Нарцисизъм

• 42 697
  • 583
  •   1
Отговори
# 420
Добавям и аз знаци.
- твърде много говори за себе си аз, аз, аз
- твърде бързо иска да скъсите дистанцията или връзката се развива скорострелно

# 421
Какво ще рече повърхностна в отношение с децата - че не ги обича безусловно и не я е грижа за бъдещето им, но за пред хората играе майка, която си гледа децата ли?
Третира ги като предмет. Все едно дали са на пиедестал или са унизени роби, но те не са хора, от тях се изискват формални неща, за награда също се предлагат само такива.

А ако се върнем на недоносените – много е важно да са в контакт с майката, това е факт. Съвременните методи за обгрижване на недоносени са свързани именно с това, но у нас уви, все още е рядкост майката да бъде допускана до истински или изобщо някакъв контакт с недосеното. И все пак, от това, което съм чела, мрачната история не е с недоносените, а с доносените, които имат майка без чувства. Бебетата са само интуиция и усещат, че майката не ги обича. От там идва драмата. Една такава майка ми разказваше как лекарят и казал да не кърми, защото бебето усеща колко и е отвратителен този контакт и е по-добре да му го спести. И много майки не кърмят, тяхна работа и не е по темата, просто примерът беше за отвращението. С него тези майки отглеждат децата си като досадни предмети, които трябва да покриват невъзможните им изисквания. Майката е водач на детето през света на чувствата и емоциите. Без да виня само майките, но при нарцисизма това често е ключът към проблемите в развитието, защото, поне за мен, нарцисизмът е именно проблем в развитието. Вероятно има и други фактори, едва ли само едно нещо може да рани така зловещо детето, че да блокира нормалните си чувства и да го кара на повърхностна имитация на живот, но все пак, това е в основата. Непреодилимо е майката да не те обича. Обичта за бебето и детето е гаранция за оцеляване. Без нея то се учи да оцелява по други начини.
Това е така и е ужасно и осакатяващо за едно невинно детенце, което не иска нищо друго освен обич (безусловна). Никое дете не се ражда нарцис, психопат или социопат, травмите, които му нанасят тези, които би трябвало да са му най-близки го правят такова. И то тези травми са нанесени във възраст, която е изключително уязвима и ранима и опустошават душата му за цял живот. Това е кошмарно, такъв човек никога не би могъл да бъде щастлив, нито тези, излъгали се да влязат в живота му. Затова родители, ако не сте способни да обичате едно дете безусловно и абсолютно, изобщо не раждайте деца. Наистина вярвам, че не всеки трябва да бъде родител, въпреки че репродуктивно е способен на това. Ако всички спазваха това верую, светът би бил истински хубаво място.

# 422
Аз, както и други по някакъв начин привличаме този тип хора. Срещали ли сте статии, как да ги разобличим още в началото, преди да но "омаят"?

Тъкмо си имам взаимодействие с един господин, на обучение при мен.
Ама те хората, ама те пациентите, ама те, ама те. Ми не, ти си причината да те омайват и да те отчайват. И да ги разпознаваш, и да разобличаваш - все тая.

# 423
  • София
Имат соб стори. Най- често семейно.  Съжаляваш ги. Нормалните хора не си разправят дълбоките драми на първо или второ виждане, както и при кратко познанство.

# 424
Пълно е с ненормални хора, извън бг мама, разбира се.

# 425
Аз покривам всички белези на нарцисизма и почвам да се гордея със себе си...
Просто кой не ви ходи по свирката, го слагате в графа нарцис и си свиркате. Проблемът не е във вас.

# 426
  • Paris, France
Имат соб стори. Най- често семейно.  Съжаляваш ги. Нормалните хора не си разправят дълбоките драми на първо или второ виждане, както и при кратко познанство.

Не съм съгласна, не всички. Всеки човек е различно алтруистичен към различните типажи хора. Ако си попадала и си се вързвала на сълзлива истории, това е твоето слабо място, не тяхната сила.

Имах приятелка, която беше похарчила стотици хиляди по просещи в интернет мъже и даже беше ходила да се гледа с тях и да им помага. Колкото и да и обясняваме, че в конкретна държава здравеопазването е безплатно и "майката" на въпросния няма да умре неоперирана от сърце ако не плати 16 000 евра, тя чинно пращаше парите след някакво тривиално обяснение от страна на човек, когото даже не е виждала. На нейно място бих пратила въпросния да вземе кредит, да иска от роднини, съседи, близки, да ипотекира къщата, да си продаде бъбрека. Естествено няма как да съм на нейно място, защото само да прочета, че нечия майка е болна и живеят в съборетина, а той чати в интернет, бягам. Бягам с 200. Не и тя. Тя се влюбва.

Пълно е с ненормални хора, извън бг мама, разбира се.

Хаха, много яко 🍺 и разбира се, вярно 🥳.

# 427
Проблемът не е във вас.
Проблемът е, че вече всякакво инфо е достъпно за всеки и всеки се е вживял в ролята на психоаналитик, защото е прочел 10 статии по определен въпрос. И се мятат едни диагнози като за добро утро, което е направо абсурдно, смешно и несериозно. Във всяка тема в СО има поне по 5 коментара как някой е нарцис, социопат, заобиколен от токсични хора и т.н. Някои хора така и не могат да си набият в главите, че всеки човек притежава положителни и отрицателни черти и фактът, че конкретен човек притежава определени черти, които са типични за нарциси, социопати и прочие, не го прави такъв.

# 428
  • Тра-ла-ла
С терминът "токсичен човек" чудесно се избягва капана на "на какъв се правиш, че да слагаш диагнози?!".

Разбира се, че хората имат +/- черти. Но съотношението им е различно....

# 429
  • София
Невена, тя пита по какво се разпознават. То е ясно, че който се връзва, слабостта си е за него. Не е и нужно да ти искат нещо. Просто хора, които влизат в отношения с "майка ми цял живот ме тормози, баща ми е алкохолик и бял ден не сме видели от него, брат ми пропи семейното имане и сега ме тормози да му припиша моята част и т.н."
Иначе, всеки си има проблеми и това е ясно. Но не всеки се опитва да всмуче хората в тях, вместо да споделят общи интереси, пътувания и приятни разговори. Поне в началото.

Христина, ти си особен случай на самосугестиране, не на нарцисизъм.

# 430
Какво е самосугестиране. От Гугъл нищо не разбрах. Пък ми е интересно.
Аз преди и за нарцисите нищо не знаех. От темата научих, че е човек, с когото имаш връзка, ама не ти угажда особено и предпочита собствения си комфорт, но го е срам да си признае, та търси някакви техники, да ти влияе, да правиш това, което той иска....Абе с една дума, когато не се разбираш с някой, му казваш, че е нарцис и толкоз...аз бих предпочела да мисля, че не сме на една вълна, отколкото да търся такива дълбоко психологически характеристики, защото като не ме кефи някой, не ме кефи и толкова...ако имам интерес се нагаждам към него, ако нямам го игнорирам...

# 431
  • Paris, France
Какво е самосугестиране. От Гугъл нищо не разбрах. Пък ми е интересно.
Аз преди и за нарцисите нищо не знаех. От темата научих, че е човек, с когото имаш връзка, ама не ти угажда особено и предпочита собствения си комфорт, но го е срам да си признае, та търси някакви техники, да ти влияе, да правиш това, което той иска....Абе с една дума, когато не се разбираш с някой, му казваш, че е нарцис и толкоз...аз бих предпочела да мисля, че не сме на една вълна, отколкото да търся такива дълбоко психологически характеристики, защото като не ме кефи някой, не ме кефи и толкова...ако имам интерес се нагаждам към него, ако нямам го игнорирам...

Самосугестиране е самонавиване. Втълпяваш си нещо, което може и да не е вярно и си го повтаряш докато и околните повярват, дето се вика 

И аз мисля като тебе. Една зодия сме с тебе в това отношение. За мене няма добри и лоши хора, а подходящи или неподходящи един за друг в даден момент. И аз ако имам интерес се нагаждам (докато имам интерес 🥳), а ако нямам, оставам на фалшива улична вежливост, но без излишни разговори. Това за мене е здравей, без ръкуване, прегръдки, целувки и без въпроси. Отговарям на въпросите кратко и без да благодаря.
Добавям и аз знаци.
- твърде много говори за себе си аз, аз, аз
- твърде бързо иска да скъсите дистанцията или връзката се развива скорострелно

Първият признак за мене означава, че човекът е информативен и не си вре носа в чуждия живот. Предпочитам аз, аз, аз пред лавина от въпроси. Затова харесвам christina1980. Това поведение може да си го позволи само сигурен в себе си екстроверт.

Това за дистанцията е културна особеност о лично предпочитание. Ненавиждам шушукащи, седящи на 20см от мене.  Харесвам разполагащи се на метър или 2, които говорят отчетливо и високо. Забелязах, че хора, живели в гъсто населени райони застават близо. Такива са индийците, японци, нигерийци, примерно. Индийците и японците задават много въпроси, обаче, а нигерийците говорят за себе си.

Скорострелната ми връзка в момента е 20+ годишен брак. Предишната се развиваше бавно. Пак е до предпочитание.

# 432
  • Тра-ла-ла
За мене няма добри и лоши хора, а подходящи или неподходящи един за друг в даден момент.
Демек ако един насилник за жертвата си е лош, а с друга жена се държи нормално и хоп - той не е толкова лош по принцип в живота, просто е бил неподходящ. Ами не!...щом можеш да си позволиш да бъдеш изрод - значи душичката ти е такава черна, оцапана. Имаш си го заложено и чака удобен момент да изскочи.

Но не ме изнанедават подобен род мисли, защото като цяло светът го тикат в посока - дайте да приемем всички отклонения, да влезем в положение на всички ненормалници и да приемем тяхно за нормално...демек за наша сметка. За всеки има място под Слънцето, ала-бала, тинтири-минтири и прозорецът на Овертон се открехнал и става адско течение...

# 433
Аз покривам всички белези на нарцисизма и почвам да се гордея със себе си...
Просто кой не ви ходи по свирката, го слагате в графа нарцис и си свиркате. Проблемът не е във вас.

То и аз като ви чета тук, съм най - големия Нарцис. Но това прави ли ме лош човек?
Имам семейство,  емпат съм към чуждите болки, около мен е пълно с приятели, които ме искат в живота си, и си нося достойно всички недостатъци от характера. А по важното, е да срещнеш човек, който те приема такъв, какъвто си.
Иначе си признавам, че съм нарцис, ако не се върти света около мен, ако човекът срещу мен не си изразява постоянно любовта, нещата не се получават.

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 19:39 от happy doc

# 434
определено има лоши хора, според мен..
един от най-ранните им белези е да изтезават и убиват животни за удоволствие като деца..и не само..

Общи условия

Активация на акаунт