради това, че самите те не смятат, че има нещо нередно с тях и не са склонни да потърсят помощ, освен ако не са засегнати от нещо друго придружаващо (като депресивен епизод, например). Но че по принцип биха могли да се повлияят благоприятно от терапия.

Та, по въпроса ти, Steven101:
1. Бившата ти приятелка може да има основателна причина за изказването си, но не е лице, което би могло да те диагностицира.
2. Тестове в интернет не звучат надеждно.
3. Ако имаш някакви съмнения и като цяло забелязваш, че не ти се получават качествени и дълготрайни взаимоотношенията с хората, потърси специалист. Не пречи да опиташ да развиеш самоосъзнаването си.

Съвет към някого просто да се държи "нормално", при положение, че човекът може би има изкривено понятие какво значи това или не го схваща, ми се струва безсмислен. Още повече, че "нормално" звучи адски общо, то и аз не знам какво значи само по себе си, без контекст/ситуация.

# 362
Те и психопатите си мислят, че се държат нормално, та съвета " дръж се нормално" е някак излишен.

# 363
до колкото разбирам той има осъзнаване какво не е наред и го разпознава

с четене, гледане и имитиране съм изгладила много от собствените си характерови несъвършенства, но съм го искала силно и ми е отнело години да постигна някакъв успех
психолог не ми помогна, само ми даде усещането, че съм по-способна от повечето т. нар. специалисти

# 364
Ако искаш пиши точно какво ти е нещото, което е било причината за раздялата.

И аз не съм много въодушевена от съвети ходи на психолог. Много от психолозите са генералисти и специалисти по нищо, не са си изработили личните травми, а също много са си прочели книгите, но нямат и понятие какво е в живия живот.

# 365
# 366
  • Тра-ла-ла
Тъжен енергиен вампиризъм...

# 367
  • София
"Обичам начина, по който ме караш да се чувствам" е ключовото. Нарцистичните хора не обичат човека, а обичат какво прави за тях. Дори да е под формата на внимание, за което са болни, емоция, грижа и т.н.
И дори да знаят какво трябва да отговорят, просто не могат да го изфабрикуват.

# 368
Тази реплика и аз съм я ползвала.
За различни мъже. Един съм обичала,  но съм искала да е по-различно от "обичам те". Даже едно време я писах на картички "52 неща, които обичам в теб ".
Друг не съм обичала,  и съм я ползвала вместо "обичам те", за да не лъжа.

# 369
  • София
Не говорим за изречена реплика, а за лайтмотив в отношенията. Нарцисите не могат да ценят качествата на човека, да ги разшифроват. Те си обичат къде ги водят, колко ги гушкат, колко ги четкат и т.н.

# 370
  • София
"Обичам начина, по който ме караш да се чувствам" е ключовото. Нарцистичните хора не обичат човека, а обичат какво прави за тях. Дори да е под формата на внимание, за което са болни, емоция, грижа и т.н.
И дори да знаят какво трябва да отговорят, просто не могат да го изфабрикуват.
Всеки човек харесва как другите го карат да се чувства на първо място. Нарцисистите не се чувстват никак спрямо другите, ако трябва да сме точни. Те си имат огромно его, то поглъща всичко. Случаят е, ти го плюеш то си мисли, че дъжд вали, т.е. и да ги хвалят и да не ги, те си остават бетон. Това е проблема на тези хора, дезадаптивни са и не се повлияват грам. Че претендират, че се чувстват някак ми е ясно, но това не е вярно. За тях конкретните други нямат емоционално значение, а само евентуално като престиж, средство за издръжка, прислуга и прочее. Би могъл да го прави всеки, тях не ги интересува.

# 371
  • София
На теория- да. Но нарцис как линее, като не го хвалят и превъзнасят. Насила искат да ти изстискат похвала и преклон.

# 372
  • София
На теория- да. Но нарцис как линее, като не го хвалят и превъзнасят. Насила искат да ти изстискат похвала и преклон.
Те си намират, дресират си кой да ги хвали и пак няма значение точно кой е. Това исках да кажа. Те наистина не държат на човека, ако ще да ги хвали денонощно и да прави всичко.

# 373
Точно, Бояна.

"Искам всичко да получавам от теб и чрез теб, без нищо да ти давам в замяна. Но за да не се усетиш какви ги върша, ще те накарам да се чувстваш като нищожество и за да не ми избягаш, ще те накарам да ми повярваш, че никой друг не би поискал да живее с теб. Затова, освен да ми се подчиняваш, трябва и да си ми благодарен, че съм с теб и те търпя."

# 374
  • София
Да, няма значение човекът. Доста е тъжно всъщност. Но горното е невъзможно, колкото и голяма жертва да е човек. Няма отношения, в които единият само да получава, без да дава. В един момент хората се осъзнават, това е против човешката природа.

Общи условия

Активация на акаунт