Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 491 740
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 1 290
  • София
Снощи беше горе-долу добре, до колкото „добре“ въобще се вписва в текущата ситуация. Не пожела да яде. Със зор му дадох няколко лъжички ориз и пи малко айрян. После си легна, ние тръгнахме. Сутринта в 7:00 майка ми се обади, че не отваря очи, диша тежко. Незабавно отидохме, викнахме Бърза помощ, дойдоха веднага. Беше изпаднал в хипогликемия. Биха му орбазон и лекарство за вдигане на захарта. Докторите от Спешна помощ стояха повече от два часа. Дойде в съзнание. Дори възвърна и говорът си. Аз трябваше до дойда до работата, но държа връзка с майка ми, заедно с дъщеря ми са го вдигнали да седне и е успял да хапне малко супа.
Намерих толкова американски сайтове с изключително подробна информация какво трябва да правят близките в такива моменти, а тук дори и лекуващият онколог „не може да дава информация по телефона“.

# 1 291
Имам нужда от съвет. След операцията на съпруга ми отстраняване на глиобластом му изписаха комбинирана лъче и химио терапия с Темодал. Вчера взехме хапчетата, но възникна спор кой, как разбрал по колко хапчета на ден се пият. Темодала е от 100 мг и е за 30 работни дни общо 65 таблетки, т.е. разбрах го без събота и неделя. Та доктора обясни ден преди започване се пие вечерта 1 таблетка, а на следващият ден с лъчетерапията по 2 таблетки. В събота няма лъчетерапия и чак за понеделник и таблетката я пие в неделя вечерта.
Съпругът ми разбрал, че се пият 2 сутрин и 1 вечер....
Чета в листовката и пише по 75 мг спрямо теглото, само дето не знам как се изчислява. Ако някой знае да сподели. Утре ще отида да питам, но поне за тази вечер да знам.

# 1 292
Мисля, че е 75мг/кв.м. Не е на килограм, а на единица площ, и трябва да го сметне онкологът. Тоест строго индивидуално е според големината на човека.

# 1 293
Gina, Зиги, добре че поне можем да сме до близките си в трудните моменти…

Тимчева беше на една от консултациите на баща ми в Надежда през април. Сега на 12 май я е нямало. Наистина ще е жалко ако спре да работи. Сега проверих на колко години, действително е възможно да е решила да се пенсионира, но дано работи още, определено има с какво да помогне.

# 1 294
  • в пералнята
Имам нужда от съвет. След операцията на съпруга ми отстраняване на глиобластом му изписаха комбинирана лъче и химио терапия с Темодал. Вчера взехме хапчетата, но възникна спор кой, как разбрал по колко хапчета на ден се пият. Темодала е от 100 мг и е за 30 работни дни общо 65 таблетки, т.е. разбрах го без събота и неделя. Та доктора обясни ден преди започване се пие вечерта 1 таблетка, а на следващият ден с лъчетерапията по 2 таблетки. В събота няма лъчетерапия и чак за понеделник и таблетката я пие в неделя вечерта.
Съпругът ми разбрал, че се пият 2 сутрин и 1 вечер....
Чета в листовката и пише по 75 мг спрямо теглото, само дето не знам как се изчислява. Ако някой знае да сподели. Утре ще отида да питам, но поне за тази вечер да знам.

Трябва задължително да говорите отново с онколога, защото схемата е важна, а изчислението не е толкова просто.
Майка ми пиеше всеки ден Темодал, независимо дали има лъчетерапия или не. Тя пиеше по 130 на ден - едно хапче 100, едно 20 и две по 5. Нейният онколог каза да взима таблетките 1-2 часа преди лъчетерапията, защото тогава било най-ефективно. Не пипайте таблетките с ръце и ги пазете от деца, защото е силна химия.
Първите 5 дни взима всеки ден 2 часа преди темодала Granisetron 2mg, за да се избегне гадене. А отделно изписаха и антибиотик Cotrimoxazol 160 mg по три пъти на седмица профилактично с цел избягване на инфекция.
Попитайте и за това.
Важно е пиенето на много, много, много вода, за да избегнете възможно страничните ефекти.

Аз от своя страна бих искала да ви попитам каква е процедурата за изписване на Темодал в България, знам, че не става много лесно.

# 1 295
Включвам се отново... Ние проведохме консултация онлайн с проф. Тимчева. Мъжът ми успя чрез някаква платформа на клиниката да се свърже с нея. Доколкото разбрах се плаща 80 лв. Гласът й звучеше като на момиче, но все пак буше тя... Каза, че вероятно поне месец още няма да е на работа, а нататък също не е ясно. Пиша това с уведомителен характер за тези, които искат лично да говорят с нея. И си запишете първо въпросите към нея, защото ние бяхме толкова скептични, че ще се включи тя, че просто забравих половината неща, които исках да я питаме..

# 1 296
Благодаря ти!
Приложението е Healee.
И аз изпратих документи и въпрос, и очаквам свързване!

# 1 297
Нужно е да направим колоноскопия с биопсия на евентуално проблемни места. Кой специалист от София можете да препоръчате за това изследване? Някой, който е правил нещо подобно и е доволен от съответния специалист...?

# 1 298
Майка я пращаха два пъти в Сити клиник при др Петров. С направление + доплащане за 'подобрени битови условия'.

# 1 299
Нужно е да направим колоноскопия с биопсия на евентуално проблемни места. Кой специалист от София можете да препоръчате за това изследване? Някой, който е правил нещо подобно и е доволен от съответния специалист...?

Най-добрият в това е проф. Крум Кацаров във ВМА. При него обаче се чака твърде много вече (2+ месеца). Добри варианти са Сираков отново във ВМА и Пламен Петров в Софиямед.

Лично аз ходя при Кацаров от 14 години, а други хора в семейството ми от 20+ години. Вярваме му безрезервно, защото се е справял с доста сложни ситуации (2 х колоректален карцином, 2 х ХУХК + множество колити/гастрити). Иначе казано - у нас проблемите с корем са традиция и за две декади не сме имали повод за съмнение. Просто навалицата там е кошмар. Ако отидете късно вечер директно пред кабинета му, не мисля, че ще Ви върне дори без час. Освен всичко е Човек.

# 1 300
По повод последния коментар на Hope4C, искам също да изкажа мнение за Сираков, който е страхотен специалист и човек.
Чакането там също не е никак малко (около месец може би), но той вече не работи във ВМА, а е в Стара Загора, болница Тракия парк, като веднъж в месеца преглежда и в Сливен. Blush

# 1 301
Благодаря Ви за споделените мнения и насоки!

Препоръчано ни е също  генетично изследване - определяне на RAS- статуса. Ако някой е информиран и знае, къде най-добре би могло да се направи, за да разчитаме на достатъчно точен и прецизен резултат?

# 1 302
Националната генетична лаборатория в Майчин дом при Стоян Бичев.

# 1 303
Националната генетична лаборатория в Майчин дом при Стоян Бичев.

Благодаря, Хоуп! За навременното и надеждно включване! За сетен път...
 Бъди здрав!

# 1 304
  • София

Д-р Светослав Саджаклиев МБАЛ "Св. София". Там гастроентерологията работи със ЗК. Преглеждат с направление, доплащат се 100 лв (това беше в края на 2019 г) контрастно вещество- аз съм с ТЕЛК и не съм плащала нищо.

Общи условия

Активация на акаунт