Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 492 019
  • 6 648
  •   4
Отговори
# 1 185
Моят баща, бях писала за него - с карцином на гърлото, 4ти стадий, отказа да се оперира и ще започва лъче и химио в Токуда. Малко ме е страх, тъй като и 4мата УНГ, които го гледаха, казаха че е за спешна операция, но завеждащия лъчето в Токуда му каза, че може и само с лъче и химио. Не знам на кого да вярвам. Баща ми, разбира се, избра по-малкото зло пред операцията да остане без да може да говори. Но се страхувам, че идват много почивни дни и ако не дай Боже нещо се случи, няма кой да го поеме. Някой знае ли дали лъчетерапията в Токуда ще работи по-другата седмица или и там са само на 5ти и 7ми?

# 1 186
Стела,
Лъчетерапията работи само в работни дни. Всички почивни и празнични - не. Завеждащият лъчето там е добър, може и да помогне. Но се подгответе - може да се получи изгаряне на хранопровода и да не може да се храни нормално.
Химиото там също е ок.
Ще го приемат ли да спи или всеки ден ще го водите?
Успех! Heart

# 1 187
Моят баща, бях писала за него - с карцином на гърлото, 4ти стадий, отказа да се оперира и ще започва лъче и химио в Токуда. Малко ме е страх, тъй като и 4мата УНГ, които го гледаха, казаха че е за спешна операция, но завеждащия лъчето в Токуда му каза, че може и само с лъче и химио. Не знам на кого да вярвам. Баща ми, разбира се, избра по-малкото зло пред операцията да остане без да може да говори. Но се страхувам, че идват много почивни дни и ако не дай Боже нещо се случи, няма кой да го поеме. Някой знае ли дали лъчетерапията в Токуда ще работи по-другата седмица или и там са само на 5ти и 7ми?
Той си решава, но има едно такова обстоятелство. Лъчетерапията и химиотерапията увреждат тъканите, тоест, ако ще се прави операция, добре е да е преди тях, както са ви посъветвали.
Но това си е неговият живот. Дано да са му обяснили добре всички опасности, рискове и шансове при различните варианти, та да си е взел информирано решение.

# 1 188
  • София
Стела, колко курса лт трябва да направи? Според мен не биха го планирали преди 10.05.
На баща ми му се появиха синини по гърба и врата. Първоначално реших, че е от рехабилитацията (той му прави масажи и на гърба), но днес забелязах и на врата. Какво може да е това?

# 1 189
Изследвайте му тромбоцитите.

# 1 190
Правиха ми вчера компютърна томография за проследяване на развитието, трябваше понеделник да ходя да обсъждаме резултата. Вместо това днес се обади една докторка и ми каза, че нищо не се вижда на скенера, няма находки никакви, и комбинирано с добрия туморен маркер, съм ок и този път.
Да напомня, че шансовете ми за преживяване бяха мизерни - 6 до 8 месеца, така наречения четвърти стадий - множество далечни метастази, от 2018 всичко беше изрязано, облъчено, химизирано и от миналия май съм без терапия.

Пожелавам такова развитие на всички потърпевши от гадната болест.
Браво, прекрасни новини! Дано само такива да чувате за напред! Пожелавам ви го от все сърце
Браво! Има надежда. Само така! Пет години без болест и се водим излекувани.

# 1 191
Дори след 5 години е много, много важно да продължите да се следите! Има карциноми, които рецидивират късно (знам за случай на 17 години ремисия между първа и втора проява на болестта). Просто с всяка следващата година рискът от рецидивираща болест намалява драстично. И все пак - моля Ви обръщайте си внимание, следете се, ходете редовно на прегледи. След 5 години може тази профилактика да е по-рядко, но пак я правете.

Татко, например, все още го следим на всеки 3 месеца с КТ и ЯМР. Вече минаха две години от диагнозата (почти) и малко над една година откакто е в ремисия. Докторът каза, че предстои да разредим образните на 4 месеца, после на 6 месеца до петата година. След петата година, дано е жив и здрав, ще минем на веднъж годишно. И чак след десетата година може да мислим за спиране.

# 1 192
Здравейте! Присъединявам се към вас - съвсем нова, не съм чела нищо назад. Баща ми днес беше диагностициран с тумори на пикочен мехур. През май ще бъде опериран във Вита. За  всякаква информация, съвети и най-вече ако има преминали през тумори на пикочен мехур ще бъда благодарна.

# 1 193
Здравейте! Присъединявам се към вас - съвсем нова, не съм чела нищо назад. Баща ми днес беше диагностициран с тумори на пикочен мехур. През май ще бъде опериран във Вита. За  всякаква информация, съвети и най-вече ако има преминали през тумори на пикочен мехур ще бъда благодарна.
Баща ми мина през това, направиха му първо операция и след това мина само имунотерапия. Първи стадий го откриха, сега се следи с цистоскопия на всеки 3м и други контролни прегледи. Това беше преди 3г.

# 1 194
Pure_nature, благодаря ти за бързия отговор. Ако можеш да разкажеш подробно - къде беше операцията, кой я прави, трябва ли да се консултираме и с онколог и на какъв етап? Кога се разбира в кой стадий са туморите? Той засега е имал само цистоскопия на която са се видяли. Лекарят каза, че трябва да направим и скенер с контраст на бъбреци и засега до операцията това е всичко.

# 1 195
Zipy,
Тук е описано всичко- диагноза, стадиране, лечение
https://www.cancercare.bg/vidove-tumori/kartsinom-na-pikochen-me … yane-na-diagnoza/

# 1 196

Здравей,Зипи.Много съжалявам.Миналия март диагностицираха баща ми с рак на пикочен мехур.Беше в начален стадий,премахнаха го.На 3 месеца туТур да оглеждат мястото,даде рецидив и него махнаха.И така на 3 месеца влизат да гледат.Един доктор само ни спомена за химиотерапия,баща ми отказа.След 1 година нищоправене,се появиха странни болки в крака и корема.Няма да изпадам в подробности.В момента положението е зле,има разсейки в лимфни възли.Не искам да те стряскам,трябва да се направи каквото е нужно.Не отказвайте лечение,и задължително направете ямр да огледате близките органи и лимфни възли.Всичко ще се нареди.Успех 🤗

# 1 197
Здравейте, имам нужда от съвет. Съпругът ми е прясно опериран глиобластом на мозъка. Толкова бързо се развиха нещата, че имам чувството, че пропаднах в друг свят. Трябва да идем да си вземем хистологията, но от администрацията в болница "Иван Рилски" имаме издаден протокол от комисия за терапии.
Моля, препоръчайте ми къде да правим терапиите, дали в същата болница имало онко отделение или на друго място. Приемам всякакви съвети

# 1 198
  • София
Здравейте, имам нужда от съвет. Съпругът ми е прясно опериран глиобластом на мозъка. Толкова бързо се развиха нещата, че имам чувството, че пропаднах в друг свят. Трябва да идем да си вземем хистологията, но от администрацията в болница "Иван Рилски" имаме издаден протокол от комисия за терапии.
Моля, препоръчайте ми къде да правим терапиите, дали в същата болница имало онко отделение или на друго място. Приемам всякакви съвети

Здравейте, след операция на метастаза в мозъка във ВМА, София, ни препоръчаха лъчетерапия във Иван Рилски.
Направихме лъчетерапията там - реално радиохирургия, и сега продължаваме с химио и имунотерапия. Като цяло сме доволни, ако имаш конкретни въпроси - насреща съм.

# 1 199
Не пишеш каква е терапията.
Химиотерапия може да се прави във всяко онкоотделение, включително това в Иван Рилски.
Лъчетерапия не навсякъде.
Добре е да вземете второ мнение за лечението и за изследване на хистологията от друг специалист.

Общи условия

Активация на акаунт