Хеликобактер пилори - втора тема

• 100 066
  • 1 018
  •   1
Отговори
# 900
  • София
Извън вероятната неточност на методите на тестовете, е напълно обяснимо от биологична гледна точка. ХБ е от нормалната микрофлора в стомашно-чревния тракт. Лечението не я убива, а само подтиска до безопасни нива. И когато условията са подходящи (проблем с лигавицата, ниска киселинност), тя се развихря докато организмът не я вкара в релси отново. Възможно е това да се случва за много кратък период, бактериалните култури се развиват много бързо. Друг е въпросът как се вписва медицината в този нормален биологичен процес.
Сега хвърлих едно око на дихателния тест - той вкарва разтвор с урея и мери СО2. Би трябвало да е специфичен, но имало още една бактерия Хеликобактер, която може да даде реакция, а вероятно и други близки бактерии, които се развиват в наличие на ниска стомашна киселинност (при гастрит киселинността намалява).

# 901
Моя приятелка, на която се оплаках от тези противоречиви резултати, ми каза, че на нея лекар гастро преди време й казал, че ХП зависел от киселинността на стомаха и оттам има - няма.

В този смисъл, защо въобще се назначава антибиотично лечение? Значи, ако след + дихателен тест се бях отровила с АБ, общо взето щях само да си досъсипя стомаха, пък ползата е противоречива.

# 902
  • На острова
*stella, подобна ситуация е и при мен. Все се канех да пиша, ама не остава време.

Юли месец - втори антибиотичен курс с бисмут, след който се подобрих и симптомите изчезнаха. Спрях кофеина, алкохол и газирано също не, намалих захарта до минимум, само домашно приготвена храна по възможност

Август - мастиха и други натурални таблетки.

Септември - положителен фецес тест отново.

Октомври - гастроскопия с биспсия за хеликобактер взета от три места.

Резултат - лек гастрит, не се е изолирал хеликобактер.

# 903
  • София
Има нещо тотално сбъркано в лечението на стомашните проблеми. Сбъркано в смисъла "кокошка-яйце". Може би проблемът е във влошеното здраве на стомаха и последващо увеличение броя на опортюнистични бактерии като ХБ. Ако причината е дисбиоза (както много изследователи твърдят), тогава лечението с още антибиотици влошава нещата допълнително. Освен това липсват лекарства за лекуване на лигавицата на стомаха, но пък за сметка на това PPI са едни от най-купуваните лекарства и никой не се напъва да търси нещо по-добро. В далечния изток имат някакви лекарства, които помагат за възстановяване на стомашната лигавица, но естествено тук ги няма. Единственото, което го има тук е цинк карнозин - може да пробвате.
Мога да ви препоръчам и една книга, на английски е: The Gastritis Healing Book
https://www.amazon.com/Gastritis-Healing-Book-Comprehensive-Restore/dp/B088T18H29

Миа, виждам, че си на остров, може би UK? Споделяй как се справят лекарите при вас с такива хронични проблеми.

# 904
Всичко е толкова объркващо че да се чудиш на кое да вярваш и как да се лекуваш.

# 905
Ненапразно се говори и за концентрация (спомнете си за онези- по малко от еди си колко) . Ние много често сме носители в някаква концетрация която организма контролира и тя не вреди по начина, по който се случва ако популацията е силно разрастната и нанася огромни поражения по лигавицата. Съответно теста при малка популация засича "следа" но всеки тест има различна точност и е носител на различна информация.

Аз, затова не бих разчитала на пълна информативност, на който и да е друг тест. Моят показател за серизоността би бил само инвазивния тест. Освен това, по време на гастроскопията, не само се взема проба а и добре се оглежда самата лигавица- виждат се пораженията която бактерията може би е нанесла и вероятно от там се определя в крайна сметка да се лекува или не, по какъв начин. А това, че лекарите веднага при един фецес или дихателен предписват АБ без да са предприели гастроскопия и дефинирали  - как ви е лигавицата какви са пораженията и към кои АБ вашата лична хеликобактер е резистентна- това би спестило толкова ненужен прием на АБ. Но на гастроскопията се гледа като на ненужна процедура, а пациентите се страхуват от тази интервенция и така интересите на човекът със стомашни проблеми и лекаря се срещат по средата, но не и там където трябва.

П.С не спрягайте фецеса като показателен резултат. Много добре трябва всеки от нас да си представя кой тест за какво се прави. Моят фецес беше положителен много месеца след това. Професора каза че го "чакаме" да стане отрицателен, което ще е показател в успешността. След 4-5 месеца той си стана отрицателен . И е такъв до сега, заедно с гастроскопията.

Последна редакция: вт, 17 дек 2024, 18:17 от _re_ge

# 906
Момичета тази книга я имам в електронен формат мога да я кача в dox.bg да я дръпнете

# 907
Ама на бг или инглиш?

# 908
Книгата не е преведена на бг, но може  да си я превеждаш с преводача. Актуална е, сравнително нова.

# 909
Метни я насам. Grinning

# 910
Заповядайте момичета! ❤🫶
https://dox.abv.bg/download?id=d14dc02d01# - Линк за сваляне

# 911
  • На острова
Bria, благодаря! Свалих я вече на телефона 💐

Silver cloud, ще публикувам отдолу протокола за лечение тук. Лечението е една седмица, макс десет дена. След три неуспешни те пращат на гастро. Мен ме пратиха след две. Като в случая второто е било успешно, но може би ре-тествах прекалено рано. Но второто лечение го правих за две седмици, след тестване и рецепта от БГ.

Сега видях, че не трябва да се тестваш 4 до 8 седмици след антибиотичното лечение, при мен след втория път бяха минали 4, но не и 8.

Аз много добре си спомням, кога започна всичко и как си раздразних стомаха. Няколко дена имах главоболие и пих много ибупрофен. После, отнякъде в нас се озова чипс с чили. Ядях и така ми лютеше, че носът ми потече. Но аз се пънах да го доям този пуст чипс (от тогава не съм яла чипс, нито съм пила нурофен 😀). След това започна стомашния дискомфорт, и последваха всякакви симптоми. Аз добре познавам тялото си и не чаках много, за да отида на лекар, защото не се чуствах никак добре. Болка в епигастреума, оригване, киселини, гадене. Ако не ги тормозех толкова, нямаше да ме пратят на гастро, но аз си настоявах.

Та за това смея да вярвам след последните мнения, че бактерията си е дремела в мен, и нещо е раздразнило стомаха, и тя се е събудила. Лаишки обяснено.

Ето част от добавките, които приемах + мастиха и клеева тинктура:

# 912
Няма опция книгата да се превежда.
Дори не може да се копира.

# 913
Ще видим и на мен какви антибиотици ще тупнат.
Лекувана съм с Кларитоницин, Оспамокс, Лансопрол,  антигенния  тест е +

# 914
Ще видим и на мен какви антибиотици ще тупнат.
Лекувана съм с Кларитоницин, Оспамокс, Лансопрол,  антигенния  тест е +

За АБ вероятно онзи другия, левофлоксацин. И бисмут като втори препарат.Все забравям кой използват като втори опит.

Общи условия

Активация на акаунт