Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 502 239
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 2 880
  • Пловдив
Засега ,в следващите 6 месеца "ще анализират".
А как ще орежат на работещите пенсиите, то хубаво работят,но не могат да работят всичко,съответно да получават по-висока заплата.
Отделно никой не иска да наема хора с ТНР ,заради защитата от уволнение,повечето отпуска(по-малко време експлоатация), вероятността ,често да отсъства ,заради обостряне на състоянението. Пък хора с ТНР за онкологично заболяване хептен
никой не иска да наема,и заради неизвестността ,за колко време ще работи.
Специално за онкологичните заболявания , наредбата за медицинската експертиза е много точна ,ясна,конкретна и няма много място за "свободна интерпретация" . Гледат да орежат максимално % , едно от НОИ да не обжалват решението, второ да
се защитят от евентуални бъдещи проверки съответно наказания,н но не могат да определят по-нисък процент от колкото е посочено в наредбата.

# 2 881
За нула време ще премахнат тази и ще приемат друга наредба.

# 2 882
  • Пловдив
За нула време ще премахнат тази и ще приемат друга наредба.
Едва ли.
А и то не е само наредбата и/или пенсиите. ЗХУ и Агенцията за хората с увреждания,Агенцията за социално подпомагане, Придобивки от наредби за местната власт за хора с увреждания, Данъчни облекчения на национално и местно ниво. + Кодекса на труда + Данъчно Осигурителни я процесуален кодекс + Кодекса за социално осигуряване - Ако ще си изпълняват обещанието да въведат мерки ,стимулиращи наемането на работа на хора с увреждания.

По -сокро за тия 6 месеца няма да успеят и 10% да "анализират".
А самата НМЕ пък съвсем не могат да променят драстично за толкова кратко.
Ще ги погледаме какво ще измислят ... към края на мандата.

Последна редакция: ср, 15 дек 2021, 12:22 от whitefang

# 2 883
А по принцип те за колко време са знаете ли? За цял живот ли?
На мен ТЕЛК решението ми е доживотно, на основа на онко диагнозата, 100% нетрудоспособност, но с право да работя подходяща работа (която в моя случай е в офис, тоест всичко е подходящо) и е без чужда помощ.
Не съм чула сега какво ще променят, обаче то няма и смисъл човек да слуша празните приказки. Важното е даали и какво ще излезе черно на бяло, не само плямпане.

# 2 884
  • Пловдив
А по принцип те за колко време са знаете ли? За цял живот ли?
На мен ТЕЛК решението ми е доживотно, на основа на онко диагнозата, 100% нетрудоспособност, но с право да работя подходяща работа (която в моя случай е в офис, тоест всичко е подходящо) и е без чужда помощ.
Не съм чула сега какво ще променят, обаче то няма и смисъл човек да слуша празните приказки. Важното е даали и какво ще излезе черно на бяло, не само плямпане.
За повечето онкологични диагнози(не съм сигурен дали не е за всички):
Пъвроначално 100% ,за срок от 1 година.
При преосвидетелстването след тази 1година: 71% ако няма ,рецидив или метастази, иначе си остава 100% , за срок от 3 години(обикновено),(може да е от 1 до 3)
При следващото освидестване ,като за предното
След 5-тата година , ако няма рецидив/метастази - 50% ,за период 1 до 3 години.
Доживотен срок (безсрочно) ,определят само на хора навършили пенсиооната възраст, но те НЕ взимат
пенси за ИОЗ(може да е максимум 90% от изчислената пенсия за ОСВ ,при ТНР над 90%).

# 2 885
Днес ми е едно...развълнувано и ревливо.
Моето момче има рожден ден!
Като знам, че на предишния беше на химия...А сега го гледам щастлив, приятели идват един след друг, изненади...И сърцето ми се пълни!
Не знам какво ще бъде утре или след няколко месеца, няма да го мисля, искам да се насладим на настоящия момент.
И не можах да не го споделя с вас.
От сърце пожелавам Здраве!Всичко лошо да отмине бързо и да не се завръща никога.Имайте спокойни и щастливи дни.Много красиви моменти на заедност!

# 2 886
От известно време съм в дупка... Ама от онези, дълбоките... Миналата година по Коледа така, стрес, нерви, лъчетерапия - добър отговор, наближават пак празници - и пак така, пак сме на изходно положение, колелото се завърта отново, изходът - неясен... Някак си е свито сърцето, трудно се отпуска да се порадва на празничното... В духа на този празник, на който всички ще се молим първо за ЗДРАВЕ, бих искала да стартираме една поредица от вдъхновяващи истории на хора, пишещи в темата, на ваши познати, близки и далечни, истории, които да вдъхват надежда, че има защо още да се борим и да вярваме... Разказвайте, мили хора, споделяйте... Нали казват, че по Коледа се случват чудеса... Christmas Tree Дано! Дано за всеки от нас чудото предстои...

# 2 887
От известно време съм в дупка... Ама от онези, дълбоките... Миналата година по Коледа така, стрес, нерви, лъчетерапия - добър отговор, наближават пак празници - и пак така, пак сме на изходно положение, колелото се завърта отново, изходът - неясен... Някак си е свито сърцето, трудно се отпуска да се порадва на празничното... В духа на този празник, на който всички ще се молим първо за ЗДРАВЕ, бих искала да стартираме една поредица от вдъхновяващи истории на хора, пишещи в темата, на ваши познати, близки и далечни, истории, които да вдъхват надежда, че има защо още да се борим и да вярваме... Разказвайте, мили хора, споделяйте... Нали казват, че по Коледа се случват чудеса... Christmas Tree Дано! Дано за всеки от нас чудото предстои...
Вярвайте!Борете се до пълен разгром!Докато сърцето бие никакво отказване!

# 2 888
Днес ми е едно...развълнувано и ревливо.
Моето момче има рожден ден!
Като знам, че на предишния беше на химия...А сега го гледам щастлив, приятели идват един след друг, изненади...И сърцето ми се пълни!
Не знам какво ще бъде утре или след няколко месеца, няма да го мисля, искам да се насладим на настоящия момент.
И не можах да не го споделя с вас.
От сърце пожелавам Здраве!Всичко лошо да отмине бързо и да не се завръща никога.Имайте спокойни и щастливи дни.Много красиви моменти на заедност!
Благодаря!❤
 mury9, ще имаме периоди на спокойствие и периоди на стрес, но,  временно е, всичко ще се нареди,,вярвай го!

# 2 889
mury9,
Моята история от декември 2020 г. как пет години след диагнозата и прогноза за 6 месеца живот, майка пече две баклави - по една за семейството на всяко от децата си я знаят всички, които пишат в темата.
Днес станаха 6 години от операцията й. Тя ми се обади на обяд да ми каже да почерпя с кафе (тя много обича кафе) всички колежки около мен за нейно здраве. Казах й, че в момента обядваме и направо ще ги почерпя с вино Stuck Out Tongue Winking Eye
Много хубаво и стана! А и на мен, че още е с нас!
Нормално е понякога да ни е минорно и да губим временно вяра, но вие сте в началото на борбата. Има още много възможности за лечение и всички лоши мисли трябва да ги гониш от главата си!

Понякога аз си мечтая как ще организирам 70 юбилей на майка и ще поканя всичките й приятели, независимо в кой край на страната живеят. А внуците ще й подарят по един букет със седемдесет цветя всеки. (На 60 юбилей на дядо, нейният баща, тя беше подготвила 4 букета по 60 карамфила за 4 внука. Едва ги носехме, защото бяхме на възраст между 4 и 11 години).
Намислила съм и да се свържа с двамата й любими певци. Не знам дали ще можем да си позволим хонорара им, но поне един поздрав на видеозапис ще осигурим.

# 2 890
    Зиги,
Hug
Според мен единодушно печелиш приза: Най-добрата дъщеря! HeartHeartHeart

# 2 891
    Зиги,
Hug
Според мен единодушно печелиш приза: Най-добрата дъщеря! HeartHeartHeart
Абсолютно!💕

# 2 892
Не исках да пиша, но може да вдъхна надежда. Когато оперираха мама в онкологията, операцията не беше радикална. Аз го разбрах едва когато получих епикризата. Навсякъде пишеше, че много малък процент пациенти достигат 5 години преживяемост. Пожелах си само да имам тези пет години с нея.  Е, мама живя повече. Пълноценни години, всичките си внучки отгледа след диагнозата и беше денонощно до дъщерите си. Научи ме какво е воля и борба за живот. Дадох си сметка, че ако не беше тази болест, животът щеше да ме погълне. А аз се радвах на всеки миг с нея.
Сега знам какъв късмет е да можеш да остарееш. Тъжно е, че рядко се замисляме.

# 2 893
Момичета, има още много такива дъщери. Част от тях вече не пишат.
Но аз се чувствам длъжна заради няколко от тях, които, когато научихме диагнозата, ме окуражиха и ми казаха какво да правим, и заради всички, които се озовават в тази ситуация сега.
А всички сте безценна подкрепа и кураж за мен, в моментите, в които и аз губя вяра!
Благодаря ви Hug

# 2 894
Момичета, има още много такива дъщери. Част от тях вече не пишат.
Но аз се чувствам длъжна заради няколко от тях, които, когато научихме диагнозата, ме окуражиха и ми казаха какво да правим, и заради всички, които се озовават в тази ситуация сега.
А всички сте безценна подкрепа и кураж за мен, в моментите, в които и аз губя вяра!
Благодаря ви Hug
Винаги можеш да разчиташ на нашата подкрепа, макар и виртуална. И аз получих тук, когато бях в шок от новината. Затова сме тук, затова пишем, поне мъничко да ни олеква в тежките моменти, а те не са малко. И само тук се разбираме най-добре какво ни е на душичките, защото минаваме през едно и също...уви.
Благодарна съм, че ви открих преди една година, само на мама споделям така както тук при вас, всяко едно изследване, всеки един скенер.
Пожелавам си за Коледа всички в темата да достигнат дълги ремисии.🍀💕🎅

Общи условия

Активация на акаунт