Хеликобактер пилори - втора тема

• 105 608
  • 1 018
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Рори, колебаеш се за дихателния тест, а той е по-точен от кръвния. Спред мен, без изобщо да съм сигурна, по-вероятно е вирусната ти инфекция да е повлияла кръвния тест  - имай предвид и това.
Иначе за всеки тест има подозрение, че не е точен, включително и биопсията.
При моето лечение, лекарката написа в епикризата да направя количествен фецес след еди-колко-си след терапията. Аз го направих почти година по-късно и беше негативен. Но аз имам симптоми, които не зная дали са от бактерията, която си живее някъде там, или от гастрита, който е предизвикала.
Освен това съществува нещо наречено функционална диспепсия, която е симптоми на гастрит, но без самия гастрит. Нещо с нервите от ентеричната нервна система се бъгва. Не съм правила втора гастроскопия още, изобщо не ми се занимава с доктори.

# 511
Гастроскопия ми правиха в болницата преди 7м. непосредствено преди да ме изпишат заради вътрешния кръвоизлив, но не ме тестваха за хеликобктер, а когато излязох от упойката ми казаха да отида в лаборатория за кръвен тест. Не се чувствах добре и се прибрах, а кръвно изследване направих 2-3 седмици по-късно. Но него гастроентерологът не го призна. Сега са минали около 3м. след лечението по схема с два антибиотика и се вижда логична разлика в кръвните показатели. Увеличени стойности на IgG и по-ниски, макар все още в пъти по-високи стойности на IgA. На фона на толкова неточности при провеждането на дихателния тест се съмнявам в него, защото все пак не знам доколко тези неточности могат да повлияят на резултата. Още повече, че имах възможност да сравня как се проведе теста при майка ми. Аз бях втора и имах чувството че ме претупаха.
Иначе наистина би било важно ако някой е наясно да уточним вирусна инфекция може ли да повлияе на резултатите При положение, че вирусите навлизат в организма по дихателен път и инфекцията е в начален стадий за мен по-логично е нейното влияние да се установи първо в носа и устната кухина и после в кръвта, ако изобщо може да се отрази на изследването на бактерия.

# 512
Не съм от София. В моя град само една лаборатория в т.ч. само един нейн "офис" прави дихателен тест за хеликобактер
На моя роднина фецес теста й беше отрицателен, но при гастроскопия установиха хеликобактер. И в темата четох за такива фалшиво отрицателни фецес тестове. И лекарят, който ми назначи лечението след като не ми призна кръвния тест тогава се чудеше между фецес и дихателен, но сам се отказа от фецес теста като не съвсем надежден. Какъв е смисълът да го правя?
отговорих ви на лично за теста, не знам дали сте го видели. И аз имах фалшиво отрицателен+ кръвен и на гастроскопия имах положителен.
Вирусни инфекции и прочие не влияят на дихателния тест. Той засича дали в стомаха има бактерии разграждащи урея. Вирусните инфекции няма как да му се отразят

Кръвния тест може да дава положителни резултати до 5-10 години след прекарано заболяване. Антителата стоят много дълго

Дихателния тест реално е най-точен от всичките, дори и от биопсията.
При бързия уреазен тест(бопсия) се взима едно парченце и то се тества има ли бактерии, теоретично може да се нацели място в което няма бактерии(да ги има на другите полета в стомаха но не и там).
При дихателния се гледа какво к-во маркирана Урея се отделя от стомаха след като се изпие. Хеликобактера разгражда урея. Идеята на дихателния е: измерва се колко урея се отделя от стомаха ти нормално, пие се урея и след това се отделя дали к-то отделена урея е по-голямо. Ако има хеликобактер те ще разградят уреята и ще я отделят (все едно имате загрят котлон и го пръскате с вода). Понеже дихателния тест обхваща целия стомах (един му изхода към устата) се нови най-точен защото не зависи дали е нацелено точното място.
Майка Ви да се излекува без антибиотици от хеликобактер е равносилно на това да се излекуваш с молитви... може и да стане, може и да не стане.

Най-важното за да са верни тестовете трябва да са спазени препоръките: 1 месец без антибиотици, 2 седмици без бисмут/ИПП, седмица без H2 антагонисти и антицидни. За всеки случай и без пробиотици поне 2 седмици. Ако някое от тези не е изпълнено, може да има фалшиво-отрицателни резултати. Ако са изпълнени значи са верни.
По повод да са объркани резултатите, това е в сферата на гадаенето. Ако нямате вече оплаквания и ви е отрицателен дихателен теста се успокойте

# 513
От известно време не мога да си отварям личните съобщения. Получава се някакъв блокаж при зареждането и затова не съм прочела вашето за което се извинявам.
Аз нямах никакви симптоми към момента на кръвоизлива. Всеки лекар който влезе при мен когато ме приеха по спешност ме разпитваше най-подробно и никой не можеше да повярва, че не съм имала никакви оплаквания в областта на храносмилателната система при наличен вътрешен кръвоизлив. Гастроскопията показа начална язва и начален гастрит, което също звучи странно на фона на кръвоизлив, защото се предполага че кръвоизлив се получава в напреднал стадий на язвата. През последната седмица имах киселини, които не знам на какво точно са симптом, но не съм имала киселини към момента на кръвоизлива и към момента в който дихателния тест беше положителен и се лекувах по схема.

# 514
. Гастроскопията показа начална язва и начален гастрит, което също звучи странно на фона на кръвоизлив, защото се предполага че кръвоизлив се получава в напреднал стадий на язвата.
това е от хеликобактера, успешната ерадикацията на хеликобактер + терапия с ИПП почти винаги затварят язвата. Гастрита също ще се успокои, но е нужно време няма да стане за месец/два

# 515
Гастроскопията беше към момента на кръвоизлива - м. март. Тестовете за хеликобактер и лечението доста по-късно - през юни и юли..

# 516
Здравейте.
И аз с хеликобактер.
Изписаха ми следната схема.
Сутрин и вечер преди хранене,10 дни.

Клацид(250мг) 2х2
Флажил(250мг)2х2
Нолплаза 2х1

Наистина ли всичко това се пие наведнъж,изглежда страшно.

# 517
А казаха ли ви колко страшно нещо е хеликобактера?

Последна редакция: сб, 11 ное 2023, 14:29 от _re_ge

# 518
Здравейте.
И аз с хеликобактер.
Изписаха ми следната схема.
Сутрин и вечер преди хранене,10 дни.

Клацид(250мг) 2х2
Флажил(250мг)2х2
Нолплаза 2х1

Наистина ли всичко това се пие наведнъж,изглежда страшно.
според мен изписана ти е схема, която не е според последните световни препоръки. В държави с неизвестна резистентност към Кларитомицин (това е Клацид-а) се препоръчва за първоначално лечение вече четворна терапия. т.е 2 антибиотика+ипп+бисмут. В България има резистентност към кларитомицин и ако се окажеш с такъв щам лечението ще е излишно. Отделно 10 дена е много малко, препоръката е 14 дена. Но не съм лекар, просто съм чел последните изследвания и препоръките понеже се интересувам от темата

Много лекари разчитат на стари знания и не следят последните препоръки.

Източник: Malfertheiner P, Megraud F, Rokkas T; European Helicobacter and Microbiota Study group. Management of Helicobacter pylori infection: the Maastricht VI/Florence consensus report. Gut. 2022 Aug 8:gutjnl-2022-327745.
в линка е описан целия протокол и препоръките
https://gut.bmj.com/content/gutjnl/71/9/1724.full.pdf

# 519
Здравейте!
Тъй като когато бях с кръвоизлив и по този повод диагностицирана с начални язвя и гастрит и хеликобактер нямах никакви симптоми не знам с какъв проблем евентуално може да са свързани киселините, които от около 2 седмици ме атакуват почти ежедневно и на моменти много продължително. От месеци спазвам ограничителната диета - без пържено, кисело, черен пипер, плодове и т.н. и наистина не знам с какво да ги свържа, за да взема мерки без намесата на медикаменти.
По отношение на дихателния тест, който много се разминаваше с кръвните изследвания, за който бях споделила в темата съмненията си че не е верен гастроентероложката е на мнение, че трябва да го повторя, но излизането ми е трудно за организиране и още не съм успяла. В тази връзка има ли нещо, което мога да ползвам за туширане на киселините без да е проблем за достоверността на евентуален дихателен тест за хеликобактер, който ще мога да направя след седмица?
И въобще как се лекуват тези киселини?

# 520
По отношение на дихателния тест, който много се разминаваше с кръвните изследвания, за който бях споделила в темата съмненията си че не е верен гастроентероложката е на мнение, че трябва да го повторя, но излизането ми е трудно за организиране и още не съм успяла. В тази връзка има ли нещо, което мога да ползвам за туширане на киселините без да е проблем за достоверността на евентуален дихателен тест за хеликобактер, който ще мога да направя след седмица?
И въобще как се лекуват тези киселини?
уви всичките налични лекарста ихибитори на протонна помпа/H2 блокери/Антицидни могат да повлияят на дихателния тест и поне 2 седмици (без ИПП) и 1 седмица за другите не трябва да се приемат преди дихателен тест. Т.е стискаш зъби и търпиш. Избягваш храните, които провокират киселините, пиеш повече водя с високо ПХ(алкална вода). Спиш на висока възглавница и чакаш да мине теста, след това можеш да започнеш симптоматично да си взимаш.
Можеш да взимаш хранителни добавки за киселили примерно БиоАнацид които не влияят на хеликобактер теста. Но кое и как ще помогне е строго индивидуално

# 521
Здравейте, и аз съм с хеликобактер. Назначиха ми клацид 250 мг 2×2, оспамокс 1000мг 1×1, пулсет 40 мг 2×1, хеликопротект 2×1. И преди ми се подуваше корема, но след като почнах лечението още повече, освен тежест, се е и увеличил. Не се тъпча с храна, не съм дебела. Възможно ли е да е от лекарствата ?

# 522
Здравейте, и аз съм с хеликобактер. Назначиха ми клацид 250 мг 2×2, оспамокс 1000мг 1×1, пулсет 40 мг 2×1, хеликопротект 2×1. И преди ми се подуваше корема, но след като почнах лечението още повече, освен тежест, се е и увеличил. Не се тъпча с храна, не съм дебела. Възможно ли е да е от лекарствата ?

Това е изцяло остаряла и неправилна схема на лечение на Х.Пилори.
Правилният протокол е: Бисмут + Метронидазол + Тетрациклин за 14 дни.
Но вече сте го започнали, така че дано подейства.

# 523
Кои храни са позволени и кои забранени при наличие на бактерията.Лекарката не ми каза да спазвам диета или да изключа определени храни

# 524
  • In the land of Never Never
Кои храни са позволени и кои забранени при наличие на бактерията.Лекарката не ми каза да спазвам диета или да изключа определени храни
Вижте този линк: https://www.lekar.bg/33222/%D1%85%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE% … D1%80%D0%B8/#i-38

Общи условия

Активация на акаунт