Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 499 948
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 3 180
На мен ми се струва, че подлагаш всяко нещо на съмнение. Какво ще й стане на майка ти, ако й изследват белия дроб, та да вземат мерки!
За смъртната присъда - не знам кой ти го е казал, но голяма глупост е изръсил. Зависи доколко подлежат на лечение, на операция, доколко се повлияват и какво ли не. В момента гледай да я засилите майка ти с всички средства, без това няма да могат да й прилагат терапиите.

Скрит текст:
Хайде да не занимавам народа пак  с моя случай, но имах множество метастази в черния дроб, сега нямам. За колко дълго съм се отървала, не знам, но в момента ми няма нищо, въпреки уж "смъртната присъда", за която са ти казали доста безотговорно.

# 3 181
Всяко ходене много я изтощава и имам усещането, че я съсипвам така и правя точно обратното на това да мога да и запазя силите за да може да се пребори. Освен това като зная как се измори физически и психически вчера, като нищо ще ми откаже.

В момента се опитвам да и запиша час някъде и или е след много време или нямат нужната техника. Ще загубя целия ден в това (а не зная дали има нужда) вместо да се опитам по някакъв начин да и помогна за храненето. Ето за това се чудя какво да правя.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 13:54 от ala.bala

# 3 182
CRP е високо и е белег на възпаление. То не е показател за функцията на черния дроб  за да се дължи на метастазите.
Моя съвет е да и направите един тест от аптеката за ковид и една рентенография на бял дроб, да се изключи възпаление там, като начало.

# 3 183
Вчера заедно с изследванията и беше направен и ПЦР тест. Няма свободни пулмолози. Ако отида без час може да не я приемат, а ако отида в Пирогов - там ще е "страхотно" място за нея. Вече звъня от часове.

# 3 184
Ala.bala защо се хвърляш директно на пулмолог? Личния също може да я преслуша, да и назначи рентгенова снимка и да я погледне. Вече ако има данни за възпаление може да търсиш пулмолог.
Освен умората има ли други проблеми, задух, кашлица, недостиг на въздух?
Пак да попитам има ли подуване на корема и отоци по краката? Пожълтяване на кожата или очите?
С оперативната рана всичко наред ли? При проблем там също може да се повиши CRP.

# 3 185
Няма нищо друго освен умора. Пулмолог защото онкологът, при когото отидохме за да започне химиотерапия, ми каза това на базата на умората и изследванията. Честно казано не се сетих за л.л.. Успях да я запиша за снимка на белия дроб с разчитане на снимката без преглед. Дано не се зарази с нещо от това ходене насам-натам. Sad

# 3 186
  • София
Когато свекървата започна да се влошава и заболяването и да прогресира - симптомите бяха силна умора, лош вкус, гадене и липса на апетит. Отслабна много и най-малкото движение я изморяваше. Чернодробните и показатели бяха много влошени и имаше лезии в целия черен дроб. На нас специалистите в Турция ни обясниха, че единствения и шанс е химиотерапия, но за да започне тя е необходимо да се стабилизират чернодробните показатели. Без работещ черен дроб нямахме шанс. За хранене - беше на системи до последно и на едни специални течно храни, защото освен бульон и сок, тя друго не можеше да приема. Българските лекари ни предлагаха да я приемат в отделение по гастроентерология, където да се опитат да я стабилизират.

# 3 187
Успяхте ли да я стабилизирате? Може и от черния дроб да и е зле на майка ми, но започна малко след началото на лъчетерапията.

# 3 188
Ала бала, моят баща е с разсейки в черният дроб. CRP беше много високо, както при майка ти, преди година. От там тръгнахме по лекари и се постави диагнозата - карценом на хранопровода. След интервенция, CRP влезе в норма и започна терапия. Сега края на декември пак е с толкова високо CRP, но пак всичко идва от хранопровода. И други вече написаха, че това повишение се дължи на възпаление. Въпросът е да се установи къде.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 21:17 от vilitra

# 3 189
Тереза83, и какво стана, успяха ли да стабилизират черния дроб на свекърва ти? От контекста май излиза, че не са успели.

Интересно, че на мен такъв показател CRP не ми е изследван никога. Чета тука, че това е протеин, произвеждан от черния дроб. На мен и до сега ми изследват всякакви кръвни показатели, свързани с черния дроб, но не и този. Странно.

# 3 190
  • Пловдив
Не е специчен,не може по него да се определи къде е възпалението.
По бързо реагира на възпаления от СУЕ,ползва се за същото.
Но предимно за автоимунни,ревматоидни заболявания ,за следене
на острата фаза на възпаление и отговора на лечението.
В случая с увеличени неутрофили може да бактериална инфекция
на дихателните пътища- не е задължително да е Ковид.

Пример: При симптоми на дихателна инфекция (кашлица, болки в гърлото и гърдите): Ако са повишени лимфоцитите, а ЦРП не е силно завишено, вероятно се касае за вирусна инфекция. Антибиотици няма да са ефективни. Ако са повишени неутрофилите и ЦРП, вероятно инфекцията е бактериална, при която основно лечение са антибиотиците.

# 3 191
Знаете ли кога се прави пет скенер при агресивен рак. При нас първият скенер беше преди операция. Следващият - пет скенерът, едва сега. Говорих си с лекар (не е онколог) и според него пет скенера, особено в нашия случай с агресивен рак, за което се знаеше от самото начало, е трябвало да се направи малко след операцията. Разсейките са стигнали до черния дроб по кръвен път и може за това да е помогнала и самата операция. Затова е трябвало да се направи скенера малко след нея. Щяло е да се види много по-рано. Някой може ли да потвърди?

# 3 192
Не. В България няма практика да се прави ПЕТ скенер преди и след операция.

Съветвам те да спреш да говориш с хора и лекари, които нямат представа от онкологични заболявания и тяхното лечение.
Дори да са допуснати някакви пропуски в лечението на майка ти, в момента трябва да се концентрираш в предстоящото лечение, а не в миналото.

# 3 193
  • Пловдив
Скоро след операцията не може да се прави ПЕТ . Докато има възпаление в оперативната зона ,ще се натрупва и радиофармацефтик  дори и без да има малигнен ппроцес и няма как да се различи от възпалението. Кога беше операцията,кога ЛТ+ХТ,колко време преди операцията беше скенера ,след това правен ли е друг скенер между операцията и ХТ+ЛТ?

Всъщност сега тепърва да се връщате назад няма никакъв смисъл,няма да помогне за лечението.
А колко е агресивен рака показва хистологията . Тя какво показва?
Освен това за да се види нещо на образно или нуклеарно изследване трябва да се натрупа
достатъчно количество ракови клетки ,т.е. да мине известно време през което метастатичния рак
отделя клетки в кръвта/лимфния ток . Ако метастазите не са се виждали на CAT скенера,нямаше да се видят и на ПЕТ въпреки ,че вече има известно количество ракови клетки натрупани на места в черния дроб.

Редакция:Писали сме заедно със Зиги едно и също.
Зиги ,то никъде няма практика да се прави след операцията ,горе е обяснението,което ти си го знаеш де, а и навсякъде където се прави ПЕТ в изискванията за изследването си го пише.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 22:38 от whitefang

# 3 194
Като казвам след операцията имам предвид 1-2 месеца след това.
Операцията беше втората половина на август. Първият скенер беше няколко дни преди нея. Терапиите започнаха началото на октомври. Пет скенерът беше направен в началото на януари. На мен ми се струва като доста време след операцията. Не е правен никакъв скенер(не само пет) между операцията и терапиите.
Ракът е светлоклетъчен.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 22:47 от ala.bala

Общи условия

Активация на акаунт