Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 491 411
  • 6 648
  •   3
Отговори
# 1 380
Най-тежко е да кажеш Сбогом на Човекът, с който най-не ти се сбогува. Днес е моят най-тежък ден, може би в целият ми живот, защото си отиде този, който най-много ме обичаше,  който беше най-голямата ми опора.
До последно не се оплака за нищо. Дори когато халюцинираше или имаше кризи, никога не каза, че го боли.
Това чудовище го надви. Дори го измъчи накрая. Самосъжалявам се, че имах големи надежди, че намразвах мигновенно докторите, които ми казваха, че случаят е терминален (първият, който намразих в онази декемврийска сутрин беше доц. Герасимов, неврологът, който с голяма точност бе предвидил развитието на трима наши близки с различни диагнози и който ми каза, че татко  няма да живее повече от 6 месеца. Дори когато чичо ми му каза, че ще опитаме всичко и тук и в чужбина, думите му бяха "Където и да го водиш, ще му направят същото, просто го обичайте и бъдете готови". Точно 6 месеца ). Сутринта почина в ръцете на мъжа ми, който обичаш като роден син.
Не веднъж съм казвала, че всички вие ни помогнахте много. Бог да ви благослови!
Дано никога не забележите странна бенка по тялото си или по тялото на някой близък. Ако това се случи, реагирайте мигновенно. Защото за  диагнозата Малигнен метастатичен меланом C43.3 надежда няма.
Боже, съболезнования мила....сълзите ми текат като чета. Бъди много силна, той поне няма вече да се мъчи...
Бог да го прощава, светла му памет.
Винаги ще те обича помни💕💕💕💕

# 1 381
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Gina, много, много ми е мъчно...
Да е светъл пътят му!
Моят татко също е от петричкия край... понякога просто паля колата и от София отивам на Самуиловата крепост, сядам и там в тишината усещам душата си най-близко до неговата Sad

# 1 382
  • в пералнята
Искам да направя една допълнителна консултация с Дудов, докато съм в България. Въпросът е, колко е директен той?
От една страна ми се иска да заведа майка ми на конуслтацията, от друга ме е страх пред нея да питам за прогнози.
Тукашният онколог не поиска да се ангажира с такива, пределно ясно ми е защо...

# 1 383
Доста директен без да е груб. Ерудирано директен. Тоест не би казал “остават точно Х месеца живот”, но би казал “заболяването е с лоша прогноза”. Като всеки добър онколог няма как да се ангажира с точно време, защото различните пациенти реагират различно на еднакви терапии.

Аз ходех при него без баща ми. Не защото Дудов е твърде директен, а защото подобни разговори (колкото и да са умерени) може да не влияят добре на психиката на пациента.

# 1 384
Здравейте! Преди известно време писах в темата, защото при моя много близка беше открит рак на панкреаса в 4ти стадий...
И така 5 хт по-късно тя вече няма сили да се обслужва сама и се налага да има някой при нея постоянно.
Имам огромна надежда, че силите й ще се възвърнат и ще може поне ежедневни неща да извършва сама, за да може и психически да се почувства отново силна и независима.
Имам и питане, обаче... миналата седмица в един от дните тя се събуди и беше много объркана, сякаш не знаеше какво точно й се случва... Задаваше едни и същи въпроси и казваше, че иска да подреди нещата в главата си... Много се притесних, защото въпреки всичко, което се случва тя се справя и не губи воля... но не й този ден..
След почти 20 часа въпроси успя да заспи /с помощта на успокоително/  и на следващата сутрин отново беше себе си. Имаше някакви спомени за предишния ден, но отново разговаряше и мислеше и помнеше нормално...
На какво може да се дължи това странно състояние според вас?
Благодаря предварително! Бъдете здрави! Flowers Tulip

# 1 385
xoxo, съжалявам за това развитие. Възможно е да има метастази в главата.

# 1 386
Е,да ,те ще следят температурите ,никога не са излизали и преди на силни температури заради баща ми ,той е с инсулт и също не бива да стои на слънце .А и сега ходят за по две вечери уикенда ,тъй като мама е на работа , септември главно ходят за повече време

# 1 387
здравейте, в голямо чудене съм. Двама лекари с две различни мнения за последната ми хистология. Ще обесня: след 1-вата операция рак на д. черво хистологията е умерено диференциран аденокарцином. След 2-ра операция(хистероктомия), хистологията е муцинозен аденокарцином. Наскоро ми откриха рак на п. мехур. Хистологията там е умерено диференциран преходно клетъчен. Според моя доктор това на п. мехур е същия вид като първоизточника - д. черво а според уролога е друг вид. Моля който може да помогне.

# 1 388
здравейте, в голямо чудене съм. Двама лекари с две различни мнения за последната ми хистология. Ще обесня: след 1-вата операция рак на д. черво хистологията е умерено диференциран аденокарцином. След 2-ра операция(хистероктомия), хистологията е муцинозен аденокарцином. Наскоро ми откриха рак на п. мехур. Хистологията там е умерено диференциран преходно клетъчен. Според моя доктор това на п. мехур е същия вид като първоизточника - д. черво а според уролога е друг вид. Моля който може да помогне.
Бургас, същата ситуация и при мен -Аденопапиларен след хистеректомията, после рецидив който се оказа мукозен аденокарцином на дебело черво. И лекарите са в чуденка. А и на двете съм правила верификация, но те твърдят че е почти невъзможно, или поне мнооого рядко се среща подобна комбинация(май имат съмнение че първит е бил този на дебелото черво).Препоръчаха ми да взема блокчетата от двете операции и да ги занеса за сравнение в Александровска болница.
Обаче забравих името на лекарката която препоръчаха да ги работи, ще питам щерка ми и утре ще ти пиша.

# 1 389
Професор Светла Христова е лекарката, сигурен съм.

Бургас123, приемам, че потребителското име е и градът, в който живеете. Отивате в болницата, взимате си блокчетата от патологията и за двете операции. След това отивате при добър патолог да види и двете.

Добрите патолози в България са много малко. Проф. Светла Христова е един от тях. Друг перфектен патолог е проф. Поповска в Плевен.

Задължително трябва да се прегледат отново, защото в противен случай може да се стигне до грешно лечение. За съжаление, това няма как да стане в Бургас (според мен).

# 1 390
Здравейте! Преди време бях писала за баща ми - с 4та степен рак на гърлото е. Отказа операция и започна лъче и химио в Токуда. Вече е към края, другата седмица трябва и аз да отида, за да кажат следващи стъпки. До момента баща ми не е гледан от онколог. И тук е питането ми, какво следва след лъчето? Трябва ли да има онколог? Респ. онкологът ли определя следващите стъпки? И към кой онколог да се насочим, идея нямам. Приемам всякакви съвети от хора, минали по този път. Стискам палци на всички, да сме здрави!

# 1 391
Здравейте! Преди известно време писах в темата, защото при моя много близка беше открит рак на панкреаса в 4ти стадий...
И така 5 хт по-късно тя вече няма сили да се обслужва сама и се налага да има някой при нея постоянно.
Имам огромна надежда, че силите й ще се възвърнат и ще може поне ежедневни неща да извършва сама, за да може и психически да се почувства отново силна и независима.
Имам и питане, обаче... миналата седмица в един от дните тя се събуди и беше много объркана, сякаш не знаеше какво точно й се случва... Задаваше едни и същи въпроси и казваше, че иска да подреди нещата в главата си... Много се притесних, защото въпреки всичко, което се случва тя се справя и не губи воля... но не й този ден..
След почти 20 часа въпроси успя да заспи /с помощта на успокоително/  и на следващата сутрин отново беше себе си. Имаше някакви спомени за предишния ден, но отново разговаряше и мислеше и помнеше нормално...
На какво може да се дължи това странно състояние според вас?
Благодаря предварително! Бъдете здрави! Flowers Tulip
Моят баща също имаше моменти, когато говореше несвързано или мисълта му се губеше. Той имаше множество разсейки в черния дроб, съответно много лоши показатели. Тогава единият лекар ни обясни, че е възможно да не разбира или поне не напълно какво се случва, заради твърде високия билирубин. Ако при вашата позната е единичен случай, може просто да не се е чувствала добре заради лечението. Надявам се скоро състоянието и да се подобри.

# 1 392
Здравейте ва всички искам да ви попитам следното майка ми е оперирана от рак на матката стадиий Т1а преди 2 години след операцията получи лъчетерапия момента проследява опериращия онкогинеколог.Искам да ви попитам трябва ли да проследява и медикален онколог?Благодаря ви

# 1 393
  • София
Stela80, трябва да има лекуващ онколог. Онкологът е този, който може да назначи по-следващо лечение или обезболяващи терапии.
хохо12345, според мен това състояние е предвестник на скорошен край. Силите й няма да се възвърнат (дано стане чудо, но едва ли). Гответе се до месец-два за най-лошото. Прощавай, ако не искаш да прочетеш това, но сме минали по тези стъпки, дано при вас има друг изход.

# 1 394
Гина, не бях влизала в темата, направо като гръм ме порази! Сърцето ми се късаше да чета преди как се мъчи, а сега ето, край... Светла му памет! Много изстрада този човек, че и вие през какво минахте...

Хохо, това се е случвало с майка ми, да бъде един ден напълно неадекватна, да повтаря едни и същи думи непрекъснато, едни и същи въпроси, отново да се изненадва, че ме вижда... Беше много плашещо. И отмина без последствия. Нямам представа какво беше, но просто отмина. Дано пък стане чудо и твоята близка да се възстанови. Не ми се иска да те обезсърчавам, и все пак бъдете готови за всякакви варианти.

Левскарката, дано излезе, както казва Hope4C. В интерес на истината, с тези лезии те не са напълно сигурни какво точно виждат. Стискам палци.

Общи условия

Активация на акаунт